ITÁLIE 2017

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2017

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2017. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 30.12.2017, 18:01.
Mám na vás dotaz. Kolik by vyšla cesta z Prahy do Lignana s mýtným a dálničními poplatky a jaká cesta je nejvhodnější v polovině července? Děkuji za odpověď.

Na trase Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd Latisana - Lignano zaplatíte v Rakousku desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte mýtné € 11,50 a na mýtném v Itálii € 11,40. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Počítejte s dopravní špičkou na rakouské A10 a v Itálii po nájezdu na A4 u severoitalských letovisek. Tam se budou v sobotu tvořit dopravní zácpy před mýtnicemi.

# 03.12.2017, 13:14.
Pane Řehůřku, chtěla bych jet autem s kamarádkou z Jičína do italského města Pisa. Potřebovaly bychom poradit, jak nejrychleji a za kolik € se tam dostat. Předem moc děkuji. Daniela.

Vaše optimální trasa je následující: Jičín - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - sjezd Scandicci - Empoli - Pisa. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 32,70. To samé při cestě zpět. Čtyřproudovka SGC Firenze - Pisa - Livorno je nezpoplatněná. Pokud pojedete v roce 2018 jsou ceny poplatků v Rakousku uvedeny v článku Mýtné v Rakousku mírně podražilo.

# 19.11.2017, 18:07.
S rodinou se chystáme do Itálie. Přilétáme na letiště Trieste, hotel chceme maximálně hodinu od tohoto letiště a rádi bychom využili místní cyklostezky. Existují prosím nějaké stránky nebo aplikace, kde by se dalo zjistit, zda se poblíž nějaké cyklostezky nachází? Případně pokud o nějakých víte, jaké to jsou? Moc děkuji za Vaši odpověď. Veronika.

Cyklostezky v okolí Trieste najdete např. na Piste Ciclabili. Nicméně letiště v Trieste je v blízkosti Monfalcone, tam doporučujeme tedy hledat ubytování - Booking / Monfalcone. Dostanete se tam autobusem APT Gorizia.

# 17.11.2017, 19:46.
Mohu se zeptat, jak se dostanu z centra Neapole na letiště Capodicchino? Letadlo odlétá v 6:30 a autobusy Alibus jezdí až od 6:00. Na kolik vyjde taxi? Děkuji za odpověď. Jana.

První autobus odjíždí z Napoli Centrale v 5:45, nicméně i tak Vám to neřeší problém s dopravou. Řešením je taxi za € 18,00. Cena je z Napoli Centrale.

# 09.11.2017, 10:17.
Mnohokrát děkuji za informace! Opravdu výborné. Mám jen jednu otázku. Chtěl bych si vézt svou naftu, není v nějaké zemi s tímto problém? Děkuji. Jaroslav.

Toto nedoporučujeme. Vzhledem k celkovým nákladům na dovolenou ušetříte minimum, kanystry vám zaberou určité místo, něco také budou vážit a hlavně v Itálii je to zakázané a pokuty jsou extrémně vysoké.

# 07.11.2017, 09:00.
Chtěli bychom s přítelkyní na Sardínii. Nejspíše v září, autem a vyjždět budeme z Karlových Varů. Akorát vůbec netušíme s jakými poplatky počítat. Samozřejmě dálniční známka v Rakousku € 9,00. Jedná se mi spíše o Itálii. Potřebuji kalkulovat s cenou, tudíž hledám každou radu. Na trajekt je prý nejlepší do Livorna a výstup v Olbia. Chceme ubytování u města Orosei. Mnohokrát děkuji za každou radu. Hezký den. Jaroslav.

Vaše optimální trasa je následující: Karlovy Vary - Sokolov - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Empoli - Livorno. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 32,70. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 10 dnů, potřebujete druhou rakouskou desetidenní dálniční známku. Je to levnější než jedna dvouměsíční. V Německu se neplatí i v roce 2018, rakouská desetidenní dálniční známka bude stát € 9,00, průjezd Brennerem € 9,50 a mýtné v Itálii ještě nebylo zveřejněno. Bude to ale opět o trošku víc. Ceny trajektů pro Váš přesný termín, konfiguraci osob a automobilu, najdete na stránce Trajekty. Ubytování na Booking / Marina di Orosei.

# 03.11.2017, 18:29.
Narazil jsem na vaše výborné stránky se zodpovězenými otázkami. Úžasné! Pokud je ta možnost, rád bych se také dotázal - v úterý plánuji odjezd na výstavu motorek v Miláně, spojenou potom s přejezdem do Chorvatska a zpět do Prahy v neděli. Mám auto na LPG, váhám, zda se mi vyplatí cesta přes Švýcarsko s ušetřením za italskou dálnici a Brenner? Pravděpodobně asi ne, když budu muset potom stejně kupovat rakouskou a slovinskou známku pro cestu zpět. Lze někde rozumně ušetřit na poplatcích za dálnici v Itálii cestou z Milána do Chorvatska? Tam už mě čas nebude tlačit a pár kilometrů navíc vůbec nevadí. Dá se tankovat LPG někde po cestě v Německu nebo Rakousku? V Itálii už by to mělo být v pohodě. Mám dojezd přes 500 km na nádrž, dotankuji ještě někde u nás. Nechce se mi moc přezouvat a ojíždět je, ale zimní gumy budou asi nutnost, abych neriskoval někde pokutu v Německu nebo Rakousku, co praví zákon a praxe? Předem moc děkuji za rady. Pavel.

