FLORENCIE 2019

Florencie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Florencie 2019

Pokud je Florencie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2019. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Florencie a poplatcích na dálnicích, o dopravě z letiště do centra, o cestě vlakem z Florencie a do Florencie, o ubytování, o vstupenkách, o parkování, o městské dopravě, o Firenze Card, o pronájmu auta, o kempech, o Galeria Uffizi, o vyhlídce a najdete zde také mnoho dalších informací o Florencii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 03.12.2019, 15:37.
Ak mám Firenze Card, ako si mám zarezervovať vstup do Duomo a Galerie Uffizi? Ďakujem. Ľuboš.

S Firenze Card si musíte rezervovat pouze vstup do Duomo, konkrétně do kopule, do galerie Uffizi a do galerie Accademia. Do ostatních muzeí můžete vstoupit přímo s Firenze Card vyhrazenými vstupy. Rezervaci do galerie Uffizi lze provést telefonicky nebo na pokladnách. Telefonní čísla, postupy a adresy najdete v otázkách a odpovědích na stránce Firenze Card - FAQ. Rezervací do kupole lze provést v Opera del Duomo Museum. Vše je popsané na stejné stránce, jako v předchozím případě.

# 01.12.2019, 11:26.
Chystám se na jednodenní výlet do Florencie. Rozhoduji se mezi prvním vikendem v únoru a prvním vikendem v březnu. Platí v tom březnu volný vstup do muzeí? Vzhledem k počasí, bude tam velký rozdíl? Děkuji za odpověď. Barbora.

Historické průměry jsou pro začátek února 13/6 stupňů a pro začátek března 16/7 stupňů. Jedná se o teploty den/noc. V loňském roce bylo začátkem března přibližně o 3 až 4 stupně tepleji. Co se týká vstupu zdarma, platí volný vstup pro státní muzea a památky první neděli v měsíci od října do března, tedy i 2.2.2020 a 1.3.2020. V loňském roce byl začátkem března zdarma i první celý březnový týden, pro rok 2020 však tyto informace nemáme. Po celý únor a březen je možné dělat rezervace, kromě zmiňovaných nedělí, zřejmě se tedy tento týden neplánuje. Každopádně aktuální kalendář volných vstupů do státních muzeí a památek bude zveřejněn později.

# 28.11.2019, 17:38.
Děkuji moc. Ještě jeden dotaz prosím. Kde se dají koupit lístky na tramvaj či autobus? Děkuji. T.

Na zastávce tramvaje na letišti je automat na jízdenky.

# 28.11.2019, 13:36.
Chcel by som sa opýtať na vašu odpoveď o voľných vstupoch z 24.3. tochto roku, keď ste napísali, že aj budúci rok bude v tento dátum voľný vstup do zmienených florentskych múzeí. Počet bude určite obmedzený, tak ako to bude fungovať? Ide kto príde skôr? A zároveň či v tento pre Florenciu významný deň sú aj nejaké sprievodné akcie. Veľmi pekne ďakujem. Jozef.

Pokud máte na mysli odpověď ze dne 23.04.2019, 21:45, tak jsme v ní uvedli konkrétní data v roce 2019 a 2020, kdy bude vstup zdarma v Galeria Uffizi / Palazzo Pitti a Giardini Boboli. Pokud jste četl pozorně, tak roku 2020 se týkala jen data 5.1.2020, 2.2.2020 a 1.3.2020. V tomto případě se jedná o první neděle v měsíci, kdy je vstup zdarma od října do března ve všech italských státních muzeích a památkách. Datum 24.3. se týkal roku 2019, tedy 24.3.2019. Data s volným vstupem (mimo uvedených prvních nedělí v měsíci) platná pro výše uvedené cíle zatím pro rok 2020 nejsou zveřejněna. Při těchto vstupech zdarma není možné provádět rezervace pro přednostní vstup.

# 28.11.2019, 07:33.
Chtěl bych se Vás zeptat, jak se dostanu z letiště ve Florencii na adresu Via Borgo Pinti 57 San Marco - Santissima Annunziata také ve Florencii? Děkuji a jsem s pozdravem. T.

Viz naše odpověď ze dne 15.11.2019, 22:03. Vaše ubytování je po levé straně.

# 15.11.2019, 22:03.
Pane Řehůřku, mám na Vás prosím dotaz. Jaké bude nejlepší spojení městskou dopravou z letiště Florencie do místa ubytování Borgo Pinti n. 13, Palazzo Graziani? Děkuji Vám za odpověď. Vladimír.

Z letiště jeďte tramvají T2 na Rosselli. Jděte zpět ve směru příjezdu tramvaje a hned odbočte doleva. Za rohem je zastávka autobusu č. 23, kterým pokračujte. Vystupte na Colonna Liceo Michelangelo. Vraťte se zpět na křižovatku a odbočte doleva na Borgo Pinti. Vaše ubytování je přibližně po 300 metrech po pravé straně.

# 19.10.2019, 21:49.
Chystáme se 1.11. na prodloužený víkend do Florencie a prosím o radu, jak se co nejlépe dostat z letiště do Residenza Betta, kde jsme ubytovaní a zda nejsou v neděli 3.11. volné vstupy do některých muzeí nebo Duomo. Děkuji. Jirka.

Od letošního února jezdí mezi letištěm ve Florencii a centrem města tramvaj T2. Můžete ji tedy využít. Jízdenka stojí € 1,50. Vystoupit musíte na Rosseli. Po Viale Fratelli Rosselli přejděte k zastávce autobusu a jeďte autobusem č. 13 a vystupte na zastávce Venti Settembre / Ruffini. Jděte zpět ve směru příjezdu autobusu a hned odbočte doleva. Přejděte po mostě Ponte dei Bersaglieri přes říčku Mugnone a pokračujte rovně po Via Agnolo Poliziano. Rezidenza Betta je po pravé straně. První neděli v měsíci je volný vstup do státních muzeí a památek od října do března, tedy i 3.11.2019. Seznam těch, kterých se to týká, najdete na Visit Florence. Vstup do katedrály je zdarma.

# 19.10.2019, 21:35.
Děkuji velmi za radu. Dnes jsem byla v galerii a bylo to naprosto úžasné. Nafotila jsem alespoň ta nejznámější díla a mám radost, že se o tento zážitek budu moci podělit doma s rodinou. Kromě toho mi dovolte poděkovat za vaši přínosnou a bohulibou činnost v podobě vedení vašich skvělých stránek. Až jsem začala přemýšlet, co bych pro lidi mohla dobrého dělat já, zdarma a pro radost. Z Florencie zdraví Zuzka.

Děkujeme za zprávu, jsme rádi, že se Vám v Galeria Uffizi líbilo.

# 17.10.2019, 19:05.
Nevíte prosím, zda je povoleno fotografovat umělecká díla v Galerii Uffizi? Jistěže bez blesku, ale např. s tabletem? Děkuji. Zuzka.

Je tam možné pořizovat amatérské fotografie i videa pro vlastní použití. Je zakázáno používat blesk, stativy, stojany apod. Naopak profesionální fotografie a videa podléhají písemné žádosti, poplatku, sjednané odpovědnosti za škodu a dalším náležitostem.

