CHORVATSKO 2009

Chorvatsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Chorvatsko 2009

Pokud je Chorvatsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Chorvatska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování v Chorvatsku, o výletech do národních parků a zajímavých měst, o plážích, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Chorvatsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 24.08.2009, 23:35.
Ve Vaší odpovědi na dotaz klienta přibližně v červnu 2009 doporučujete cestu přes Kozinu do Buzetu. Nad Terstem mi to nikde nenabídlo odbočit na Lipici nebo Kozinu. Možná, že by šlo odbočit nad Terstem na Opičinu. Italové dotáhli dálnici až na hranici, kam jsem musel dojet. Z hranice existuje souběžná komunikace s dálnicí přes Škofije do Bertoki. Jsou na ní dvě kruhové křižovatky. V Koperu ústí těsně u výjezdu z dálnice směrem na Buje. Asi úmyslně to je špatně značené, ale na detailu z mapy v počítači to jde i vytisknout. Komunikaci využívají hojně Němci i Rakušané. Potkal jsem i Holanďany. Přeji Vám hodně úspěchů ve vašem podnikání. Zdraví Vás Zdeněk.

Děkujeme za cenné informace. Jinak ta cesta na Kozinu je popsaná v odpovědi ze dne 10.06.2009, 11:54. Je to další sjezd za sjezdem na Sežana. Je potřeba jet kousek zpět na Villa Opicina a u Banne přejet na Via di Basovizza. Přes Trebiciano, Padriciano a Basovizza se dostanete do Kozina. Značení s těmito místními cíli bohužel nepočítá, je potřeba jet podle mapy. Je také možné po sjezdu z E70 odbočit doleva a pokračovat lesíkem podél E70. Po 300 m je most přes E70 do Trebicciano. Na oficálních mapách to však zaznačené není, tak jsme to raději neuváděli. Jinak ta cesta podél dálnice na Koper je samozřejmě možná, je to však orientačně dost náročné, proto raději doporučujeme cestu po silnicích vyšší kategorie i za cenu delší cesty.

# 22.08.2009, 11:07.
Cesta do Chorvatska přes Alpy: Brno - Mikulov - Vídeň (A2) - Graz (A9) - před Klagenfurtem na Ebendorf - Kranj - Ljubljana (A2) - Postojna (6) - Ilirska Bistrica - Rupa (A7) - Rijeka - Krk. Chci se záměrně vyhnout Mariboru z důvodu možného časového zdržení. Jedeme v pátek večer 28.8.2009. Je tato cesta možná, jsou zde nějaké nástrahy o kterých bych měl vědět? Radim.

Cesta je možná a hodně využívaná, především motorkáři. Jde především o 35 km dlouhý úsek mezi Bad Eisenkappel a Proddvor. Je to horská silnice, po obou stranách (více z té strany rakouské) hranice s mnoha serpentinami. Z hlediska kvality je silnice vpořádku, maximální stoupání je 12%, mýto se tam neplatí. S plně naloženým autem můžete značně zatížit brzdy, proto doporučujeme dodržovat zásady jízdy na těchto typech silnic - pomalejší jízda, brzdit především motorem. Doporučujeme jet za denního světla - především z důvodu turistického zážitku.

# 13.08.2009, 13:20.
Ráda bych se zeptala, zda je možné sehnat na Istrii výlet lodí po ostrovech Rab, Cres, Mali Lošinj. Rádi bychom se tam podívali při naší dovolené na Istrii. Nikde nemůžu tuto informaci sehnat. Děkuji. Dana.

Záleží na tom, ve které části Istrie budete ubytovaní. Doporučujeme se o možnosti výletů informovat přímo na místě v přístavu. Často se pořádají tzv. Fish picnic plavby. Je možné se také na tyto ostrovy dostat autem a poznat je tak důkladně ve vnitrozemí. Ceny a jízdní řády trajektů najdete na stránkách Chorvatske.

# 10.08.2009, 09:45.
V sobotu 15.08.2009 odchádzame na dovolenku do Chorvatska a stále ešte riešime trasu. Ako pojdeme. Hľadám, hľadám na internete ... a našla som vaše stránky, ktoré mi prišli úžasné, a to jak radíte ľuďom mi príde super. Chcela by som sa vás spýtať. Vyrážame z Prahy a chceli bysme smer České Budějovice, Salzburg, Trieste a ideme na Poreč. V Itálii je nam jasné, že budeme platiť poplatky - mýtne, a taky 2x za veľký tunel v Rakúsku. Aspoň myslím, že tam je ten tunel. Avšak budeme musieť prejsť aj malý úsek na Slovinsku a lámem si s tým hlavu, ako to urobiť, abysme nemuseli kupovať dialničnú známku. Ideme na 11 dní, tak to bysme museli kúpiť tu za € 35,00. Prosím, mohli byste nám poradiť, ako sa dostať z Trieste na Poreč cez Slovinsko bez poplatkov? Ďakujeme. S pozdravom Martina.

V Rakousku je nejnižší desetidenní dálniční známka, která stojí € 7,70. Budete tedy potřebovat dvě, je to výhodnější než jedna dvouměsíční. Za průjezd tauernskými tunnely zaplatíte celkem € 9,50. Na mýtném v Itálii pak € 8,70. V dálničních známkách ve Slovinsku došlo od 1.7.2009 ke změně. Nejnižší je týdenní, která stojí € 15,00, měsíční pak stojí € 30,00. Odpověď na otázku ohledně cesty najdete v odpovědi ze dne 30.07.2009, 18:34.