Vzhledem k tomu, že tento výlet se odehraje během deseti dnů a pro cestu zpět budete potřebovat rakouskou desetidenní dálniční známku, je cesta přes Švýcarsko přibližně o € 2,00 dražší. Doporučujeme tedy následující trasu: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Peschiera - Brescia - Milano. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 27,30. Úspory na této trase jsou možné cestou z Innsbrucku mimo brennerskou dálnici a následně v Itálii po SS12 až víceméně k Veroně. Záleží ale na časových možnostech. Z Milána potom jeďte trasu na Brescia - Verona - Padova - Palmanova - Trieste - Koper - Dragonja - Pula. V Itálii zaplatíte na mýtném € 30,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 44,00. Úspory na této trase jsou možné od Peschiera po SR11 přes Padova až víceméně k pobřeží k Benátkám. Odtud potom z Mestre po SS14 až do Trieste. Ve Slovinsku ten kousek dálnice nemá smysl objíždět vzhledem k její potřebě cestou zpět. Zpět potom jeďte trasu na Dragonja - Koper - Ljubljana - Maribor - Graz - Vídeň - Brno - Praha. V Chorvatsku zaplatíte na mýtném HRK 44,00, ve Slovinsku využijete zakoupenou dálniční známku, stejně tak v Rakousku. Můžete jet také z Ljubljana na Villach a Salzburg nebo z Graz na Liezen a Linz. Obě trasy jsou však spojeny s platnou rakouských tunelů. První za tunel Karawanki ve výši € 7,20 a tauernské tunely ve výši € 11,50, druhá za tunel Gleinalm ve výši € 8,50 a tunel Bosruck ve výši € 5,00. Čerpací stanice LPG po trase najdete na My LPG. Termín povinnosti zimních pneumatik v Rakousku a v Itálii je od 1.11. do 15.4. Povinnost je tak jako u nás podle klimatických podmínek a dopravního značení. Vzhledem k tomu, že budete přejíždět Alpy, jsou samozřejmostí.

# 03.11.2017, 11:38.
Nezlobte se, pokud obtěžuji. Chci se zeptat na dvě otázky. 1. kolik by na dálničních poplatcích stála cesta z Mnichova do italské Ancony? Pouze cesta tam. 2. kolik by na dálničních poplatcích stála cesta z Mnichova do italského Bari? Pouze cesta tam. Předem děkuji za odpověď. Sylva z Rokycan.

V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii do Ancona € 39,80, do Bari € 74,00.

# 02.11.2017, 10:53.
Moc prosím o radu. Zítra v 15:45 letím sama s dcerou do Trevisa. Jakým autobusem se dostaneme z letiště do Lido di Jesolo? Bydlíme v Hotel Centrale. Moc děkuji za odpověď. Simona.

Z letiště Treviso musíte jet autobusem ATVO s přestupem v Mestre. V pátek autobusy jedou z letiště v 16:40, 17:10, 17:30 a 18:30. V Mestre jsou za 55 minut. Z Mestre F.S. potom pokračujte navazujícím spojem v 17:55, 18:20, 19:20 a 20:15. V Lido di Jesolo je potom autobus přibližně za hodinu. Tento jízdní řád platí od 29.10.2017 do 23.12.2017 a najdete ho na výše uvedených stránkách. Poslední uvedený spoj jezdí od 3.11.2017, tedy i ve Vašem termínu. Jedná se o kombinaci linek 351 a 10A. Jednotlivé jízdenky stojí € 12,00 a € 4,00, je ale pravděpodobné, že jedna jízdenka na celou trasu vyjde o něco levněji, stejně tak pokud zakoupíte současně i zpáteční. Jízdenku zakoupíte na stánku ATVO v hale na letišti. Z Autostazione v Lido di Jesolo je to k Hotel Centrale pěšky 700 metrů. Musíte jít po Via Equilio směrem od kruhového objezdu. Dojdete k dalšímu kruhovému objezdu, na kterém musíte odbočit doprava na Via Aquiela. Hned přejděte přechodem na druhou stranou a po pěší zóně přejděte mezi výškovými budovami na Via Goffredo Mamelli. Po té se vydejte doprava až na její konec na Piazza Guglielmo Marconi. Před tímto náměstím odbočte doleva na Via Dante Alighieri, kde po levé straně je Hotel Centrale. Městskou dopravou si moc nepomůžete, tím směrem jezdí z Autostazione linka č. 61 směr Cortellazzo a vystoupit musíte hned na následující zastástávce, přibližně na úrovni těch výškových budov. Jízdenka stojí € 1,30.

# 18.10.2017, 21:58.
Obracím se na Vás se žádostí o sdělení ohledně kalkulace trajektu z Itálie - Livorna na Sardinii - Olbia. Poněvadž nemáme zkušenosti s koupí trajektových lístků, chtěli bychom Vás poprosit o několik informací. Na internetu jsem zjistila, že se již prodávají trajektové lístky na rok 2018 a samozřejmě čím dříve se provede rezervace, jsou lístky levnější. Jsou nabízeny i trajektové lístky za zlevněné ceny, především auto za pouhou symbolickou cenu. Odjezd z Livorna plánujeme na den 16.7.2018 a návrat z Olbia na den 26.7.2018. Zajímala by nás nějaká levnější varianta, zda jet přes den, nebo přes noc, zda objednávat kajutu, nebo jenom sedadla, zda existuje nějaké připojištění, kdyby se stala nějaká neplánovaná událost v rodině a nemohli jsme odcestovat a samozřejmě na jaké události se pojištění vztahuje, v jaké cenové relaci se pojištění pohybuje. Jednalo by se o 4 dospělé osoby, jeli bychom osobním autem Peugeot 5008. Na stránkách trajektů jsem nedošla k žádné ceně, jelikož z Livorna do Olbia to provozuje např. společnost Mobby a u ní jsem viděla pouze prováděné rezervace, ale nenabídlo mi to žádnou cenu. Mám dále obavy, že mi trajektové lístky nedojdou a kde potom tuto situaci řešit. Je výhodné si objednat trajektové lístky u nějaké společnosti? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Naděžda.

Podívejte se na stránku Trajekty - Sardinia. Zadejte svá odjezdová data a přístavy Leghorn + Golfo Aranci (kousek od Olbia). Vyberte časy 15:30 tam a 7:30 zpět. Zadejte počet dospělých 4, nejlevnější ubytování na palubě a definujte automobil. Přesně pro Váš termín, automobil a počet osob obdržíte cenu za obě cesty včetně pojištění € 306,06, což je v této konfiguraci zajímavá cena. Veškeré podmínky jsou na výše uvedené stránce popsány detailně a srozumitelně v angličtině. Uvedený systém funguje a hodně našich čtenářů takto cestovalo.

