ITÁLIE 2019

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2019

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2019. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 26.12.2019, 21:25.
Prosím o odpověď na otázku, zda je možné využít na ostrově Elba místní dopravu, konkrétně z místa Nisporto. Děkuji. Šárka.

Meziměstskou dopravu po ostrově Elba zajišťuje CTT Nord.

# 12.12.2019, 13:47.
Ještě mám jeden dotaz. Je možné si zakoupit vstupenku do Duomo s průvodcem a potom se od průvodce oddělit a projít si to sami? Děkuji. Blažena.

To samozřejmě možné je (v prostorách běžně přístupných se standardní vstupenkou), ale je slušností na to průvodce upozornit, že se od skupiny oddělujete. Potom se ale stanete běžným návštěvníkem a přijdete o případné výhody, které prohlídka s průvodcem přináší. Pokud chcete absolvovat prohlídku bez průvodce, je výhodnější si zakoupit standardní vstupenku skip the line.

# 07.12.2019, 19:34.
Dočetla jsem se, že v Miláně jsou světové vánoční trhy řemesel. Ale menohu najít nic bližšího. Kde jsou atd. Jedeme tam příští víkend. Můžete mi poradit? Děkuji. Blažena.

Tento trh se koná od soboty 30. listopadu do neděle 8. prosince 2019. Místo konání je Fiera Milano Rho, výstavní a obchodní centrum. Je to na severozápadě Milána, v blízkosti stanice metra M1 Rho Fiera Milano. Vstup je zdarma a otevřeno je každý den od 10:00 do 23:00. Na trhu vystavuje ruční výrobky tisíce vystavovatelů z více než stovky zemí. Samozřejmostí jsou živá představení řemeslníků, kurzy vaření a také tradiční tance a písně. K ochutnání jsou světové gastronomické speciality. Pokud však jedete 14. a 15.12.2019, bohužel už tento trh nezastihnete. Nicméně po celém Miláně je celá řada dalších vánočních trhů, např. na Piazza Duomo.

# 03.12.2019, 17:08.
Mohla bych vás porosit, jak se nejjednodušeji a nejlevněji dostat se skupinou osmi lidí z Florencie do San Gimignano? Předem moc děkuji. Zuzana.

Doprava z Florencie do San Gimignano viz naše odpověď ze dne 22.01.2019, 18:24.

# 24.11.2019, 12:37.
Ještě jeden dotaz. A běžící panáček bez označení Skip the line znamená také přednostní vstup? Blažena.

Nevíme, který produkt na Get Your Guide máte přesně na mysli, nemůžeme tedy konkrétně odpovědět. Nicméně když si text za běžícím panáčkem přeložíte, dozvíte se, že s velkou pravděpodobností překročíte frontu. Ať už je tam napsané přeskočit frontu, přeskočit frontu na lístky, přeskočit frontu samostatným vchodem apod.

# 21.11.2019, 11:27.
Mám ještě jeden dotaz. Letíme do Milána a chceme navštívit Duomo. Když si zakoupíme vstupenky Skip the line, přeskočíme nějakou frontu? Děkuji. Blažena.

Ano, je to přímo v názvu té vstupenky, že předběhnete frontu. Např. na Get Your Guide jsou tyto vstupy označeny piktogramem běžícího človíčka s označením "Skip the ticket line".

# 17.11.2019, 20:04.
Ráda bych Vás požádala o radu. Zajímalo by mě, zda máte zkušenost s ostrovem Giglio a jaký je Váš názor na kratší pobyt zde? Zda se jedná o příliš turistické místo, nebo je celkem ještě autentické, kde si můžeme užít pravou Itálii. Případně co doporučujete nevynechat. V plánu bych měla cestu přibližně v dubnu nebo v květnu 2020 a pravděpodobně i s dětmi ve věku 4 a 8 let. Mohl byste mi případně doporučit nějaké místo, oblast vhodnou k ubytování? Dále bych Vás požádala, zda nemáte tip na ubytování v Toskánku přímo v nějakém vinařství, ideálně v blízkém, pokud možno pěším dosahu nějakého městečka pro večerní posezení. Děkuji za Váš čas a budu se těšit na zprávu. Petra.

Jedná se o hornatý ostrov s pěknou přírodou, krásnými vyhlídkami, ale i s několika památkami. Ve Vašem termínu moc turisticky exponovaný nebude. Pokud Vás toto místo k návštěvě láká, určitě neuděláte chybu. Trajekty tam jezdí z Porto Santo Stefano. Jízdní řády a ceníky najdete na stránce Trajekty - Giglio Island. Ubytovací možnosti jsou nabízeny především v severní polovině ostrova. Doporučujeme ho hledat přes Booking podle Vašich preferencí. Památky hledejte především v Giglio Castello. Středověké opevnění se sedmi strážními věžemi Vás určitě uspokojí. Městečko nabízí také výborné restaurace. Nedaleko odtud západním směrem je u pobřeží obranná věž Torre del Campese. Výborné pláže jsou především na druhé straně ostrova, na východním pobřeží. Nádhernou vyhlídku nabízí nejvyšší vrchol ostrova Poggio della Pagana. K odpočinku jsou tam instalované lavičky a stoleček. Ostrov je také vinařskou oblastí. Vinařství v Toskánsku doporučujeme hledat podle recenzí na Trip Advisor.

# 04.11.2019, 20:05.
Takže jedu na Mnichov, Landsberg, Memmingen, Wangen im Allgau, sjet v Německu z dálnice. Mohl byste napsat sjezd pro jistotu? A pokračovat na Bregenz mimo dálnici přes Rakousko a na dálnici zpět někde v St. Marghreten, Lichtenštejnsko jenom objedeme podél hranice, pokračujeme až do Lugana, a hranice Itálie přejedeme někde u Milano - Como. Předem děkuji za potvrzení. Pavel.

Z dálnice sjedete na sjezdu 2 Lindau, pokračovat budete přes kruhový objezd až na Bregenzer Strasse, po které se vydáte k Bregenz. Po chvíli bude pokračovat za dalším kruhovým objezdem jako silnice č. 190. V Bregenz, u nádraží, pojedete rovně a dál po silnici č. 202. Přejedete Bregenzer Ach a po chvíli, těsně před Rýnem se vydáte doleva směrem na Lustenau. V Lustenau potom přejedete Rýn, za kterým je v Au hraniční přechod. Za ním se na kruhovém objezdu připojíte na dálnici A13, po které pojedete až do Itálie.

# 03.11.2019, 22:09.
Předloni jste mi úžasně poradil na cestě do Itálie. Letos jedu opět na výstavu do Milána. Našel jsem nyní na vašich stránkách, že levněji vychází varianta do Itálie přes Švýcarsko. Je to opravdu tak? Jedu z Prahy do Milána, mám auto na LPG s dojezdem přibližně 450 km na nádrž plynu, pár desítek kilometrů navíc na cestě mi nevadí. Vyplatilo by se mi tedy jet mimo Rakousko a Brenner, až do výběžku Švýcarska, který sahá až skoro k Milánu? Nebo jsou tam nějaké tunely zpoplatněné zvlášť? Předloni jste mi radil cestu přes Brenner do toho Milána, ale to jsem potom jel do Chorvatska a teprve potom zpět. Nyní se klidně mohu vracet přes Švýcarsko. Další cíl kromě Milána už nemám. A tedy jak je to ve Švýcarsku s tankováním LPG, to asi nevíte? To si kdyžtak najdu jinde. Předem velmi děkuji. Pavel.

Trasa přes Švýcarsko je levnější, rychlejší a kratší než přes Brenner. Musí být splněno samozřejmě několik podmínek. Výrazně levnější je jen v případě, že absolvujete obě cesty, tedy tam i zpět přes Švýcarsko. Ve Švýcarsku se platí dálnice formou dálniční známky, která je pouze roční. Rychlejší je jen v případě, že jsou k tomu dány povětrnostní podmínky. Ve druhé polovině švýcarského úseku vede trasa horským terénem a i na dálnici mohou nastat v kalamitních situacích problémy způsobené sněžením atd. Co se vzdálenosti týče, tam je konstantní. Pokud pojedete přes Švýcarsko, zaplatíte následující poplatky: v Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek dálnice objeďte přes Bregenz (sjet musíte už v Německu), ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 36,32) a v Itálii na tom kousku dálnice zaplatíte na mýtném € 1,70. Celkem tedy za oba směry € 39,72. Pokud byste jel přes Brenner, zaplatíte týdenní rakouskou dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem € 9,50 a na mýtném v Itálii € 33,80. Celkem tedy za oba směry € 95,80. Čerpací stanice LPG ve Švýcarsku, ale i v ostatních zemích, najdete na My LPG.

# 26.10.2019, 10:57.
Poradíte mi prosím, jak se nejlépe dostat z letiště Bergamo do Milána? Moc děkuji. Blažena.

Autobusem Terravision za € 6,00. Zastávka je u východu z příletové haly, stanoviště č. 4.

# 07.10.2019, 11:00.
Vážený pane Řehůřku, plánujeme sedmidenní dovolenou na ostrově Ischia s přepravou lodí z přístavu Pozzuoli včetně auta. Jak dlouho před vyplutím spoje požadují přepravní společnosti, aby byl cestující i s autem v přístavu? Předem děkuji za Vaši odpověď. Filip.

Přepravní podmínky jsou dané konkrétní společností. Např. Caremar, která na ostrov Ischia také provozuje přepravu, požaduje odbavení nejpozději 45 minut před odplutím. V přístavu tedy doporučujeme být ještě v dostatečném předstihu před tímto časem. Přepravní podmínky najdete např. na stránce Trajekty. Odkaz je po zadání parametrů přepravy dole na stránce, kde zadáváte konkrétní údaje o Vás.

# 24.09.2019, 22:32.
Moc Vám děkuji za super rychlou odpověď. Jste moc hodný. Jen se ještě prosím zeptám. Myslíte, že se dá v autě poblíž moře někde přespat? Děkuji. S pozdravem Marcela.

Kempování ve volné přírodě, na veřejných prostranstvích atd., tedy i na pláži a u pláže je v Itálii zakázané. Mohlo by na to být pohlíženo i v případě spaní v autě. Bezproblémové je to např. na servisním místě na dálnici, kde jsou parkoviště, kde si můžete v autě odpočinout, tedy i přespat. Nicméně můžete využít některá místa, která jsou k tomuto účelu určena pro obytné vozy. Pokud nebudou zaplněna, neměl by být problém. Najdete je na Camper Online - Sosta / Aree Sosta Camper. Do vyhledávacího pole zadejte Grado. Některá místa jsou zdarma, jiná zpoplatněná. Občas i za symbolickou cenu, např. € 4,00 za 24 hodin.

# 24.09.2019, 13:46.
Pane Řehůřku, jste jediný, kdo mi může poradit. Ve čtvrtek se chystám sama do Itálie a pojedu z rakouského Fusch a ráda bych do Itálie do Grado. Chtěla bych jet autem bez ubytování a někde v autě přespat a potom být u moře. Nevíte prosím, kolik přibližně vyjdou poplatky a mýtné a zda se dá někde poblíž přespat v autě? A prosím ještě o jednu radu, jakou byste volil cestu z Fusch do Grado? Moc Vám děkuji za odpovědi. S pozdravem a krásný den přeje Marcela.

Bezproblémová, i když ne nejkratší a nejlevnější, je dálniční varianta. Z Fusch se vraťte do Bruck a pokračujte po B311 až do Bischofshofenu, kde se napojte na dálnici A10. Dále pokračujte na Villach, Tarvisio, Udine. Z italské dálnice A23 plynule přejeďte na A4 směr Terst a hned sjeďte na exitu Palmanova. Silnice SR352 Vás dovede do Grado. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 12,00 a na mýtném v Itálii € 9,70. Můžete zvolit také dobrodružnější variantu přes hory. Z Fusch pokračujte po Grossglocknerstrasse do Heligenblut a dále po silnici B107 až do Dolsach, kde se napojte na silnici B100. Po té jeďte až do Oberdrauburg, kde odbočte na B110. Ta Vás dovede až do Itáliie, kde na ni naváže SS52. Obě silnice mají sérii serpentin. SS52 Vás dovede do Tolmezzo a následně k dálnici A23, na kterou se na Camia / Tolmezzo napojte a pokračujte jako v předchozí variantě. Na mýtném zaplatíte v tomto případě € 4,70. Počítejte ale ještě s poplatkem za průjezd přes Grossglocknerstrasse. Cena je € 36,50.

# 20.09.2019, 10:05.
V říjnu se s dcerou chystáme na týden do Florencie. Kromě Sieny, Pisy a Luccy bychom rády navštívily i některé z menších měst - San Gimignano, Montepulciano nebo Volterru. Které z těchto městečkek je prosím místní dopravou nejdostupnější a jak tam dojet? Děkuji za odpověď. Michaela.

Doprava z Florencie do San Gimignano viz naše odpověď ze dne 22.01.2019, 18:24. Do Voltera se dostanete autobusem SITA. Nejdříve linkou č. 131 do Collo Val d' Elsa (směr Siena) a odtud linkou č. 770 do Volterra. Do Montepulciano se dostanete vlakem Trenitalia s přestupem v Siena. Z Montepulciano Stazione do města se potom dostanete autobusem Tiemme, konkrétně linkou ST5.

# 16.09.2019, 17:47.
Zakoupili jsme si elektronické vstupenky do věže v Pisa. Bohužel nemáme možnost vstupenky vytisknout. Bude stačit ukázat vstupenku v mobilu? Moc děkuji. Jana.

Vstupenku můžete ukázat u vchodu i na mobilu, tabletu apod. Čárový kód musí být čitelný. Máte také možnost si vyžádat tištěnou vstupenku na pokladně na základě elektronické vstupenky nebo objednacího kódu a pasu.

# 10.09.2019, 19:23.
Chystáme se vyrazit na menší poznávačku autem. Otázka se týká parkování a vjezdu do měst Verony a Pisy. Nevíte, jak je to s povolením, aby nám nedorazila pokuta za vjezd do města? Pokud máte tip třeba i na vzdálenější parkování od měst. Předem děkuji za informace. Monika.

Veškeré informace o ZTL Verona a ZTL Pisa najdete na výše uvedených stránkách. Informace o parkování ve Verona najdete v článku Parcheggi a Verona, informace o parkování v Pisa najdete v článku Where to park in Pisa.

# 09.09.2019, 20:57.
Děkuji za rychlou odpověď. Auto máme právě již rezervované přes Rentalcars, ale z dřívější zkušenosti jsme nikdy nedostali vozidlo, které jsme rezervovali. Vždy to bylo podobné z vybrané kategorie. Např. rezervovaný Megan Combi a dostali jsme Opel Mokka. Právě mě jde o to, zda mám rezervaci nechat až budeme vědět přesný typ vozidla právě dle rozměrů? Děkuji a pěkný večer. Gita.

Přesná značka a model vozidla bývá u univerzálních rezervačních systémů z důvodu přesného stanovení rozměru automobilu a následného zařazení do kategorie. U konkrétní trajektové společnosti potom do jedné kategorie spadá více značek a modelů. Např. u Caremar rozlišují automobily na 4 kategorie podle délky: do 4,0 metrů, nad 4,0 metry, autobus a caravan. V případě společností, které jezdí na Elbu je to u Toremar do 3,5 m, do 4,0 m, do 4,5 m, nad 4,5 m, vyšší než 1,8 m, camper do 6,0 m a nad 6,0 m, u Moby do 4,0 m, do 5,0 m, nad 5,0 m, vyšší než 1,8 m, camper, minibus, van. Pokud tedy budete rezervovat trajekt dopředu, je třeba si u konkrétní trajektové společnosti zjistit tato kritéria a u půjčovny si to pohlídat. Můžete samozřejmě cestovat i bez rezervace a vše řešit na místě.

# 08.09.2019, 13:34.
Prosím o radu, jak rezervovat trajekt z Itálie na Elbu. Narazila jsem na online portály, kde tuto službu lze využít. Vzhledem k tomu, že budeme mít půjčeno ososbní auto z půjčovny, tak do dne vyzvednutí nevíme SPZ a značku auta. Dá se to nějak obejít případně jsou ceny vyšší na místě? Nyní mi to vypočítá cenu pro dvě osoby, malé vozidlo Citroen C1 za € 89,00, což je velmi dobrá cena. SPZ mohu zadat později, ale řeší typ vozidla, když bude ze stejné kategorie? Děkuji za váš čas. Gita.

Přes portál na stránce Trajekty stačí v tomto případě napsat místo registrační značky klíčové slovo RENT. Řeší se konkrétní rozměly vozdila, ne značka. Rozměry určují cenu. Doporučujeme si automobil zarezervovat dopředu přes Rentalcars. Kromě toho, že budete znát přesné rozměry vozidla, Vám to přinese mnoho dalších výhod.

# 07.09.2019, 13:45.
Pane Řehůřku, nejdříve bych Vám chtěla poděkovat za provoz této webové stránky, která mnoha cestovatelům pomáhá. S dospělou dcerou cestujeme v září do Říma a na jeden den jsme si zakoupily jízdenky rychlovladem do Neapole. Příjezd na nádraží Centrale je v 10:03. Zvažujeme, zda strávit den ve městě, nebo spíše raději bychom dále cestovaly trajektem na Capri. Trajekt, který bychom přibližně mohli stihnout, je v 11:30 a na zpět cestujeme z Neapole do Říma v 19:30 a trajektem bychom z Capri jely přibližně v 17:00 hodin. Chci se zeptat. Je tato cesta reálná a má vůbec smysl? Mám obavu o přesnost příjezdů a odjezdů trajektů a také nevím, jak rychle se dá vzládnout přesun z nádraží Centrale k přístavu. Autobus, pěšky, taxi? Pokud se pro cestu na Capri rozhodneme, tak bychom si eventuálně zakoupily trajektové jízdenky již předem. Je inzerováno, že jsou levnější než před odjezdem. Děkuji mnohokrát za odpověď. Marcela.

Pěšky je to z Napoli Cantrale na molo, odkud odplouvají trajekty na Capri, celkem 2,5 km. Veřejnou dopravou můžete popojet metrem L1 na Universita, odkud je to už jen 750 metrů. Časově tím nic ale nezískáte. Taxi po centru Neapole Vám čas nezíská. Časově se to natěsno zvládnout dá. Trajekty dříve nevyjedou, zpozdit se mohou. Podle našeho názoru je to zbytečné, raději poznávejte Neapol.