30.07.2009, 18:34.
Čítam, že radíte z Terstu do Umagu značnu obchádzku. Ja planujem isť po SS15 na hranicu a vidím tam přibližně po 100 metroch odbočku na starú cestu 741. Myslíte, že tých 100 m po H5 je spoplatnené? Rovno od hranic? Nie až neskor od toho zjazdu? Potom chcem pokračovať po Pobežkej ceste a potom po Šmarskej ceste (11). Myslíte, že aj tieto povodne staré cesty sú spoplatnené? Ved spájajú tie miestne dediny, nezda sa mi, že by to miestnym nevadilo. Ďakujem za dobrú radu. S pozdravom Roman.

Nikdy jsme nepsali, že se z Terstu na Koper mimo placené úseky projet nedá, vždy jsme uváděli, že se od Terstu do Koperu dostanete jen přes vesničky a silničky té nejnižší třídy. Obracejí se na nás často cestovatelé, kteří nemají dostek zkušeností s navigací a jízdou po těch navigačně nejnáročnějších terénech. Jinak by se na nás samozřejmě neobraceli, protože najít vhodnou trasu by pro ně nebyl žádný problém. Bylo by od nás neseriózní je do těchto terénů nasměrovat. Proto radíme navigačně schůdnější řešení po silnicích alespoň trochu vyšší kategorie, kde už i méně zkušený cestovatel s velkou pravděpodobností nezabloudí. Je to za cenu možná i delší trasy, ale ve výsledku rychlejší a z hlediska možného bloudění bezpečnější. Když se podíváte na satelit, tak italská čtyřproudovka plynule (přes brány na hranicích) navazuje na slovinskou čtyřproudovku. Podle oficálních map zpoplatněných úseků je H5 zpoplatněná od hranic. Zde je video seskládané ze satelitních map, jak by se to dalo objet: video. My bychom slovinským policistům nevěřili, volili bychom maličkou okliku přes Belpoggio a Plavje. Pobeška i Šmarška cesta by zpoplatněna být neměla. Do budoucna má však vést souběžně se Šmarška cesta zpoplatněný úsek Koper - Šmarje - Dragonja.

# 30.07.2009, 13:20.
Při vyhledávání na internetu jsem otevřela náhodně Vaše stránky, které jsou velice příjemné. Mám zájem během dvou týdnů vycestovat do Chotvatska a nyní zvažuji vyhledat si ubytování předem. Měla bych hned několik otázek: 1. Jedu se svou 17. letou dcerou, jakou lokalitu byste doporučili? Mám zájem o dvojlůžkový pokoj, v jaké cennové relaci se pohybuje tento rok? 2.Trasa Praha. 3. Jak je to s dálnicemi, během celé jízdy? Známky atd. 4. Co nesmíme při cestě do Chorvatska přehlédnout? Myslím tím Dubrovník, sv. Stefan, návštěvu alespoň jednoho ostrova a dále? Děkuji a přeji hezký den. Iva.

Těžko radit konkrétní lokalitu. Pokud si budete hledat ubytování dopředu u nějaké konkrétní CK, hodně záleží na její nabídce, cenách atd. Zajímavým místem je např. Makarská riviéra. Je to nádherná oblast pod pohořím Biokovo. Díky její poloze je možné odtud podniknout také řadu výletů. Z ostrovů jsou to např. Brač, Hvar a Korčula. Vypravit se můžete do nádherných měst - Dubrovnik, Split, Solin, Trogir, Šibenik nebo pirátského města Omniše. Z přírodních zajímavostí jsou to ústí řek Cetina a Neretva. Můžete se vypravit k Bačinským jezerům. Nenechte si ujít také národní park řeky Krky. Těch míst, která je možné navštívit je hodně. Na cestě zpět se můžete zastavit u Plitvických jezer. Vaše optimální trasa až např. do Dubrovníku je následující: Praha - Brno (D1) - Bratislava (D2) - Rajka (D2, 2) - Mosonmagyaróvár (15) - Jánossomorja(86) - Csorna (86) - Szombathely (86) - Körmend (86) - Lendava (86, 3) - Čakovec (D209) - Zagreb (D20, A4, A3) - Karlovac (A1) - a po A1 až dolů ke Splitu a dále po B8 směr Baška Voda, Makarska, Dubrovnik. Oproti klasické cestě přes Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Zagreb je tato trasa kratší o přibližně 60 km, vyhnete se dálniční známce v Rakousku (10. denní € 7,70) a ve Slovinsku (týdenní € 15,00). Trasa je už vyzkoušená. Na této trase zaplatíte následující poplatky: v ČR dálniční známku pravděpodobně máte, na Slovensku zaplatíte za týdenní € 4,90, v Chorvatsku za úsek Čakovec - Ravča celkem přibližně HRK 222,00, což je přibližně € 30,00. Poplatky při cestě zpět jsou stejné. Ubytování hledejte na Booking.