# 13.10.2017, 07:31.
Pane Řehůřku, prosím vás o nějaký tip na letní dovolenou. Původně jsme chtěli zkusit Chorvatsko - ubytování blízko moře, pozvolný vstup do moře, případně písčitou pláž - máme 3 děti, ale po letošních kolonách na dálnici jsme změnili názor a chtěli bychom jet raději znovu do Itálie - oblast Cesenatico. Chtěla bych Vás poprosit, zda nemáte nějaký tip na ubytování - apartmán s vlastní kuchyní, případně doporučení jiné destinace. Předem moc děkuji za odpověď a přeji Vám poklidné podzimní dny. Tereza.

Doporučujeme o 130 km severněji Rosolina Mare. Přečtěte si naši reportáž Rosolina Mare 2013.

# 09.10.2017, 14:51.
Prosím Vás o radu. Mám naplánovanou dovolenou na motorce v termínu červenec 2018. Cestu mám zajištěnou z Liberce do Livorna dodávkou s vlekem. Poté bych chtěl jet směr Francie podél pobřeží po SS1 do Castellone mimo dálnice. Mám obavy ze zvýšeného provozu. Mapy Google mi ukazují velkou hustotu provozu - 520 km, přibližně 14 hodin. Nebude lepší se pobřeží vyhnout a jet vnitrozemím? Děkuji předem za jakékoliv rady. Pavel.

Ano, silnice SS1 je především v části podél pobřeží hodně vytížená. Nicméně nevíme, do kterého Castellone směrem k Francii po pobřeží chcete jet. Z Livorno po SS1 je to k francouzské hranici 380 km. Nejsme tedy schopni navrhnout ani alternativní trasu.

# 05.10.2017, 17:22.
Vrátili jsme se z Neapole. Děkuji za skvělé informace. Metrem jsme jeli pouze z letiště, potom už jsme na nádraží došli pěšky. Navštívili jsme Pompeje a Vesuv. Více jsme bohužel nestihli. Tak snad zase příště, ale spíše zase Amalfi nebo Sorrento. S pozdravem Daniela.

Děkujeme za informaci.

# 03.10.2017, 20:28.
Asi sme sa nepochopili. Myslel som adaptér na pripojenie sa v kempe na stĺpik, kde sa pripájajú karavany, obytné prívesy a predlžovačky. Bol som jeden deň v kempe tento rok pri Pise. Nejaký adaptér mi na recepcii dali, avšak zabudol som aký. Bol iný ako na Korzike a vo Francúzsku. Chcem si zadovážiť vlastný, neviem však aký je do Talianska treba. Prosím o radu. Vladimír.

Pokud si pořídíte tyto dva produkty, měl byste se ve většině případů všude v Evropě připojit.

# 29.09.2017, 03:55.
Aký adaptér na pripojenie na ekektrickú sieť v talianských kempoch potrebujem? Vladimír.

Na zástrčky s tenkými kolíky - nabíječky apod. - adaptér nepotřebuje. Na zástrčky s tlustými kolíky a potřebujete cestovní adaptér.

21.09.2017, 15:18.
1. října 2017 jedu cyklistickou Eroica Gaiole. Budu v Radda in Chianti od 28.9.2017. Tedy 29.9. bychom rádi navštívili Sienu a 30.9. Florencii. Kde nejvýhodněji zaparkovat? Děkuji za brzkou odpověď. Jan. P.S.: Velmi jste nám pomohl před několika lety s parkováním v dosahu Říma. Velmi si toho ceníme!

Veškeré informace o parkování v Siena najdete na Parking Lots In Siena a ve Florencii na Parking Lots In Florence.

# 20.09.2017, 19:45.
Obracím se na Vás s dotazem na cestu do Itálie. Zvažuji jet autem z Brna. S trasou do Bologna, tam přespat, potom do Milána a odtud zpět do Brna. Snažím se zadávat do vyhledávače na italských stránkách trasy a zjistit poplatky a mýtné, ale vycházejí mi z toho numera jako ve Francii, což nevím, zda mám dobře. Pomohl byste mi prosím najít, jak tuto trasu projet co nejlevněji, kudy se vydat? Případně zda nechávat auto někde před městy, pokud se do nich platí vjezd? Poděkuji a popřeji hezký večer. Jiří.

Předpokládáme, že Bologna je jedním z Vašich cílů. Z Brna jeďte trasu: Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 28,10. Z Bologna do Milána po A1 zaplatíte na mýtném € 15,00. Na trase zpět přes Verona - Padova - Udine - Tarvisio - Villach - Graz - Vídeň zaplatíte € 36,90. Celkem tedy na poplatcích zaplatíte € 88,90. Ušetřit se dá cestou mimo dálnice, je to však hodně zdlouhavé. Pokud jedete jen do Milána, potom je to levnější přes Německo a Švýcarsko. V Německu se dálnice neplatí a ve Švýcarsku zaplatíte roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 34,69). Na mýtném v Itálii od Como potom jen € 3,90. Kousek dálnice v Rakousku se objede přes Bregenz - sjezd z dálnice už v Německu. Na poplatcích to vyjde na € 42,49. Jak v Bologna, tak v Milano je vjezd do centra omezený. Informace o parkování v Bologna najdete na Car Parking / Bologna, o městské dopravě na T-per. Informace o parkování v Milano najdete na Car Parking / Milano, o městské dopravě na ATM.

# 13.09.2017, 21:36.
Jedu směr Ravenna a do Lido Adriano od Prahy na České Budějovice. V Rakousku kupuji dálniční známku a v Itálii pojedu mimo placené úseky. Prosím, kde se dá v Rakousku před hranicí s Itálií natankovat levněji a popřípadně tip na trasu mimo placené úseky od Tarvisio do Lido Adriano. Děkuji. Pavel.