# 26.09.2019, 13:21.
Pane Řehůřku, moc Vám děkuji za předchozí odpověď. Můžete mi prosím poradit ohledně nějakých organizovaných výletů mimo Florencii? Např. do Siena, San Gimignano. Nechci si půjčovat auto na jeden den a hledat autobusové a vlakové spoje. Vyhovoval by mi proto nějaký organizovaný zájezd. Nevím ale, kde takový objednat a nenaletět. Moc Vám děkuji. Eva.

Doporučujeme Get Your Guide. Nabízí nejen vstupenky do muzeí a památek ve Florencii, ale i celou řadu výletů do okolních měst, včetně různě tematicky zaměřených. Prolistujte si výše uvedené stránky (je tam už nastavený filtr na Florencii) a zobrazujte si další a další nabídky. Určitě si nějaké pěkné výlety vyberete. Budete to mít bez starostí. K dispozici je program zájezdu, místo setkání s mapou a také recenze cestovatelů, kteří se konkrétního zájezdu zúčastnili. Pokud chcete zacílit na konkrétní městečko, stačí zadat toto do vyhledávacího pole. V tomto případě si budete zase muset pohlídat, který ze zájezdů je pořádaný z Florencie.

# 14.09.2019, 16:33.
Ráda bych Vás poprosila o radu. V dalším týdnu se chystáme do Florencie a kupujeme vstupenky přes B-ticket. Aktuálně jsem zakoupila vstupenku do Medicejské kaple, ale v e-mailu potvrzující mou rezervaci i platbu mi žádná vstupenka nepřišla. Funguje to tedy tak, že lístek je sice zaplacený, ale je možné si jej vyzvednout až na místě po předložení údajů o zaplacení? Děkuji za odpověď. Denisa.

Informace o způsobu vyzvednutí vstupenek jsou uvedeny v e-mailu, který jste obdržela. Je to i uvedeno ve smluvních podmínkách na stránkách prodejce - konkrétně, že vstupenky lze vyzvednout na pokladnách po předložení e-mailu s rezervačním kódem.

# 13.09.2019, 10:17.
Pane Řehůřku, prosím o radu. 26.9. máme přiletět do Pisy. Planovali jsme využít autobus Terravision pro přepravu do Florencie. Aktuálně na stránkách mají však spoj pozastaven. Jaká je další varianta dostat se z letiště do centra Florencie, případně nevíte na jak dlouho má odstávka být? Děkuji ta odpověď. Šárka.

Informace o délce nefunkčnosti spoje nemáme. Z letiště v Pisa můžete jet do Florencie autobusem Caronna Tour. Cesta trvá 1:10 a jízdenka stojí € 12,00. Je to dražší než zmiňovaný autobus Terravision, ale v této chvíli funkční spojení. Ve Vašem termínu jede 11 spojů, přibližně po hodině. Další možností je cestovat vlakem. Z letištěna hlavní nádraží v Pisa Vás dopraví Pisa Mover za € 5,00 a odtud do Florencie vlak Trenitalia za € 8,70. Cesta Pisa Mover trvá 5 minut, cesta vlakem přibližně 1:00 až 1:15.

# 01.09.2019, 18:39.
Za dva týdny jedeme na dvě noci do Florencie. Momentálně vybírám hotel a rozhoduji se mezi jedním mimo zónu ZTL a jedním v této zóně, konkrétně v ulici Via del Proconsolo. Raději bych si vybrala ten druhý hotel, ale nemám vůbec žádnou zkušenost s příjezdem do hotelu v této zóně. Trochu jsem nasbírala informace, že by hotel měl nahlásit naší SPZ pro vstup do zóny. Chtěla bych Vás poprosit, zda máte případné zkušenosti a zda víte, jak je časově tento vstup do zóny omezen? Ještě jsem četla, že je více rozdělení zón, znamená to, že musíme vjet do přímo určené? Teď nevím přesně, na co se ještě zeptat, a tak budu ráda za jakoukoliv informaci k tomuto tématu. Moc děkuji. Michaela.

Viz naše odpověď ze dne 10.07.2019, 23:10.

# 21.08.2019, 17:08.
V kometářích jsem našla kombinovanou vstupenku Uffizi + Boboli + Pitti, ale na žádném odkazu ji nemohu najít. Také jsem našla doporučení na celodenní jízdenku za € 5,00, ale také to aktuálně nikde nevidím k dispozici? Při nákupu karty Firenze Card se rezervují vstupy Ufizi + Duomo + Academia, ale je to pouze na telefonickou rezervaci? Rezervace Duomo samostatně, bez Firenze Card není možná? Děkuji za odpovědi. Hanka.

Kombinovaná vstupenka viz např. odpověď ze dne 20.02.2019, 15:07. V případě celodenní jízdenky vždy uvádíme že není, nevíme tedy, kde jste tu informaci u nás našla. Ohledně rezervací vstupů s Firenze Card máte na výše uvedených stránkách podrobně popsané tři způsoby, jak to provést. Ve vodorovném menu klikněte na FAQ a tři očíslované způsoby jsou přibližně v polovině stránky. Informace o rezervaci do Duomo najdete v odpovědi ze dne 22.06.2019, 21:58.

# 21.08.2019, 09:52.
Prosím o informaci, kde levně zaparkovat ve Florencii, když přijedeme ze směru od Prata. Máme na autě označení vozíčkáře, ZTP/P osoba bude v autě. Můžeme to nějak na parkování po Itálii využít? Děkuji za odpověď. Lída.

Tip najdete např. v odpovědi ze dne 28.07.2019, 23:01. Jsou tam i uvedeny počty bezplatných parkovacích míst pro zdravotně postižené. Nicméně ve Florencii potřebujete mít speciální kartu, tzv. Tessera Speciale Personale Riservata. Informace o parkování pro zdravotně postižené v Itálii najdete v odpovědi ze dne 24.05.2018, 06:27 - Itálie.

# 16.08.2019, 08:54.
Vážený pane Řehůřku, koncem měsíce se chystám do Florencie a samozřejmě se neobejdu bez návštěvy Galerie degli Uffizi. Informace o vstupném mám přečtené, ale než koupím vstupenky, potřebovala bych mít jistotu, že je můj překlad správný. U sníženého vstupného je napsáno, že na něj mají nárok všichni obyvatelé Evropské unie mezi 18. a 26. lety. Jelikož je to přesně typický studentský věk, nejsem si úplně jistá, zda tedy musím být student nebo stačí jen předložit pas, aby věděli, že jsem z EU. Víte, jak přesně to v tomto mají, prosím? Předem mnohokrát děkuji za odpověď. Alena.

Snížené vstupné do státních muzeí a památek v Itálii, tedy i do Galeria Uffizi, platí občané EU, Norska, Islandu, Švýcarska, Lichtenšteinska ve věku od 18,00 do 25,99 let. Je tedy nutné předložit průkaz totožnosti, který prokazuje tyto skutečnosti. Konkrétně tedy občanský průkaz nebo cestovní pas.

# 14.08.2019, 19:34.
Děkuji moc. A dá se toto vstupné koupit na internetu s přednostním vstupem? Nenašla jsem tam takhle levné. Blažena.

Vstupenky lze zakoupit přes odkaz Ticket směřující z museumflorence.com. Zaplatíte € 18,00 + € 2,00 rezervační poplatek.

# 14.08.2019, 10:24.
Existuje prosím prohlídka v Duomo ve Florencii bez průvodce? Děkuji za informaci. Blažena.

Vstup do katedrály je zdarma a bez průvodce. Placený je vstup do kupole, Baptistry, zvonice, krypty, musea. Kombinované vstupné stojí € 18,00. Tato vstupenka je platná 72 hodin od první validace s tím, že každou část můžete navštívit jen jednou.