# 28.07.2009, 09:22.
Prosím Vás, chystáme se do Chorvatska na ostrov Krk a pojedeme z Ostravy. Chtěli bychom jet přes Maďarsko na Györ, ale nevíme dále jak jet a hlavně se chceme vyhnout placeným úsekům ve Slovinsku a Maďarsku. Mohli byste nám prosím poradit nejlepší cestu? A popřípadě i popsat? Děkuji. Marián.

Doporučujeme následující trasu: Ostrava - Frýdek Místek - Třinec - Jablunkov - Čadca - Žilina (nebo Olomouc - Brno) - Bratislava - Rajka (D2, 2) - Mosonmagyaróvár (15) - Jánossomorja (86) - Csorna (86) - Szombathely (86) - Körmend (86) - Lendava (86, 3) - Čakovec (D209) - Zagreb (D20, A4, A3) - Karlovac (A1) - Bosiljevo (A1) - Vrbovsko (A6) - Bakar (D501) - Kraljevica - Krk. Na Slovensku zaplatíte € 4,90 za týdenní dálniční známku, v Chorvatsku přibližně HRK 85,00 (přibližně € 11,50) + most na ostrov Krk HRK 30,00 (přibližně € 4,00). Poplatky při cestě zpět jsou stejné, kromě mostu na Krk, ten už se zpět neplatí.

# 27.07.2009, 19:42.
Vážení Řehůřkovi, mám zjistit, kdy končí letošní letní prázdniny školákům v Rakousku, Slovinsku a Chorvatsku. Chceme vyjet z Ostravy do Trogiru dne 4.9.2009 na 14 dnů. Ptám se kvůli kolonám na silnicích. Můžete mi v tomto pomoci? Díky. Mějte hezký den. Mirek a Marcela.

V Rakousku: Burgenland, Niederösterreich, Wien - 6.9.2009, Kärnten, Oberösterreich, Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg - 13.9.2009. Slovinsko: 31.8.2009, Chorvatsko: 13.9.2009.

# 23.07.2009, 19:47.
Pane Řehůřku, nejprve mi dovolte, abych Vám pochválil Vaše stránky, to je prostě paráda. A teď k věci, abych Vás moc nezdržoval. Potřeboval bych poradit. Ve čtvrtek 30.7.2009 odjíždíme do Chorvatska, vyjíždíme kolem 19:00 Ostrava - Podstrana pod Splitem. Chci se Vás zeptat na Váš názor. Jet trasou Brno - Bratislava a pak Rakousko - Slovinsko - Chorvatsko? Dále mě zajímá, zda se vyplatí jet ve Slovinsku objížďkou kolem dálnice. Ušetří se sice € 35,00, ale opravdu nevím, jak moc se pak cesta prodlouží a v jakém je cesta stavu. Na internetu jsem sice pár recenzí četl, ale moc chytrý z toho nejsem. Děkuji Vám za odpověď a jsem s přátelským pozdravem. Marek.

Doporučujeme Rakousko a Slovinsko úplně vynechat a jet následující trasu: Ostrava - Frýdek Místek - Třinec - Jablunkov - Čadca - Žilina (nebo Olomouc - Brno) - Bratislava - Rajka (D2, 2) - Mosonmagyaróvár (15) - Jánossomorja (86) - Csorna (86) - Szombathely (86) - Körmend (86) - Lendava (86, 3) - Čakovec (D209) - Zagreb (D20, A4, A3) - Karlovac (A1) - Bosiljevo (A1) - Ogulin (A1) - Split (A1) - Podstrana (D8). Na Slovensku zaplatíte € 4,90 za týdenní dálniční známku, v Chorvatsku přibližně HRK 192,00 (přibližně € 26,00). Při cestě zpět jsou náklady stejné. Ušetříte 2 x € 7,70 za rakouskou desetidenní známku a € 30,00 za slovinskou měsíční známku - celkem tedy € 45,40. Je to lepší trasa než objíždění slovinské dálnice ve Slovinsku - pěkné silnice k hranicím mají zpoplatněné a muselo by se to složitě objíždět po okreskách s velkými zajížďkami. Pokud Vám náklady za známky nevadí, pak jeďte samozřejmě klasiku přes Rakousko a Slovinsko.

# 13.07.2009, 20:43.
Pane Řehůřku, chtěl bych se Vás zeptat na cestu na Istrii do Poreče. V novinách jsem se dočetl, že je třeba v Chorvatsku či Slovinsku nějaká dálniční známka - poplatek? Nevíte, co je na tom pravdy? Myslel jsem si, že se tam platí jen mýtné? V Rakousku známku vím. Z Ljubljany se platívalo na tzv. mýtnicích přibližně € 12,00, ale jak je to teď? Naše cesta bude směr z D1 na Hatě, Vídeň, Graz, Maribor, Ljubljana a Poreč. Prosím Vás o sdělení kolik a kde budu muset platit poplatky. Mockrát děkuji a pěkný zbytek večera. V.