Tip na tankování najdete v článku Rakousko - italská hranice nabízí slevu, vyzvedněte si ji. Z Arnoldsteinu potom už pokračujte mimo dálnici k italské hranici a v Itálii po SS13 až do Gemona. Tady se můžete napojit na dálnici a pokračovat až do Mestre. Mýtné Vás vyjde na € 11,70. Pokud chcete jet mimo dálnici i od Gemona, pokračujte po SS13 až do Udine, kde se napojte na Tangenciálu vedoucí souběžně s dálnicí až za Udine. Potom pokračujte po SR56 a následně po SR352 do Palmanova a Cervignano, odkud už vede SS14 až do Mestre. Z Mestre jeďte po SS309 do Ravenna a odtud do Lido Adriano.

# 13.09.2017, 21:01.
V pátek 16.9.2017 se chystáme do Piombina. Jsou nějaká omezení na silnici po záplavách v severní Itálii? Děkuji za odpověď. Šárka.

Nejhorší situace byla 10.9. Předpokládáme, že s přibývajícím časem se bude vše neustále zlepšovat. Nicméně pro Vás je důležitá dálnice A12, která je bez problému průjezdná, stejně tak dopravní uzel u Collesalvetti u napojení na tuto dálnici. Podle našich informací byla v kritické době uzavřena část silnice SS1 kousek pod Livorno, sesuvy půdy byly někde v blízkosti pobřeží daleko od dálnice.

# 12.09.2017, 12:00.
Obracím se na Vás s prosbou. 30.9. letím se synem do Neapole. Přistání je v 8:10 hodin. Budeme ubytovaní v Crianza Vico San Marcellino. Prosím, jak nejrychleji bychom se dostali do místa ubytování? Všude koukám, že to není daleko od letiště, ale vychází to přes hodinu. Tak ať tam nebloumáme. Budeme tam do pondělí a v úterý odlétáme. Ráda bych se podívala lodí na Capri a syn chce na Vesuv. Tak snad nám to vyjde. S pozdravem Daniela.

Cesta trvající více než hodinu je reálný údaj. Je to sice blízko letiště, ale musíte kombinovat dopravu a pěší přechod. Nejdříve jeďte autobusem ANM Alibus na hlavní nádraží Stazione di Napoli Centrale a odtud pokračujte metrem L1 na Universita. Po Corso Umberto I jděte k univerzitním budovám a na konci odbočte doleva na Via Antonio Tari. Dovede Vás k bráně, kterou s největší pravděpodobností neprojdete. Budete tedy muset celý blok budov Chiesa dei Santi Marcellino e Festo obejít zprava.

# 11.09.2017, 15:01.
Ráda bych se zeptala, zda bych si měla koupit lístek na vlak dopředu nebo zda stačí na vlakovém nádraží. Jedná se mi o přejezd Řím - Florencie a potom Florencie - Bergamo letiště. Také jsem četla, že existují slevové kupony (vouchery). Našla jsem zahraniční stránky, které tyto kódy mají, ale nepovedlo se mi je uplatinit. Nevíte, zda existuje nějaká přehledná stránka, kde by byl celkový souhrn těchto kuponů? Děkuji velmi za odpověď a také za super studnici tipů o Itálii. Hanka.

O jízdenkách na vlaky Trenitalia viz naše odpověď ze dne 03.09.2017, 11:56. Co se voucherů týče, je málo pravděpodobné, že uplatníte nějaký kód, který je volně přístupný na internetu. Kód z voucheru je možné uplatnit pouze na výše uvedených stránkách a pouze jednou. Po uplatnění je kód zneplatněn, aby ho nebylo možné použít opakovaně. Nelze jej využít na mezinárodní vlaky a na regionální vlaky. Pro každého cestujícího lze použít pouze jeden kód. Nelze kombinovat s jinými slevami. Využití kódu z voucheru je následující: vyplníte veškeré informace o spoji a cestujících a po zadání cestujících kliknete na Buono Sconto. Po zadání 19. místného kódu kliknete na Verifica. Pokud bude kód vpořádku, bude sleva automaticky odečtena z ceny. Potom už pokračujete v platbě.

# 08.09.2017, 12:56.
Na konci září se chystáme na menší výlet autem do Benátek a při cestě zpět přes Veronu a půl dne i na Lago di Garda. Plánujeme spaní v autě v zadním prostoru bez sedaček. Nemáte prosím nějaké tipy, kde by se dalo bezpečně a legálně parkovat zadarmo s přespáním přes noc? U Benátek dvě noci, u Verony jedna noc a u Lago di Garda také jedna noc. Děkuji za odpověď. P.S.: Myslíte, že to bude ještě koncem září na koupání? Josef.

Podívejte se na Camper Online - Sosta / Aree Sosta Camper. Jsou tam sice parkoviště pro obytné automobily a přívěsy, ale s osobním autem by problém být neměl. Koncem září to na koupání u Lago di Garda určitě nebude, a u Benátek už asi také ne.

# 05.09.2017, 19:37.
V pátek 8.9. odjíždím na Sardinii. Trajekt vyplouvá ve 23:15 a odjezd z Plzně jsem stanovil na 6:00. Nejsou na trase nějaké uzavírky, popř. zdržení? Děkuji. Petr.

Stavební práce probíhají mezi Mnichovem a Rosenheimem a na Brennerské dálnici. Nepředpokládáme však výrazné zdržení. Riziko dopravních zácp je tradičně u Mnichova a Bologna.

# 05.09.2017, 10:52.
Plánujeme svatební cestu do Itálie od 8. do 23.9.2017. Trochu jako poznávací. Dost mi Váš web pomohl v plánování cesty Česká republika - Benátky. Rozhodla jsem se Vám napsat, protože si nevím rady s ostrovem Elba, který bych chtěla navštívit od 16. do 18.9.2017. Nevím, jak by to bylo lepší pojmout. 1. Je možnost parkování vozidla na 3 dny v Piombino tak, aby to bylo blízko na trajekt a jak by to bylo nákladné? 2. Jet na Elbu i s vozidlem trajektem? Co z těchto dvou možností bude lepší? Děkuji a přeji hezký den. Monika.