# 05.09.2019, 10:13.
3.10. letíme do Pisa, potom plánujeme přejet vlakem do Bologna, případně Modena, zvládnout Lamborgini muzeum, Santa Agata, a přejet vlakem do Benátek. Z Trevisa bychom měli 9.10. odletět do Prahy. Jsme rodina dva dospěláci a dvě děti ve věku 12 let a 2 roky + lehký kočárek. Ještě jsem se nedostala k průzkumu cen vlaků. Existuje nějaká vícedenní jízdenka asi už pro skupinu? Nebo nějaká pass karta, co by se finančně vyplatilo, případně váhám nad půjčením auta buď přímo už v Pisa na letišti nebo asi až v Bologna. Doporučili byste případně nějakou půjčovnu? Moc děkuji a přeji hezké zářijové dny. Dana z Prahy.

Veškerý slevový program italských drah je popsaný na stránkách Trenitalia - Offerte e Servizi. Pokud se rozhodnete pro zapůjčení automobilu, doporučujeme to uskutečnit přes Rentalcars. Jednak budete mít k dispozici kompletní nabídku v požadované lokalitě, současně veškeré informace o podmínkách, depozitech apod. rezervační systém je v češtině, stejně tak telefonická podpora.

# 03.09.2019, 15:47.
Řehůřkovi, při našem pobytu ve Florencii bychom si rádi udělali jednodenní výlet do Sieny. Prosím, můžete nám poradit optimální spojení z Florencie do Sieny - centra? Zda autobusem nebo vlakem? Případně sdělit, odkud spoj odjíždí a kolik za cestu zaplatíme? Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. Ivana.

Vlakové spojení zajišťuje Trenitalia ze S.M.N. Spojů jezdí hodně, jízdenka stojí € 9,50. Autobusové spojení zajišťuje Tiemme. Spojů jezdí také hodně z autobusového nádraží na Via Luigi Alamanni (vedle nádraží S.M.N), jízdenka stojí € 8,40. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Cesta vlakem trvá 1,5 hodiny, cesta autobusem o 15 minut méně.

# 03.09.2019, 12:38.
Pane Řehůřku, po nějaké době si zase dovolím využít Vaší pomoci. 3.10.2019 letíme s manželem z Brna do Neapole. Strávíme zde čas od čtvrtečního poledne do neděle ráno. Máme naplánován čas v Neapoli ve čtvrtek odpoledne a potom každý navečer. V pátek ráno bychom jeli rádi vlakem do Pompejí a v sobotu trajektem na ostrov Procida. V neděli nám v 8:40 odlétá letadlo. Teď mé dotazy: Jsme ubytovaní v Angela's House na Vico Maddalenella degli Spagnoli, Plebiscito, 80132 Neapol. Jaké je pro nás nejlepší spojení z letiště? Zjistili jsme, že vlak do Pompejí jezdí pravidelně z Piazza Garibaldi. Jak často tyto vlaky jezdí? Kterou zastávku vystoupíme? Jízdenky koupíme ve vlaku? Vyplatí se nám koupit vstup do Pompejí až u pokladny nebo máme řešit třídenní Campania Artecard Tutta la Regione, ve které by měly být první dva vstupy do památek volné? A vztahuje se na ni zmíněná vlaková doprava a eventuálně doprava z letiště a zpět? Trajekty na Procidu jezdí i v říjnu v režimu hlavní sezony? Jízdenky koupíme přímo na mole? Našla jsem tuto informaci o odjezdu Molo Beverello - plavba rychlou lodí trvá 40 minut, zpáteční lístek stojí € 24,00, 8:40 tam, 14:55 zpět. V neděli nám letí letadlo v 8:40 ráno, jak se dostaneme nejrychleji na letiště? Máme řešit taxi? Z toho mám trošku obavy - nebo to zvládneme autobusem? Děkuji předem za odpovědi. Ať se Vám daří. Marcela.

Z letiště jeďte autobusem ANM Alibus na vlakové nádraží. Jízdenka stojí € 5,00. Z vlakového nádraží Napoli Centrale jeďte metrem L1 a vystupte na Toledo. Jízdenka stojí € 1,10. Odtud musíte jít po Via Toledo až na Piazzetta Duca d' Aosta a kousek za tímto náměstím odbočit doprava na Vico Berio. Na konci této ulice odbočte doleva na Via Speranzella a hned doprava na Vico Maddalenella degli Spagnoli. Angela's House je u schodiště. Od stanice metra je to 700 metrů. Vlaky do Pompei jezdí po půl hodině. Nicméně pro Vás je výhodnější jet do stanice Pompei Scavi, kam jezdí vlaky 5x denně - 7:57, 8:57, 9:57, 10:27 a 11:27. Aktuální jízdní řád pro Váš konkrétní den najdete na Trenitalia. Jízdenka stojí € 4,10. Jízdenky se nekupují ve vlaku. Koupíte je na pokladně nebo v automatu. To, zda zakoupit vstupenku do Pompei na místě nebo využít Campania Artecard záleží na Vašem itineráři a tedy na tom, jak kartu využijete. Třídenní karta stojí € 32,00. Můžete s ní cestovat k cílům zapojeným do karty dopravou zahrnutou do konsorcia Unicocampania. Nicméně kartu nelze použít na Alibus z letiště, linky společnosti Sita Sud do Sorrento, Positano a Amalfi, na linku společnosti Eav z Pompei na Vesuv. Tam platí speciální tarify. Seznam společností zapojených do Unicocampania najdete na výše uvedených stránkách. Karta by měla tedy platit i ve vlaku. V říjnu jezdí na Procida trajektů méně než v září. Jízdní řády najdete na stránce Trajekty - Procida. Nicméně Vámi uvedená cena neodpovídá, je o něco vyšší, minimálně o poplatky týkající se jen Procida a Capri. Jízdenky můžete zakoupit online i na pokladně v přístavu. Cesta na letiště je stejná jako z letiště, ale v opačném sledu. Metro jezdí z konečné od 6:00, Alibus od 5:45. Můžete také vynechat metro a jet linkou Alibus z přístavu. První autobus jede v 5:30. Pěšky je to ale delší varianta. Taxi na letiště Vás vyjde kolem € 20,00 - Consortaxi.

# 31.08.2019, 20:44.
Prosím o Vaši radu. Dostala jsem poznávací zájezd do Říma, Florencie a Benátek. Všude budeme jen jeden den. Chceme navštívit nějaká muzea i kostely. Dočetla jsem se o kontrolách při vstupu a že nesmí být batoh. Jsou povolené kabelky? Přítel bude mít brašnu s fotoaparátem přes rameno. Tak zda s tím nebude nějaký problém. Moc vám děkuji za odpověď. Klára.

Každé muzeum a památka mají své podmínky. Najdete je na oficiálních stránkách konkrétního muzea nebo památky. Obecně s kabelkou nebo fotoaparátem v brašně by problém být neměl.

# 31.08.2019, 16:37.
Chystáme se do Kalábrie a nyní jsem se dočetl o nízkoemisních zónách. Hledal jsem na internetu mapu nízkoemisních zón, ale žádnou jsem nenašel. Mohl byste mi s tím pomoci? Předem děkuji. S přáním hezkého dne Petr.

Informace o ekologických zónách po cestě do Itálie najdete na stránkách pro konkrétní zemi - Německo a Rakousko. V Itálii jsou ve větších městech zóny s omezenou dopravou, tzv. ZTL. Základní informace najdet např. na výše uvedených stránkách. Oficiální informace má každé město na svých oficiálních stránkách. Např. Řím na romamobilita.it, Florencie na mobilita.comune.fi.it atd.

# 30.08.2019, 15:29.
27.9.2019 se chystáme z Děčína do Říma, zde strávit 3 dny a pokračovat do Florencie, Benátek a dovolenou zakončit v městečku Bardolino u Lago di Garda. Máte nějaké tipy na optimální trasu z hlediska času a financi? Předem děkuji za odpověď. Daniela.

Vaše optimální trasa je následující: Děčín - Drážďany - Chemnitz - Norimberk (varianta Most - Chomutov - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg) - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Řím. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 51,30. Za úsek Řím - Florencie zaplatíte € 20,90, za úsek Florencie - Mestre € 20,90 a za úsek Mestre - Affi € 10,50, za úsek Affi - Brenner 14,40 a za průjezd Brennerem € 9,50. Dálnice nemá smysl objíždět. Je to velké časové zdržení. My bychom trasu optimalizovali tak, že bychom přeházeli zastávky - Lago di Garda - Florencie - Ŕím - Benátky. Při cestě z Říma bychom volili cestu po dálnici jen po Orte za € 7,10, odtud bychom pokračovali po SS675 a následně SS3bis až do Ravenna a odtud po SS309 do Mestre. Z Mestre potom do Tarvisio za € 18,00, přes Villach a Salzburg zpět. Po cestě se platí za tauernské tunely € 12,00. Na celkové trase to přinese úsporu na mýtném € 39,20, něco málo i na kilometrech.

# 30.08.2019, 15:29.
Nevíte prosím, zda se dá na italských mýtných branách platit bezkontaktně? Jde mi o možnost platit přes Apple Watch. Pavel.

S tou možností bychom nepočítali.

# 30.08.2019, 07:47.
Nejprve bych vám chtěla poděkovat za vaše neocenitelné rady. Můj dotaz se týká Apulie. Prosím, poraďte jak se nejlépe dostat z letiště Bari, kde bychom měli přistát v pondělí kolem 9:00 ráno, na místo ubytování Capitolo. Z Capitola chceme podniknout výlety na Alberobello a Locorotondo, můžete poradit s nejvýhodnějším spojením? Nemáme auto, takže musíme využít veřejnou dopravu. Děkuji. Lucie.

Z letiště v Bari jeďte autobusem Terravision za € 4,00 na Bari Centrale. Odtud pokračujte vlakem Trenitalia za € 3,20 do Monopoli. Tady přestupte na autobus č. 160 společnosti Ferrovie del Sud Est, Jízdenka stojí € 1,10. Na výlet musíte jen nejdříve autobusem č. 160 do Fasano, odtud autobusem č. 390 do Locorotondo a následně autobusem č. 320, 100 nebo 160. Zastávka autobusu Ferrovie del Sud Est není přímo v Capitolo, nachází se na SP212 a jmenuje se Contrada Assunta.

# 29.08.2019, 10:56.
Rád bych Vás požádal o názor, zda jet z Bibione poslední prázdninový víkend, tj. 30.8. až 31.8., v sobotu po regulérním ukončení pobytu, nebo se raději vydat na cestu zpět už v pátek večer. Tuším, že v sobotu by mohl nastat tak trošku kolaps. Děkuji za názor. David.

Ano, kolaps mýtnic v sobotu ráno je hodně pravděpodobný. Můžete jet v pátek večer nebo to ráno objet po SR354, SP56 a SS14, nejlépe až do Cervignano a odtud na Udine. Nicméně i v San Giorgio může být problém. Záleží však, kdy vyjedete. Např. hodně vrzy ráno můžete i standardně na dálnici.

# 22.08.2019, 22:06.
Vážený pane Řehůřku, při našem pobytu v září ve Florencii bychom rádi navštívili některá okolní toskánská města a městečka. Mimo jiné nás láká i San Gimignano. Prosím, jak se tam nejlépe dopravit z Florencie (vlak, autobus), jak dlouho cesta trvá, případně kolik stojí lístek a eventuálně odkud z Florencie spoj odjíždí? Budeme bydlet ve Florencii v blízkém okolí nádraží. Máme v plánu navštívit i Sienu, ale spojení Siena a San Gimignano v jednom dni se nám nezdá příliš časově vhodné. Moc děkuji předem za Vaši radu. Ivana.

Viz naše odpověď ze dne 22.01.2019, 18:24

# 21.08.2019, 09:36.
Prosím o radu. Dne 1.9.2019 odjíždíme autem do Lido Adriano. A aplikace Google nabízí dvě trasy - jednu přes Rakousko, druhou přes Německo. Která je podle Vás lepší? Vyjíždíme z Rožmitálu pod Třemšínem. Děkuji za odpověď. Hanka.

Vaše optimální trasa je následující: Rožmitál pod Třemšínem - Písek - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - SS309 - Ravenna - Lido Adriano. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 12,00 a na mýtném v Itálii € 18,00. To samé při cestě zpět. Trasu máme kompletně projetou, ve Vašem termínu by neměl být problém i s dopravními zácpami u severoitalských letovisek. Trasa přes Mnichov, Rosenheim a Innsbruck by měla být více dopravně exponovaná. Poplatkově je i dražší - o € 9,60 v jednom směru. My ještě sjíždíme z dálnice u Tarvisio a pokračujeme po SS13 do Gemona, kde se na dálnici napojujeme. Představuje to další úsporu € 6,10 v jednom směru a navíc je tato trasa turisticky zážitková a pohodová, jedete víceméně pořád z kopce, tedy i palivově téměř zadarmo. Časová ztráta oproti dálnici je minimální.

# 19.08.2019, 09:57.
Mě šlo ale o ten zcela nový sjezd k přístavu, který je na mapě zachycen přerušovanou čárou, jako nová výstavba. Stará trasa je mi známá. Děkuji za odpověď. Jaroslav.

Sjezd č. 12 na Tangenciále A56 u Neapole je pořád sjezd č. 12. Podle našich informací je stále možné sjet ze strany od Neapole a najet ze strany k Neapoli, tak jak jsme Vám uvedli v minulé odpovědi. Do přístavu potom jedete po Via Alfonso Artiaco. Nová trasa do přístavu ještě není napojena a dokončena, minimálně tomu tak nebylo koncem května 2019. Vzhledem k rozsahu prací nepředpokládáme, že je tomu tak i nyní. Do budoucna bude možné se napojit i sjet také v opačném směru a pokračovat po nové komunikaci do přístavu atd.

# 18.08.2019, 14:08.
Vážený pane Řehůřku, činím ještě jeden zdvořilý dotaz. Na internetové stránce mapy.cz je u sjezdu číslo 12 z dálnice A56 v Itálii na průjezdu Neapolí směrem k přístavu Pozzuoli zaznamenám nový rozestavěný sjezd z dálnice přímo k přístavu. Nevíte, zda již je v provozu? Děkuji za odpověď. Jaroslav.

Exit 12 na A56 je stále v provozu ve směru sjezdu od Neapole a nájezdu k Neapoli. Z důvodu stavebních prací mohou být aktivní omezení - zúžení, uzavření apod.

# 16.08.2019, 20:35.
Děkuji za odpověď. Ještě jednou se zeptám. Ta cena € 20,20 je za trasu Bologna - Florencie nebo Mestre - Florencie? Ještě jednou děkuji a hezký večer přeje Roman.

Mestre - Florencie. Na dálnice mezi Bologna a Florencie se platí něco málo přes € 8,00.

# 16.08.2019, 10:56.
Chystáme se do Lignana v termínu od 22. do 25.8. Je možné na místě přes agentury najít apartmán jen na tři noci? Nebo je hodně nerozumné jet na blind? Zatím jsme v Itállii byli jen na týden s cestovní kanceláří a zdá se, že i online jdou rezervace apartmánů jen od soboty do soboty, např. na lignano.it. Děkuji moc. Vítězslav.

To Vám samozřejmě nikdo s určitostí neřekne. Nicméně na Booking jsou ve Vašem termínu apartmány na odpovídající počet nocí volné, neměl by tedy být problém i na místě přes agenturu takový apartmán pronajmout. My bychom ale určitě bez zajištěného ubytování do Itálie nejeli. Upřednostňujeme možnost výběru, naplánování, jistoty, ... Každopádně nejvyšší sezóna už v tom období není, přesto bude určitě ještě hodně obsazeno. Případnou rezervaci doporučujeme přes výše uvedené stránky.

# 16.08.2019, 10:51.
Řehuřkovi, už jednou jste nám poradili ohledně cesty na Ischii, proto se i tentokrát na vás obracím. Chystáme se na cestu do Toskánska - Albinia. Chci se zeptat na cestu. Vyjíždíme z Brna, cesta do Mestre bude stejná jako na Ischii. Jedná se mi o to, zda pokračovat po dálnici na Bologna a Florencii, nebo je nějaká nezpoplatněná silnice? Google ukazuje směr Ravenna, Arezzo, Grosseto. Děkuji za odpověď a hezký den přeje Roman.

Může to být řešení. Od Ravenna vede bezplatná čtyřproudovka SS3bis, kterou se dostanete přes hory a dojedete až k A1 u Orte. Nicméně pro Vás to samozřejmě znamená sjet na exitu Sansepolcro a pokračovat po SS73 do Arezzo a následně do Siena. Odtud potom po bezplatné čtyřproudovce do Grosseto a Albinia. Tato trasa znamená úsporu nejen mezi Bologna a Florencií, ale i od Mestre. Pojedete po SS309 do Ravenna, po které cesta vždy ubíhala dobře. Úspora na mýtném znamená € 20,20. Těch v přepočtu něco málo přes 500,- Kč není zase až taková finanční zátěž. My bychom volili cestu po dálnici, mezi Bologna a Florencií je možnost volby mezi původní panoramatickou dálnicí a novou vedenou převážně tunely. Cena je stejná. Od Florencie, konkrétně sjezdu Impruneta, vede potom bezplatná čtyřproudovka do Siena a dál na Grosseto.

# 13.08.2019, 23:21.
Rád bych se zeptal, zda existuje nějaký tip na vhodnou dobu příjezdu do severní části Itálie - Caorle, případně Rosolina Mare? Ubytování máme zajištěné od soboty 17.8 nástup mezi 16. a 19. hodinou a přemýšlím, zda vyrazit v sobotu ráno a nebo jet raději v pátek na noc přibližně ve 22:00 hodin. Předem velice děkuji za odpověď. Ondřej.

Doporučujeme jet v pátek na noc a to z důvodu kolon, které se tvoří od sobotního rána u severoitalských letovisek, konkrétně po nájezdu na dálnici A4 za Udine.