# 10.08.2019, 20:39.
Děkuji za odpověď. Určitě chceme navštívit nejznámější galerie a muzea. Cenově je asi karta výhodnější. Jenom jsem nepochopila, zda si musíme také objednat termín, nebo s kartou můžeme jít kdykoliv? Děkuji moc. S pozdravem Monika.

Poslali jsme Vám odkaz na oficiální stránky s tím, že je to tam všechno přesně a přehledně popsané. Včetně toho, na co se nás nyní ptáte. S Firenze Card si musíte rezervovat vstup do Dome (Cupola), Uffizi a Accademia. Do ostatních muzeí jdete přímo vyhrazenými vstupy.

# 09.08.2019, 22:16.
V říjnu letíme do Florencie. Vyplatí se prosím karta Firenze Card? A jak funguje? Děkuji. Monika.

To Vám neřekneme, zda se Vám karta vyplatí nebo ne. Je třeba mít nějaký itinerář, na základě kterého potom musíte výhodnost karty vyhodnotit. Vlastnosti karty jsou podrobně popsané na Firenze Card. O dopravu ji rozšiřuje Firenze Card +.

# 05.08.2019, 19:34.
Moc prosím o radu. V neděli jedeme autem z Prahy do Itálie - Riparbella. Po cestě bych se chtěla na minutku stavit do Florencie na sochu Davida od Michelangela. Lze tam někde zaparkovat, vyskočit, vyfotit a odjet? Poté pokračovat směr Pisa. Opět někde zaparkovat, jít, kuknout na šikmou věž a pokračovat k cíli. Prosím. Děkuji moc za rady. Lucka.

Doporučujeme popojet po dálnici o malý kousek dál než je sjezd Scandicci a zaparkovat na Parcheggio Villa Costanza. Viz naše odpověď ze dne 22.06.2019, 15:05. O parkování v Pisa najdete informace v článku Where to Park in Pisa.

# 01.08.2019, 22:22.
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Ešte by som vás poprosil o kontrolu prístupovej cesty na uvedené parkoviská, aby som sa vyhol ZTL zónam. Plánujem prísť od Livorna, teda cestou SGC Firenze - Pisa - Livorno, Viale Etruria, Via Francesco Talenti, Via del Sansovino, Via del Pignoncino, Via Bronzino, Viale Fratelli Rosselli a nakoniec Viale Filippo Strozzi. Branislav.

V okamžiku, kdy přejdete řeku Arno, pojedete podél hranice zóny B, nicméně stále mimo ní. Můžete si zkontrolovat na mapě, uvedené v odkazu (na konci stránky) na Zona a Traffico Limitato.

# 28.07.2019, 23:01.
Mohli by ste mi prosím vás napísať, či je možné parkovať vo Florencii na Parcheggio Stazione Binario 16 alebo na Parcheggio Stazione Fortezza Fiera, či sú obe parkoviská a prístup na ne mimo ZTL zóny a aké je aktuálne parkovné? Uvažujeme jednodňový výlet vlastným autom do Florencie asi 12.8.2019 alebo 14.8.2019. Sme 3 dospelí a jedno 16. ročné dieťa a hľadáme alternatívu k parkovaniu na pokraji Florencie + cesta električkou, ako ste už radili iným. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Branislav.

Obě parkoviště jsou mimo zóny ZTL. Musíte samozřejmě přijíždět mimo ně, tzn. ze severu, v obou případech po Viale Filippo Strozzi. Parcheggio Stazione Binario 16 má kapacitu 102 míst, z toho 4 rezervované pro invalidy. Otevřeno je nonstop a hodinová sazba je € 1,60. Parcheggio Stazione Fortezza Fiera má kapacitu 532 míst, z toho 11 rezervovaných pro invalidy. Otevřeno je nonstop a hodinová sazba je € 1,60. Maximální denní sazba je zafixovaná na € 20,00. Toto parkoviště má omezení pro vozidla s LPG.

# 27.07.2019, 20:49.
Pane Řehůřku, mám tři dotazy. Potřebujeme se přemístit z Pisy do Florencie vlakem nebo autobusem. Čím je to jednodušší, co byste doporučil? Máme koupené vstupenky do Uffizi a budeme mít s sebou zavazadla. Jsou tam k dispozici nějaké odkládací skříňky? Dále budeme týden ve městě Torre del Lago Puccini. Je v okolí do 50. kilometrů něco zajímavého, kam bychom mohli vyjet? Děkuji mnohokrát za odpověď. Květa.

Z Pisa do Florencie je nejjednodušší cestovat regionálním vlakem Trenitalia za € 8,70. Cesta trvá přibližně hodinu a vlaků jezdí hodně. Uložit zavazadla by mělo jít i v Galeria Uffizi. V blízkosti je také automatická úschovna zavazadel na Via del Castello d' Altafronte 15R, cena je € 2,90 za box. Kromě samotného Torre del Lago Puccini máte v blízkosti zajímaví Viareggio a historická města Lucca a Pisa. V Bezprostřední blízkosti je Lago di Massaciuccoli s přilehlými kanály včetně parku směrem na jih. Informace najdete na Parco Regionale Magliarino San Rossore Massaciuccoli.

# 25.07.2019, 12:17.
Máte neuvěřitelně nápomocný, přehledný a užitečný web. Děkuji za všechny cestovatele. Úžasné. Načerpali jsme mnoho zkušených rad. Měla bych také prosbu o radu. Navečer 1.8.2019 přijedeme k Florencii se dvěma obytnými vozy, výška 3,05 m, délka 7,5 m. Florencii bychom druhý den rádi navštívili. Chtěla bych poprosit o radu ohledně parkování obytnými vozy. Zda na tomto parkovišti vůbec smíme případně i jednu noc přespat a zda od něj, poblíž, jede někde HMD do centra. Děkuji moc za radu. Hezké léto. Pavlína.

Máte zřejmě na mysli parkoviště Villa Costanza, které je dostupné z dálnice A1. Jedná se o parkoviště, které je určené i pro obytné vozy. Je v provozu nonstop a neměl by být problém v obytném voze přespat. Ceny jsou o něco vyšší než pro osobní automobil. 30 minut je zdarma, čtyři hodiny stojí € 3,00 a 24 hodin stojí € 10,00. K dispozici nejsou elektrické přípojky a další služby přímo pro obytné automobily. Z parkoviště jezdí do centra tramvaj za € 1,50. Ve Florencii je celá řada parkovacích ploch pro obytné vozy s různou úrovní služeb a cenovým rozpětím. Podívejte se na Camperonline - Sosta / Aree Sosta Camper, do vyhledávacího pole zadejte Firenze a nechte zaškrtnuté jen Area di Sosta. Nabídne Vám to celou řadu možností s podrobnými informacemi.

# 19.07.2019, 22:17.
Pojedeme z Riccione na Elbu a chtěli bychom se stavit ve Florencii. Kde je nejlepší zaparkovat a jak se dostat do centra? Předem děkuji za odpověď. Zbyněk.

Parkování doporučujeme dle odpovědi ze dne 22.06.2019, 15:05.