Parkování v přístavu Piombino Vás vyjde na € 8,00 za den. Bližší informace najdete na Info Elba. To, zda jet na ostrov Elba i s automobilem záleží na tom, jak ho tam budete potřebovat nebo ne. Tedy na Vašem itineráři. Ceny trajektu s autem i bez auta si můžete zkalkulovat na stránce Trajekty.

# 04.09.2017, 13:07.
Poprvé pojedeme autem do Itálie. Trasa je Velká Bíteš - Piombino, kde máme Check in na trajekt 7.9.2017 ve 13:15. Máme v plánu vyrazit 6.9. ve 22:00. Bude tříhodinová časová rezerva dostatečná? Případně, kde se dá na trase očekávat nějaká komplikace - zácpa, opravy, zúžení? Děkuji za informaci a radu. Tomáš.

12 hodin trvá cesta v ideálním případě standardně bez přestávek. Musíte si k nim připočítat ještě plánované přestávky a k tomu přidat časovou rezervu. Pokud pojedete takto na noc a ještě v týdnu, neměl by být cestou výrazný problém. Největší problém může nastat při průjezdu obchvatem města Bologna. Z toho důvodu doporučujeme vyjet o něco dříve tak, abyste tudy projížděli nejpozději před osmou hodinou, raději dříve.

# 03.09.2017, 14:23.
Děkuji i za další odpovědi. Zkusíme to po té SS12, pokud by to vypadalo na hodně zdlouhavé cestování, najedeme eventuálně na dálnici. Mám na vás ještě jednu poslední otázku. Napadlo nás, že bychom se cestou zpět z Castelfidarda - Ancona - mohli zastavit v San Marino. Jak to tam je s parkováním? Nejde nám o nějakou dlouhou celodenní prohlídku města, spíše chceme jen zajít na nějakou vyhlídku směrem k moři a eventuální - maximálně hodinovou - procházku po městě. To víte, mládežníci 9 a 13 na nějaké dlouhé prohlídky nejsou. Jde o sobotu 15.9. Počítáme, že bychom v San Marino mohli být přibližně okolo 10. až 11. hodiny a pobýt tak maximálně 2 hodinky. Počítáme potom ještě s přejezdem k Lago di Garda. Tam bychom chtěli dorazit nejpozději do 18:00 hodin na ubytování. Děkujeme za tipy. S pozdravem Michal a rodinka.

Informace o parkování v San Marino včetně mapy rozmístění parkovišť a tarifu najdete na San Marino Site.

# 03.09.2017, 12:47.
Chtěl bych se Vás zeptat, jaký server / stránky využíváte pro zjištění předpovědi počasí přímo v Itálii? Děkuji. Ondřej.

Meteo. Porovnáváme to samozřejmě i s dalšími servery jako Weather, Accu Weather apod.

03.09.2017, 11:56.
Rád bych se zeptal, zda jízdenky na vlak společnosti Trenitalia např. Řím - Neapol je lepší zakoupit předem, a nebo zda bez problému za stejnou cenu uvedeného spoje zakoupíme na nádraží. Jde mi o zpáteční spoje, kdy nechci být časově vázán. Děkuji. Roman.

Cena jízdenek je stejná ve všech prodejních kanálech, tj. pokladna, automat, internet, telefon, agentura apod. Jde o to, že v Itálii je rozsáhlý systém slev. Tyto slevy jsou např. jen v určitých dnech, v určitých vlacích nebo jen v omezeném počtu jízdenek. Může se tedy stát, že na hodně frekventovaných tratích, kterou Řím - Neapol určitě je, vidíte v dostatečném předstihu pro konkrétní spoj nejlepší cenu, za týden už horší a na místě v automatu nebo na pokladně těsně před odjezdem vlaku zakoupíte jízdenku za standardní cenu. Některé slevy jsou vázané také na karty. U regionálních spojů to samozřejmě nemá význam, ale u rychlíků můžete výrazně ušetřit. Např. u vlaku Frecciarossa stojí základní jízdenka € 45,00, Economy € 34,90, Super Economy € 29,90. Na nejnižší cenu se dostanete s kartou Cartafreccia Special - € 22,50. Systém slev najdete na Trenitalia - Offerte e Servizi.

# 01.09.2017, 20:52.
Děkuji za odpověď. Mě spíše zajímá, zda je tato trasa opravdu rychlejší a navíc zda nejsou v tuto dobu zácpy. Trasu přes Tarvisio znám. Děkuji. Michal.

Nepsal jste termín Vaší cesty, tzn. jakékoliv informace ohledně dopravních zácp jsou zavádějící. Nicméně je po sezóně, tak nepředpokládáme výrazné dopravní komplikace v obou variantách.

# 31.08.2017, 08:45.
Nejrychlejší cesta osobním vozidlem z Brna do Itálie - Arenzano. Prosím o informaci, kolik uhradím v Itálii za poplatky - mýtné. Ještě bych poprosil, zda se vyplatí jet z Brna přes Prahu, Německo a Švýcarsko - poplatky? Předem moc děkuji. Rosťa.

Standardní trasa přes Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Padova - Verona - Brescia - Cremona - Piacenza - Tortona - Arenzano Vás vyjde v Rakousku na desetidenná dálniční známku v ceně € 8,90 a na mýtném v Itálii na € 48,30, celkem tedy za oba směry na € 105,50 resp. € 114,40 při cestě delší než 10 dnů. Trasa přes St. Polten - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Verona a dále jako v přechozí variantě Vás vyjde v Rakousku kromě dálniční známky na průjezd Brennerem za € 9,00 a na mýtném v Itálii na € 38,60. Celkem tedy za oba směry na € 104,10 resp. € 113,00. Výrazně levnější, ale o 100 km v jednom směru delší, je cesta přes Rozvadov - Regensburg - Ulm - Bregenz - Chur - Como - Tortona a dále jako v předchozí variantě. V Německu se dálnice neplatí, kousek dálnice v Rakousku objeďte přes Bregenz (je třeba sjet už v Německu), ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 35,10) a v Itálii zaplatíte na mýtném € 16,00. Celkem tedy za oba směry € 67,10.