# 10.08.2019, 12:24.
V úvodu vám chci moc poděkovat za Vaši práci a ochotu. Obracela jsem na vás opakovaně a vždy se mi dostalo podrobné a vyčerpávající odpovědi. Moc děkuji. Chystáme se v září na 16. denní cestu po Itálii. Chceme jet přes Mnichov a dál směrem na Bolzano, Garda, Toskánsko, Umbria, potom směr Apulie, Benátky a nakonec Caorle. Chceme zůstávat někde jednu noc, někde déle. Chci se zeptat na poplatky. Nakolik chápu, budeme potřebovat dvě rakouské dálniční známky a potom za Brenner € 9,50, ale dál už nevím. Také bych potřebovala poradit, zda se vyplatí tunel objet a vyhýbat se dálnici. Nejde mi tolik o šetření, ale že chceme poznávat netypickou Itálii. Třeba nějaké agroturisimo. Jen vím, že občas se to nevyplatí kvůli mizerným cestám. Ráda bych třeba nějaká doporučení. Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne Julie.

V Itálii se platí na dálnicích mýtné a jeho výše je přímo závislá na tom, kde na dálnici vjedete a kde ji opustíte. Např. mezi Brennerem a Bolzano zaplatíte € 4,70. Mezi Bolzano a Affi, tedy místu nejblíže Garda, € 9,10. Do Florencie z Affi zaplatíte € 17,50. Po Toskánsku můžete jezdit mimo dálnice. Např. mezi Florencií a Siena vede bezplatná čtyřproudovka, stejně tak mezi Florencií a Pisa. Z Florencie až na jih k Tarantu zaplatíte € 34,60 po západním pobřeží a € 40,80 po východním pobřeží. Z Taranto do Benátek € 65,00. Do Caorle už potom můžete jet mimo dálnici. Brenner nemá význam objíždět. Nicméně stará silnice je kvalitní, stejně tak silnice na italské straně. Je to ale významné časové zdržení.

# 08.08.2019, 12:40.
11.8. letíme z Bratislavy do Bologna, odtiaľ následne pokračujeme autom až do Lucignano v Toskánsku. Čo by ste nám poradili? Ísť diaľnicou alebo po nespoplatnených cestách? Aké sú prosím poplatky za diaľnicu? Ďalej chcem navštíviť mestá Florencia, Pisa a Siena. Prosím, poraďte nám, kde je najlepšie zaparkovať. Prípadne, čo nám poradíte v Toskánsku navštíviť, čo stojí rozhodne za to. Ďakujem za odpovede a prajem krásne leto 2019. Zuzana.

V tomto případě Vám doporučujeme jet po dálnici. Mýtné je € 14,40. Lze ušetřit i tak, že pojedete do Florencie a následně přes Siena (tam vede bezplatná čtyřporudovka) a odtud po SS73 do Lucignano. Úspora je ale jen € 5,50. Nestojí to tedy za to. Minimálně přes hory Bologna - Florencie po dálnici jeďte. O parkování ve Florencii, Pisa a Siena je toho hodně popsané v otázkách a odpovědích Florencie. Pročtěte si je. Najdete tam i tipy na návštěvu zajímavých míst.

# 05.08.2019, 09:05.
Pane Řehůřku, můžete nám prosím poradit idealně kudy jet do Jesola? Odjíždíme z Prahy v sobotu ráno autem a budeme muset dělat časté přestávky. Děkuji. Hezký den. Sylvia.

Vaše optimální trasa je Praha - České Budějovice - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd San Dona' / Noventa - Jesolo - Lido di Jesolo. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 12,00 a na mýtném v Itálii € 14,70. To samé při cestě zpět. Počítejte s dopravními komplikacemi u severoitalských letovisek - po nájezdu na A4 za Udine.

# 01.08.2019, 22:51.
Mám prosím dotaz. Pojedeme s rodinou do hotelu v Rimini, autem s naftovým motorem s normou Euro 3. Chceme jet po dálnici cestou tam a mimo dálnici cestou zpět. Dostaneme se přes všechna města po cestě? Stačí si hlídat značky ZTL a nevjíždět do zóny? Děkuji. S pozdravem David.

Města, ve kterých jsou aktivní zóny ZTL mají přesně definované vlastní podmínky vjezdu do těchto zón, které spočívají v kategoriích automobilů, časech atd. Je třeba si zpracovat itinerář cesty, který je závislý nejen na místě výjezdu, ale i místě dojezdu a k městům, kterými budete projíždět si tyto informace dohledat. Sledovat značky můžete, ale je velká pravděpodobnost, že nebude čas studovat přesné informace o podmínkách uvedených v dodatkové tabulce. Na druhé straně, hlavní tahy většinou tyto zóny míjejí.

# 31.07.2019, 14:05.
Pane Řehůřku, prosím Vás o radu. Budeme na dovolené v Lido Adriano a potřebujeme vyzvednout neteř na letišti v Benátkách - letiště Marco Polo. Poradíte nám nejlepší trasu, jak se tam dostat a kde případně parkovat? Ještě jeden dotaz. Chtěli bychom nějaký lodní výlet třeba pirátskou lodí nebo výlet do Cesenatico. Hledala jsem informace, ale nějak se mi nedaří. Nevíte, zda je něco takového z Lido Adriano možné? Předem děkuji. Přeji hezký den. Lenka.

Z Lido Adriano přejeďte na obchvat Ravenny a po silnici SS16 a následně SS309 dojeďte do Mestre. Tady pokračujte po SS14 k letišti. Po dálnici nemá význam jet. Zaparkujte na letišti. Jakákoliv doprava z letiště nebo na letiště Vás vyjde pro více jak jednoho na vyšší částku než samotné parkování. Můžete zaparkovat na parkovišti nazývaném Speedy Park, P1 nebo P2. Prvních 10 minut je zdarma, následující 2 hodiny Vás přijdou na € 12,00. O lodních výletech nemáme informace. Doporučujeme si vybrat z nějakých místních nabídek. V sezóně je jich mnoho. Můžete zajít do turistických informací, které se nacházejí v blízkosti jižní části pláže na Viale Francesco Petrarca 434. Do Cesenatico se dostanete vlakem Trenitalia za € 3,05. Cesta trvá půl hodiny. Městskou dopravu provozuje Start Romagna, konkrétně z Lido Adriano do Ravenna jezdí autobus č. 75.

# 27.07.2019, 19:30.
Vážený pane Řehůřku. Narazili jsme na Vaše stránky a jsme mile překvapeni Vašimi znalostmi o Itálii. Prosili bychom o radu v několika otázkách. 1. Jedeme autem do Itálie z Brna začátkem srpna a ubytovat se chceme prostřednictvím Airbnb. Volíme mezi byty v okruhu Padovy, Verony, Brescie atd. Byty jsou spíše mimo města. Vzhledem k tomu, že výběr je větší, pokud nepožadujeme garantované parkování, mám dotaz, jaké jsou možnosti běžného parkování v menších městech? 2. Dále prosím o nastínění nejvhodnější a cenové výhodné trasy Brno - Verona, pokud by to bylo možné s přibližnou kalkulací mýtného. Děkuji předem za odpověď. Daniela.

Co se parkování týče, je hodně obecná definice podobná jako u nás. Tzn. za bílou čarou je bezplatné parkování, za modrou čarou je placené parkování a za žlutou čarou jsou rezervovaná místa. V modrých zónách se platí poplatek a většinou je uveden včetně času na dopravní značce. Platí se prostřednictvím automatu nebo prostřednictvím parkovací karty. Mnoho měst má tzv. ZTL zóny, do kterých je zakázán nebo omezen vjezd. Existují samozřejmě i bezplatná a placená parkoviště, parkovací domy, garáže apod. Optimální trasa Brno - Verona je během prázdnin následující: Brno - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Verona. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 15,50. To samé při cestě zpět.

# 25.07.2019, 08:52.
Jsme na dovolené v La Spezia autem a chtěli bychom se postupně podívat do Florencie, Milán, Janov, Bologna. Chtěl bych se tedy zeptat, zda byste nám neporadili jednotlivé trasy a parkování auta. Předem velmi děkuji. Martin.

Do Florencie: po SS1 do Pisa a následně také po bezplatné SGC Firenze - Pisa - Livorno. Parkování viz naše odpověď ze dne 22.06.2019, 15:05 - Florencie. Do Milána: po SS62 a následně po SS9. Parkování viz naše odpověď ze dne 14.03.2019, 13:28. Do Janova: po SS1. Parkování viz naše odpověď ze dne 22.08.2017, 13:06. Do Bologna: po SS62 do Parma a následně po SS9 do Bologna. Parkování viz naše odpověď ze dne 20.09.2017, 19:45. Vzhledem k vzdálenostem doporučujeme si připlatit a cestovat po dálnicích.

# 24.07.2019, 13:15.
Ráda bych vám položila dotaz ohledně cesty do Pompejí. Jedeme z Čech přes Mnichov pod Benátky, kde budeme nocovat. Druhý den se vydáme do Pompejí. Dle navigace je nejlepší cesta po A1. Mě se však velmí líbí varianta jet po autostrada Adriatica a následně SS85 přes Apeniny do Neapole. Dle navigace to vychází o hodinu delší. Jen mám obavu z provozu jak kolem Jadranu, tak i na SS silnicích. Když jsem před dvěma lety jela do Říma, sjela jsem na SS12. Ne kvůli mýtu, ale kvůli záživnosti cesty, a po čtyřech hodinách jsem se s opoceným čelem pokorně vrátila na dálnici. Jakou byste volil cestu, pokud se nechcete jen dopravit z místa na místo, ale současně se nechcete zbláznit? Děkuji za vaši odpověď. Hana.

A14 patří ke kvalitním dálnicím a máme s ní zkušenost takovou, že provoz na ní byl vždy plynulý. V žádné případě však nedoporučujeme sjet na souběžnou SS16, která je jedno velké letovisko a téměř trvalá zácpa. SS85 by neměla činit problém. Počítejte však časové více než s jednou hodinou navíc. My jsme už několikrát využili tímto směrem čtyřproudovku od Cesena do Orte. Má označení SS3bis a ušetří hodně na mýtném při zachování určité plynulosti a rychlosti. Dále jsme využili SS3 do Říma, dále silnici mezi Římem, Latina a Capua.

# 17.07.2019, 13:33.
Chtěla bych se Vás ještě zeptat. Doporučil jste mi pro cestu z letiště autobusovou dopravu Terravision. Lze ticket koupit až přimo na letišti u autobusu? Pokoušela jsem se to někde najít, ale bohužel jsme nedohledala. Online ticket se kupuje na určený čas, ale při zpoždění letu bohužel propadne. Děkuji Vám za odpověď. S pozdravem Klára.

Jízdenky na autobus Terravision je možné zakoupit i na stánku na letišti nebo na zastávce u řidiče. Jízdenka online Vám garantuje to, že odjedete autobusem, který jste si zvolila. Pokud má let zpoždění, můžete ji použít na následující volný autobus.

# 16.07.2019, 07:02.
V pátek 19.7.2019 jedeme z Prahy na Elbu. Prosím o radu, jaká cesta je nejlepší? Zda přes Rozvadov nebo Dolní Dvořiště. Kolik bude cesta stát a kdy je nejlepší vyrazit? Děkuji. Soňa.

Optimální trasa vede přes Rozvadov - Brenner - Bologna - Florencie Scandicci - Empoli - Piombino. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50, na mýtném v Itálii v prvním úseku po Scandicci € 32,00 a ve druhém úseku od Collesalvetti € 4,40. To samé při cestě zpět. Počítejte s tím, že trasa bez přestávek bude trvat kolem 13. hodin. K tomu připočítejte plánované přestávky, rezervu, čas na nalodění a podle času objednaného trajektu získáte čas odjezdu.

# 14.07.2019, 17:26.
Za týden letíme do Bologna. 4 osoby. A potom bychom jeli vlakem do Rimini. Mám raději koupit lístky na vlak dopředu nebo není problém dostat se do vlaku až tam budeme? Anna.

Na této trase moc nemá význam jezdit jiným než regionálním vlakem. A na ten nemá význam kupovat jízdenky online. Jízdenka stojí € 9,85 a zakoupíte ji v Bologna v automatu nebo na pokladně.

# 14.07.2019, 13:01.
Děkuji za odpověď. Mohu se také zeptat, jak se z adresy Via Filippo Turati 14 v Pisa dostaneme s MHD na některou pláž? A která je tak nějak nejhezčí, nejlepší? Děkuji mnohokrát. Nikol.

Přejděte na náměstí Piazza Vittorio Emanuele II a vydejte se po Viale Antonio Gramsci. Hned na prvním kruhovém objezdu odbočte doprava na Via Cesare Battisti. Přejdete první kruhový objezd a u druhého je po levé straně autobusový terminál. Odtud jezdí autobus č. 10 společnosti CTT do Livorno. Musíte vystoupit v Marina di Pisa. Autobusy jezdí často. Pláž je tam z valounků, tzn. doporučujeme boty do vody, na druhé straně je to vyváženo čistotou moře. Pokud pojedete dál směrem k Livorno, je tam i písčitá pláž (Tirrenia, Calambrone). Tato oblast není obecně z hlediska pláží top, tzn. máte na výběr z těchto dvou možností. O něco lepší pláže jsou severněji mezi Viareggio a Marina di Massa.

# 14.07.2019, 10:30.
Pane Řehůřku, můžete mi prosím napsat, jak se dostanu z letiště Pisa v Itálii na adresu Via Filippo Turati 14? Letíme 21.7. Mnohokrát děkuji. Nikol.

Z letiště v Pisa jeďte vláčkem Pisa Mover za € 2,70 na hlavní vlakové nádraží. Přímo naproti nádražní haly je Viale Antonio Gramsci (vypadá jako náměstí), která Vás dovede na Piazza Vittorio Emanuele II. Dojděte k soše uprostřed a za ní se vydejde doprava k ulici uprostřed domů v půlkruhu. Je to Via Benedetto Croce. Jděte po ní a hned odbočte doleva na Via Filippo Turati. Dovede Vás k Vašemu ubytování, které je po levé straně za křižovatkou.

# 12.07.2019, 17:51.
Rád bych se zeptal, zda jsou v Padova emisní zóny? A zda je někde možné najít jejich rozsah? Rádi bychom tam autem zaparkovali a našli jsme parkoviště na Via Trieste 50, jako jedno z nejrozumnějších asi. Případně zda máte nějaký tip, kde tam jinde rozumně zaparkovat? Děkuji. Vojtěch.

V Padova jsou zóny ZTL stejně jako ve většině velkých italských městech. Mapy, časy a další informace najdete na ZTL Padova. Vámi uvedené parkoviště je mimo ZTL zóny. Informace o dalších možnostech parkování v Padova najdete na Blog di Padova.

# 11.07.2019, 07:43.
Chtěla bych se zeptat, kolik přibližně vyjdou poplatky za cestu z Prahy do Lido degli Estensi? Děkuji. Alena.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20. Pokud pojedete přes Brenner, zaplatíte za průjezd Brennerem € 9,50 a na mýtném v Itálii € 17,10. Pokud pojedete přes Dolní Dvořiště, Salzburg, Villach a Tarvisio, zaplatíte za průjezd tauernskými tunely € 12,00 a na mýtném v Itálii € 18,00. Z Mestre jedete už po SS309.

# 09.07.2019, 16:04.
Prosím, kde se platí poplatek za průjezd tauernskými tunely při cestě do Itálie? Platí se formou mýtných bran? Děkuji za informacii. Pěkný den. Mia.

Mýtné se platí mezi Tauerntunnel a Katschbergtunnel na mýtnici u St. Michael im Lungau.

# 09.07.2019, 14:24.
20.7. vyrážame do Bellaria, IT. Chceli by sme ísť na Udine, E55, E70 a potom SS309. A nakoniec SS16 až do Bellarie. Bývajú aj na tejto trase kolóny? Ďakujem. Alena.

Tuto trasu jezdíme běžně. Z dálnice sjíždíme už u Tarvisio, odkud vede pohodová SS13, bez kolon a s minimálním časovým zpožděním. Na dálnici se napojujeme u Gemona. Problémové místo je po napojení na dálnici A4, kde se v sobotu tvoří u severoitalských letovisek kolony. Další kolony se tvoří u Mestre, tam se to ale vždy docela rychle rozjelo. Silnice SS309 a SS16 bývala v různých termínech většinou bez kolon. Ty se tvoří až od Rimini, tam ale už nejedete.

# 08.07.2019, 20:15.
Děkuji moc. Souhlas s vycestováním je ale pouze anglicko- český. Jak získám do Itálie v italštině? A nikde tam nevidím, že by tam byla kolonka pro napsání čísla cestovního dokladu osoby, která s dětmi pojede. To tam být nemusí? Mnohokrát děkuji. A pokud jsem dobře pochopila, tak když má dcera platný občanský průkaz, tak do Itálie nemusí mít pas? Děkuji. Radka.

Podle našeho názoru je formulář v češtině / angličtině dostačující. Do Itálie pojedete i přes další země, minimálně přes Rakousko, to byste musela mít ve všech jazycích - tranzitních a cílové země. Jméno, příjmení, datum narození a kontaktní telefon jsou podle našeho názoru dostačující identifikační údaje doprovázející osoby. Tyto údaje zkontrolují podle cestovního dokladu. Jedná se samozřejmě o doklad "pro jistotu". Při cestě do Itálie autem Vás s velkou pravděpodobností za běžné situace nikdo kontrolovat nebude. Nejpravděpodobnější je silniční kontrola - běžná nebo při přestupku - kdy jsou takové doklady vhodné. Doporučujeme formulář zredukovat na jednu stranu A4 a nechat úředně ověřit podpis - na checkpointu České pošty. Je možné, že budou mít problém s tím, že není úředně ověřený překlad. Už se nám to stalo u jiného formuláře a nakonec přes komunikaci s centrálou uznali, že to není pro ověření podpisu u vícejazyčných formulářů, kde je jedním jazykem čeština, nutné. Dalším takovým dokladem, který je vhodné mít, je doklad o zapůjčení vozidla v případě, že jedete cizím vozidlem. Opět se jedná o nepovinný doklad, ale při kontrole pomůže. Takové doklady Vám při případné kontrole ušetří hodně času, než policisté nebo úřady ověří tyto informace jiným způsobem. Aktuální informace o těchto potvrzeních získáte na zastupitelském úřadu dané země, tak jak je uvedeno v odkazu na MZV, který jsme Vám uvedli. Pokud však bude mít na místě konkrétní policista jiný názor, nic s tím stejně neuděláte. Občan České republiky může vstupovat a pobývat na území ostatních členských států Evropské unie na základě platného cestovního dokladu nebo průkazu totožnosti.