# 15.07.2019, 10:52.
Na podzim budu na 5 nocí ve Florencii společně s mojí babičkou. Poradíte mi prosím, jakou vstupenku bych si měla zakoupit tak, aby toho zahrnovala co nejvíce, případně jak ideálně vstupenky nakombinovat? Dále by mě zajímalo, zda mají důchodci nějaké slevy, vstup zdrama? Moc Vám děkuji za odpověď. Eva.

Existuje Firenze Card, která obsahuje vstupy do 76 muzeí a památek. Cena je € 85,00 a platnost 72 hodin. K tomu si můžete zakoupit Firenze Card+ za € 7,00 na dopravu ve Florencii se stejnou platností. Pokud máte itinerář a chcete navštívit jen vybraná muzea a památky, můžete je navštívit samozřejmě levněji. Např. kombinovaná vstupenka Uffizi, Pitti, Boboli stojí € 38,00. Samostatné vstupenky do těchto míst stojí € 20,00, € 16,00 a € 10,00. Ve státních muzeích a památkách nemají senioři slevy ani vstupy zdarma. Zdarma mají vstup děti do 18. let, snížené vstupné ve výši € 2,00 platí pro mladé ve věku od 18. do 25. let.

# 13.07.2019, 20:44.
Chtěl bych vás poprosit o radu. Kde ve Florencii bezpečně zaparkovat auto na tři noci? Aby mi ho policie neodtáhla a abych neplatil pokutu, že jsem vjel někam, kam smějí jezdit jen místní. Budeme bydlet v ulici Via delle Caldaie. Moc děkuji za pomoc. Hezký den. Václav.

Viz naše odpověď ze dne 22.06.2019, 15:05.

# 10.07.2019, 23:10.
Jedeme do Florencie a našli jsme si parkoviště v centru města. Slyšel jsem, že Florencie má v centru emisní omezení. Máme od února nové auto na benzín, které plní normu Euro 6. Týká se to i těchto aut? Jak poznám, že je vjezd omezen? Platí se něco za vjezd a kde? Musím si vyřídit známku na sklo jako v Německu? Moc děkuji za odpověď. Tomáš.

Záleží na tom, kam chcete přesně vjet. Florencie má pět ZTL zón, každá z nich má vlastní úpravu toho, kdo tam může vjet a kdy tam může vjet. Vjezd do zóny je označen dopravním značením. Při vjezdu do zóny je detekována poznávací značka. Je tam rozmístěno 20 telematických bran. Pokud tam vjedete v době, kdy nemáte nebo bez odpovídajícího povolení, obdržíte pokutu. Více informací najdete na ZTL a odkazech uvedených v dolní polovině článku. Povolení vjezdu vydává SaS. Nicméně pokud budete ubytovaní v některé ZTL zóně, existuje možnost zavedení na dočasný bílý seznam za € 1,00. Týká se vozidel do 3,5 tuny. Přesné podmínky jsou uvedeny v článku 4.2 - Schede informative ZTL. Je možné, že se to týká jen naložení a vyložení zavazadel, je třeba si to prostudovat, případně kontaktovat ubytovatele.

# 10.07.2019, 10:56.
Moc prosím o informaci, kde nejlépe bez pokuty zaparkovat při jednodenní návštěvě Florencie, když přijedeme ze směru od provincie Bucine. Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď. Martina.

Viz naše odpověď ze dne 11.02.2019, 10:34.

# 07.07.2019, 17:51.
Vážený pane Řehůřku, moc Vám děkuji za velmi rychlou a vyčerpávající odpověď. Jen, mohu-li se ještě zeptat, jak přibližně dlouho trvá cesta z letiště Treviso na Piazzale Roma a následně cesta vaporetem z Piazzale Roma na S. Silvestro? Abychom ubytovateli mohli dát přibližnou zprávu pro náš check-in. Dále, ve Florencii budeme bydlet v Capri Moon Guest House. Jak nejlépe, patrně pěšky, z nádraží Santa Maria Novella do tohoto ubytování a zejména, jak se nejlépe po ukončení pobytu dostaneme na letiště ve Florencii - z které zastávky MHD jet, jak dlouhou dobu nutno počítat na cestu a kolik případně stojí jízdenka? Raději koupit předem nebo stačí zakoupit v dopravním prostředku? Ve Florencii budeme 4 dny a rádi bychom uskutečnili nějaké výlety do okolí. Např. Pisa, Lucca. Dá se to stihnou během jednoho dne? A jak se nejlépe dopravovat? Vlak, autobus, auto? Případně doporučíte ještě nějaký tip na jednodenní výlet z Florencie? Eventuálně, bylo by prosím možné dát případně tip na nějakou půjčovnu auta? Vím, že jsem Vás zahltila dotazy, proto se omlouvám a předem děkuji za odpověď v jakémkoli rozsahu. Přeji krásný zbytek dne. Ivana.

Cesta z letiště v Treviso do Benátek trvá Airport Bus Express 1 hodinu a 10 minut. Cesta vaporettem trvá 22 minut. Od nádraží ve Florencii přejděte k Bazilice a obejděte ji zleva. Dojdete podél ní na náměstí Piazza di Santa Maria Novella. Na jeho konci v levém roku vychází doleva ulice Via del Sole. Po ní se vydejte a hned odbočte doprava na Via del Moro. Ta Vás dovede ke kruhovému objezdu, před kterým odbočte doleva a před sebou budete mít ulici, která se rozdvojuje. Vydejte se levou větví. Je to Via della Vigna Nuova. Po pravé straně je Vaše ubytování v Capri Moon Guest House. Z nádraží S.M.N. Vás na letiště ve Florencii zaveze za 20 minut autobus Volainbus společnosti Bus Italia Nord. Od 5:00 do 20:00 jezdí po půl hodině (00, 30), další jede ve 21:00, 22:00, 23:00 a 0:10. Jízdenka stojí € 6,00. Jízdenku zakoupíte v autobuse, na pokladně Bus Italia nebo Agenzia 365 v blízkosti S.M.N. Uvedené výlety se dají stihnout během jednoho dne. Z S.M.N do Pisa se dostanete vlakem Trenitalia za přibližně hodinu a € 8,70. Stejně tak do Lucca přibližně za hodinu a € 7,90. Z Pisa do Lucca se dostanete za půl hodiny a € 3,60. Z Florencie se můžete podívat např. do San Gimignano, Siena apod. Automobil doporučujeme zapůjčit přes Rentalcars.

# 30.06.2019, 12:48.
Vážený pán Rehúrek, prešiel som niekoľko stránok, ale musím potvrdiť, že info prichádza sem i tam, čo sa týka vstupov, ale nie komplexne. Vo Florencii už máme zaplatené ubytko aj parkovanie asi 100 metrov od Ponte Vecchio. Zaujímalo by ma, ako je to so vstupným na atrakcie. Nenašiel som nejaké komplexné info, ktoré pamiatky sú zdarma, ktoré sú spoplatnené a ktoré sa dajú kúpiť vopred s prioritným vstupom bez čakania. Prípadne, kde sa musí proste čakať a hotovo. A inak celá Florencia je vobec na webe v SK alebo CZK jazyku dost biedna. Veľmi pekne ďakujem za upresňujúcu informáciu, poprípade link. Krásny deň. Jozef.

Ceník těch nejnavštěvovanější muzeí najdete na imuseidifirenze.it. Oficiální prodejní portál je na B-ticket. Pokud máte rozsáhlý itinerář, je možné, že se Vám vyplatí Firenze Card. Hodně různých variant vstupenek zakoupíte také přes Get Your Guide.