Ve Slovinsku se platí dálniční poplatky formou dálniční známky, v Chorvatsku formou mýtného. Dříve byla ve Slovinsku nejnižší dálniční známka půlroční v hodnotě € 35,00, v současné době, přesněji od 1.7.2009 byla půlroční námka zrušena a existuje týdenní v hodnotě € 15,00 a měsíční v hodnotě € 30,00. Roční byla zachována - € 95,00. Vy si budete tedy muset zakoupit zřejmě známku měsíční v ceně € 30,00. Když už ji budete mít, doporučujeme zvolit následující trasu: Graz - Maribor - Ljubljana - Postojna - Koper - Izola - Poreč. Vyhnete se tak dálším poplatkům v Chorvatsku + mýtnému za tunel Učka. I když jeden tady je - Viadukt Mirna (HRK 14,00, přibližně € 2,00). Tomu se však dá vyhnout, když u města Brtonigla odbočíte na Novigrad a do Poreče už dojedete kolem pobřeží (je to jen přibližně 25 km od B9.

# 12.07.2009, 22:55.
Velmi děkuji za užitečné rady dle textu níže. Dovolená, i díky Vám, proběhla na 130% a žena i děti žasli, co vše se dá zažít a vidět na cestách. Příští rok si Vás dovolím obtěžovat s Itálií, ale raději s předstihem a ne až na poslední chvíli jako nyní. Karel.

Jsme rádi, že se Vám dovolená vydařila.

# 11.07.2009, 10:29.
Řehůřkovi, našla jsem vaše skvělé stránky a i když většinu informací jsem našla v předchozích příspěvcích, měla bych pár otázek. Vyjíždíme z Karlových Varů přes Německo (Cheb) a jedeme do Fažany (nedaleko Puly). Cestuji poprvé k moři autem a zajímalo by mě, zda je lepší cestovat přes Itálii než přes Slovinsko? Jde mi nejen o poplatky, ale hlavně o průjezdnost. Chtěli jsme vyrazit už v pátek v noci (pobyt od soboty do soboty), ale na několika diskuzích jsem četla varování, že to bývá na silnicích hodně rušno a vznikají často zácpy. Myslíte, že průjezdem přes Itálii se tomu vyhneme? Nevíte náhodou, kde se dají po cestě koupit dálniční známky v Rakousku? Za odpověď děkuji. P.

Cesta přes Itálii na Istrii má několik výhod, ale i nevýhod. Výhodou je určitě to, že úsek Tarvisio - Trieste je prakticky bez problému, tzn. je malá pravděpodobnost nějaké zácpy z důvodu přeplněné dálnice. To začíná až před Mestre. Další výhodou jsou nižší poplatky než ve Slovinsku při jednorázové cestě. Pokud jedete od soboty do soboty, pak potřebujete měsíční Slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00, v Itálii zaplatíte celkem (dvě jízdy, jedna tam a druhá zpět) na úseku Tarvisio - Trieste € 17,40, tedy téměř o polovinu méně. Navíc ušetříte poplatek € 13,00 (2 x € 6,50) za Karawanki tunnel. Nevýhodou je to, že přejezd z Itálie do Chorvatska přes Slovinsko bez dálniční známky je komplikovaný. Je tam zpoplatněno téměř vše (viz mapa), musela byste tedy jet po silničkách té nejnižší kategorie, navíc je to orientačně dost komplikované. Doporučujeme raději z Terstu pokračovat po silnici č. 7 na Kozina, odtud kopírovat po silnici č. 409 dálnici A1, dále po silnici č. 208 do Buzetu a odtud po D44 do Lupoglavu. Odtud už po A8 a A9 do Puly a pak do Fažany. Dálniční známky do Rakouska koupíte buď v ČR na čerpacích stanicích u hranic s Rakouskem nebo na některých čerpacích stanicích v Rakousku, popř. na poštách.

# 08.07.2009, 16:15.
Chtěl bych Vás moc poprosit o radu. Za týden jedu na dovolenou do Puly. Určitě pojedu Vídeň, Graz, Maribor. Ale chci si nechat prosím poradit, zda jet pak dál na Lublaň, Postojna, Rijeka, Pula, nebo se dát cestou Karlovac, Rijeka, Pula. Zajímalo by mě, jaký je rozdíl v ceně, protože tunel Učka je prý dost drahý. A také, která cesta vyjde časově lépe. Jak dlouho orientačně trvá celá cesta Brno - Pula po odečtení přestávek. Děkuji a přeji krásný den. Michal.

Doporučujeme následující trasu: Brno - Břeclav (D2) - Poštorná (55) - Grosskrut (B47) - Vídeň (B7) - Graz (A2) - Maribor (A9, A1) - Celje (A1) - Ljubljana (A1) - Postojna (A1) - Koper (A1) - Izola (111) - Piran (111) - Plovanija (B9) - Višnjan (B9) - Vodnjan (A9) - Pula (A9). Pokud nemáte českou dálniční známku tak jeďte samozřejmě přes Mikulov mimo R52. Když už budete investovat do slovinské dálniční známky (zřejmě pojedete na více jak 7 dní, tak tedy € 30,00), tak ji dostatečně využijte a neplaťte zbytečně poplatky v Chorvatsku. Rozdíl v ceně jsou právě ty poplatky v Chorvatsku, které by měly být něco přes HRK 110,00 včetně tunelu Učka (HRK 28,00) v jednom směru, tj. přibližně kolem € 15,00. Cesta by měla trvat bez přestávek přibližně 9 hodin, o hodinu rychleji než přes Záhřeb. Vzhledem k tomu, že chorvatské poplatky jsou v obou směrech přibližně stejné jako dálniční známka ve Slovinsku, nevyplatí se varianta pouze přes Chorvatsko s objížděním slovinské dálnice.