# 08.07.2019, 13:54.
Chtěla bych se zeptat na nejlepší spoj mezi letištěm MXP Malpensa v Miláně a adresou Via Lambrate, 18, 20131. Děkuji moc. Klára.

Nejjednodušší je jet vlakem Malpensa Express na Milano Cadorna za € 13,00 a odtud pokračovat červeným metrem M1 na Pasteur za € 1,50. Odtud je to k Vašemu ubytování 750 metrů. Musíte jít po Via dei Transiti na křižovatku s Via Padova a rovně pokračovat po Via Cecilio Stazio. Ta Vás dovede na ulici s tramvajovými kolejemi, po které se vydejte doleva. Přibližně po 150. metrech odbočte doprava na Via Lamrate. Hostel California je po levé straně. Levněji můžete jet autobusem Terravision za € 8,00 na Milano Centrale, odtud zeleným metrem M2 na Loreto a odtud červeným metrem M1 na Pasteur a dále jako v předchozím případě.

# 08.07.2019, 12:35.
Plánujeme cestu z Brna do Lido di Jesolo. Chtěla bych se zeptat, jaká je nejlepší cesta a na jaké poplatky se připravit? Děkuji za odpověď. Regina.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd San Dona' / Noventa - Jesolo - Lido di Jesolo. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 14,70. To samé při cestě zpět.

# 07.07.2019, 22:00.
Prosím o radu. Ve středu 10.7.2019 chceme vyrazit autem z Jihlavy do Monopoli. S tím, že po cestě jeden den bychom se chtěli zastavit v Benátkách a přespat zde v nějakém blízkém kempu. Jaká je nejlepší trasa? Znáte nějaký vhodný kemp poblíž? Je něco, na co si dát pozor při cestě do Monopoli? Eva.

Vaše optimální trasa je následující: Jihlava - Znojmo - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 18,00. My na této trase většinou sjíždíme z dálnice v Tarvisio, pokračujeme po SS13 a napojujeme se na dálnici v Gemona. Mýtné je v tomto případě € 11,90. Z kempů doporučujeme Camping Venezia Village nebo Camping Fusina. Druhý den pokračujte po dálnici na Padova - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - Bari - sjezd Modugno - RA Bari / Bologna - SS16 - Monopoli. Na mýtném zaplatíte € 60,00. My na této trase pokračujeme z Mestre po SS309 do Ravenna a odtud po SS16 do Rimini. Na dálnici se připojujeme na Rimini Nord. Nemá význam dál pokračovat mimo dálnici, je to jedno velké letovisko, semafory, snížená rychlost a zácpy. Mýtné z Rimini Nord je € 41,60. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši.

# 07.07.2019, 18:21.
Prosím, co vše potřebují dcery ve věku 15 a 13 let na dovolenou do Itálie, když pojedou autem s otčímem a bez matky? Stačí 15. leté občanský průkaz? A musí mít s sebou souhlas matky s odcestováním do zahraničí? Děkuji. Radka.

Obě děti musí mít platný cestovní doklad, tj. občanský průkaz nebo pas. Ohledně souhlasu si doporučujeme přečíst článek Písemný souhlas rodičů a postupovat podle doporučení MZV i když stát toto potvrzení nevyžaduje.

# 05.07.2019, 14:47.
Prosím o pomoc. Jedeme z Prahy do městečka Lido di Jesolo. Každý radí jinou trasu a dost se liší. Poradíte? Miroslava.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd San Dona' / Noventa - Jesolo - Lido di Jesolo. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 12,00 a na mýtném v Itálii € 14,70. To samé při cestě zpět.

# 03.07.2019, 15:35.
Pane Řehůřku, ještě bych se ráda zeptala na výlet do parku Cinque Terre, který hodláme v rámci dovolené v Itálii navštívit. Zvažujeme, zda zvolit cestování po parku vlakem nebo lodí, zda je možné prohlídku absolvovat lodí a potom se vrátit vlakem do výchozího bodu. Který výchozí bod je lepší, zda Levanto nebo La Spezia, kde se lépe parkuje auto? A nikde nemohu dohledat, kolik by stála cesta lodí, jaké je tam jízdné. Můžete mi prosím poradit? Máte s tímto parkem nějaké zkušenosti? Co bychom měli vědět? Děkuji. Blanka.

Doporučujeme se podívat na stránky icinqueterre.com. Je tam všechno podrobně popsané a najdete tam odpovědi na všechny otázky týkající se Cinque Terre. Na stránce Způsoby pohybu jsou uvedeny všechny informace týkající se dopravy. Doporučujeme si zakoupit kartu s rozšířením na vlak. Lodí můžete jet také, ale platíte ji samostatně, není v ceně karty. Zaparkovat doporučujeme v La Spezia. Na výše uvedených stránkách (jak se tam dostat) je mapa parkovišť.

# 01.07.2019, 12:27.
Prosím o radu. Pojedeme z Ostravy do Bibione - Vídeň, Štýrský Hradec, VIlach, Tarvisio, Udine. Neumím nikde dohledat, kde se platí mýtné. Našel jsem placený úsek Tarvisio - Udine, 94 km nějakých € 10,00. Žádný další placený úsek jsem na trase nenašel. Je to pravda? Nebo nás něco cestou překvapí? Děkuji Vám za odpověď. Krásný den. Pavel.

Není to pravda. Italské dálnice se platí většinou po celé trase. Ve Vašem případě zaplatíte na mýtném v úseku Tarvisio - Latisana mýtné ve výši € 11,50. To samé při cestě zpět. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20.

# 30.06.2019, 09:36.
Plánuji cestu s rodinou do letoviska Pesaro. Jedeme z Pardubic. Můžete mi prosím poradit nejlepší cestu a na kolik v letošním roce vyjdou poplatky na dálnicích? Vyplatí se cesta v Itálii po E55 podél pobřeží? Předem děkuji za odpověď. Zdravím. Jirka.

Vaše optimální trasa je následující: Pardubice - Praha - Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - sjezd Pesaro-Urbino - Pesaro. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 35,10. To samé při cestě zpět. Cesta po pobřežní silnici se v úseku Rimini - Pesaro nevyplatí. Je to jedno velké letovisko, časté snížení rychlosti, mopedy, semafory a dopravní zácpy. Pokud chcete ušetřit, můžete jet trasu přes Brno, Vídeň, Graz a Tarvisio. V tomto případě platíte jen rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, v Itálii sjeďte hned na Tarvisio na silnici SS13, pokračujte po ní až do Gemona, kde se na dálnici napojte. V Mestre zaplatíte na mýtném € 11,90. Tady sjeďte z dálnice a pokračujte po SS309 až do Ravenna, odkud potom po SS16 až do Rimini. Tady se na Rimini Nord z výše uvedených důvodu napojte na dálnici. V úseku Rimini - Pesaro zaplatíte na mýtném € 3,00. Tuto trasu jezdíme vždy. Popsaná je v našich reportážích týkajících se Gargana. Úspora na mýtném v obou směrech je € 59,40.

# 26.06.2019, 20:47.
V sobotu 29.6.2019 odjíždíme do Bibione. Chtěl bych Vás poprosit o radu, kudy se dát po sjezdu Latisana do Bibione. Google mapa ukazuje pokračovat po Via Lignano Nord a pokračovat po SR354 a mobilní navigace odbočit na SP75 a po SS14. Moc děkuji za radu. Hezký den. Tomáš.

V daném termínu doporučujeme jet po SR354. Pokud pojedete přes Latisana a San Michele al Tagliamento strávíte hodně času v dopravních zácpách. Dopravním zácpám se v sobotu nevyhnete už na dálnici A4, která bude paralyzovaná z obou stran díky tomu, že nebudou stíhat odbavovat turisty mýtnice u severoitalských letovisek. Počítejte s tím už od prvního sjezdu na San Giorgio.

# 25.06.2019, 23:21.
Chtěl bych se zeptat, zda nevíte, zda je možné se na někoho obrátit se špatně vybraným mýtným. Najeli jsme v Tarvisio a sjeli v San Dona' di Piave a nevím, jak je to možné. Nenačetlo nám to začátek a na konci jsme zaplatili téměř € 70,00. Lístek jsem si bohužel prohlédl až v průběhu dovolené a ten původní z nájezdu nemám. Děkuji za odpověď. Roman.

Mýtné, které jste měli zaplatit, mělo být € 14,70. Výše mýtného kolem € 70,00 neodpovídá ani nejvyššímu možnému mýtnému pro soupravu s pěti nebo více nápravami, které je € 35,40. To, co jste zaplatili, odpovídá situaci, kdy např. ztratíte lístek. Tedy i situaci, kdy jste si zřejmě nevyzvednuli lístek nebo vyzvednuli neoznačený lístek. V tomto případě se účtuje nejvyšší možné mýtné k mýtné bráně, na které sjíždíte. V tomto případě Taranto - San Dona' di Piave, kdy je mýtné pro osobní automobil € 69,00. Toto jste ale měli řešit okamžitě na místě s obsluhou a mýtné neplatit. Pokud v současné době nemáte žádný doklad o tom, kde jste na dálnici najeli a kde sjeli, těžko budete něco dokazovat. Podívejte se na stránku kontaktů, začít komunikaci můžete přes e-mail reclami@, který je určen pro stížnosti a reklamace.

# 25.06.2019, 19:49.
Prosím o radu. V první polovině července se s přítelem chystáme jet do Itálie, oblast Palmová riviéra, ale chceme jet na blind. Je šance, že tam seženeme na místě nějaké slušné ubytování za rozumnou cenu? Případně, kam byste nám doporučil jet? Děkuji za odpověď. Lenka.

Jedete v plné sezóně. Sice v Itálii je ta úplně nejvyšší v první polovině srpna, ale i tak počítejte, že ubytování bude hodně obsazené. Navíc to tam nefunguje jako v Chorvatsku. Ubytování hledejte spíše u agentur, které mají v letoviscích kanceláře. Počítejte s cenami výrazně vyššími než v červnu nebo koncem srpna a začátkem září. Doporučujeme si ubytování zajistit dopředu. Palmová riviéra je typická dlouhými písčitými plážemi lemovanými promenádami s palmami. Krásných letovisek je hodně. Doporučujeme např. Alba Adriatica.

# 25.06.2019, 08:06.
Ráda bych se zeptala, jak je to s cestováním po Itálii. Máme v plánu jet na 14 dní přes Veronu, Benátky, Bologna, Rimini, San Marino, Řím a zpět nahoru k Pisa. A rádi bychom přespavali v autě - osobní automobil. Mají nějaké omezení? Kde se může nebo nemůže spát v autě? A fungují ve městech autobusy? Že bychom na kraji města odstavili auto a jeli nějakým místním spojem? A je lepší platit hotově nebo kartou na dálničních přejezdech? Děkuji za Vaši odpověď. Andrea.

Kempování ve volné přírodě a na veřejných prostranstvích je v Itálii zakázané. Většinou máme vyzkoušené, že bez problému se dalo přespat na parkovišti u Autogrillu na dálnici, jak to budou tolerovat ve městech nevíme. Minimálně si dejte pozor na to, zda tam můžete vůbec parkovat (placené parkovací zóny) nebo vjet (ZTL zóny). Ve velkých městech většinou fungují parkoviště P+R, odkud se dostanete do centra městskou dopravou. Na mýtnicích jsme většinou platili platební kartou. V tomto případě doporučujeme vjet do mýtné brány s obsluhou, je to bez problému. Někdy se však stalo, že brána s obsluhou nebyla otevřená a museli jsme jet k automatu. Ten platební karty také přijímá - musíte sledovat piktogramy nad branami.

# 24.06.2019, 12:44.
Loni jsme na těchhto webových stránkách našli v podstatě všechny odpovědi na plánovanou dovolenou ve Francii. Letos chceme jet ke známým do Ligurie do kopců nad město Imperia. Už jsme kdysi jeli přes Brenner, ale teď jsem slyšel v nějaké diskusi od kolegů, že je výhodnější jet přes Švýcarsko. Můžete to potvrdit nebo vyvrátit? Pojedeme přibližně v polovině července a odjezd plánujeme na středu - vyhnout se víkendovým šílenostem. Děkuji za odpověď. Standa.

Ano, na Ligurskou riviéru je levnější cestovat přes Švýcarsko. Trasa je následující: Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Bregenz - Chur - Como - Milano - Tortona - Savona - Imperia Est. V Německu se zatím dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek objeďte přes Bregenz (sjet musíte už v Německu), ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 36,01) a na mýtném v Itálii zaplatíte € 23,60. Celkem tedy za oba směry € 83,21. Přes Brenner by Vás to vyšlo na € 9,50 za průjezd Brennerem a € 46,00 za mýtné v Itálii. Celkem tedy za oba směry € 111,00. K tomu je ještě třeba připočítat jednu nebo dvě desetidenní rakouské dálniční známky podle délky pobytu, každá za € 9,20.

# 21.06.2019, 10:52.
V červenci se chystáme autem na 14 dní do destinace San Benedetto del Tronto a chtěla bych se zeptat na nejlepší trasu z Prahy. Je nám jedno, zda pojedeme přes Salzburg nebo Mnichov. Poradíte prosím, která cesta je lepší, případně finančně výhodnější a na kolik celkem vyjdou poplatky? Děkuji. Lucie.

Doporučujeme trasu Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - sjezd Grottammare - San Benedetto del Tronto. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennnerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 45,80. To samé při cestě zpět. Tato trasa je o € 6,70 levnější než přes Salzburg, pravděpodobně i z hlediska dopravních zácp zřejmě méně náročná. Každopádně se vyhnete hodně vytížené dálnici A10 a sobotními zácpami paralizované A4 u severoitalských letovisek. To ale neznamená, že na zmiňované trase dopravní zácpy být nemohou.

# 20.06.2019, 03:30.
Chtěl bych se zeptat, zda máte nějaké zkušenosti, zážitky s Cupra Marittima? Pojedeme autem, také na cestu a tankování, budeme vyjíždět z Břeclavi. Děkuji mnohokrát. Petr.

Jedná se o typické lázeňské letovisko na Palmové riviéře. Dlouhá písčitá pláž je lemovaná promenádou s palmami, na straně moře kamennými vlnolamy. K dispozici jsou veškeré služby včetně různých půjčoven. Z historických pamětihodností doporučujeme navštívit Castello di Saint' Andrea nebo Cupra Alta. Pokud budete mít možnost, udělejte si výlet do Acquaviva Picena nebo do vzdálenějšího Ascoli Piceno. Z Břeclavi je optimální trasa následující: Břeclav - Reintal - Grosskrut - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Rimini - Ancona - sjezd Pedaso - Cupra Marittima. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 49,00. To samé při cestě zpět. Tip na tankování najdete v článku A-I hranice nabízí slevu. Tip na úsporu na mýtném je následující: pokud využijete tip na tankování, můžete pokračovat po B83 a následně v Itálii po SS13 do Gemona. Jinak můžete sjet z dálnice na sjezdu Tarvisio. V Gemona se na dálnici napojte a pokračujte až do Mestre, kde z ní opět sjeďte. Silnice SS309 Vás dovede do Ravenna a SS16 do Rimini. Tady už doporučujeme se napojit na dálnici na Rimini Nord. Odtud nemá význam jet mimo dálnici. Trasa je popsaná v našich reportážích týkajících se Gargana.

# 19.06.2019, 15:54.
Existuje prosím nějaký spoj z Florencie do Chianti? Moc děkuji. Eva.

V oblasti Chianti provozuje autobusovou dopravu ACV. Provozuje samozřejmě i linky z Florencie do této oblasti. Do konkrétních měst mohou provozovat linky i jiné společnosti.

# 19.06.2019, 06:44.
Velice děkuji za podrobnou odpověď, máme tedy smůlu. Celkem už máme během cesty asi 8 přestupů a obávám se, že to bude pro všechny i děti velice náročné. Chtěla bych se zeptat, zda náhodou nevíte o nějakém sdíleném nebo prostě levnějším taxi nebo způsobu dopravy na dané místo? Ubytovatel nám nabídl dopravu za € 140,00 a to se nám zdá moc. Děkuji. Gabriela.

Cena, kterou Vám nabízí ubytovatel je adekvátní. Běžně se pohybuje kolem € 100,00 do 4. osob, € 120,00 do 6. osob a € 140,00 do 8. osob. Jedno z levnějších taxi je např. Asso taxi. My bychom ale volili nabídku ubytovatele. Co se dopravy vlakem týče, je i v České republice běžné, že v době výluky probíhá mezi stanicemi autobusová doprava. Jedete vlakem, na určité stanici přestoupíte do přistaveného autobusu, pokračujete do další stanice, kde přestoupíte do přistaveného vlaku.

# 18.06.2019, 18:39.
Děkuji za odpověď. Zeptám se jinak. Zastávka u Zoomarina není? Máme s sebou prcka starého 3 roky a 1,7 km je hodně. Děkuji. Slávek.

Kdyby byla, tak Vám ji v odpovědi uvedeme. Přímo u Zoomarina zastavuje zmiňovaný Shuttle Bus.

# 18.06.2019, 08:39.
Přiletíme do Říma odpoledne 29.6. v sobotu, hledám na Trenitalia spoj, ale jsou tam odpoledne jen s přestupy, přímý vlak do Villa Claudia nejede z Termini? Děkuji. Gabriela.

Od 29.6. do 30.6. je v tomto úseku výluka z důvodu výstavby nového nadjezdu na trati mezi Tarricola - Pomezia. Vlaky zajíždějí do Cecchina, odkud probíhá náhradní autobusová doprava do Campoleone, odkud se opět pokračuje vlakem. Platí stejné jízdné jako na úsek vlakem bez přestupu. Poslední spoj, kterého se výluka netýká je 29.6.2019 12:42 a následně první spoj 1.7.2019 5:06.