# 28.06.2019, 19:05.
V létě bychom se chtěli jet autem podívat do Florencie. Pojedeme od města Siena. Kde by bylo možné nejlépe parkovat ve Florencii? Děkuji za odpověď. Marcela.

Doporučujeme zaparkovat na Villa Costanza. Při cestě od Siena najeďte na dálnici A1 na Impruneta. Pokračujte směrem na Bologna a sjeďte z dálnice na Parcheggio Villa Costanza / tram Firenze. Za 4 hodiny parkování zaplatíte € 2,00, za 10 hodin parkování zaplatíte € 5,00 a za 24 hodin parkování zaplatíte € 7,00. Přímo z parkoviště jezdí do centra Florencie tramvaj za € 1,50. Za ten kousek dálnice zaplatíte na mýtném € 0,50.

# 22.06.2019, 21:58.
Je reálné ještě získat vstupenky ve Florencii do Duomo - Santa Maria del Fiore na 9.7.2019 od 15:00 hodin nebo 10.7.2019 asi do 12:00 hodin? Táňa.

Rezervace je v současné době možná. Rezervaci v různých variantách můžete provést přes Get Your Guide. Samotný vstup do katedrály je zdarma.

# 22.06.2019, 15:05.
Prosím o radu. Pojedeme z Pisy na jeden den autem do Florencie. Kde byste nám doporučil zaparkovat? Ideálně s možností se potom již pohybovat po městě pěšky. Děkuji za odpověď. Marek.

Ve Florencii, stejně jako v dalších větších italských městech, jsou zóny ZTL. Doporučujeme parkovat mimo centrum. Ideální při cestě z Pisa je zaparkovat na Parcheggio Villa Costanza. Přijedete po bezplatné SGC Firenze - Pisa - Livorno a na Scandici se připojíte na dálnici A1 směr Řím. Sjedete hned na dalším sjezdu Parcheggio Villa Costanza / Tram Firenze. Parkoviště je přímo na sjezdu z dálnice. Zaplatíte sice mýtné, jeho výše je ale symbolická - € 0,30. To samé zpět. Parkovné Vás vyjde na € 2,00 za 4 hodiny, € 5,00 za 10 hodin a € 7,00 za 24 hodin. Z parkoviště jezdí přímo do centra tramvaj T1 za € 1,50.

# 17.06.2019, 14:44.
Chtěla bych vás poprosit o radu, jak se co nejrychleji dostat z letiště v Pise - přílet 15:15 - do Florencie na Via Palazzuolo. Děkuji za vaše neocenitelné rady na vašich stránkách. Lucie.

Z letiště v Pisa doporučujeme do Florencie cestovat autobusem Terravision za € 4,99. Zaveze Vás do centra, do blízkosti vlakového nádraží S.M.N. Cesta trvá hodinu. Autobus odjíždí v 18:30. pokud Vám to časově nevyhovuje, můžete jet vláčkem Pisa Mover za € 2,70 na vlakové nádraží v Pisa. Cesta trvá 7 minut. Odtud potom můžete jet vlakem Trenitalia za € 8,60 do Firenze S.M.N. cest trvá něco málo přes hodinu.

# 17.06.2019, 09:53.
Pane Řehůřku, v červenci plánujeme jednodenní návštěvu Pisy a Florencie. Jedeme na motocyklu. Poradíte nám prosím, kde v těchto městech nejlépe zaparkovat motocykl, abychom to neměli k památkám daleko a současně si neodvezli pokutu? Případně pokud víte přibližnou cenu? A ještě prosím informaci, zda se dá do prostor nádvoří Uffizi vstoupit ješte bez vstupenky. Předem moc děkuji. Jana.

Ve Florencii doporučujeme zaparkovat na Parcheggio Stazione S.M.N.. Denní taxa pro motocykl je € 1,00. K dispozici je 180 parkovacích míst. V Pisa je zřejmě nejlepší parkoviště pro motocykly na letišti. Zaparkujete tady za € 5,00 na den. Z letiště se jednoduše do centra dostanete vláčkem Pisa Mover za € 2,70. Je ale možné, že bude možné využít kombinovanou službu Park & Shuttle, tak jak je to pro automobily. Viz výše uvedené stránky. Nádvoří Galerie Uffizi je standardní náměstí. Dá se tudy projít od Palzzo Vecchio k řece Arno bez vstupenky do Galeria Uffizi.

# 21.05.2019, 09:12.
Řehůřkovi, moc jste mi pomohli. Moc děkuji. Skutečně mám lístky jen do Ufizzi a Pitti. Z neznámého důvodu jsem si však stále myslel, že je v tom zahrnutá i Accademia. Napraveno, už mám lístky zakoupené na neděli. Do Florencie jedeme autem na týden, bydlíme v centru na Via dei Macci, tak ještě vyřešit parkování a bude vše připravené. Původně jsem myslel, že auto nechám na Vámi doporučené Villa Costanza u dálnice, ale přes noc to asi nebude úplně bezpečné, tak hledám mezi Vámi dalšími doporučenými. S pozdravem Pavel.

Děkujeme za zprávu. Jsme rádi, že se vše vyřešilo.

# 20.05.2019, 20:47.
Děkuji za rychlou odpověď. Mám třídenní vstupenku za € 38,00 - Intero Cumulativo. Ano, Galerii Uffizi mám již rezervovanou na přesný čas na 11.6. Bohužel jsem nějak přehlédl, jak píšete, že jsem si měl rezervovat i Accademia. Měl bych mít prioritní vstup. Teď mi jde o to, zda to stačí až na místě na druhý den si rezervovat vstup do Accademia. Nebo mám teď ještě psát na Bassilichi, že nemám rezervováno? Bojím se, aby mě tam vůbec pustili, neboť je jistě už na 12.6. vyprodáno. Děkuji. Pavel.

Pokud máte vstupenku, o které jsme psali jako o první v pořadí, tj. třídenní pro Uffizi + Pitti + Boboli, Accademia v této vstupence není. Pokud máte vstupenku, o které jsme psali jako o druhé v pořadí, tj. jednodenní Uffizi + Accademia, Accademia se tady rezervuje v okamžiku nákupu a bez rezervace času u obou Vás to dál nepustí. Pokud tedy máte vstupenku, o které jsme psali jako o první v pořadí, musíte si Accademia zakoupit samostatně včetně rezervace času. To můžete např. přes Get Your Guide.

# 20.05.2019, 14:21.
Mám dotaz. Už v únoru jsem si koupil vstupenku do Ufizzi přes B-Ticket. Současně s tím jsem si koupil společnou vstupenku za € 38,00 i do dalších dvou galerií - Pitti a Accademia. Ale teď jsem si uvědomil, že datum a čas mám rezervovaný pouze do Ufizzi. Nyní při hledání možnosti rezervovat si vstupenku do Accademia i Pitti, objednávací formulář tuto možnost neobsahuje. Co mám dělat? Bojím se, že mě tam na místě nepustí, neboť veškeré časy už budou zarezervované. Děkuji za urgentní odpověď. Pavel.

