SICÍLIE 2016

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2016

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2016. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 29.12.2016, 20:07.
27.6.2017 letím se synem do Trapani. Z Trapani bychom hned rádi jeli na pár dní do Palerma a poté zpět do Trapani, kde bychom strávili zbytek pobytu. Odlet máme 4.7. Prosím, víte o spojení Trapani / letiště - Palermo a zpět z Palermo do Trapani / město? Děkuji za zprávu. Daniela.

Z letiště v Trapani jezdí několikrát denně přímá linka Terravision do Palerma. Provozuje ji Autoservizi Salemi, jízdenka stojí € 11,00 a doba jízdy je 2 hodiny. Zpět z Palerma do Trapani se potom dostanete autobusem Segesta, jízdenka stojí € 9,60 a doba jízdy je 1,5 hodiny. Z Trapani na letiště potom jezdí kyvadlová doprava AST, jízdenka stojí kolem € 3,00 a doba jízdy je 0,5 hodiny.

# 30.11.2016, 10:39.
Od 2. do 6.12.2016 budeme na Sicílii a rádi bychom se dozvěděli, jakých Top 5 míst z Vašeho pohledu bychom si neměli nechat ujít. Budeme mít auto. A jaké jídlo, kromě pizzy a těstovin, což bude určitě, bychom měli vyzkoušet? Děkuji. Jakub.

Těch top míst je hodně. Naše pořadí je následující: Etna, Taormina, Aiolské ostrovy, Agrigento, Gole Alcantara. Co se gastronomie týče, tak určitě ochutnejte několik různých druhů výtečných zmrzlin, kterými je Sicílie vyhlášená. Ke snídani si dejte určitě espresso s nějakým sladkým pečivem, např. croissanty s čokoládou nebo nutellou. Nejznámější sicilskou sladkostí je Cannoli. Jsou to trubičky plněné ricottou. Pizzu si dejte jen tu, kterou připravují v peci na dřevo. Sicílii obklopuje ze všech stran moře, proto se to projevuje i na talířích. Sicilskou specialitou jsou mečouni. V nějaké podobě ho určitě ochutnejte. Např. Pesce spada - steak z mečouna.

# 30.11.2016, 08:39.
Na konci února 2017 se chystáme na 3 týdny s manželem a synem do Catania, kde budeme ubytovaní po celou dobu pobytu. Plánujeme si půjčit auto, využít místní dopravy a procestovat okolí. Otázka se týká zdravotního ošetření v místní nemocnici. Máte nějakou zkušenost s předložením českého zdravotního průkazu? Děkuji moc. Denisa.

Máte nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči. Péče by měla být poskytnuta tak, abyste se nemusela vracet zpět dříve, než jste původně zamýšlela. Nesmí se samozřejmě jednat o plánované vycestování za zdravotní péčí. Potřebujete mít Evropský průkaz zdravotního pojištění. Pokud víte, že budete potřebovat na místě zdravotní péči (kterou trvale čerpáte v ČR), musíte toto předjednat se svou zdravotní pojišťovnou. Na místě, v případě potřeby zdravotní péče, musíte navštívit smluvní zařízení nebo smluvního lékaře Vaší pojišťovny. Zdravotní péči obdržíte v tom rozsahu, v jakém místní pojištěnci. Pokud tedy některé úkony hradí sami, budete je také hradit sama. Převozy do České republiky nejsou základním pojištěním pokryty. Případné účty je potřeba samozřejmě schovávat a po návratu je předložit Vaší zdravotní pojišťovně. Samozřejmě doporučujeme si uzavřít komerční cestovní pojištění. Částky nejsou zase tak vysoké a kromě nezbytné asistenční služby máte většinou vše pokryto. Náš tip: AXA Excelent s neomezeným krytím léčebných výloh a vysokým krytím odpovědnosti za škodu. Toto pojištění při svých cestách využíváme vždy. Viz Cestovní pojištění.