# 17.06.2019, 19:17.
Dne 6.7. jedeme autem z Českých Budějovic do Caorle. Kudy jet, to jsem zde vyčetla, ale chtěla bych se poradit, v kolik hodin je podle vás nejlepší vyjet? Jedeme s dětmi ve věku 2 a 5 let, tak bychom se rádi vyhnuli těm nejhorším kolonám. Vyjedeme kdykoliv, je nám to jedno. Předem moc děkuji za odpověď. Markéta.

Naplánujte to tak, abyste byli v Itálii co nejdříve ráno. Největší kolony se tvoří na A4 u severoitalských letovisek od sobotního rána.

# 17.06.2019, 12:56.
Chci se zeptat. Za týden jedeme do Říma a chceme navštívit Zoomarina. Chci se zeptat na cenu jízdenky od Laurentina a kde je koupit? Dále když zaplatím vstupné v Zoomarina, platí se tam zvlášť i atrakce? Děkuji za odpověď. Jaroslav.

Autobus Cotral Vás zaveze do Torvaianica za € 2,20. Ze zastávky je to ke vstupu do Zoomarine 1700 metrů. Jízdenky zakoupíte na autobusovém terminálu v pokladně. Přímo do Zoomarine jezdí z Říma také Shuttle Bus. Odjíždí v 9:30 z Termini, Via Giolitti 48. Zpět odjíždí v 17:00 nebo 18:00 (podle sezóny a uzavření parku). Zpáteční jízdenka stojí € 15,00. V ceně jsou všechny mechanické a některé vodní atrakce, bazén, kino 4D, věk dinosaurů, ukázky se zvířaty a potápěčská show. V ceně nění l Galeone Maledetto, la Terra dei Draghi, il Flow Rider, Segway, Volo del Falco a všech programů se zvířaty.

# 16.06.2019, 20:49.
Pane Řehůřku, chtěl bych se zeptat na nejlepší cestu z Plzně do Lignano Sabbiodoro a jaké jsou poplatky po cestě a kde je po cestě vhodné dotankovat? Termín je od 10.8. do 17.8.2019. Děkuji moc. S pozdravem Jirka.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Latisana - Lignano. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 12,00 a na mýtném v Itálii € 11,50. To samé při cestě zpět. Tip na tankování najdete v článku A-I hranice nabízí slevu.

# 16.06.2019, 18:15.
S důvěrou se opakovaně obracím na Vaše skvělé stránky. Letos je naším cílem koncem června, začátkem července, Kampánie - Paestum. Jedeme se třemi dětmi autem a rádi bychom se podívali na Vesuv, Pompeje, zaujalo mě městečko Amalfi, Positano, Neapol. Je opravdu všude takový problém s parkováním? Dají se najít někde ceny vstupného do Pompejí, na Vesuv - zvládneme je projít sami? Je v této oblasti např. i nějaký akvapark nebo podobná zábava pro děti? Děkuji moc za informace a Váš čas. Kamila.

Ano, parkování je problematické. Vstup do Pompeí stojí € 15,00, do 25. let € 2,00 a do 18. let zdarma. Vstup na Vesuv je € 10,00, studenti platí € 8,00 a děti do výšky 120 cm mají vstup zdarma. Vše zvládnete sami. Aquapark je v Battipaglia - Aquafarm a v Torre del Greco - Valle d' Orso.

# 15.06.2019, 20:25.
Moc děkuji za informace a zasílám aktualizaci své vlastní otázky. Express z Treviso do Caorle je vždy s přestupem v San Dona di Plave, ale bez problémů. Čekají na sebe. A cena zpáteční jízdenky je € 21,80. Vlaďka.

Děkujeme za zpětnou vazbu. Spoje jedou přesně tak, jak jsme Vám uvedli. V 11:50 a 13:20 tam, 7:21 a 9:01 zpět. S přestupem. Jediné spoje bez přestupu jsou v 9:20 a 17:20 tam, 5:41 a 15:01 zpět. Vše je podrobně uvedeno na odkazovaných jízdních řádech.

# 14.06.2019, 13:43.
Jaký je nejlepší termín na cestu do Bibione z hlediska dopravních zácp a vytíženosti pláží? Děkuji. Radim.

Mimo sezónu, tzn. v tomto případě až koncem srpna a začátkem září. V sezóně se zácpám, především na A4, vyhnete cestou mimo sobotní termín.

# 14.06.2019, 12:36.
Chtěla bych vás poprosit o radu, kudy se nejlépe z Plzně dostat do Viale Rinascimento 57, obec San Benedetto del Tronto, Itálie. Zda byste radil v Itálii jet až do cíle po dálnici nebo kde sjet na neplacenou, normální silnici při pobřeží? Kolik nás budou stát orientačně poplatky? Již dříve jste nám dobře poradil, proto se na vás obracím i tentokrát. Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď a Váš čas. Se srdečným pozdravem Jana.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - sjezd S. Benedetto / Ascoli Piceno - San Benedetto del Tronto. V Německu se dálnice zatím neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 46,30. To samé při cestě zpět. Jedná se o vzdálenost 1150 km, doporučujeme jet po dálnici. Pokud i přesto chcete na dálničních poplatcích šetřit, Brenner objedete po staré silnici, sjet musíte na Innsbruck Sud a pokračovat po B182. V Itálii můžete navázat na SS12, která Vás dovede až Modena, kde se můžete napojit na SS9 vedoucí do Rimini. Před Rimini se ale na Rimini Nord napojte na dálnici. Cesta po pobřeží je zdlouhavá a trvale v kolonách. Na silicích SS12 a SS9 máte možnost se ve chvíli, kdy už Vás cesta po těchto silnicích přestane bavit, napojit se zpět na dálnici.

# 14.06.2019, 10:34.
Vážený pane Řehůřku, obracíme se na Vás o radu, jak bychom se mohli dostat v jednom dni 4.8.2019 z Napole do Ravella a vyhnout se přitom úmorné autobusové dopravě po amalfském pobřeží? Napadla nás možnost vlakem z Neapole do Salerna a odtud lodí nebo autobusem do Amalfi, odkud zřejmě jezdí autobusy do Ravella. Nazpět do Napole večer trajektem z Amalfi. Je to reálné? Děkujeme předem za odpověď. Andrea.

I když je 4.8. neděle, je to možné. Regionální vlak Trenitalia z Napoli Centrale do Salerno jezdí často. První jede v 5:40, následují v 5:55, 6:50, 7:14, ... Cesta trvá od 40. minut do 1,5 hodiny podle vlaku. Nejrychlejší jede v 6:50. Jízdenka stojí € 4,70. Trajekty Travelmar ze Salerno do Amalfi jezdí po hodině. Jízdenka stojí € 8,00. Z Amalfi do Ravello jezdí autobusy SITA Sud Trasporti. Těch spojů je opět hodně, platí tady tarif Unicocampania. Zpět můžete stejnou cestou.

# 13.06.2019, 22:02.
Prosím o radu na cestu do Itálie, města Cavallino, kemp Sant Angelo. Jedu 22.6. Chtěl bych vyjet ve 4:00 z České Lípy. Prosím o radu na nejlepší cestu a poplatky při cestě. Děkuji. Josef.

Vaše optimální trasa je: Česká Lípa - Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd S. Dona' / Noventa - Lido di Jesolo - Cavallino. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 12,00 a na mýtném v Itálii € 14,70. To samé při cestě zpět.

# 10.06.2019, 14:08.
28.6.2019 jedeme autem do Itálie na ostrov Elba. Mohl byste nám prosím poradit nejlepší trasu a kolik dáme za poplatky na této cestě? Mnohokrát děkujeme. Daniela.

Počítejte s tím, že se jedná o jeden z nejhorších prázdninových termínů z hlediska dopravních zácp. Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - sjezd Scandicci - Empoli - nájezd Collesalvetti - A12 - sjezd Venturina - Piombino. V Německu se zatím dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii v prvním úseku po Florencii € 33,20 a ve druhém úseku na A12 € 4,80. To samé při cestě zpět. Cenu trajektu najdete na stránce Trajekty - Elba Island podle typu automobilu a počtu osob.

# 09.06.2019, 21:17.
V týdnu od 22.6. do 29.6. budeme v privátě v Bargino a potom jedeme na týden pod stan. Můžete mi prosím poradit kemp na západním pobřeží mezi Livornem a La Spezia? Ideálně ne moc plná pláž pro manželku a výlety do hor pro mě. Případně na ten první týden zajímavé výlety jižně od Florencie? Velice děkuji. Honza.

Tato oblast je známá svými dlouhými písčitými plážemi. Pokud hledáte menší pláže, tak několik pěkných je mezi San Terenzo a Lerici. Vhodnou polohu do hor mají pláže mez Marina di Massa a Viareggio. Kemp vyhovující Vašim požadavkům najdete na Camping. Oblast jižně od Florencie je na celého průvodce. Tedy jen několik tipů. Kromě měst Florencie a Siena doporučujeme navštívit San Gimignano a Monteriggioni.

# 09.06.2019, 16:22.
Mám dotaz ohledně dopravy z Lido di Jesolo do Verony. Do Lido di Jesolo jedu na týden s mamkou na dovolenou. A chci se Vás zeptat na dopravu vlakem nebo autobusem z Lido di Jesolo do Verony a jaká je cena a zda Vás mohu poprosit o stránky, na kterých by byla možnost zakoupení či rezervace těchto jízdenek? A pokud máte nějaké rady ohledně tohoto cestování, tak za ně budu velice ráda. Mnohokrát děkuji a přeji hezký den. Eva.

Přímo do Verony jezdí z Lido di Jesolo Flixbus. Cena jízdenky je variabilní podle termínu, začíná na € 11,99. Bohužel jezdí jen jeden spoj v 18:45. Ráno jede s přestupem v Mestre, v tomto případě jsou jízdní řády různé pro různé dny. Najdete je na výše uvedených stránkách včetně rezervačního systému. Další možností je jet autobusem ATVO č. 10a do Mestre k vlakovému nádraží. Jízdenka stojí € 4,00. Odtud potom vlakem Trenitalia do Verony. Jízdenka v regionálním vlaku stojí € 9,25. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. V tomto druhém případě nemá význam kupovat jízdenky online.

# 07.06.2019, 07:03.
V červenci se chystáme navštívit Toskánsko. Máme v plánu přílet do Pisy a poté cestovat místní dopravou po ose Pisa - Florencie - Siena. Cestou z Florencie do Sieny bychom chtěli navštívit nějaké z městeček v oblasti Chianti a poté městečko San Gimignano. Nemáte prosím nějaký tip, kde vyhledávat spoje nebo konkrétně na spojení Florencie - oblast Chianti a Chianti - San Gimignano, případně San Gimignnao - Siena? Děkuji za odpověď. Jakub.

Viz naše odpověď ze dne 22.01.2019, 18:24

# 04.06.2019, 22:58.
Narazila jsem na Vaše zajímavé stránky a chtěla bych Vás požádat o radu. Chystáme se 28.6. do Itálie, počítám s odjezdem přibližně ve 4:30 z Vimperka, přes Innsbruck, Brenner a dolů do Verony, kde budeme nocovat, druhý den potom pokračujeme do Pescara, odtud bychom v sobotu 6.7. přejeli přes Florencii do Pistoia, odtud plánujeme výlet do Pisa, potom v pondělí zpět do Čech. Cestovat budeme se třemi dětmi ve věku 17, 10, 2 let, takže počítám s častějšími zastávkami. Máme zvolit raději cestu po dálnici Verona - Pescara, nebo třeba část mimo? Vcelku bychom měli mít dost času i na nějakou zajímavou zastávku. Když to hodím do map, tak rozdíl mezi cestou po dálnici a mimo je přibližně 4,5 hodiny. Z Pescara bychom si chtěli udělat výlet do Říma, mohu poprosit o nějaký tip, kde zaparkovat za rozumnou cenu a současně přijatelnou dostupnost s malým dítětem? Podle informací je parkování ve městech jako Řím, Florencie a Pisa poměrně problematické. Kolik tak máme počítat mýtné, pokud bychom jeli vše po placených úsecích? Děkuji moc za radu. Martina.

Vzdálenost mezi Verona a Pescara je více jak 500 km. S malým dítětem přes den hodně náročné. Navíc od Rimini je to už velké letovisko a cesta po pobřežní silnici je hodně časově i psychicky náročná. Pokud chcete jet mimo dálnici, doporučujeme jet po SS12 k Modena a následně po SS9 k Rimini. Tady se už připojte na dálnici, nejlépe na Rimini Nord. Do Pescara Nord potom zaplatíte na mýtném € 18,00. Časové navýšení 4,5 hodiny při kompletní cestě mimo dálnici ve Vašem termínu je nereálné. Do Říma je to z Pescara přibližně 200 km. Pokud tam jedete na jednodenní výlet, potom cesta po dálnici je nutností. Mýtné Vás vyjde na € 20,20. To samé zpět. Zaparkovat doporučujeme na nějakém parkovišti P+R. Z Vaší strany je ideální parkoviště Anagnina. Z dálnice A24 musíte najet na městský dálniční okruh G.R.A. ve směru Napoli / Civitavecchia / Prenestina / Aeroporti. Sjet potom musíte na exitu 21 Roma Tuscolano. Parkoviště je hned za sjezdem, musíte se držet vpravo. Neparkujte hned ze začátku, zajeďte více do areálu. Parkoviště má kapacitu 1479 míst a otevřeno je od 5:15 do 0:15, v pátek a sobotu do 2:15. Za parkování do 12. hodin zaplatíte € 1,50, do 16. hodin € 2,50. Můžete platit v automatu nebo na pokladně. Z Anagnina se potom dostanete do centra metrem A. Během Vaší cesty počítejte s následujícími poplatky: v Rakousku desetidenní dálniční známka v ceně € 9,20, průjezd Brennerem € 9,50, Brenner - Verona € 16,60, Verona - Pescara Nord € 34,70, Pescara - Pistoia (směrem k Římu a po A1 k Florencii) € 41,60, Pistoia - Pisa € 5,60 (to samé zpět), Pistoia - Brenner € 34,40, průjezd Brennerem € 9,50 a případně další rakouská desetidenní dálniční známka v ceně € 9,20.

# 01.06.2019, 15:08.
15.6. vyražíme autem na Sardinii, nikde jsem se nedočetl, kolik budu platit mýtné od Brenneru do Livorna. Jedeme z Teplic. Trasa: Plzeň, Mnichov, Brenner, Verona, Boloňa, Livorno. Děkuji za odpověď. Zdeněk.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a v italském úseku Brenner - Florencie, sjezd Scandicci zaplatíte na mýtném € 33,20. To samé při cestě zpět. Čtyřproudovka SGC Firenze - Pisa - Livorno je nezpoplatněná.

# 29.05.2019, 11:55.
Prosím o radu. 28.6. vyrážím do Eraclea Mare. Pojedu z Písku, tedy přes Rakousko. Už jsem trasu kdysi jela, takže ji jakžtakž znám. Protože ale letos nebude řidič na střídání, potřebuji naplánovat nějaký párhodinový odpočinek. Vzhledem k termínu a plánovanému odpočinku bych asi měla vyrazit raději v podvečer? A kam až bych měla dojet, než se půjdu prospat v autě, abych se vyhnula různým případným zácpám? Předem moc děkuji za odpověď, nejsem to schopna nějak rozumně naplánovat. Hanka.

Z 28.6. na 29.6. se zácpám nevyhnete. Je to druhý nejhorší termín o prázdninách. Spíše než navečer raději vyrazte dopoledne. Zácpy způsobené přesunem do dovolenkových destinací budou určitě menší než odpoledne a navečer. Dojezdem před prospáním zácpy neovlivníte, protože ta nejhorší Vás čeká v sobotu u severoitalských letovisek po nájezdu na A4.

# 29.05.2019, 04:31.
Děkuji Vám za odpověď. Dívala jsem se do toho jízdního řádu, co jste mi zaslal a tudíž jsem našla toto - daaab.it. Je možné s tím jet? Moc děkuji za Vaši ochotu. Dále bych se chtěla zeptat. 17.6. bychom chtěli jet lodí do Benátek, je možné už předem zakoupit lístky? Případně poprosím o odkaz. Moc děkuji. Nikol.

Odkaz na tento jízdní řád jsme Vám nezasílali. Nicméně aplikace Vám našla spoje, které lze použít, je to ale s přestupem. Jedná se o autobusy společnosti ATVO. Nejdříve jedete ve 20:22 do San Dona' di Piave autobusem č. 25A a následně autobusem 4A ve 21:50 do Caorle. V San Dona' di Piave čekáte přibližně 50 minut. Jízdenka stojí € 5,00. S šesti dětmi bychom volili přímé spojení i za cenu vyšší ceny. Jízdenky do Benátek nemá význam kupovat dopředu, zakopíte je na místě.

# 28.05.2019, 13:36.
Moc děkuji. A jízdenka se dá koupit v autobuse? Vladimíra.

Jízdenku na tento autobus zakoupíte v kiosku společnosti ATVO na letišti. Doporučujeme však online nákup na výše uvedených stránkách - Treviso Airport Bus Express / Aeroporto di Treviso - Caorle EXPRESS. Na konci řádku je ikona košíku.

# 28.05.2019, 00:52.
Měla bych velkou prosbu. Nikde se nemohu dočíst, jak je to s dopravou. 15.6. Přiletíme na letiště Marco Polo v 19:00 a poté se potřebujeme dostat do Caorle. Ubytování máme ve Villagio SantAndrea: Viale delle Tortore, Caorle, 30021. Jede nás skupina dvou dospělých a šesti dětí. Budu Vám moc vděčná. Děkuji moc. Nikol.

Z letiště Marco Polo jede v 19:32 a 21:22 do Caorle autobus společnosti ATVO. Je označen jako Airport Bus Express / Caorle Express Service. Zastávka je i v Porto Santa Margherita. Jízdenka stojí € 16,20, děti do 4 let cestují zdarma. Jízdní řády a rezervační systém najdete na výše uvedených stránkách.

# 27.05.2019, 21:38.
Poprosil bych o odpověď. Koncem června jedeme z Ostravy do San Vincenzo a dočetl jsem se, že přes Rakousko platí povinná výbava - sněhové řetězy. Je to pravda? Co mě může čekat po cestě? Jedu v uterý večer a přes noc, tak snad žádné zácpy. A jaká je nejlepší možná trasa? Děkuji moc za vaší odpověď. Vojta.