# 30.08.2017, 12:10.
Velice Vám děkuji za tak rychlou odpověď a za cenné rady. Pojedeme tedy švýcarskou trasou. Mohl byste mi prosím ještě poradit, jak nejlépe přejet ten kousek Rakouska okolo jezera bez nutnosti zakoupení dálniční známky? Velice Vám děkuji. S pozdravem a přáním pěkného dne Andrea.

Viz naše odpověď ze dne 20.07.2017, 20:48, samozřejmě v tomto případě v opačném směru.

# 29.08.2017, 18:21.
Moc Vám děkuji za odpověď a za cenné informace. Ještě bych se zeptala, zda nevíte, jaké jsou dálniční poplatky pro vozidlo nad 3,5 tuny? Náš obytňák spadá do skupiny nad 3,5 tuny a nikde jsme se moc nedočetli, jak to je s poplatky. Ze zkušeností ostatních si máme koupit známku do 3,5 tuny, ale neradi bychom z toho měli problémy. Popřípadě nevíte, zda obytné vozy nemají nějakou výjimku? Moc Vám děkuji za odpověď. Pěkný den. Markéta.

V Německu se za vozidlo do 7,5 tuny neplatí, v Rakousku s vozidlem nad 3,5 tuny potřebujete mýtné zařízení Go-Box a mýtné Vás přibližně vyjde od hranic s Německem po Brenner na € 45,00 (jsou rozdíly podle emisní třídy). V Itálii zůstává mýtné € 34,10, jak jsme uvedli. Ceny jak v Rakousku, tak v Itálii jsou pro automobil se dvěma nápravami. S počtem náprav cena roste.

# 29.08.2017, 17:28.
Můžete mi prosím poradit nejlepší cestu z Milána - východ - do Prahy? Nabízí se mi dvě varianty. Jedna přes Švýcarsko, kde bych si ale musela koupit roční dálniční známku za CHF 40,00, ale o to zaplatím / projedu méně na italské dálnici, dále projet kus Rakouskem - zase po dálnici, pokračovat na Německo - Mnichov - Plzeň - Praha. Nebo druhá varianta přes Rakousko - Německo - Česká republika. Na vašich stránkách jsem se dočetla, že Rakouskem lze projet bez použití dálnic po silnici č. 182 do Innsbrucku, dále na Zirl a Mittenwald do Neměcka s úsporou € 17,90. Kterou trasu byste mi Vy doporučil jako optimální pro poměr cena a doba jízdy? Velice děkuji. Andrea.

Přes Švýcarsko by Vás to vyšlo na € 3,90 v Itálii, CHF 40,00 (€ 35,13) za švýcarskou roční dálniční známku a € 8,90 za rakouskou desetidenní dálniční známku. Tj. € 47,93 resp. € 39,03 pokud pojedete mimo rakouskou dálnici přes Bregenz, což při této variantě většinou doporučujeme. Přes Rakousko a Německo Vás to vyjde na € 27,30 v Itálii, € 9,00 za průjezd Brennerem a € 8,90 za rakouskou desetidenní dálniční známku. Tj. € 45,20. Pokud pojedete mimo Brennerskou dálnici a od Innsbruck Sud i mimo rakouskou dálnici, vyjde Vás to na € 27,30. My bychom volili švýcarskou variantu s tím, že v Německu bychom se vyhnuli Mnichovu po dálnicích A96, A7 a A6.

# 28.08.2017, 22:11.
Narazila jsem na Vaše perfektní stránky. Měla bych pár dotazů. Chystáme se za týden na dovolenou do Itálie - 2 dospělí a 2 malé děti. Pojedeme obytným vozem. Pojedeme z Prahy a míříme na místo Punta Ala a dále potom Cosa. Chtěli bychom přejet přes Apeniny na východní stranu až do Gargana. Otázky: 1. Jaká je nejlepší cesta z Prahy k Punta Ala? 2. Můžete mi doporučit, kde můžeme udělat pauzu s obytňákem na přespání, než se dostaneme k prvnímu cílovému bodu, tzn. k Punta Ala? 3. Mohl byste doporučit nejlepší cestu k přejetí Itálie - ze západního pobřeží na východní? Moc Vám děkuji za odpovědi. Vaše stránky jsou opravdu výborné a děkuji za takové informace. Markéta.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - sjezd Impruneta - Siena - Grosseto - Punta Ala. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii pro Vaši kategorii automobilu € 34,10. Od Florencie do Grosseto přes Siena se mýtné neplatí. Místo pro přespání závisí na tom kdy vyjedete, kolik jste toho schopni první den ujet atd. Pro obytný automobil najdete vhodná místa na Camper Online - Sosta / Aree Sosta Camper. Vhodných přejezdů je více, záleží na Vašem přesném itineráři, kam až chcete po západním pobřeží jet. Nejvhodnější je samozřejmě dálnice Řím - Pescara.

# 26.08.2017, 12:05.
Rodiče se chystají navštívit mě v Imole, pojedou už zítra, tedy 27.8. a mě by zajímalo, zda byste nám mohl poradit, jaká by byla nejlepší alternativa cesty z Nového Jičína do Imoly. Dálniční známku pro Českou republiku a Rakousko máme, nicméně co vím o poplatcích tady v Itálii, mýtné je poměrně drahá záležitost a tak by mě zajímalo, zda byste nám mohl poradit, jak se nějakým poplatkům vyhnout a zda je to vůbec dobrá alternativa, aby potom cesta netrvala příliš dlouho. Děkuji moc. Kristýna.