# 03.07.2009, 11:32.
Děkuji za rychlou a přesnou odpověď, rozumím tomu. Prosím jenom o upřesnění těch slovinských poplatků za dálnice: všude čtu, že půlroční známka stojí € 35,00, jak se dostanu na těch € 15,00? Dá se to koupit někde u nás nebo až přímo ve Slovinsku? Děkuji za informace. Karel.

Od 1.7.2009 došlo ve Slovinsku ke změně v typech a cenách dálničních známek - viz DARS. Týdenní stojí € 15,00, měsíční € 30,00 a roční € 95,00. Byla zrušena půlroční dálniční známka v hodněte € 35,00. Dálniční známky se dají zakoupit před hranicemi se Slovinskem nebo ve Slovinsku.

# 02.07.2009, 01:27.
V sobotu 4.7. jedeme na Krk. Máme projetou a vyzkoušenou trasu Brno - Bratislava - průjezd Maďarskem po cestě 86 - Lendava (SLO) - Čakovec - dálnice až ke Krku. Máme děti 8 a 10 roků, nazpět jim chceme ukázat zase jinou cestu. Proto prosím o radu: dá se jet nazpět do Brna přes Rakousko a kudy? Můžeme se vyhnout dálnicím ve Slovinsku? Je na cestě v Rakousku něco k vidění? Díky. Karel.

Vaše optimální trasa Krk - Brno je přes Rakousko následující: Krk - Bakar - Vrbovsko (A6) - Karlovac (A1) - Zagreb (A1) - Krapina (A2) - Ptuj (9) - Maribor (1) - Šentilj (A1) - Graz (A9) - Vídeň (A2) - Mikulov (7) - Brno (R52). To je samozřejmě za předpokladu platby dálničních poplatků v Chorvatsku (přibližně HRK 62,00, přibližně € 8,50), Slovinsku (€ 15,00) a Rakousku (€ 7,70). Ve Slovinsku je to těžké, protože od hranic po Ptuj, odkud pak vede pěkná silnice přes Lenart, Mureck, Murfeld na rakouskou A9, je to také zpoplatněno (mapa). Do Ptuje byste musel jet po silničkách nejnižší kategorie a dost oklikou. Doporučujeme jinou variantu: Krk - Rijeka - Rupa (A7) - Ilirska Bistrica - Postojna (6) - Ljubljana (A1) - Maribor (A1) - Graz (A9) - Vídeň (A2) - Mikulov (7) - Brno (R52). Pokud pojedete po dálnici z Rijeky, tak zaplatíte max. HRK 5,00, což je přibližně € 0,70. Trasu Postojna - Šentilj pak pojedete po slovinské dálnici, za známku zaplatíte € 15,00, což už po odečtení úspory za chorvatské dálnice není až tak vysoká částka - přibližně € 7,00. A máte to bez problému a pěknou, rychlou cestu. Z hlediska vzdálenosti je to téměř stejné. Ta varianta po slovinských dálnicích je o přibližně 20 km delší. Pokud byste však jel v první variantě mimo slovinské dálnice, pak byste najel mnohem více a spotřeba pohonných hmot by také narostla. V obou variantách je potřeba počítat s € 7,70 za rakouskou dálniční známku. V Rakousku je toho také hodně k vidění. Je to nádherná alpská země, kde na každém kroku je nějaká pěkná přírodní zajímavost. Je to však na delší zastávku. Pokud budete jen projíždět, můžete nasávat atmosféru nádherných alpských velikánů.

# 30.06.2009, 14:05.
Chtěla bych se zeptat, jak je to nyní s dálniční známkou ve Slovinsku. Odjíždíme v sobotu 4.7.2009 a zpět se vracíme 11.7.2009. A pak zda víte, zda je možné jet lodí z Poreče do Benátek a za jakou cenu. Děkuji za odpověď a přeji hezké léto. Iveta.

Od 1.7.2009 dochází ve Slovinsku ke změně v typech a cenách dálničních známek. Týdenní bude stát € 15,00, měsíční € 30,00 a roční € 95,00. Budou zrušeny půlroční dálniční známky v hodněte € 35,00. Vyplatí se Vám tedy cestu naplánovat tak, abyste na slovinskou dálnici najela až po půlnoci ze 4.7. na 5.7., jinak musíte mít měsíční známku za € 30,00. Z Poreče provozuje dopravu do Benátek společnost Venezia Lines. Zpáteční lístek stojí € 89,00, děti do 13. let (včetně) mají 50% slevu, děti mladší 4. let jedou zdarma. K ceně jízdenky je však třeba připočítat různé odjezdové a palivové příplatky, které přesahují třetinu ceny zpátečního lístku, jejich cena je stejná pro děti i dospělé. Můžete si to přesně spočítat na stránce Trajekty - Croatia / Parenzo - Venice. Pokud byste jeli do Benátek autem, je to tam i zpět celkem přibližně 460 km. Nákladově by Vás to přišlo v nejhorším případě na € 80,00 (mýtné v Itálii 2 x € 7,00, parkování Tronchetto € 21,00, pohonné hmoty € 35,00). Počítáno s benzínovým motorem, spotřebě 7,4 l/100 km a ceně benzínu v Itálii € 1,32 / l.