Píšete, že pojedete koncem června. Povinnost použití sněhových řetězů závisí na okamžité povětrnostní situaci v daném místě. Na určitém silničním úseku může být umístěna dočasná dopravní značka přikazující jejich použití. Při vjezdu do takového úseku bez sněhových řetězů hrozí řidiči vysoká pokuta. Toto riziko je velké v zimních měsících a v horských oblastech. V červnu a na dálničním úseku je nulové. Pokud pojedete v úterý, je malá pravděpodobnost tvorby dopravních zácp z důvodu přesunu cestovatelů na dovolenou. Vaše optimální trasa je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Florencie - sjezd Scandicci - Empoli - nájezd Collesalvetti - A12 - SS1 - sjezd San Vincenzo Nord - San Vincenzo. V Rakousku pořebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20 a na mýtném v Itálii zaplatíte po Florencii € 37,70 a na dálnici A12 € 4,80. To samé při cestě zpět.

# 23.05.2019, 15:02.
Chtěla bych se zeptat na nejlepší trasu z Plzně do Bibione a kolik by stály poplatky. Je něco, na co bychom si měli dát pozor? Existuje nějaká trasa bez poplatků? Vyplatí se to? Jedeme do Bibione s pejskem. Nevíte, jak to tam chodí na plážích s náhubky a poplatky? Předem děkuji za odpověď. Anna.

Trasa a poplatky viz naše odpověď ze dne 19.05.2019, 19:23. Cesta mimo dálnici viz naše odpověď ze dne 15.05.2019, 14:22. Informace o pobytu se psem v Bibione najdete v článku Vacanze con Fido.

# 21.05.2019, 10:48.
Přistávám v Treviso 7.6.2019 v 11:20 a potřebuji se dopravit do Caorle Altanea nebo poblíž, co nejjednodušeji. Dále pro mě dojedou vozem. A totéž zpět dne 12.6. na odlet v 11:55. Předem děkuji za odpověď. Vlaďka.

Z letiště Treviso jeďte expressem společnosti ATVO. Autobus jede v 11:50 (13:11) a 13:20 (14:41) každý den od 18.5.2019 do 15.9.2019. Zpět potom jeďte stejným autobusem v 7:21 (8:40) nebo 9:01 (10:20). V tomto případě se přestupuje v San Dona' di Piave. Přímý spoj jede v 5:41 (7:00). V závorce jsou uvedeny časy příjezdu do Lido Altanea, rep. na letiště. Vystoupit můžete o zastávku a 2 minuty dříve v Pra' delle Torri, podle toho, co Vám vyhovuje. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách - Treviso Airport Bus Express / Caorle Express. Zpáteční jízdenka stojí € 25,80.

# 20.05.2019, 09:17.
Pane Řehůřku, Vaše nápovědy byly nápomocné. Jen malá aktualizace z naší zkušenosti o víkendu. Třeba někdo upotřebí. Low cost nejlépe vyjde z letiště Treviso autobusem č. 6, když koupíte jízdenku v automatu nebo obchodě za € 1,30 a pojedete na zastávku Treviso autostazione FS a popojdete přibližně 300 m na zastávku Treviso, odkud jezdí autobus společnosti MOM č. 108 přímo do Lido di Jesolo autostazione za € 4,30. Vyzkoušeli jsme obě trasy. Jak s přestupem v Mestre pro turisty, cena je € 15,50, tak tu z Trevisa City a za nás topka varianta za € 5,60 v místní dopravě. Mějte se krásně a přejeme další krásné cestování. Jana.

Ano, máte pravdu. Pokud jízdenku zakoupíte v prodejní síti mimo autobus, stojí € 1,30. V autobuse € 3,50, nadlimitní zavazadlo € 2,50. Cesta autobusem MOM z Treviso do Lido di Jesolo je jedním z mnoha dostupných řešení. Děkujeme Vám za cenné informace.

# 19.05.2019, 19:23.
Chystáme se letos autem do Itálie, konkrétně z Kladna ve Středočeském kraji, do Bibione na Via Ruggero Leoncavallo. Chtěla bych Vás moc požádat o radu, kudy zvolit optimální trasu a na co si dát po cestě pozor. Vyrážíme na začátku prázdnin 29.6.2019. Mnohokrát Vám děkuji za radu. Hezký den. Blanka.

Jedete v jednom z nejhorších termínů o prázdninách z hlediska dopravních zácp. Hůře bude ještě na přelomu prázdninových termínů. Tady je snad jediná rada, vyjet co nejdříve. Nejhorší dopravní zácpy se budou tvořit od pátečního odpoledne do soboty. Na italské dálnici A4 u severoitalských letovisek celou sobotu. Vaše optimální trasa je následující: Kladno - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd Latisana - Bibione. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 12,00 a na mýtném v Itálii € 11,50. To samé při cestě zpět.

# 16.05.2019, 09:23.
Nyní jsem mluvil přímo se společností EMO Nivi. Naštěstí slečna uměla anglicky tak, aby ji bylo rozumět. Cena v jejich dopise je cena, kterou zaplatím dnes, tj do 5. dne od doručení. Cena v elektronickém protokolu od policie je 1. cena za přestupek snížená o 30%, když zaplatím hned a 2. cena po 5. dnech, bez přirážek za vymáhání a zastupování společností EMO Nivi. Výše pokuty na protokolu od společnosti je cena, kterou bych zaplatil v období 5. až 60. dnů od doručení. Po 60. dnech se částka minimálně zdvojnásobí, ale může být až € 5000,00 a už by byl možná i zákaz řízení v Itálii? Snad to pomůže někomu jinému, kdyby na vás přišel s obdobným dotazem na vašich stránkách, myslím, že to platí i pro pokuty za rychlost apod. Takže ještě jednou děkuji za pomoc. Mějte se krásně. Jiří.

Děkujeme za informace.

# 15.05.2019, 14:22.
V červenci plánujeme dovolenou na 14 dní do Itálie a to někam do lokalit Lido di Jesolo nebo Lignano Sabbiadoro. Cestovat budeme z Karlových Varů a chtěl bych Vás poprosit, jakou byste volil cestu a na kolik by nás tato cesta vyšla? Mýtné, dálnice, tunely a pod. Když bych jel přes Innsbruck a na polovině cesty do Bolzana sjel směrem na Bruneck a potom pokračoval na Treviso ze severu, je to rozumná volba? Děkuji za odpověď. Alois.

Vaše optimální trasa je následující: Karlovy Vary - Cheb . Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd Latisana - Lignano Sabbiadoro, resp. sjezd S. Dona' / Noventa. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezdem tauernskými tunely zaplatíte € 12,00 a na mýtném v Itálii v prvním případě € 11,50 a ve druhém případě € 14,70. To samé při cestě zpět. Při cestě přes Innsbruck zaplatíte po Vámi uváděný sjezd také rakouskou dálniční známku, za průjezd Brennerem € 9,50 a na mýtném v Itálii € 2,90. Je to tedy o € 11,10 méně v jednom směru než v případě první varianty. Nicméně trasa přes Dolomity mimo dálnici je hodně klikatá a zdlouhavá. Doporučujeme volit první variantu a raději sjet z dálnice na Tarvisio a pokračovat po SS13 až do Gemona. Tuto trasu volíme vždy. Úspora na mýtném je € 6,10 v jednom směru. Můžete samozřejmě pokračovat dál do Udine, potom po tangenciále podél Udine a následně po SR56 a SR352 do Cervignano. Odtud už vede směrem k Benátkách SS14. Samozřejmě záleží také na termínu. Pokud by se Vám podařilo to naplánovat mimo Pá/So, bylo by to výrazně lepší.

# 14.05.2019, 23:55.
Mám dotaz ohledně pokuty v Itálii. Jezdíme do Itálie již přibližně 8 let a to velmi často, přibližně 2x až 3x do roka. Dnes nám přišla pokuta od městské policie ve městě Siena za vjezd do nějaké zóny bez povolení z loňského října. Jednalo se asi o 100 metrový úsek, kdy nás navigace navedla do míst, kam jsme asi neměli povolení vjet. Jelikož jsou všechny nápisy a značky v italštině, a nikde na světě není zmatečnějši dopravní značení, tak jsme to asi přehlédli. Má otázka zní, co teď s tím? Chtějí zaplatit € 120,00 pokutu, když zaplatím do 5. dnů, tak € 94,00. S výší pokuty ale nesouhlasím, přijde mi nepřiměřená tomu, že jsme někde projeli a za minutu byli zase ze Sieny pryč. Pokutu vymáhá nějaká společnost Nivi. Je nějaká reálná možnost se s nimi dohodnout na snížení pokuty, nebo jejího odpuštění? Nějaká zkušenost nebo rada jak postupovat? Děkuji. Jiří.

Pravděpodobně jste skutečně přestupek udělal a vjel do ZTL zóny v době, kdy tam byl vjezd zakázán nebo povolen jen vozidlům s vyřízeným povolením. Neznalost předpisů, místního jazyka apod. není omluvou, stejně tak rada navigace. V současné době není problém v EU pokuty vymáhat. I kdyby po Vás pokutu nevymáhali, nebudete mít nikdy jistotu, že se při nějaké další návštěvě Itálie při případné policejní kontrole nedostanete do problému. Toto je asi největší problém při frekvenci návštěv Itálie, kterou uvádíte. Pokud se skutečnostmi uvedenými na výzvě nesouhlasíte, určitě jsou tam uvedené informace, jak v tomto případě postupovat. Nicméně toto už je spíše na právníka a tedy, vzhledem k výši pokuty, daleko vyšší náklady než samotná pokuta, navíc s malou pravděpodobností úspěchu. Jedná se o společnost, která spravuje mezinárodní obsílky týkající se sankcí uložených útvary Městské policie V EU. Na jejich stránkách je možné se přihlásit přihlašovacími údaji obdrženými v dopise a získat podrobnější informace. Každopádně pokud nezaplatíte, obdržíte podle informací na jejich stránkách do 60. dnů doporučený dopis, který je už oficiální. To co jste obdržel je "courtesy letter". Tento problém je popsán v článku Z Itálie chodí motoristům divné pokuty. Právníci radí: nic neplaťte. Je ale staršího data, od té doby se toho mohlo hodně změnit. Pokud jste přestupek udělal a do Itálie jezdíte několikrát ročně, doporučujeme pokutu zaplatit. My bychom asi čekali až na doporučený dopis. Nicméně je velká pravděpodobnost, že v něm bude částka zase o něco vyšší.

# 09.05.2019, 20:02.
Děkuji moc za odpověď. Cestu z Ostravy plánujeme přes Vídeň, Štýrský Hradec, Travisio - našla jsem tam krásné ubytování, Boloňa, Rimini. Je to dobrá volba? Na jak velké poplatky se máme připravit? Vím, že v Rakousku nám bude stačit desetidenní dálniční známka za € 9,20. Děkuji za radu. Ingrid.

Tarvisio je moc pěkné městečko v nádherném údolí. Pokud se Vám líbí i ubytování, určitě to můžeme jen doporučit. Pokud následně budete pokračovat po SS13 až do Gemona, ušetříte ještě na mýtném. My tudy jezdíme mimo dálnici pokaždé. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20 a na mýtném v Itálii, pokud pojedete po dálnici od Tarvisio, zaplatíte € 50,60. To samé při cestě zpět.

# 09.05.2019, 19:54.
První týden v září budu trávit dovolenou v Lignanu. Chtěla bych jet vlakem z Lignano do Verony, je nějaká možnost? Nebo je lepší auto? A také bych chtěla navštívit Benátky. Jaká je nejlepší možnost dopravy? Děkuji. Marie.

Vlakem Trenitalia z Lignano do Verony se dostanete z vlakové stanice Latisana s přestupem v Mestre. Jízdenka v Regionálním vlaku stojí € 14,45, to samé při cestě zpět. Počítejte na cestu s 2,5 hodinami. Do Latisana se z Lignano dostanete za půl hodiny autobusem SAF za € 3,40. Z Latisana se do Benátek na nádraží Santa Lucia dostanete vlakem za € 7,45. Cesta trvá něco málo přes hodinu. Auto je samozřejmě pohodlnější a operativnější. Záleží také na počtu lidí, kteří budou cestovat.

# 09.05.2019, 15:54.
Chystáme se od 15.6. do 22.6. do Martinsicuro, Residence Acquasuite, z Ostravy. Cestujeme se čtyřmi dětmi, proto uvažujeme o rozložení cesty na dva dny a možnosti přespání někde na severu Itálie. Doporučíte mi, kde by se dalo přespat? Zda je vhodné využít parkoviště u dálnice nebo nějaký levný B&B? Děkuji. Ingrid.

Je to otázka komfortu, jaký požadujeme. Pokud se potřebujete jen na nějaký čas prospat a děti to budou akceptovat, můžete zaparkovat v Itálii na kterémkoliv servisním místě na dálnici. Jsou tam parkovací místa, kde si můžete v autě odpočinout. Pro ubytování v lokalitě přicházející v úvahu většinou doporučujeme A Casa di Paola. Je to kousek od sjezdu z dálnice A4 Cessalto. Jiné ubytovací možnosti najdete na Booking.

# 09.05.2019, 07:24.
Prosím, umíte mi poradit, zda existuje nějaké spojení z přístavu v Bari na letiště v Bari? Většina spojů odlétá dopoledne, tak hledám nějakou rychlou cestu. Děkuji. Pěkný den. Markéta.

O přímém spoji nevíme. Řešením je se přepravit městskou dopravou AMTAB na hlavní vlakové nádraží a odtud některým ze spojů na letiště. Přímým autobusem Terravision je to nejrychlejší. Je to možné také autobusem AMTAB č. 16, toto je ale zdlouhavé řešení s mnoha zastávkami.

# 06.05.2019, 17:50.
Prosím o radu. Přijedeme vlakem z Padovy do Milano Centrale a chceme se dostat do centra města - Duomo, Scala. Máme použít metro? Pokud ano, tak jakou trasu, na které stanici vystoupit a kde se kupují jízdenky, případně jak nebo kde se mají označit? Děkuji. Ludmila.

Z Milano Centrale k Duomo jezdí žlutá linka metra M3. Obě stanice se jmenují stejně. Cesta trvá přibližně 7 minut. Dopravu provozuje ATM. Jízdenka stojí € 1,50. Jízdenky se validují u turniketů u vstupu i výstupu. Jízdenky zakoupíte v ATM Pointech a u autorizovaných prodejců - bary, trafiky, stánky, papírnictví, ... Ve stanicích metra je zakoupíte i v automatech. Automaty přijímají mince, bankovky i kreditní a debetní karty. Scala je od Duomo pěšky 400 metrů.

# 05.05.2019, 20:38.
Narazila jsem na tyto stránky při hledání dopravy z letišttě Treviso do Lido di Jesolo. S kamarádkama budeme ubytované v hotelu Las Vegas v Lido di Jesolo. Můžete prosím doporučit hromadnou dopravu? Čím ekonomičtější, tím lépe. Děkuji moc. Jana.

Z letiště Treviso jezdí od 18.5. denně Airport Bus Express v době od 9:50 do 14:50 po hodině, od 16:50 do 20:50 po dvou hodinách. Jízdenka stojí € 10,50. Pokud chcete jet levněji, musíte jet z letiště nejdříve autobusem MOM č. 6 na vlakové nádraží, v jehož blízkosti je autobusové nádraží. Jízdenka stojí € 3,50. Z Treviso potom musíte jet do Lido di Jesolo s přestupem v San Dona. Jízdenka stojí € 4,50. V obou případech potom musíte využít městskou dopravu, autobus č. 3, za € 1,30. Musíte vystoupit na zastávce incr. Via Puccini (číslo zastávky 38), jít ve směru jízdy autobusu a odbočit doprava na Via Pietro Mascagni, která Vás dovede k Hotelu Las Vegas.

# 05.05.2019, 09:51.
Měla bych dotaz ohledně mýtného. Jedeme do Montalto di Castro. Zjistila jsem, že pokud pojedeme z Brennero přes Firenze, Sienu a Grosseto, mělo by být mýtné asi ve výši € 34,00. Na zpáteční cestě bychom rádi navštívili město Pisa. Poradil byste nám, kolik bude poplatek za mýtné na cestě do Brennero z Montalto di Castro přes Pisu? Moc děkuji a přeji mnoho úspěchů. Zuzana.

Od Brenneru po Florencii, sjezd Impruneta, zaplatíte mýtné ve výši € 33,80. Nezapomeňte počítat s mýtným za průjezd Brennerem ve výši € 9,50 a za desetidenní rakouskou dálniční známku ve výši € 9,20. Z Florencie přes Siena a Grosseto jedete většinou po čtyřproudovce. Na této trase se mýtné neplatí. Na zpáteční cestě se mýtné platí od Rosignano Marittimo. Nájezd na dálnici je před Malandrone. Mýtné do Pisa je ve výši € 6,90. Pokud budete mít čas, můžete pokračovat po bezplatné SS1, která je v tomto úseku občas také jako čtyřproudovka. Z Pisa doporučujeme jet po bezplatné čtyřproudovce SGC Firenze - Pisa - Livorno. Na dálnici A1 se ve Florencii napojíte na Scandicci a odtud už to budete znát. Na mýtném zaplatíte € 33,20. Je to levnější než přes La Spezia a Parma.

# 02.05.2019, 17:50.
Děkuji vám mnohokrát. A náhodou, nevěděl byste, jak je to s pejskem? Není problém vzít jej do vlaku? Jediné, co jsem se dočetla je, že nesmí do nočního lůžkového a lehátkového vlaku. Děkuji moc a přeji pěkné dny. Martina.