Doporučujeme sjet z dálnice u Tarvisio a pokračovat po SS13 až do Gemona, kde se na dálnici připojte. Odtud po dálnici do Mestre za € 11,70. Z Mestre potom pokračujte po SS309 do Ravenna, odkud vede do Imola A14dir a následně A14. Převážná část je bez poplatku, placený úsek Vás vyjde na € 2,70. V jednom směru ušetříte € 16,90.

# 24.08.2017, 14:59.
Od soboty 26.8.2017 máme domluvené ubytování v Itáli v Lido di Jesolo. Ráda bych znala Vaše doporučení ohledně trasy, případně znalosti kolon vzhledem ke střídajícím se turnusům. Pojedeme z Brna. Kdy je nejlepší vyrazit, ráno nebo v noci? Děkuji. Petra.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Břeclav - Poštorná - Grosskrut - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd San Dona - Jesolo - Lido di Jesolo. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 14,40. To samé při cestě zpět. My sjíždíme z dálnice u Tarvisio a na dálnici se napojujeme v Gemona. Úspora na mýtném je € 6,00 v jednom směru bez významného časového zdržení. Co se dopravních zácp týče, počítejte se zvýšeným provozem před napojením na A5, dále ve Vídní po most přes Dunaj a na závěr po napojení v Itálii na A4 u severoitalských letovisek. Z hlediska provozu je v tomto termínu lepší jet v noci než ráno.

# 24.08.2017, 12:20.
26.8.2017 se chystáme do Lido delle Nazioni. Mohl byste mi prosím napsat nejlepší trasu a poplatky - mýtné, dalniční známka? Start je v Jihlavě. Děkuji moc. Jaromír.

Vaše optimální trasa je Jihlava - Znojmo - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - SS309 - Chioggia - Porto Viro - Lido delle Nazioni. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 17,70. To samé při cestě zpět. My jezdíme v úseku Tarvisio - Gemona po SS13. Úspora na mýtném je € 6,00 v jednom směru a zdržení minimální.

# 24.08.2017, 08:54.
Děkuji Vám za odpověď, přesto mě napadly ještě dvě otázky: 1. Dalo by se jet mimo dálnici i tou západní trasou? Tedy od Brenneru dolů na Trento, Modenu a potom na San Marino a Anconu? Je to jen dotaz člověka neznalého italských poměrů. Možná si ani nedovedu představit, jak to v Itálii na obyčejných silnicích chodí. Slyšel jsem o obřích kolonách i na dálnicích, zejména kolem velkých měst, ale předpokládám, že po dovolených v půlce září to bude přeci jen klidnější. 2. A ještě by mě zajímalo, kde se vyplatí tankovat naftu. Zda má cenu sjíždět z dálnice, zda se cena paliv mění několikrát denně jako v Německu nebo Rakousku? U jakých značek čerpacích stanic? Nebo to nemá význam řešit a pančovaná nafta je fenoménem české kotliny? Děkuji za Váš čas. Michal.

Dá se jet mimo dálnici i od Brenneru, po SS12 do Modena a po SS9 do Rimini. Je to samozřejmě všechno o časové ztrátě, kterou tím naberete. Trasa, kterou jsme Vám navrhli, tuto časovou ztrátu minimalizuje. Nafta se vyplatí tankovat mimo dálnice. Stejně jako v Rakousku, jsou ceny na dálnici podstatně vyšší. Každopádně doporučujeme natankovat ještě v Rakousku plnou nádrž. V Itálii jsou ceny výrazně vyšší. Levnější ceny jsou u samoobslužných stojanů. Cenovou mapu najdete na Prezzi Benzina.

# 23.08.2017, 13:28.
Pane Řehůřku, jedeme do Itálie 25.8. a zajímá mě, kde je možné v Rakousku výhodně natankovat benzín na trase Vídeň - Graz v nočních hodinách a zda se vůbec vyplatí kvůli tomu sjíždět v tomto úseku z dálnice. Děkuji za odpověď. Vít.

Tip na tankování těsně před hranicemi najdete v článku Rakousko - italská hranice nabízí slevu, vyzvedněte si ji, v noci na konci článku. Vzhledem k výrazným rozdílům v cenách na dálnici a mimo dálnici se sjet z dálnice vyplatí. Nemá význam tankovat mezi Vídní a Graz. Natankujte plnou nádrž u Vaší čerpací stanice v České republice a následně před hranicemi s Itálií. Při cestě zpět doporučujeme opačný scénář, tzn. do Rakouska dojet téměř s prázdnou nádrží a natankovat na cestu do České republiky.

# 23.08.2017, 09:34.
Pane Řehůřku, 1.9.2017 jedeme do Caorle - Porto Santa Margherita. Chceme vyjet v pátek večer a dojet tam v sobotu ráno. Hrozí ještě v tomto termínu někde zácpy? Pokud ano, tak jak se jim vyhnout? Předem děkuji za zodpovězení mého dotazu. S pozdravem Martin.

Toto už není sezónní termín, větší provoz bude při cestě zpět než cestou tam. Dopravní zácpy mohou nastat v důsledku běžného provozu u velkých měst nebo v důsledku dopravních omezení. V tomto případě nemá význam objíždět standardní trasy.

# 22.08.2017, 21:43.
Děkuji za radu. Ještě mě napadl dotaz ohledně tankování. Kde nejlépe tankovat po cestě Praha - Cavallino? Nneplánuji kvůli levnějšímu tankování sjíždět z dálnice. Kde je poslední čerpací stanice v Rakousku? Je po cestě nějaký dlouhý úsek bez čerpacích stanic? Je pravda, že do Itálie nemohu převézt kanystr s naftou? Všude čtu rady, že mám natankovat na hranicích v České republice a potom v Rakousku. Nejlépe se vyhnout tankování v Itálii. Děkuji za odpověď. S pozdravem Jaroslav.