Nevíme, o jakou vstupenku se přesně jedná. Kombinovaná vstupenka za € 38,00 je pro Uffizi + Pitti + Boboli s prioritním přístupem. Je platná tři po sobě následující dny a jako první musíte navštívit Uffizi v rezervovaném čase. Prodává se i kombinovaná vstupenka do Uffizi + Accademia za € 33,00, které musíte navštívit v jeden den, každou galerii v jedné polovině dne. Časové rezervace se provádějí při nákupu pro obě galerie. Pokud jste zakoupil jinou vstupenku, kontaktujte prodejce.

# 17.05.2019, 14:30.
Cestujeme s přáteli autem. Budeme ubytovaní na ulici Via Camillo Cavour, hned vedle Piazza della Libertá. Chtěl bych se zeptat, kde bude nejlepší zaparkovat auto pouze přes noc, protože další den po prohlídce města pokračujeme v cestě. Rosťa.

Doporučujeme zaparkovat v parkovacím domě na Via del Ponte Rosso vedoucí z náměstí Piazza della Liberta na druhé straně než Via Camillo Cavour. Ulice je jednosměrná směrem k náměstí. Tato oblast je mimo ZTL. Ta je ohraničená Piazza della Liberta, z leva ulicí Viale Spartaco Lavagnini a zprava Via Giacomo Matteotti. Parkovací dům je v provozu 24 hodin denně. První den se platí € 10,00, druhý den € 15,00. Levnějším řešením je např. Parcheggio Villa Costanza, kde do 10. hodin parkovaní zaplatíte € 5,00, do 24. hodin parkování € 7,00. Je na kraji Florencie a do centra se dostanete tramvají. Cena je v tomto případě relativní, protože pokud jste např. čtyři, tak cesta z parkoviště a na parkoviště Vás tramvají přijde na 4x2x€ 1,50, což je € 12,00.

# 06.05.2019, 21:01.
Příští týden letíme z Prahy do Pisa. Z letiště se dostaneme do centra autobusem. Chtěla bych Vás poprosit o informaci, kde se kupují lístky na autobus? Staví autobus na vlakovém nádraží v Pisa? Další den chceme jet vlakem do Florencie. Na jaké stanici máme ve Florencii vystoupit, aby to bylo blízko do centra? Děkuji za Vaši odpověď. Jana.

Nepíšete, jakým autobusem chcete z letiště jet. Z letiště v Pisa je lepší jet na vlakové nádraží vláčkem Pisa Mover. Jezdí každý den od 4:30 do 1.30 kyvadlově. Jízdenka stojí € 2,70. Jízdenku zakoupíte v automatu. Na letišti jsou čtyři. V centru Florencie je hlavní nádraží Firenze S.M.N.

# 23.04.2019, 21:45.
Nevíte prosím, jak je to s volným vstupem do galerií ve Florencii? Uffizi. Někde jsem četla, že první neděli v měsíci je volný vstup, jenže to bohužel není, jak ověřit. Děkuji za odpověď. Pavla.

Volný vstup do italských státních muzeí a památek byl na jedné straně značně zredukován, na druhé straně rozšířen - změny jsou popsané v odpovědi ze dne 17.03.2019, 08:37 - Řím. V návaznosti na toto byly v Gallerria Uffizi, stejně tak v Palazzo Piti a Giardini Boboli vyhlášeny na rok 2019/2020 dny s volnými vstupy: 5.3.2019, 6.3.2019, 7.3.2019, 8.3.2019, 9.3.2019, 10.3.2019, 24.3.2019, 23.6.2019, 6.10.2019, 11.10.2019, 31.10.2019, 3.11.2019, 1.12.2019, 5.1.2020, 2.2.2020, 1.3.2020. Naopak mimořádně zavřeno je 26.5., 2.6., 11.8. a 6.11. V Palazzo Piti a Giardini Boboli je navíc vstup zdarma ještě 17.3.2019, 4.8.2019, 27.8.2019 a 30.11.2019. Ve všech výše uvedených dnech není možné provádět rezervace a využívat prioritní vstupy.

# 17.04.2019, 10:42.
Děkuji mnohokrát za odpověď a měla bych ještě jeden dotaz. Pokud to nevadí. Dá se koupit celodenní nebo vícedenní jízdenka na MHD? A pokud ano, kolik stojí a jak se to řekne italsky? Doufám, že moc neobtěžuji a předem děkuji za váš čas. Zita.

V tarifu celodenní jízdenka není. K dispozici je pouze bloček deseti jízdenek za zvýhodněnou cenu € 14,00.

# 15.04.2019, 16:43.
Začátkem června přijedeme do Florencie. Chtěly bychom se zeptat, jak daleko je od autobusového nádraží ulice Sette Santi, zda znáte stejnojmenný hostel a jak daleko to potom budeme mít na Ippodromo del Visarno. Zda se to dá dojít pěšky procházkou. Děkujeme moc za odpověď a děkuji za skvělé stránky o Florencii. S pozdravem a přáním krásných dní Zita.

Od autobusového nádražní v sousedství vlakového nádraží S.M.N. je Hostel 7 Santi více jak 3 km. Doporučujeme přejít podél vlakového nádraží k Viale Fratelli Rosselli, kde je po levé straně zastávka autobusu č. 17. Dopravu provozuje ATAF. Vystupte na zastávce Sette Santi, která je v blízkosti hostelu. Informace máme z roku 2011, kdy tam bydlela část výpravy, se kterou jsme jeli na baseballový turnaj. Tehdy to ubytování hodně kritizovali. Od Vašeho ubytování k Ippodromo del Visarno je to pěšky téměř 6 km. Opět tam jede autobus č. 17, opačným směrem. Vystoupit musíte na zastávce Cascine 02. Jízdenka na 90 minut stojí € 1,50.

# 27.03.2019, 13:55.
Chtěla bych se zeptat, jakou stránku doporučujete při nákupu vstupenek předem online? Našla jsem si weekendinitaly, ale není tam galerie Uffizi. Dalo by se někde případně koupit vstupenku na toto všechno? Děkuji moc. Eliška.

Pro nákup vstupenek online po celém světě, včetně Itálie a tedy i Florencie doporučujeme Get Your Guide. Tento portál využívá hodně našich čtenářů. Je prověřený a jednoduchý. Pracuje na podobném principu jako Booking pro rezervaci ubytování nebo Rentalcars pro pronájem automobilů. Zajímavým řešením může pro Vás být Visit Pass Gold Florence.

# 28.02.2019, 09:42.
Pane Řehůřku, děkuji za odpověď. Najela jsem na stránky prodeje vstupenek a ještě mi prosím poraďte. Dole v tabulce pro jednotlivce je napsáno - Uffizi, Pitti Palace and Boboli Gardens s cenou € 24,75. Znamená zřejmě vstupné do všech nabízených míst, ale moc nerozumím co je vedle v tabulce - Palazzo Pitti Pass 3 days a potom u kalendáře Alternative date. Doufám, že bychom nemuseli zvládnout všechna místa v jednom dni. Nevím. Děkuji za odpověď. S pozdravem Iva.

Když si rozkliknete informace o uvedeném produktu, máte to tam přesně popsané. Vstupenka je platná 3 po sobě následující dny a během těchto tří dnů můžete každé místo navštívit jen jednou. Rezervujete datum a čas pro Galleria Uffizi. V tento den a čas ji musíte navštívit. Ostatní místa - Pitti a Boboli můžete navštívit během těch tří dnů. Platnost se začíná počítat od návštěvy Galleria Uffizi, která je povinně prvním navštíveným místem. Všechna tři místa můžete samozřejmě navštívit během jednoho dne nebo každé v jiný den. U Galleria Uffizi uvádíte požadovaný den a čas. Alternativní datum a čas je pro případ, že by bylo v požadované datum a čas z nějakého důvodu obsazeno. Jakmile obdržíte potvrzení rezervace, jsou platné údaje uvedené na rezervaci.