Na italské železnici je možné přepravovat zdarma malého psa ve speciálním kontejneru o velikosti maximálně 70x30x50 cm ve všech kategoriích vlaků v první i druhé třídě v úrovních Executive, Business, Premium a Standard. Pro každého cestujícího je povolen pouze jeden kontejner. Pro jednoho cestujícího je povolen také jeden pes libovolné velikosti na vodítku a s náhubkem. Tady jsou už ale určitá omezení. Přeprava je možná ve vlacích IC i ICN v první i druhé třídě. Přeprava je možná ve vlacích Frecciabianca, Frecciarossa a Frecciargento v první i druhé třídě, ale pouze v úrovních Business a Standard. Přeprava je možná v regionálních vlacích s vyloučením doby od 7:00 do 9:00 od pondělí do pátku. Přeprava je možná i ve spacích vozech a vozech Excelsior, ale pouze v případě, že jsou zakoupeny prostory v úplném rozsahu. Vodící pes může cestovat ve všech vlacích zdarma a bez omezení. Pro Vás je tedy důležité, že pokud pojedete regionálním vlakem, můžete psa přepravovat zdarma, pokud bude mít vodítko a náhubek. Nesmíte ho přepravovat v pracovní dny od 7:00 do 9:00.

# 01.05.2019, 17:48.
Mám velkou prosbu, snad mi dokážete pomoci. 13. července jedu se dvěma 14. letými syny a pejskem vlakem do Lignana přes Mnichov. Příjezd máme v Benátkách na Santa Lucia, snad v 18:10 hodin. A potřebujeme se přepravit do Lignana. Problém je, že nemohu najít žádný spoj, tedy vlak, do Latisany. Pomůžete, prosím? Případně, nevěděl byste o alternativě? Taxi, vodní taxi ... Máme 13 kg těžkého psa. Do přepravky jej nedám a do autobusu jej nevezmou. A zpět to samé, odjezd je 27.7. ve 13:50 hodin ze Santa Lucia. Předem mnohokrát děkuji. Martina.

Do Latisana jezdí ze Santa Lucia regionální vlaky Trenitalia za € 7,45. V sobotu jsou to spoje v 18:41, 19:41 a 22:41. Na místě jsou za 1 hodinu a 6 minut. Jízdní řády na červenec v současné době samozřejmě na výše uvedených stránkách ještě nenajdete. 9.6.2019 se mění jízdní řády. Kolem tohoto data si zkontrolujte časy odjezdu.

# 29.04.2019, 20:07.
Děkuji za spoustu odpovědí, které zde vznesli ostatní dotazující se. Užitečné informace. My jedeme do Montalto di Castro. Že lze dojet na výlet do Říma, je nám známo. Ten jsme již navštívili při jiných cestách .A nyní, ať se snažím sebevíc, nenalézám v okolí něco zajímavého k návštěvě. I pro děti. Nemáte nějaký tip? Děkuji. Zuzka.

V Montalto di Castro stojí za návštěvu historické centrum v severozápadní části městečka. Najdete tam např. Castello Guglielmi. Přibližně 10 km severně od městečka se nachází archeologický park Vulci. V jeho blízkosti je Castello dell' Abbadia. Směrem na západ, přibližně 20 km je Giardino dei Tarocchi, park, který by mohl zaujmout i děti.

# 27.04.2019, 20:56.
Chtěl bych se zeptat. Chtěl bych navštívit městečko Pitigliano. Hledal jsem, jak by se tam dalo rozumě dostat, ale nic jsem nenašel. Před několika lety jsme využili autobus z Albinia. Teď jsem hledal a našel jsem jen jeden spoj brzy ráno, po poledni a vše jen s přestupem. Chtěl jsem se ubytovat v městečku Cecina a potom odtud podniknout výlet. Myslel jsem, že jet právě vlakem do Albinia a dále použít autobus. Ale nic jsem nedohledal. Neměl byste nějakou radu? Děkuji. Milan.

Z Albinia jezdí do Pitigliano přímé autobusy společnosti Tiemme Toscana. Autobusy jezdí v 6:35, 10:05, 12:05, 14:01 a 17:10. Zpět potom v 5:45, 6:30, 7:55, 13:30 a 15:43. Cesta trvá něco málo přes hodinu. Jízdenka stojí € 6,20. Jízdní řády pro konkrétní den najdete na výše uvedených stránkách.

# 26.04.2019, 10:20.
V květnu budeme týden v Padově a regionálními vlaky si dělat výlety do okolních měst a míst. Bydlet budeme na ulici Via Cesare Battisti, což je asi 2 km cesty na vlakové nádraží a proto zvažujeme, že bychom používali k přesunu na nádraží a zpět hromadnou dopravu, konkrétně tramvaj SIR 1. Zastávky Stazione - Trieste - Emeritani - Ponte Romani. Zajímá mě tedy, jaké jízdenky budeme potřebovat, kde je možné je koupit a jak jsou označena místa, kde se jízdenky prodávají, případně je možné je koupit i v nějakých automatech? Děkuji za odpověď. Lída.

K dispozici je jízdenka s platností 75 minut od validace za € 1,30. Bloček 10. těchto jízdenek stojí € 12,00. Jízdenka zakoupená u řidiče stojí € 2,00. Je možné koupit rodinnou jízdenku s platností 6 hodin od validace. Rodina musí mít maximálně 5 osob, z toho maximálně dva dospělí a děti musí mít do 12. let. Skupina musí obsahovat minimálně jednoho dospělého a jedno dítě. Uznávají se dědečkové, strýčkové apod. Jak se to kontroluje ale nevíme. Taková jízdenka stojí € 3,00. Výše uvedené jízdenky jsou pro centrální zónu. Pro dvě zóny je jízdenka s platností 90 minut od validace za € 1,50, bloček 10. těchto jízdenek stojí € 14,00 a celodenní jízdenka stojí € 3,80. Jízdenky lze zakoupit v tabácích, v novinových stáncích, na barech, v supermarketech, papírnictví, v různých kioscích, v cestovních kancelářích, v hotelech, v parfumeriích, v potravinách, v galanteriích, v kopírovacích centrech. Nejčastější prodejní místa jsou tabáky a novinové stánky, tak s největší pravděpodobností vždy uspějete. Lze je také zakoupit v automatech umístěných u nejdůležitějších zastávek tramvaje.

# 25.04.2019, 10:43.
31.5. na pár dní letíme do města Bari. Mohla bych poprosit o nějaké tipy, kam zajít, případně o doporučení na výlet do okolí vlakem nebo autobusem? Předem moc děkuji. Petra.

Viz naše odpovědi ze dne 09.10.2018, 19:25 a 09.10.2018, 15:26.

# 14.04.2019, 12:49.
Moc děkuji za pomoc. Nevíte prosím, jak je to s nocováním v autě v Itálii? Ptám se, protože když vyjedeme o den dříve, tak tam nemáme ubytování. Máme ho od soboty do soboty. Přespali bychom v autě, např. na benzínce nebo odpočívadle. Moc děkuji. Václav.

Kempování ve volné přírodě a na veřejných prostranstvích je zakázané. Pokud si však chcete odpočinou během cesty, doporučujeme na dálnici zastavit na servisních místech, kde jsou parkovací místa. Když tam zastavíte a prospíte se v autě, neměl by být problém. Nesmíte samozřejmě zakempovat. Mimo dálnici přespávat nedoporučujeme.

# 13.04.2019, 11:41.
Děkuji za radu a odpověď. Jen tak uvažuji, zda by nebylo jednodušší vyjet v pátek brzy ráno ve 3:00 až 4:00 a dojet do Itálie v pátek odpoledne v 16:00 až 17:00. Snad bych se vyhnul nějakým zácpám. A ještě jeden dotaz bych měl. Jedeme autem poprvé do Itálie a bojím se na mýtných branách. Nevím, jak to funguje. Byl bych rád i za tuto radu. Moc děkuji. Václav.

Samozřejmě, že čím dříve vyjdete, tím to bude lepší. Princip fungování mýtných bran je popsaný v naších reportážích. V Itálii to funguje tak, že si při vjezdu do placeného úseku vyzvednete z automatu nachystaný lístek a na základě tohoto lístku potom při výjezdu z placeného úseku zaplatíte odpovídající mýtné na mýtné bráně. Ty jsou nad vjezdy značeny. Nejezděte do označení Telepass, to jsou automatické mýtné brány a musel byste mít odpovídající jednotku. Volte bránu s obsluhou, označenou symbolem ruky a peněz nebo bránu s automatem, označenou jen symbolem peněz. Mýtné je možné platit v hotovosti, platební kartou, kartami Viacard nebo přes Telepass. Doporučujeme platit kartou na obslužné bráně. Ne vždy jsou ale všechny brány otevřeny, někdy se nám stalo, že byly otevřeny pouze brány Telepass a s automatem. V tomto případě je třeba postupovat podle popisu uvedeném v článku Potřetí na Gargano.

# 13.04.2019, 11:26.
V červnu jedu do Lido Adriano. Zatím jsme byli jenom v Caorle. Prosím, poraďte optimální trasu. Děkuji. Milan.

Neuvádíte, odkud vyjíždíte. Nicméně pokud jste už byl v Caorle, jeďte stejnou trasou jako do Caorle s tím, že budete pokračovat dále po A4 směrem k Mestre a do Mestre potom po A57. V Mestre z dálnice sjeďte a pokračujte po SS309 až do Ravenna a následně do Lido Adriano.

# 11.04.2019, 21:48.
Pane Řehůřku, v srpnu máme rezervované ubytování v Piombino, kde chceme strávit týden u moře. Následně jsem se dozvěděla, že je to městečko s docela velkým přístavem a podle fotek to vypadá dost industriálně. Doporučil byste změnit destinaci? Děkuji za informace. Květa.

Taková je především severovýchodní část města. Naopak jižní a západní část města je docela pěkná a i turisticky zajímavá. Nicméně Piombino je především výchozím místem pro cestu na ostrov Elba. Co se pláží týče, počítejte spíše s malými kamennými místy ke koupání. Větší písečné pláže jsou mezi Piombino a Follonica. Pro dovolenou trávenou u moře bychom spíše volili o něco severnější lokality.

# 11.04.2019, 18:24.
Rád bych se zeptal, která trasa je ideální na cestu do italského Riccione z Teplic na severu Čech a kolik mě zde vyjde mýtné a poplatky? Plánujeme trasu osobním vozem na konec července od 26. do 27.7. Přejezd bude přes noc. Moc děkuji. Václav.

Vaše optimální trasa je následující: Teplice - Most - Chomutov - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Riccione. V Německu se zatím dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 34,80. To samé při cestě zpět. Nicméně počítejte s tím, že jedete v nejhorším termínu letošních prázdnin, co se dopravy a dopravních komplikací týče. Školní prázdniny začínají v Bavorsku a Bádensko-Württembersku, což jsou největší země na jihu Německa, které svou rozlohou i počtem obyvatel tvoří přibližně 30% z celého Německa. Zácpy se budou tvořit už od pátečního odpoledne do soboty včetně.

# 08.04.2019, 13:18.
Děkuji za odpověď. Cíl: cesta na 5 dní - Toskánsko a 4 dny - Elba. Na kole. Toskánsko: oblast San Casciano dei Bagni, Bagni San Filipo, Saturnia. Případně si od Vás rád nechám něco doporučit. Chtěl bych se ještě zeptat, zda byste mi mohl doporučit cestu vlakem z Brna do Toskánska, nejspíše do Florencie a regionálním vlakem třeba do Sant Angelo Scalo s možností vzít si vlastní kola pro 2 osoby. Možná varianta je ještě letět letadlem z Brna do Milána, odtud vlakem přes Florencii a Sienu, třeba do Sant Angelo Scalo a tam si kola na 9 dní půjčit. To se mi zdá trochu kostrbaté. Zatím ale nejjednodušší se mně zdá jet vlastním autem, i když je to dost daleko. Děkuji za Váše doporučení. S pozdravem Pavel.

Ideální spojení z Brna do Florencie je s přestupem ve Vídni. Bohužel ale nenajdete moc dálkových vlaků, které nabízejí službu přepravy kol a pokud ano, tak na sebe moc nenavazují a je to s více přestupy. Lepší spojení z pohledu přepravy kol je přes Vídeň, Innsbruck a Bologna, tedy také s více přestupy. Je zde ale větší četnost spojů. Mezi Vídní a Innsbruckem nabízejí tuto přepravu všechny osobní vlaky, mezi Innsbruckem a Bologna i vlaky Eurocity. Mezi Bologna a Florencií většina regionálních vlaků s přestupem v Prato. Do Sant' Angelo Scalo se vlakem nedostanete, pouze do nejbližšího Monte Antico. Už z výše uvedeného důvodu je lepší jet autem.

# 04.04.2019, 14:36.
Chtěli bychom jet na 4 dny na Elbu na kolech. Auto, kterým přijedeme, bychom chtěli nechat někde poblíž trajektu. Kde se podle Vás dá bezpečně auto odstavit? Děkuji. Pavel.

Určena jsou k tomu parkoviště v přístavu Piombino. Doporučujeme parkoviště Autorimessa del Porto, kde zaplatíte denní taxu € 8,00. Za stejnou cenu zaparkujete o kousek dál v Porto Piombino Alvin.

# 04.04.2019, 11:46.
Pane Řehůřku, v červnu se chystáme do Toskánska, bydlet budeme v Carmignanu. Hodláme samozřejmě navštívit Florencii a také jeden den k moři. Rady na tyto výlety jsem si již přečetla, vlakové spoje mám nastudované. Jedeme hlavně cestovat po Toskánsku na kolech. A tady bych se na Vás chtěla obrátit o radu. Existuje nějaký přehledný server s cyklotrasami nebo dá se na místě zakoupit mapa s doporučenými cyklotrasami? Podařilo se mi zatím najít server piste-ciclabili.com. Jakou máte zkušenost s cykloturistikou v této oblasti? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Irena ze Zlína.

Těch serverů s různými itineráři pro cykloturisty je hodně. Další je např. na Visit Tuscany. Po celé Itálii např. na mtb-mag.com. Významné cyklostezky najdete i na Mapy.cz v režimu Turistická. Mapy a průvodce pro cyklistiku lze na místě samozřejmě zakoupit. Toskánsko je cykloturisticky vyspělou oblastí. Cyklostezky jsou v dobrém stavu a služby na dobré úrovni.

# 23.03.2019, 23:49.
Prosím o odpověď, kolik bude činit mýtné na dálnici v Itálii na trase Brenner - Neapol s vozidlem VW Touran. Trasu Hradec Králové - Rozvadov - Mnichov - Kufstein - Innsbruck - Neapol vidíte v jakém časovém horizontu? Děkuji za odpověď. Jaroslav.

Na této trase zaplatíte mezi Brennerem a Neapolí (městská část) za vozidlo se dvěma nápravami do výšky 1,3 metru nad přední nápravou € 67,70. Časový odhad je 16 hodin + přestávky. Nicméně v sezóně při dopravních špičkách a zácpách může tento čas narůstat.

# 18.03.2019, 17:01.
Jaký máte názor na výběr dovolené v oblasti Basilicata, např. Marina di Pisticci, Marina di Ginosa, z hlediska znečištění moře od blízkého Tarenta? Volil byste raději čistší lokality nebo je to už za hranicí znečištění? Děkuji. Iveta.

Pokud jedete tak daleko, volili bychom lepší lokalitu. Buďto jižněji v Kalábrii u pobřeží Jónského moře, ještě lépe u pobřeží Tyrhénského moře v lokalitě Capo Vaticano, kde jsou nejkrásnější pláže v jižní Itálii. Severněji je krásněji na Garganu. Lokalita, kterou jste si vybrali, nenabízí toho tolik za cenu, kterou tomu tou vzdáleností věnujete. Z hlediska koupání jsou podle našeho názoru už lepší pláže i na Palmové riviéře.

# 14.03.2019, 13:28.
Chtěla bych se zeptat, jak je to v současné době s vjezdem do Milána. Rádi bychom na konci května udělali s manželem takový road trip Evropou a rádi bychom navštívili i Milán. Vzhledem k tomu, že pojedeme autem, bych se ráda informovala ohledně infrastruktury ve městě, kde se dá bezplatně parkovat atd. Doufám, že můj dotaz není nějak moc obecný. Moc děkuji. Hezký den. Laďka.

V Miláně je Area C, která představuje oblast historického centra s omezeným přístupem. Aktivní je tato zóna od pondělí do pátku v době od 7:30 do 19:30. Kromě vozidel, která mají v tuto dobu zákaz vjezdu, mohou do této oblasti vjíždět vozidla po uhrazení poplatku ve výši € 5,00. Veškeré informace najdete na výše uvedených stránkách. Parkování v Miláně je regulované modrými zónami. Např. uvnitř Area C se platí v době od 8:00 do 19:00 € 3,00 za hodinu během prvních dvou hodin parkování a € 4,50 za každou další hodinu. Večer v době od 19:00 do půlnoci se platí € 3,00 za hodinu během prvních dvou hodin parkování a zdarma za každou další hodinu. Parkování je zpoplatněno i mimo historické centrum. Veškeré informace najdete na Sosta e parcheggi. Doporučujeme parkovat na parkovištích P+R, která se nacházejí v blízkosti metra na okraji města. Denní taxa je € 2,10, týdenní taxa je € 6,20. Jedná se o tato parkoviště: Molino Dorino (Via Appennini), San Leonardo (Via Falck), Lampugnano (Via Natta), Bisceglie (Via dei Calchi Taeggi), Famagosta (Via Palatucci) a Crescenzago (Via C. Cazzaniga). Městskou dopravu provozuje ATM. Základní jízdenka stojí € 1,50 s platností 90 minut, celodenní jízdenka (24 hodin) stojí € 4,50.

# 04.03.2019, 11:39.
Ráda bych Vás poprosila o radu. V období od 3.7. do 10.7. máme rezervovaný pobyt ve Vacationers Refuge na Viale Silvana 2, 00042 Anzio. Na letiště Fiumicino přiletíme 3.7. ve 12:00. Potřebovala bych poradit, jak se nejjednodušším způsobem dostat do ubytování. Cestujeme s 3. letou dcerou a zatím nemáme žádné cestovatelské zkušenosti. Z vašich stránek jsem vyčetla, že z letiště máme jet autobusem Terravision do stanice Termini a potom vlakem směr Nettuno. Chtěla bych se zeptat, kde mohu zakoupit jízdenky na autobus a vlak, zda je nutné koupit je jednotlivě nebo stačí zakoupit jednu jízdenku na celou cestu? Na které zastávce v Anzio bude nejlepší vystoupit a jak potom pokračovat do ubytování? A jak najít ten správný autobus a vlak? Předem děkuji moc za odpověď. Velice mi pomůže. Zdravím. Lenka.