# 29.11.2016, 11:34.
Potvrzovací e-mail došel s tím, abych ověřil svůj nový otevřený účet u Rentalcars, což jsem udělal. Obdržel jsem referenční číslo rezervace, ale v okénku stav rezervace je napsáno neúspěšná platba, přitom číslo kreditní karty je uvedeno. Nevím, zda je tedy vše vpořádku. Ještě by mě zajímalo, jaká by měla být výše prostředků na kartě k pokrytí spoluúčasti - depozitu, který bude na kartě blokován po dobu zapůjčení osobního automobilu. Děkuji. S pozdravem Alekos.

Jedná se pravděpodobně o případ, kdy zapůjčení auta platíte předem a na místě budete platit dodatečné služby a případný depozit. Na místě si dejte pozor, aby konfigurace byla taková, jakou požadujete. Aby tam nebyla např. navigace, dětská sedačka, pojištění které už máte sjednané jiným způsobem, další řidič kterého nepotřebujete apod. Za to vše se platí až na místě. Samozřejmě pokud dalšího řidiče, navigaci apod. máte sjednaného už v kroku rezervace, je v ceně zápůjčky. Co se platby týče, těch problémů může být několik. Nemáte např. plné krytí na kartě nebo máte internetové platby zakázané, s menším limitem, nepotvrdil jste 3D secure apod. Výše depozitu závisí od konkrétní zápůjčky. Informace by měly být na vašem účtu u té zápůjčky. Nebojte se kontaktovat českou podporu, vše vám ke konkrétní rezervaci vysvětlí. V prvé řadě si ale zkontrolujte u banky vaši kreditní kartu, zda je schopna v aktuálním nastavení realizovat tu platbu.

# 29.11.2016, 10:37.
Pane Řehůřku, konečně si letos chci splnit svůj sen a letět na Sicílii. Vzhledem k tomu, že chceme jet všichni - 5 dospělých + jedno osmileté a jedno jeden a půl leté dítě, chci letět přes cestovku. Nabídka je ovšem neskutečně drahá a služby dost mizerné. Vzhledem k věku hlavně toho malého, chceme pohodlí. Vybrali jsme si hotel Ipenama. Je hezký, ale drahý. Rozdíl mezi polopenzí a snídaní dělá dohromady 54000,- Kč. Dostávám se k jádru svého dotazu - jak je na Sicílii drahé jídlo? Myslím, když si zajdeme na normální večeři, na pizzu nebo rybu, těstoviny apod. Ten hotel je kousek od Taormina, jak se dá dostat odtud na Etnu? Opět, pokud si objednáte zájezd pro čtyři lidi, vyjde až na € 400,00. Nevím, kde chodí na ty ceny. Děkuji Vám a přeji příjemné, skoro zimní dopoledne. S pozdravem Miroslava.

Orientační ceny potravin, nápojů a menu v restauraci najdete na stránkách Cicala. Je to podobné i na Sicílii. Samozřejmě je zde velký rozptyl. V turistických letoviscích jsou ceny vyšší, v místech kde se zdržují spíše místní obyvatelé jsou ceny nižší. Cestování na Etnu z Taorminy je několikrát popsané v našich otázkách a odpovědích, např. ze dne 24.10.2016, 11:55.

# 28.11.2016, 12:48.
Moc děkujeme za odpověď. Nakonec jsme se rozhodli pro osobní automobil a přes Váš odkaz jsme si jedno pronajali. Tedy myslíme si, že jsme si pronajali. V řadě kroků jsme se dostali k zatržené platbě, ale platba neproběhla. Nevím tedy, je-li platba nutná už nyní nebo zda se auto bude platit až na místě. Na stránkách pronájem aut, které jste nám nabídl, bylo nutné zadat údaje ke kreditní kartě, ale platbu samotnou to po nás nechtělo. Nevím teď, k čemu ty údaje byly nutné, zda bude nutné platit auto na místě bezhotovostně právě z této udané karty nebo zda bude platba nutná někdy ještě před odletem a také z této karty nebo bude možné zaplatit auto na místě v hotovosti. Nikdy jsme si auto takto dopředu nerezervovali, proto ta neznalost. Děkuji. S pozdravem Alekos.