# 27.02.2019, 11:29.
Pane Řehůřku, měla bych prosím ještě jeden dotaz ohledně Florencie a vstupenek do galerie Uffizi a Akademie. Přemýšlíme zatím tak: ve Florencii budeme celý týden od soboty do soboty od 20.4. do 27.4. Pokud půjdeme brzy ráno k pokladně ten den, kdy si chceme prohlédnout umění, že si lístky zakoupíme až v tento den. Moje otázka je, vidíte v tomto problém? Vím, že se lístky kupují přes internet, ale jsou dražší, tak je chceme koupit až na místě ve Florencii. Děkuji za odpověď. Pěkný den. S pozdravem Iva.

Gallerie degli Uffizi je top muzeum ve Florencii. Podle údajů z roku 2017 ji navštíví ročně 2,24 milionu návštěvníků. Ve srovnání např. s Vatikánskými muzei je to 35% návštěvnosti Vatikánských muzeí. Hlavní sezóna je od 1.3. do 31.10. Vzhledem k tomu, že je zavřeno v pondělí, 1.1. a 25.12., má galerie otevřeno přibližně 310 dnů v roce. Denně ji průměrně navštíví více jak 7200 návštěvníků. Otevřeno je 10 hodin, je to tedy více jak 720 návštěvníků za hodinu a 12 za minutu. To jsou ale průměrné hodnoty. V hlavní sezóně jsou tato čísla podstatně vyšší. V hlavní sezóně stojí vstupenka € 20,00, mimo sezónu € 12,00. Rezervační poplatek je € 4,00. Podle našeho názoru se připlatit za rezervaci, a tedy vstup mimo hlavní frontu, vyplatí. Galleria dell' Accademia navštíví ročně 1,62 milionu návštěvníků.

# 23.02.2019, 09:49.
Pane Řehůřku, děkuji za Vaši odpověď i odkaz na další možnosti koupě vstupenky. Na stránce B-ticket se pokaždé dostanu pouze k bodu Registrace, po vyplnění údajů (jméno, adresa, e-mail, ...) se objeví chybová hláška (bez odezvy, co je třeba doplnit nebo opravit a celý proces se dostane na začátek, tj. výběr vstupenek a tak pořád dokola): Impossibile creare un record dati cliente per i dati inseriti. Si prega di verificare i dati. Qualora il messaggio venisse visualizzato piu volte, si prega di rivolgersi all' organizzatore. Nevadí, využiju nákup časových vstupenek do Galerie Ufizzi a Accademia přes stránku Getyourguide a ostatní budeme řešit až na místě. Ještě jednou děkuji a přeji hezký den. Květa.

Otestovali jsme celý proces registrace a vše proběhlo korektně. Zkuste opačný postup. Nejdříve si na stránce B-ticket vytvořte uživatelský účet a následně proveďte po přihlášení objednávku požadovaných vstupenek. Při zadávání účtu zadejte nejdříve povinné údaje - označené * - bez diakritiky. Až po založení účtu a změně hesla postupně doplňujte další údaje.

# 20.02.2019, 15:07.
Chtěla bych Vás poprosit o radu. Ve dnech 3. až 5.4.2019 budeme ve Florencii. Chtěla jsem koupit online kombinovanou vstupenku do galerie Uffizi + Palazzo Pitti + Giardini di Boboli. Měla by platit 3 dny, cena je € 38,00. Její nabídku jsem našla na B-ticket. Po výběru vstupenek se dostanu k bodu Registrace, přes vyplnění všech údajů se ale nedostanu do dalšího kroku - zaplacení. Stále opakovaně hlásí chybu. Na Vámi doporučovaných stránkách Getyourguide jsem nabídku této kombinované vstupenky nenašla. Uměl byste prosím poradit, jak a kde tuto kombinovanou vstupenku zakoupit online? Moc děkuji. Květa.

B-ticket je oficiálním prodejním místem. Nevíme, jakou chybu Vám to hlásí, nemůžeme tedy reagovat. Uvedený typ vstupenky zakoupíte i přes Florence Museum, nicméně za vyšší cenu.

# 20.02.2019, 09:38.
Řehůřkovi, nejprve děkuji za vaše krásné stránky, ze kterých jsem dosud čerpal jen pasivně při přípravě našich cest, zejména do Itálie - Řím, Benátky, Lago di Garda. Nyní však mám dotaz ohledně Florencie. Koncem května jedeme na dva dny do Pisa a potom na pět dní do Florencie. Dopravu a ubytování máme bez problémů zajištěné. Četl jsem však o Florentské kartě. Je na tři dny a stojí € 85,00 a měla by být na vstupy asi do 40. muzeí a také na městskou dopravu. Není mi jasné, zda si s touto kartou musím předem rezervovat termíny nebo zda mohu jít rovnou na prohlídku do konkrétního muzea bez fronty u vstupu. Nevím, zda se ta karta vůbec vyplatí nebo zda je lepší si předem zaplatit pár vstupů včetně rezervací. Nebo zda riskovat fronty u vstupů a platit pouze vstupné, neboť rezervace časů je často dražší než vlastní vstupné. Děkuji a zdravím. Ladislav.

Firenze Card obsahuje 1x prioritní přístup do každého muzea zapojeného do Firenze Card bez nutnosti rezervace. Rezervace je nutná pouze do kopule katedrály. Zda se Vám karta vyplatí nevíme. Je třeba si zpracovat itinerář a porovnat náklady bez karty a s kartou.

# 11.02.2019, 10:34.
Letíme do Bologna a chceme ísť na výlet do Florencie. Mám v pláne požičať si auto. Kde by bolo najlepšie zaparkovať vo Florencii pri návšteve mesta? Ďakujem. Jaroslav.

V tomto případě doporučujeme zaparkovat na parkovišti Villa Costanza. Nachází se přímo u sjezdu z dálnice A1 na straně od Bologna a má výhodný tarif. Za půlhodiny parkování se neplatí, do 1. hodiny zaplatíte € 0,50, do 4. hodin € 2,00, do 10. hodin € 5,00 a do 24. hodin € 7,00. Z parkoviště je přímé spojení do centra tramvají T1, která Vás za 22 minut zaveze na S.M.N. Jezdí od 4:25 do 0:14 (v pátek a v sobotu do 1:39). Zpět ze S.M.N. od 5:04 do 0:31 (v pátek a v sobotu do 2:01). Jízdenka stojí € 1,50. Automobil doporučujeme zapůjčit přes Rentalcars. Tipy na návštěvu Florencie najdete v reportáži Florencie 2011.

# 05.02.2019, 19:13.
Přiletíme v sobotu odpoledne do Bologna a potřebujeme se dostat na týdenní pobyt do Florencie. Jak se nejlépe dostaneme do Florencie? Děkuji. Iva.