Na trase Salzburg - Tarvisio je poslední čerpací stanice na dálnici u Arnoldsteinu. Je však výrazně drahá oproti čerpací stanici mimo dálnici - viz náš článek Rakousko - italská hranice nabízí slevu, vyzvedněte si ji. Čerpací stanice na rakouské i italské dálnici nejsou tak časté jako u nás, nicméně jsou rozmístěné v pravidelných intervalech. Pohonné hmoty v kanystru převážet nesmíte.

# 22.08.2017, 19:56.
Příští týden jedu s tříletou vnučkou na týden do Bibione. Chci se zeptat, zda potřebuji písemný souhlas rodičů. Děkuji za odpověď. Jana.

Podmínkou pro vstup do země to není, nicméně to doporučujeme. Udělejte to formou dvojjazyčného formuláře. V tomto případě, pokud jedním z jazyků bude Čeština, by po Vás neměli požadovat úředně ověřený překlad. Podpis Vám ověří každá pošta s Czech Pointem. Toto doporučení a minimální obsah tohoto souhlasu najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí - Souhlas rodičů.

# 22.08.2017, 13:06.
Chtěl bych se zeptat na možnosti bezplatného nebo levného parkování v Janově. Počítám i s nutností jízdy městskou dopravou do centra. Celodenní jízdenku si stejně budu kupovat. Děkuji. Ludvík.

Veškeré informace o parkování v Janově najdete na Genova Parcheggi. Pro Vás je vhodné parkování Parcheggi / Parcheggi di Interscambio, kde najdete čtyři parkoviště umístěná v blízkosti městské dopravy. Jsou v provozu nonstop a po určitou dobu zdarma nebo za minimální poplatek.

# 22.08.2017, 12:34.
Děkuji za cenné informace z Vašich stránek! Chtěla bych se zeptat, zda je možné volně nebo levně parkovat v Rimini. Budeme ubytovaní v lokalitě Viserba. A zda náhodou nevíte, kde je nejbližší volná pláž bez nutnosti kupování plážového servisu? Děkuji. Hezký den. Vendula.

Bezplatná parkoviště jsou ve Viserba na následujících místech: Via Bruno Baroni u křižovatky s Via Angelo Cenci a Via Egisto Morri u křižovatky s Via Eugenio Curiel. Obě parkoviště jsou v době konání pondělních trhů uzavřena. Bez plážového servisu by měla být část pláže u křižovatky ulic Viale Edmondo de Amicis a Viale G. Dati.

21.08.2017, 10:20.
Pane Řehůřku, chtěl bych Vás poprosit o radu. Příští týden pojedeme do Itálie, kdy pojedeme okolo Milana, tak jsem se Vás chtěl zeptat, kde se v této metropoli dá zaparkovat, zda je lepší parkovat někde v centru nebo nechat auto někde na okraji města a do Milana se dopravit veřejnou městskou dopravou? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Filip.

V centru Milána je Area C s omezeným vjezdem. Doporučujeme parkovat na parkovištích P+R, viz Car Parking. Systém městské dopravy najdete na ATM, městské karty na Get Your Guide.

# 20.08.2017, 13:06.
Potřebovala bych poradit ohledně vhodných míst na přespání po cestě do Itálie - Villa Rosa. Na cestu se chceme vydat v pátek 1.9., ubytování máme zajištěno až v sobotu na místě pobytu. Podle informací z map by cesta měla trvat přibližně 14 hodin, proto uvažujeme o přestávce na spánek. Cestujeme s dětmi a tak bychom uvítali tip, kdy přibližně vyjet z Čech, konkrétně z Plzně a kde si cestou bezpečně odpočinout. Předem děkuji za radu. Lenka.

Předpokládáme, že máte na mysli přespání někde v autě během cesty. Tuto přestávku doporučujeme udělat na placené dálnici, nejlépe na parkovišti někde u Autogrillu. Aree di servizio jsou na dálnici rozmístěny v pravidelných intervalech, můžete tedy zastavit podle potřeby. Kdy vyjet z Plzně Vám neřekneme, záleží na tom, kdy chcete být na místě, po jak dlouhé době a na jak dlouho tuto velkou přestávku potřebujete atd.

# 18.08.2017, 19:59.
Cestujeme 27.8. V Rakousku budeme 3 noci ve městě St. Michael im Lungau a dále 30.8. pokračujeme do Lignana. Jaké je Vaše doporučení na cestu prosím? Děkuji. Jitka.

Pokud pojedete z Čech, potom jeďte přes Salzburg a dále po dálnici A10 směrem na Villach. Potřebujete desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 8,90. Za průjezd Tauerntunnel do St. Michael im Lungau zaplatíte € 5,50. V případě, že tento tunel budete chtít objet, sjeďte z dálnice na exitu 63 Altenmarkt a pokračujte přes Radstadt, Untertauern, Obertauern, Tweng a Mautendorf do St. Michael im Lungau. Pokud pojedete z Moravy, potom jeďte přes Vídeň, Wiener Neustadt, Leoben, Judenburg, Murau, Tamsweg do St. Michael im Lungau. V tomto případě potřebujete jen rakouskou desetidenní dálniční známku. Odtud do Lignana potom pokračujte přes Katschbergtunnel za € 5,50 a po A10 do Villachu a dále po A2 do Tarvisio. Pokud budete chtít tunel objet, jeďte přes Katschberg a na dálnici se připojte v Rennweg. Z Tarvisio pokračujte přes Udine a Latisana do Lignano. Mýtné je v tomto případě € 11,40. Pokud chcete ušetřit € 6,00, můžete jet tak, jak jezdíme my. Sjeďte z dálnice na Tarvisio a pokračujte po SS13 do Gemona, kde se na dálnici připojte. Cestou zpět je mýtné ve stejné výši. Pokud pojedete přes tunely, zaplatíte za jejich průjezd € 11,50. Pokud od zakoupení rakouské desetidenní dálniční známky uplyne více jak 10 dnů, musíte si zakoupit druhou. Je to levnější než jedna dvouměsíční.