CHORVATSKO 2008

Chorvatsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Chorvatsko 2008

Pokud je Chorvatsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2008. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Chorvatska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování v Chorvatsku, o výletech do národních parků a zajímavých měst, o plážích, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Chorvatsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 05.07.2008, 21:46.
Při plánování trasy jsem objevil Vaše skvělé stránky, proto bych Vás požádal o radu, kde a na co si dát pozor. Předpokládaná trasa: Přerov - Klagenfurt (nemám problém), dále Villach - Tarvisio - Trieste (volil bych asi dálnici). Před několika lety jsem jel přes Trieste a tam jsem se docela zamotal, takže tam problém vidím. Dále by následoval přechod do Slovinska a dále přes Koper jsem už jezdíval. Děkuji předem za jakoukoli radu. Antonín.

Při cestě z Villachu do Trieste si dejte pozor jen prakticky na dvě věci. Natankujte ještě na rakouské straně a to tak, že sjedete z dálnice a natankujete na nějaké městské čerpací stanici. My jsme to tak rešili nedávno a rozdíl v ceně byl kolem € 0,15 / l na naftě, což se při plné nádrži vyplatí. V Itálii jsou ceny o něco vyšší než v Rakousku. Za Udine si dejte pozor, abyste správně najel z A23 na A4 směr Trieste. Před Terstem pak najedete bez problému z A4 na R37, která objíždí Terst ze severu. Pak už by neměl být problém se napojit na silnici do Koperu, směr Slovinsko. R37 se kolem Terstu docela klikatí, poprvé budete míjet křižovatku na slovinskou Sežanu, potom vjedete do tunelu a po výjezdu už je to samá zatáčka. Po dvou pravoúhlých zatáčkách doprava dojedete k těm blokům kruhového půdorysu. Ideální by bylo najet na další čtyřproudovku a hned do tunelu, ale ta bude ještě v současné době pořád ve stavu stavby. Musíte tedy sjet kousek za tou první pravoúhlou zatáčkou hned za nadjezdem (který podjíždíte) a držet se rovnoběžně se čtyřproudovkou a potom ji podjet a napojit se na čtyřproudovku směřující k hranicím se Slovinskem. Pokud se to nepodaří, zavede Vás ta R47 až do centra Terstu a to bylo asi to Vaše poslední zamotání. Ideální asi bude vytisknout si nějaký satelitní náhled, např. z Mapy Google.

# 04.07.2008, 21:33.
Objevil jsem vaše stránky, které mě velice zaujaly a tak bych vás chtěl poprosit o radu nebo doporučení. Chci jet s rodinou autem do Savudrije v Chorvatsku, na mapě mi vyhledávač ukázal trasu z Vimperka přes Německo, Rakousko, Itálii, Slovinsko, Chorvatsko. Nikdy jsem to nejel a tak vás prosím o radu a chtěl bych vědět, na kolik nás vyjdou silniční poplatky. Předem vám mockrát děkuji. S pozdravem. Milan.

Zřejmě se jedná o trasu Vimperk - Passau - Salzburg - Villach - Tarvisio - Trieste. V Rakousku zaplatíte € 7,70 za desetidenní dálniční známku. Pokud jedete na delší dobu než 10 dnů, kupte si dvě desetidenní dálniční známky, vyjde to levněji než dvouměsíční. Za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 9,50 a na mýtém v Itálii v úseku Tarvisio - Trieste celkem € 8,40. V Slovinsku ten kousek objeďte mimo dálnici.