CHORVATSKO 2007

Chorvatsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Chorvatsko 2007

Pokud je Chorvatsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2007. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Chorvatska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování v Chorvatsku, o výletech do národních parků a zajímavých měst, o plážích, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Chorvatsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 21.07.2007, 22:00.
Rodiče cestují do Chorvatska autem. Potřebovali by vědět nejkratší cestu z Nýřan u Plzně do Rabacu a také poplatky, které musí cestou zaplatit. Děkuji. Iveta.

Optimální trasa je následující: Nýřany - Rozvadov - Mnichov - Salzburg - Villach - Jesenice - Ljubljana - Postojna - Ilirska Bystrica - Rupa - Opatija - Labin - Rabac. Poplatky jsou následující: v Rakousku zaplatíte desetidenní dálniční známku v ceně € 7,70. Za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 9,50. Za Karavanke tunel za Villachem na rakousko - slovinských hranicích zaplatíte € 6,50, za slovinskou půlroční dálniční známku € 35,00. V Chorvatsku pak zaplatíte mýtné HRK 5,00 v úseku Rupa - Rijeka (tam nezajíždíte, sjedete z A7 na B8). Za tunel Učka zaplatíte HRK 28,00. Poplatky zpět jsou stejné, kromě samozřejmě dálničních známek. Pouze v případě, že pojedete na víc jak 10 dnů, musíte zakoupit další rakouskou desetidenní známku. Jediná trasa, která je mimo dálnice a rychlostní silnice je na úseku od Postojna k chorvatským hranicím. Tunely se dají objet po místních komunikacích, ale je to velké zdržení. Jet mimo dálnice se nevyplatí. Pokud pojedete v pátek a v sobotu, počítejte s rezervou kvůli dopravním zácpám. Především před Salzburgem a na A10 mezi Salzburgem a tauernskými tunely. Ve Slovinsku by to mělo být se zácpami lepší, ty se budou tvořit hlavně na objízdných trasách mimo dálnice, navíc je předpoklad, že na těchto trasách budou přísnější kontroly.

# 17.07.2007, 13:46.
Mnohokrát Vám děkuji za rychlou odpověď a ještě bych Vás chtěl poprosit o informaci, když přijedu z Itálie do Slovinska, zda budu potřebovat jejich dálniční známku a nebo nakolik nás vyjdou poplatky přes Slovinsko. Přeji pěkný den a moc vám děkuji. R.

Za využití slovinských dálnic se nově platí poplatek formou dálniční známky. Nejlevnější pro automobil do 3,5 t je půlroční za € 35,00. Kvůli tomu malému přibližně pětikilometrovému kousku Prikljucek Skofije - Koper se Vám to ale nevyplatí, raději to objeďte po místních komunikacích.

# 16.07.2007, 08:48.
Co si myslíte o trase z Villachu přes italské Udine a Trieste přes Slovinsko na Istrii, oproti trase na Istrii přes slovinské dálnice? Cílem naší cesty je Labin - Rabac. Děkuji. Jiří.

Pokud jedete z Moravy, tzn. přes Vídeň a Graz, je to zajížďka. Pokud však jedete z Čech, tzn. přes Salzburg a Villach, může to být zajímavá alternativa. V tomto případě se asi nevyhnete častým víkendovým zácpám na rakouské A10, vyhnete se však tomuto riziku na slovinských dálnicích. Italská A23 a A4 bývá v tomto úseku většinou bez problému. Poplatkově to vyjde levněji. Složitější a pomalejší to však bude z Terstu ve Slovinsku a Chorvatsku po běžných silnicích. Mýtné v Itálii stojí v tomto úseku € 8,40.

# 13.02.2007, 18:24.
Prosím vás pěkně, nevíte, zda platí i na rakouských dálnicích pro majitele průkazů ZTP osvobození od poplatků? A stejně tak i na dálnicích v Chorvatsku? Děkuji za odpověď. Libuše.

Na Váš dotaz bohužel neumíme odpovědět. Pokud Vám nedělá problémy němčina, zkuste zapátrat na Asfinag, popř. zaslat dotaz na zákaznický e-mail uvedený na těchto stránkách. To samé platí pro chorvatské dálnice - HAC.