# 29.06.2009, 22:09.
Chtěl bych se zeptat na cestu do Chorvatska mimo zpoplatněný dálniční úsek ve Slovinsku. A možnost stanování v kempu v blízkosti Plitvických jezer. Orientační obsazenost. S pozdravem Vladimír Bauer.

Nepíšete, odkud vyjíždíte. V tomto případě však bude navrhovaná trasa vhodná pro většinu míst ČR. Doporučujeme následující trasu: Praha - Brno (D1) - Bratislava (D2) - Rajka (D2, 2) - Mosonmagyaróvár (15) - Jánossomorja (86) - Csorna (86) - Szombathely (86) - Körmend (86) - Lendava (86, 3) - Čakovec (D209) - Zagreb (D20, A4, A3) - Karlovac (A1) - Slunj (D1) - Rakovica (D1) - Plitvička jezera (D1). Oproti klasické cestě přes Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Zagreb je tato trasa kratší o přibližně 60 km, vyhnete se dálniční známce v Rakousku (10. denní € 7,70) a ve Slovinsku (týdenní € 15,00). Trasa je už vyzkoušená. Přes Maďarsko počítejte s pomalejším přejezdem. Na této trase zaplatíte následující poplatky: v ČR dálniční známku pravděpodobně máte, na Slovensku zaplatíte za týdenní € 4,90, v Chorvatsku za úsek Čakovec - Karlovac celkem přibližně HRK 51,00, což je přibližně € 7,00. Poplatky při cestě zpět jsou stejné. V blízkosti Plitvických jezer jsou dva kempy - Korana a Borje. Kemp Korana je vzdálen přibližně 6 km od vchodu č. 1 do národního parku, má přibližně 700 míst, kemp Borje je vzdálen přibližně 15 km od vchodu č. 2 (jižního) do národního parku, má přibližně 170 míst. Ceny a podrobnosti o kempech najdete na stránkách Nacionalni park Plitvička jezera.

# 19.06.2009, 20:24.
Teď v pondělí  22.6.2009  jedeme s rodinou do Chorvatska na Istrii do Puly na dovolenou. Jedeme ze západních Čech směr Passau - Salzburg - Villach - Udine - Terst - Koper - Pula. Můžete mi, prosím, poradit jak a kudy se  vyhnout krátkému placenému dálničnímu  úseku okolo Koperu přes Slovinsko? Nechce se mi dávat za krátký úsek € 35,00. Jsou v tomto úseku zpoplatněny i jiné silnice než tento dálniční úsek? Děkuji. S pozdravem Ludvík.

Nejedná se jen o ten dálniční úsek A1. U Koperu je to zpoplatněno všechno. Konkrétně Škofije - A1, Ankaran - A1, Lucija - A1 (viz mapa). Od Terstu se tedy do Koperu dostanete jen přes vesničky a silničky té nejnižší třídy. Doporučujeme jinou trasu. Od Tarvisia do Terstu je to bez problému, pěkná dálnice, v závěru objíždějící Terst. Na mýtném zaplatíte € 8,70. Doporučujeme z Terstu pokračovat po silnici č. 7 na Kozina, odtud kopírovat po silnici č. 409 dálnici A1, dále po silnici č. 208 do Buzetu a odtud po D44 do Lupoglavu. Odtud už po A8 a A9 do Puly. Úspora je € 18,00 na dálničním mýtném / známka + € 13,00 (2 x € 6,50) za Karawanki tunnel. Tedy celkem € 31,00. Kilometrově je to přibližně stejné - jen o přibližně 35 km více.

# 19.06.2009, 15:06.
Pane Řehůřku, našel jsem si Vaše stránky na internetu a zjistil jsem, že máte velký přehled o cestě do Chorvatska. Chtěl jsem Vás poprosit o radu. O prázdninách jedu s rodinou do Chorvatska do Umagu (Istrie), tak zda byste mi doporučil trasu. Původně jsem chtěl objet Slovinsko přes Itálii, ale zjistil jsem, že v Itálii se také platí mýtné (asi € 8,00). Tak zda se to vůbec vyplatí vyhýbat se Slovinsku a neplatit € 15,00 za Slovinskou dálniční známku. Děkuji za odpověď. K.

Netýká se to bohužel jen části dálnice A1, ale i úseku od hranic po H5 (E751) k dálnici A1. A nedá se to objet ani přes Muggia a silničkami přes Ankaran a silnicí č. 406, protože ta je na tom stejně. Nedá se využít ani úsek za Koperem, už za dálnicí A1, směr Izola - Jagodje - Licija. Slovinci si tento úsek kolem Koperu dokonale pojistili - viz mapa. Na italské části problém mít nebudete, úsek Tarvisio - Trieste je bezproblémový, jen si dejte pozor na napojení z A23 na A4, abyste nejel na Mestre, ale dal se správně na Trieste. Mýtné na této trase je € 8,70 v jednom směru, celkem tedy se zpáteční cestou € 17,40. Výše zmiňovaným placeným silnicím se dá vyhnout cestou přes vesničky a silničky té nejnižší třídy. Chce to podrobnou mapu a dobrého navigátora. Žádná lepší trasa neexistuje, jedině s velkou zajížďkou přes Kozina, Buzet a Buje do Umagu, která se spíše vyplatí při cestě dál do Chorvatska. Otázkou je, zda to má vůbec význam při výši mýtného v Itálii.