Jízdenky na autobus doporučujeme zakoupit přímo na stránkách . Stojí € 5,80. Jízdenku na vlak Trenitalia zakoupíte v nádražní hale, nejlépe v automatu. Stojí € 3,60. Jízdenky je třeba zakoupit zvlášť. Umístění zastávky autobusu najdete na výše uvedených stránkách, je u terminálu 3. Vlak najdete podle informačních tabulí, jedná se o regionální vlak směr Nettuno. Vystoupit musíte v Lido di Lavinio. Odtud je to ale k Vašemu ubytování ještě 2,8 km po Via di ValleSchiola.

# 25.02.2019, 15:26.
Cestujem 22. marca do Bologne a pokračujem do Sieny a 25. marca domov. Aká je doprava z letiska na autobus alebo vlak do Sieny, aké je cestovné z letiska na stanicu a potom ďalej zo stanice do Sieny? Ďalej otázka to isté, len ak by som išiel z Pisy do Sieny. Ďakujem. Erich.

Z letiště v Bologna se na vlakové nádraží dostanete autobusem TPER. Aerobus č. 40 jezdí od 5:30 do 0:15. cesta trvá 20 minut. Jízdenka stojí € 6,00. Z Bologna Centrale musíte přejít přes Piazza XX Settembre na autobusové nádraží, odkud jezdí do Siena Flixbus. Cena začíná na € 16,99. Cesta trvá 2 až 2,5 hodiny. Vlakem Trenitalia je to s několika přestupy. Z letiště v Pisa můžete jet autobusem Terravision do Florencie na vlakové nádraží. Autobus jezdí od 8:48 do 0:20. cesta trvá hodinu. Jízdenka stojí € 4,99. Do Siena potom můžete jet regionálním vlakem za € 9,30. Cesta trvá 1:30 až 1:45. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Cestu z letiště v Bologna můžete kombinovat i s druhou variantou. Do Florencie Vás přímo z letiště zaveze Apenino Shuttle. Jezdí od 5:30 do 0:30, cesta trvá 1:20 a jízdenka stojí € 20,00 (€ 25,00 u řidiče). Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 23.02.2019, 20:52.
Prosím o radu, jak se dostanu od 2. září autobusem nebo vlakem z Říma z letiště do Martinsicuro, konkrétně do kempu Duca Amedeo. Případně zda nevíte o nějakém levném pronájmu auta na přibližně 10 dní z letiště Řím do Martinsicuro. Děkuji za informace. Veronika.

Přímo z letiště jezdí autobusy společnosti Start. Konkrétně se jedná o linku Fiumicino - Řím - Tortoreto. Z letiště odjíždějí autobusy od Terminálu 3, stanoviště 6 v 7:30 a 17:00 denně v době od 1.7.2019 do 2.9.2019. Ten ranní je v Mantisicuro v 11:25, v případě odpoledního musíte vystoupit v San Giovanni a hned přestoupit na navazující spoj stejné společnosti, který je v Martinsicuro za 5 minut, tj. ve 20:55. Nevíme však přesně, jakým způsobem je to řešeno. Ve 20:50 přijíždějí podle jízdního řádu do San Giovanni dva spoje a do Martinsicuro odjíždí jeden. Je možné, že pokračuje ten Váš a přistupuje ten druhý nebo naopak, případně oba přestupují na třetí. Určitě je přestup řešen čekáním na spoje z Říma. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenka stojí € 20,50. Pronájem automobilu doporučujeme řešit přes Rentalcars. Po 2. září musíte nejdříve cestovat autobusem za € 5,80 na Termini, následně vlakem Trenitalia za € 18,60 do Ancona a odtud vlakem za € 7,40 do Porto d' Ascoli. Cílová jízdenka stojí € 25,60. Ze stanice potom přejdete na SS16, odkud jezdí autobusy Start do Martinsicuro. Jízdenka stojí € 1,25.

# 23.02.2019, 14:28.
Chtěl bych se zeptat, kolik bude stát mýtné v Itálii do destinace Caorle. A z Jižních Čech ideálně asi jen přes Rakousko? Jirka.

Vaše optimální trasa je následující: Jižní Čechy - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd San Stino di Livenza - Caorle. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 12,00 a na mýtné v Itálii € 13,60. To samé zpět. Každá jiná trasa než přes Rakousko je zbytečná zajížďka.

# 22.02.2019, 21:54.
Mám dotaz ohledně cesty do Itálie. Jedeme v červnu z Ústí nad Labem do Porto San Margherita na severu Itálie. Budu řídit sám a jedeme přes noc. Je podle vás vhodnější jet směr Ústí na Labem - Praha - Plzeň - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Villach - Udine, nebo Ústí nad Labem - Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Udine? Vim, že cesta přes Mnichov je delší, ale zase na ni je minimum omezení, která jsou v Rakousku. A případně, které místo (odpočívadlo na obou směrech) byste nám doporučil jako místo ke 2. až 3. hodinové noční pauze? A ještě jeden dotaz. Je lepší (rychlejší) platit na mýtných branách v Itálii hotově, nebo platební kartou? Děkuji vám za odpověď. Luděk.

To je hodně složité, záleží na konkrétní situaci v červnu. Poplatkově je to nastejno. Rychlejší může být v červnu cesta přes Rozvadov. Poslední červnový víkend budou dopravně složité obě trasy. Kde se zastavit na delší přestávku souvisí s tím, kdy vyjedete a kdy tuto zastávku budete potřebovat z hlediska řidičských schopností. Každopádně v noci doporučujeme zastavovat jen na servisních místech v Rakousku (Raststation) i v Itálii (Area di Servizio). Z pohledu prvního pokusu je lepší na mýtnici zastavovat u mýtné brány s obsluhou (symbol ruky a peněz). Přijímají jak platební karty, hotovost, tak i Viacard. U automatu se Vám může stát, že kartu nepřijme a budete muset zaplatit v hotovosti. Aby to nebylo tak jednoduché, tak často už bývají mýtné brány bez obsluhy (ve Vašem případě např. San Stino di Livenza). Stejně tak pokud pojedete poslední víkend v červnu, je velice pravděpodobné, že budou mýtnice přeplněné a v tom případě je rychlejší jet k samoobslužné bráně. Dávejte si pozor na to, abyste omylem nenajel k bráně označené Telepass. Nejvíce bran mají na ve Vašem případě na sjezdu Latisana včetně těch s obsluhou. Je to dané tím, že tady sjíždí nejvíce turistů.

# 13.02.2019, 14:55.
Pemýšlíme o dovolené v San Benedetto del Tronto v Itálii, kam bychom chtěli jet autem. Zajímalo by mě, kudy je nejlepší cesta a přibližně její cena. Mýtné, tunely, dálniční známky. Pojedeme z Karlových Varů. Předem děkuji za odpověď. Eliška.

Vaše optimální trasa je následující: Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - sjezd Grotta Mare - San Benedetto del Tronto. V Německu se zatím dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 46,90. To samé při cestě zpět. Jedná se o hlavní směry.

# 11.02.2019, 17:31.
Mám otázku týkající se stálosti počasí v červenci v okolí Caorle. Prý jsou v této oblasti v tomto období časté deště a proměnlivost počasí je dost veliká. Což se týká zřejmě celého severu Itálie. Lepší to prý je směrem víc na jih, např okolí Lido di Spina, nemáte zkušenosti? Děkuji. Veronika.

Čím jižněji, tím samozřejmě stálejší počasí. Nicméně červenec patří v Itálii průměrně srážkově k těm nejméně postiženým. V loňském roce bylo v červenci v Caorle méně než polovina dnů bez kapky deště, z toho jen jeden den lze nazvat jako vyloženě deštivý, kdy spadlo 9 mm srážek. V dalších dvou dnech spadly 2 mm srážek, v dalších dvou dnech 1 mm srážek a potom už to bylo pod 1 mm (spíše pod 0,5 mm). Jaké bude počasí letos Vám samozřejmě nikdo přesně neřekne.

# 07.02.2019, 14:42.
Jedeme do Diano Marine - Rezidence Orchidea. Ráda bych se zeptala, zda máte zkušenost s uvedenou oblastí. Jaké je tam moře a pláže, co můžete doporučit k vidění, zda znáte přímo městečko Diano Marine a možnosti koupání v něm. Děkuji. Blanka.

Pláže jsou spíše menší a užší, písčité nebo s příměsí oblázků. Většinou jsou s plážovým servisem, najdete tam ale i volné plážičky. Zajímavá místa v této oblasti najdete mangiareinliguria.it, především itinerář č. 4.

# 06.02.2019, 20:21.
Chceme jet letos o Velikonocích přes Vídeň do Udine. Mohou nás potkat kolony? Je lépe vyjet v pátek nebo již ve čtvrtek? Zpět potom v pondělí nebo v úterý? Loni jsme podle vaší rady jeli od Arnoldsteinu po SS13 a stálo to za to. Letos zvažuji od Tarvisia po SS54 a potom SP76 k Chiusaforte. Má to smysl z pohledu kochání a zajímavého okolí? Je čas průjezdu srovnatelný s SS13? Děkuji. Petr.

Dopravní komplikace ve Vídni a jejím nejbližším okolí o Velikonocích jsou hodně pravděpodobné. Lepší je samozřejmě vyjet už ve čtvrtek a vracet se až v úterý. Z hlediska cestovatelského zážitku je na Vámi uváděné trase nejzajímavější sjezd na SP76 ze sedla Sella Nevea (1190 m) do údolí Val Raccolana. Časově počítejte s větší časovou náročností. Přibližně jednou tolik. Na úseku dlouhém necelých 40 km je to však nepodstatné. Spíše si před odjezdem zjistěte informace o počasí, sněhových podmínkách apod. SP76 je v polovině dubna přeci jen o něčem jiném než SS13.

# 22.01.2019, 18:24.
Pán Rehúrek, koncom apríla plánujeme výlet do Toskánska s príletom do Pisy. 28.4. sme chceli pokračovať smer San Gimignano - Siena, kde prenocujeme. Budeme využívať verejnú dopravu. Do Poggibonsi si viem vyhľadať spojenie, ale odtiaľ do San Gimignana som v nedeľu cez Tiemme našla len spoje o 18:35 a 19:45, čo je neskôro. Cestovný poriadok Tiemme je len do marca. Budú v ďalších mesiacoch premávať spoje častejšie? Druhou možnosťou je cestovať v nedeľu do Florencie, ubytovať sa a začať prehliadku mesta. V pondelok skoro ráno cestovať do Sieny. Zo vstupov plánujeme len kompletnú prehliadku katedrály, odtiaž neskôr popoludní autobusom do San Gimignana a neskôro večer sa vrátiť späť do Florencie. Dá sa to stihnúť za jeden deň bez auta? Ak nie, San Gimignano musíme vynechať, čo by ale bola škoda. Časovo nám to inak nevychádza, lebo na Florenciu si určite chceme nechať dva dni. Z akých zastávok z centra Florencie a Sieny si mám pozrieť autobusové spoje do San Gimignana? Vlakovú dopravu si viem zistiť. Je možné niekde v San Gimignane uschovať batožinu? Vopred Vám ďakujem za Vaše odpovede a som rada, že som našla Vašu cestovateľskú stránku, ktorá uľahčila cestovanie mnohým ľuďom, hlavne pri ceste do Talianska. Ľubica.

Společnost Tiemme jezdí v neděli do San Gimignano z vlakové stanice v Poggibonsi v 11:25, 13:30, 16:35, 18:35 a 19:45. Nepředpokládáme, že v dubnu bude častější spojení. Z Florencie do Siena se lze dostat brzy ráno vlakem Trenitalia v 6:20. V Siena je v 7:52. Odtud jede autobus Tiemme ve 12:10, v San Gimignano je ve 13:35. Odtud potom jede autobus Tiemme do Poggibonsi v 16:50, 17:35, 18:55, 19:55, 20:30. Poslední vlak do Florencie jede ve 22:11. Pokud pojedete do San Gimignano z Florencie, musíte nejdříve vlakem do Poggibonsi. Ze Siena odjíždějí autobusy z Piazza Antonio Gramsci. V San Gimignano o úschovně zavazadel nevíme. Jsou v ubytovacích zařízeních, jako např. v Palazzo Buonaccorsi, ale spíše pro hosty.

# 22.01.2019, 16:35.
V květnu cestujeme do Milána a Verony. Letecky Praha - Milán. Můžete nám prosím poradit nejlepší spoj Milán - Verona a Verona - Milán Malpensa? Velmi nám pomohly Vaše rady k cestě v roce 2016 - Pisa, Lucca, Siena. Děkuji předem a zdravím. Pavel.

Nejlepší spojení mezi Milánem a Veronou je vlakem Trenitalia. V regionálním vlaku zaplatíte € 12,75, ve vlaku Frecciarossa € 25,00. Flixbusem se tam dostanete za cenu od € 8,00. Podívejte se na naši stránku Jízdenky. Z Verony na letiště Malpensa se dostanete nejlépe opět přes Milán. Z Milano centrale potom autobusem Terravision za € 8,00 nebo Malpensa Express za € 13,00.

# 15.01.2019, 09:02.
Chtěla bych jet na ostrov Elba veřejnou dopravou - letecky, vlakem a trajektem. Můžete mi prosím poradit, na které letiště je nejlepší přiletět a zda je lepší následně jet autobusem nebo vlakem? Děkuji moc za vaši odpověď. Eva.

Doporučujeme přiletět na letiště v Pisa. Letenku z Prahy lze koupit za zajímavou cenu přes Kiwi.com. Z letiště potom jeďte People Mover na hlavní vlakové nádraží Pisa Centrale. Je k dispozici každý den od 6:00 do půlnoci a jezdí v desetiminutových intervalech. Cesta trvá 8 minut. Jízdenka stojí € 2,70. Z Pisa Centrale jeďte vlakem Trenitalia do Piombino. Jízdenka do přístavu Piombino Marittima stojí € 9,90 v regionálním vlaku. Na Elbu se potom dostanete trajektem. Jízdní řády a ceníky najdete na výše uvedených stránkách.

# 07.01.2019, 15:25.
Co byste mi radil v následující situaci: přišla mi po půl roce pokuta z radaru na běžné silnici v Itálii, kde bylo mým autem překročeno na 50 km/h o 22 km/h. Chtějí € 214,00, což mi připadá jako sprosté rýžování. Výzva je v angličtině a dopis přišel z PO Boxu v Holandsku, což mi připadá dost divné. Existuje v Itálii institut osoby blízké či podobný, který by zamezil stíhání provozovatele vozidla, který nebyl řidičem? Nevíte, jaká je v Itálii praxe s případným přeshraničním vymáháním takovýchto nehorázných plateb? Jak bych měl podle vás postupovat a co si myslíte, že se bude dít, pokud budu po odesílateli požadovat zaslání v češtině? S pozdravem Lukáš.

V tomto případě byste se měl obrátit spíše na právníka. Nicméně běžná výše pokuty v Itálii za překročení rychlosti od 10 do 40 km/h je € 168,00 až € 674,00. Vámi udělená pokuta je spíše v dolní části intervalu. Pokud víte, že jste v dané lokalitě a čase automobilem jel, že jste s největší pravděpodobností přestupek udělal, zaplaťte a to pokud možno co nejdříve. Je možné, že v dopise jsou i další podmínky úhrady, např. sleva za včasné uhrazení nebo spíše navýšení za pozdní uhrazení (většinou 2 měsíce). V současné době už není problém pokuty v EU vymáhat. Pokud ji nezaplatíte, vystavujete se navíc riziku, že v dané zemi Vás při další návštěvě a případné policejní kontrole čeká nepříjemnost v podobě vymáhání pokuty včetně případného zadržení automobilu. Adresa PO BOX může být adresou pověřené agentury. Rozhodně to nenechte jen tak být, pokud nechcete zaplatit, potom se odvolejte. Pokud jste ale přestupek udělal, je to zbytečné a navýšíte tak jen náklady.

# 06.01.2019, 08:34.
Chtěl bych se Vás touto cestou zeptat na cestu z Českých Budějovic do Itálie: Toskánsko - Saline Sadun. Pojedeme osobním automobilem. Zajímala by mě v první řadě nejideálnější cesta do tohoto místa a současně cena za dálniční poplatky, průjezdy Alpami v Rakousku a Itálii. Chtěli bychom jet jak po dálnici, tak i po bezplatné silnici, když by to nebylo nějak časově i vzdálenostně odlišné. Dále bych se Vás chtěl zeptat, když bychom se chtěli dostat z přístavu Piombino na ostrov Elba, kolik by to stálo pro 5 dospělých osob a 1 dítě? Datum odjezdu do Itálie je od 31.8.2019 do 8.9.2019. Na ostrov Elba ideálně 4.9.2019. Předem děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne Václav.

Vaše optimální trasa je následující: České Budějovice - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - sjezd Impruneta - Siena - Grosseto - Saline Sadun. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, v Německu se dálnice zatím neplatí, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 33,80. To samé při cestě zpět. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. Mimo dálnici v Rakousku nemá význam jezdit, v Itálii můžete jet po souběžné SS12 až do Modena, odkud po SS9 až do Bologna. Úsek do Florencie přes hory nemá význam jezdit mimo dálnici. Z Florencie vede přes Siena čtyřproudovka, ta zpoplatněna není. Pokud pojedete mimo dálnici, je to z hlediska vzdálenosti přibližně stejné, počítejte však, že pojedete přibližně o 3 hodiny déle. Jízdenka na Elbu a zpět za 5 dospělých a 1 dítě by Vás vyšla na € 150,00 - € 185,00. Záleží kam pojedete a s jakou společností. S automobilem přibližně o € 100,00 více. Spočítat si to můžete přesně na stránce Trajekty.

# 05.01.2019, 14:23.
Moc děkuji za odpověď. Ještě by mě zajímalo. I když asi není sezóna, je v Miláně nějaký místní trh? Cokoliv zajímavého? Budeme tam tedy ve dnech pondělí, úterý a ve středu. S pozdravem a přáním pěkného dne Sára.

Kompletní seznam trhů v Miláně najdete na stránce mercati-settimanali.it.