Přímé spojení zajišťuje Apennino Shuttle. Z letiště v Bologna odjíždí v 5:30, 8:20, 10:10, 11:50, 14:00, 15:50, 18:00, 20:00, 22:00 a 0:30. Ve Florencii na Piazzale Montelungo (u vlakového nádraží S.M.N.) je za necelé 1,5 hodiny. Jízdenka stojí € 20,00, děti od 5. do 10. let platí € 8,00. Jízdenku je třeba zakoupit v letištní hale u stánku Bologna Welcome (turistická informační kancelář). U řidiče by Vás přišla o € 5,00 resp. € 2,00 dráž. Otevřeno mají od 9:00 do 19:30, v neděli do 17:00.

# 04.02.2019, 09:29.
Ještě jsem se chtěla zeptat. Dcera se dívala na Flixbus, který jezdí z Pisa do Florencie. Zastávka, pokud jsem se dobře dívala, je na adrese Via Delle Fiamme Gialle 390, což je od našeho hotelu na Lungarno Mediceo 47 dostupné autobusem. Do Florencie to přijede na Villa Constanza a do hotelu bychom pokračovali autobusem. zpáteční lístek na Flixbus Pisa - Florencie vyjde přibližně na 400,- Kč. Která varianta je podle vás lepší? Děkuji. Mirka.

Podle našeho názoru je lepší cestovat z Pisa do Florencie vlakem. Je to ve většině případů levnější, rychlejší a k dispozici je více spojů. Stejně tak zastávky jsou v obou případech významně blíže ubytování i centru.

# 01.02.2019, 21:02.
Pane Řehůřku, rádi bychom Vás požádali o radu ohledně cen mýtného a dalších poplatků při cestě z Mikulova do Florencie. Jedeme osobním automobilem do 3,5 tuny, emisní norma 3. Rádi bychom zvolili nejlepší cenu v poměru cena/rychlost. Nemáte nějaké tipy na klidné pláže v Toskánsku? Předem velice děkuji za odpověď a přeji krásný večer. Jolana.

Vaše optimální trasa je následující: Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Florencie. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 37,50. To samé při cestě zpět. Pokud chcete ušetřit, můžete sjet na sjezdu Tarvisio (je to ještě před první mýtnicí) a pokračovat po SS13 do Gemona. Tudy jezdíme pokaždé a trasa je to rychlá a pěkná. Na mýtném ušetříte v jednom směru € 6,20. Dál už nemá smysl mimo dálnici jet, je to zdlouhavé. V Toskánsku jsou pěkné pláže v okolí Massa, Viareggio a Ceccina. Nevíme kdy jedete, každopádně v sezóně je většina pláží zaplněných turisty.

# 01.02.2019, 13:44.
Pane Řehůřku, dala jsem na vaši radu a letíme do Florencie. Konkrétně tedy do Pisa a potom se chceme dopravit do Florencie. Mohu od vás tedy zase žádat radu? 14.5.2019 přibližně v 15:30 hodin přiletíme do Pisa, poté jsme ubytované v hotelu na adrese Lungarno Mediceo 47, 56127 Pisa. Pokud jsem se dobře dívala, máme to z letiště 3 km do hotelu. To bychom asi vyřešily taxíkem. 15.5. chceme jet do Florencie. Tady bych vás poprosila o radu, odkud z hotelu, na jaký spoj a kam přesně jet, jak se dostaneme k hotelu. Ve Florencii jsme ubytované na adrese Via del Romito 70, Careggi Rifredi, 50134 Florencie. Tam jsme do 18.5. Ráno musíme zpět do Pisa a odtud nám odlétá letadlo v 19:55 hodin zpět do Prahy. Předem děkuji a budu s radostí očekávat vaše rady. Mějte hezký den. Mirka.

Můžete jet taxi, ale vzhledem k času příletu můžete volit i veřejnou dopravu. Z letiště v Pisa jezdí kyvadlová doprava People Mover za € 2,70 na vlakové nádraží Pisa Centrale v době od 4:30 do 1:30 každý den. Cesta trvá přibližně 8 minut. Z vlakového nádraží potom jezdí autobusy CTT Nord č. 2, 4, 13 nebo LAM Verde. Zastávka se jmenuje Mediceo 1 a je téměř u hotelu. Půjdete ve směru jízdy autobusu a hotel je po levé straně. Jízdenka stojí € 1,50. Do Florencie doporučujeme jet vlakem. Na nádraží se dostanete zmiňovanými autobusy a vlak Trenitalia jezdí do Florencie na S.M.N. několikrát do hodiny. Jízdenka v regionálním vlaku stojí € 8,60. Přejděte na zastávku před nádražím a jeďte autobusem č. 22 (směr Novoli Via Valdinievole) na zastávku Scala Porta Al Prato a přestupte na autobus č. 23 (směr Nuova Scuola Carabinieri), kterým jeďte na zastávku Corsica Circondaria. Jděte ve směru jízdy autobusu a odbočte doprava na Via Circondaria, podejdete železinici a na světelné křižovatce odbočte doprava na Via del Romito. Vaše ubytování je po levé straně. Vypadá to složitě, ale jen přesedáte na autobusy. Městskou dopravu provozuje ATAF a jízdenka stojí € 1,50. Cesta do Pisa je stejná jako z Pisa.

# 30.01.2019, 16:52.
Během letních prázdnin plánujeme dovolenou v Toskánsku a jeden den chceme strávit ve Florencii. Prosím o radu kde zaparkovat ve Florencii s Evropskou parkovací kartou pro zdravotně postižené. Nevím, zda tato karta nás opravňuje v Itálii stát na vyznačených místech pro zdravotně postižené zdarma. A zda tuto kartu mohu použít v parkovacích domech. Děkuji za odpověď a pomoc. Šárka.

Podívejte se na Fipark.com, kde u každého parkoviště máte uvedeno, kolik parkovacích míst je vyhrazeno pro zdravotně postižené - posti disabili. Informace o Evropské parkovací kartě pro osoby se zdravotním postižením najdete na stránkách Europa.eu. Je tam i odkaz na obecné informace o parkování s touto kartou v Itálii.

# 23.01.2019, 21:44.
S manželkou se letos chystáme do Pisa na týden a rádi bychom jeli vlakem do Florencie a ten samý den večer zpět. Když jsme byli před čtyřmi lety v Nettunu v Itálii a jeli vlakem do Říma a zpět, dostali jsme tip na zvláštní jízdenku, která platila jak na cestu vlakem tam i zpět, ale platila v Římě i na veřejnou dopravu - 24 hodin. Nevíte, zda něco podobného existuje i pro vlak z Pisy do Florencie a zpět? Vaše stránky nám moc pomohly při naší cestě před čtyřmi lety do Nettuna přes Řím. Děkuji. Zdeněk.

V případě Nettuno - Řím se jednalo o jízdenku v tarifním pásmu Metrebus Lazio - BIRG. Tato platí do půlnoci dne, ve kterém je poprvé použita. Nettuno je v zóně C, tzn. s římskými zónami A, B se jednalo o jízdenku na tři zóny v současné ceně € 8,00. Použitelná je pro autobusy, tramvaje, trolejbusy, autobusy Cotral, vlaky Trenitalia ve 2. třídě, městské vlaky. Nejednalo se tedy o nic mimořádného, byla to standardní jízdenka systému, jaký má region Lazio nastavený. Od 1. dubna 2018 je k dispozici karta UNICA Toscana, která umožňuje cestovat autobusy a tramvajemi ATAF & Li-NEA ve Florencii a regionálními vlaky Trenitalia. Veškeré informace najdete na fsbusitaliashop.it.