# 11.06.2009, 20:17.
Jedeme do Crikvenice a plánujeme přejíždět hranice v Rupě. Zajímalo by mě ještě, zda jsou někde po cestě ve Slovinsku čerpací stanice, kde budeme moci natankovat. Pokud mi ještě jednou odpovíte, budu moc ráda. Zatím Vám děkuji za tuto odpověď, budeme o cestě ještě jednou přemýšlet. S pozdravem Lenka.

V tomto případě platí tedy ta varianta z Kozina po silnici č. 7. Podjedete dálnici, za ní odbočte doprava podjedete další silnici a v Kozině na křižovatce se vydáte rovně po sedmičce. Podjedete železniční trať, projedete Hrpelje a po sedmičce pokračujete až k hranicím. O tom, že by tam byl nějaký placený úsek nevíme. Je to málo pravděpodobné vzhledem k typu této silnice. Čerpacích stanic je na silnici č. 7 několik. Už hned po překročení italsko - slovninské hranice, potom v obci Krvavi potok, potom v Kozina (ta je ale mimo č. 7, na křižovatce místo rovně jet kousek doprava a pak se vrátit), za obcí Materija a v Podgradě. Všechno jsou to ÖMV. Ještě malé upozornění u toho sjezdu Trebiciano. Je třeba jet přibližně 1,5 km zpět a na okraji Banne odbočit na Via di Basovizza, která Vás do Trebiciano dovede. Je potřeba si vytisknout podrobnou mapu.

10.06.2009, 11:54.
Řehůřkovi, chtěla bych Vám poděkovat za krásné stránky plné rad, ale bohužel odpověď na můj problém jsem zde nenašla. Jedeme za týden do Chorvatska a stále řešíme cestu. Jsme z Domažlic a jezdíme přes Německo, na Villach a poté přes Slovinsko, ale letos se mu chceme vyhnout. Plánuji cestu přes Itálii. Potřebovala bych zjistit, zda je možné tudy jet, aniž bych najela ve Slovinsku u Koziny na dálnici, jak mi to hlásí plánovač trasy na Škoda - auto. Zda je tento průjezd v Itálii dobře značený a přehledný. Pokud víte přesnou trasu a poplatky za použití dálnice v Itálii, budu Vám vděčná za odpověď. Děkuji. Lenka.

Nepíšete, kam přesně do Choravatska jedete. Přes Itálii je Vaše trasa z Villachu následující: Tarvisio - Udine - Trieste. Pozor u Palmanova, je potřeba správně přejet z A23 na A4. Mýtné se platí při výjezdu ve výši € 8,70 v jednom směru. Na konci obchvatu Terstu musíte pokračovat po SS202 a po chvíli přejet na SS14 (E653). Můžete také zvolit s ohledem na orientaci jistotu. Kousek za sjezdem na Sežana sjet na Trebiciano a po SP1 pokračovat na Padriciano a v Basovizza se teprve připojit na SS14 (E63), po které překročíte italsko - slovinské hranice. Před Kozina křižujete dálnici a na hlavní křižovatce (rozdvojka) se dáte doprava. Na další křižovatce pak pokračujte po silnici č. 7. Pokud jedete na Istrii, odbočíte doprava po silnici č. 409. Lze jet také z Terstu směrem na Koper a odtud pak pokračovat do cíle Vaší cesty. Chce to však podrobnou mapu. Je to o místních silničkách a dobrých navigačních schopnostech. Otázkou je, zda neinvestovat těch € 35,00 do dálniční známky, po odečtení mýtného v Itálii jste na € 17,60. Klikatící se silnicí s výškovým převýšením také najedete více kilometrů a spotřebujete více pohonných hmot, takže ten rozdíl je ještě menší.

# 08.05.2009, 19:16.
Pane Řehůřku, nejdříve Vám chci moc poděkovat za Vaše nádherné stránky a chtěl bych Vás poprosit o radu. V září se chystáme do Chorvatska do Puly a chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně cesty. Jedeme z Pardubic a nevíme, zda jet přes Vídeň a nebo přes Prahu, České Budějovice a Salzburg a jelikož máme i malé dítě, tak bychom rádi někde před Slovinskem přespali. A ještě Vás poprosím o radu ohledně lodního výletu z Puly do Benátek. Děkuji moc za odpovědi a přeji krásné májové dny. S pozdravem S.

Vaše optimální trasa je: Pardubice - Chrudim - Žďár nad Sázavou - Velká Bíteš - Brno - Břeclav - Vídeň - Graz - Maribor - Ljubljana - Pula. Je to asi o 100 km kratší trasa než přes Prahu a České Budějovice. Celkem ujedete asi 860 km, což bez přespání bez problému zvládnete. Pokud se však chcete v Rakousku ubytovat, neměl by být problém někde za Grazem ubytování najít. Podívejte se Booking. S lodním výletem do Benátek v tomto termínu už může být problém. Záleží na tom, jaká bude nabídka místních agentur a hlavně poptávka. Pravidelný trajekt z Puly do Benátek provozuje společnost Venezia Lines. V září však jede jediný trajekt, 4. září v 8:00 z Puly a v Benátkách je v 11:00 hodin. Zpět pak jede v 17:00 hodin a v Pule je ve 20:00. Zpáteční lístek stojí € 92,00, dítě od 4 do 14 let má 50% slevu, do 4 let jede zdarma. Jinak můžete cestovat také z městečka Rovinj (35 km), ze kterého jede v září ještě 17 trajektů nebo Poreč (57 km) - 15 trajektů. Ceny a jízdní řády najdete na stránce Trajekty - Croatia.

# 27.04.2009, 05:26.
Potřeboval bych znát čerpací stanice LPG na trase Mikulov - Vídeň - Graz - Maribor - Dubrovnik. Děkuji předem. M.

Seznam čerpacích stanic s LPG v Rakousku najdete na serveru ÖAMTC. Jsou tam i odkazy na další servery se seznamem těchto čerpacích stanic. Konkrétně na A2 mezi Vídní a Grazem je to čerpací Agip u Loipersdorfu na 206 km. Po cestě z Mariboru do Zagrebu je těch čerpacích stanic hodně. Po cestě v Chorvatsku můžete využít tuto mapu.

# 14.04.2009, 14:30.
Budeme letos trávit dovolenou na ostrově Krk. Chtěli bychom navštívit Plitvická jezera. Poraďte prosím, zda je výhodnější cesta přes Kraljevici, Delnici, Vrbovsko, Josipdol a dále na jezera, nebo trasu po pobřeží na Senj, Bihač a na jezera. Nevíme kterou trasu zvolit. Děkujeme za Vaši radu. Ivana.

Doporučujeme standardní pobřežní trasu. Tzn. Krk, Crikvenica, Senj, Otočac, Vrhovine, Vrelo Koreničko, Plitvička Jezera. Od pobřeží je to velice dobře značeno. Záleží také hodně na tom, ve kterém termínu pojedete a také ve které části týdne a to z důvodu případných dopravních zácp (v sezóně a o víkendu může být silný provoz). Pokud se rozhodnete pro vnitrozemní trasu, počítejte s tím, že více jak polovina úseků je zpoplatněna mýtem.

# 25.01.2009, 15:44.
Chtěl bych jet s rodinou na dovolenou do Chorvatska - Podgora. Nemám auto a s cestovní kanceláří jet nechci. Nemáte nějaké informace o cestě vlakem nebo autobusem? Cena, přestupy, ... Děkuji za ochotu a odpověď. Č.

Přímou autobusovou linku do Podgory provozuje např. společnost Tourbus. Jedná se o linku Brno ÚAN Zvonařka - Dubrovník. Vyjíždí každý pátek v 15:00 v období od 13.6. do 22.9. a ve městě Podgora je následující den v 6:55. Zpět jede každou sobotu ve 22:15 ve stejném období a v Brně je ve 14:30 v neděli. Děti do 4. let mají 80% slevu, děti do 12. let 50% slevu, do 26. let a od 60. let je sleva 10%. Přeprava zavazadel do počtu dvou stojí 30,- Kč za zavazadlo. Více informací najdete na výše uvedených stránkách. Jednosměrná jízdenka stojí z Brna 1295,- Kč, obousměrná 2590,- Kč. V ceně jízdenky je doprava Praha ÚAN Florenc - Brno ÚAN Zvonařka a zpět. Z Prahy vyjíždí spoj ve 12:00 a do Prahy se vrací v neděli v 17:45. Toto je asi nejjednodušší způsob. Vlakem lze sice jet Jadranským expressem, ten však končí ve Splitu a odtud byste musel řešit dopravu dál do Podgory. Doporučujeme si zarezervovat místenky včas. Ubytování si najděte na Booking. Nezapomeňte také na dobře zvolené Cestovní pojištění.

# 18.01.2009, 16:27.
Dnes jsem objevila Vaše stránky a moc se mi líbily. V červnu se chystáme do Chorvatska a tak bych Vás chtěla poprosit, zda mě můžete poradit cestu z Teplic. Pokud možno bez průjezdu tunely. Znáte nějaké možnosti ubytování pro karavan do 3,5 tuny? Děkuji a přeji krásný den. Zuzana.

Běžně využívaná trasa je přes Prahu, České Budějovice, Linz, Graz, Maribor, Zagreb a dále pole destinace, do které směřujete. Tady ale na dálnici A9 narazíte na několik dlouhých tunelů. Pro Vás bude asi schůdnější trasa vedoucí přes Prahu, Jihlavu, Vídeň, Graz, Maribor, Zagreb, ... alternativně můžete jet po dálnici až do Brna a odtud přes Mikulov na Vídeň a nebo ještě dále po dálnici na Břeclav a odtud na Vídeň. Kromě městských tunelů ve Vídni (nebo spíše podjezdů) a jednoho tunelu na A2 kolem 70. kilometru nejsou na této trase v Rakousku žádné jiné tunely. Na Slovinské A2 už několik tunelů je. Všechny však lze objet mimo dálnici. Je třeba si to důkladně dopředu nastudovat v mapě - Mapy Google - a poznačit si sjezdy a nájezdy. Ubytování s karavanem hledejte především v kempech na portále camping.hr. V rozšířeném vyhledávání můžete omezit seznam vhodných kempů ve zvolené destinaci jen na ty, které podporují karavany.