Uvedení kreditní karty je standardní postup. Probíhá to tak i při rezervaci ubytování. Nakonec platíte tou kartou pronájem a na místě depozit a rozšiřující služby. Pokud proces rezervace proběhnul korektně až do konce, musel Vám dojít potvrzovací e-mail a na vašem účtu u Rentalcars máte rezervaci zavedenou. Pronájem se většinou v hotovosti neplatí. Je třeba mít kreditní kartu. Pokud Vám potvrzovací e-mail nepřišel a nemáte ani vytvořenou rezervaci na vašem účtě, pravděpodobně nebyl proces dokončen. Každopádně výše uvedený systém je podle našeho názoru jeden z nejlepších a nejkvalitnějších, neměl by být s ním žádný problém. K dispozici je také technická podpora v češtině.

# 28.11.2016, 17:05.
Chystáme se letos na Sicílii, dvě rodiny (8 lidí - 4 dospělí a 4 děti, nejmenšímu je 5 let), na 14. dní na začátku července. Chtěli bychom si pronajmout dům někde v klidné části Sicílie, s dobrými plážemi a bez masivních slunečníků, dobrá dostupnost pro obchody a restaurace, bazén u domu nebo sdílený. Plánujeme jet auty. Mohli byste nám prosím poradit, na kterou část Sicílie se zaměřit? Případně rovnou konkrétní lokalitu? Cestu auty plánujeme jednu jen autem a jednu cestu trajektem ze severní Itálie - Janov nebo střední Itálie - Livorno. Je to podle Vašich zkušeností dobrý nápad? Nemáte ještě nějaká doporučení pro takto koncipovanou dovolenou? Loni jsme byli na jihu Kalábrie a cesta byla OK. Předem děkuji za rady. S pozdravem Petr.

Pokud jedete na začátku července, počítejte s tím, že to už sezóna na Sicílii probíhá. Sice ne ta nejvyšší, ale lidí tam bude určitě dost, především v těch turisticky nejatraktivnějších destinacích. Pokud hledáte klid, potom pěkné klidné písčité pláže najdete na jihu Sicílie. Místo, na které se zaměřit, závisí také hodně na tom, co od Sicílie očekáváte. Jiná lokalita je vhodná jako výchozí místo pro poznávací výlety a jiná lokalita jen pro koupání a slunění. Pokud jste už byli v Kalábrii, víte co ta cesta obnáší. Z toho důvodu zřejmě plánujete cestu trajektem. Počítejte však s tím, že tato cesta Vás vyjde na vyšší cenu než cesta autem. Z Janova i Livorna jezdí trajekty do Palerma - viz jízdní řády na stránce Trajekty - Sicily. Další informace můžete čerpat z naší reportáže Sicílie 2006.

# 21.11.2016, 17:03.
Dnes jsme si zarezervovali dům ve městečku Trappeto. Rádi bychom věděli, zda se z letiště v Trapani, kam přiletíme v sobotu 15.7.2017 v 15:25, do Trappeto dostaneme nějakou místní dopravou nebo je lepší si už nyní zarezervovat automobil na letišti? Děkuji. Jitka.

Z letiště v Trapani jeďte autobusem AST do Trapani. Autobus jede v 16:30 a na místě je v 17:10. Vystupte v centru u vlakového nádraží. Z Trapani potom pokračujte vlakem Trenitalia v 18:30 a na místě v Trappeto budete ve 20:35. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Před odjezdem si je zkontrolujte, budou určitě nějaké změny. Pokud však plánujete na místě absolvovat nějaké výlety, potom doporučujeme si auto zapůjčit. Vyřešíte tím i dopravu z letiště a na letiště. Viz naše stránka Pronájem aut.

# 01.11.2016, 17:28.
Chtěli bychom jet na Sicílii do Trapani a máme možnost jet pouze v prosinci, lednu nebo v únoru. Tak zda nám někdo může napsat, jaké je tam v těchto měsících počasí - teplota, děšť. Děkuji za odpověď. Alex.

Historické teplotní průměry pro měsíce prosinec, leden a únor se pohybují od 15. do 16. stupňů. Nejdeštivěji je na Sicílii v říjnu a v listopadu. Zimní měsíce jsou na to o něco lépe, není to však zdaleka jako v letních měsících, kdy téměř neprší.

# 01.11.2016, 11:10.
Chtěl bych se vás zeptat, jak se co nejlépe dostat pomocí městské dopravy z letiště v Palermo do centra v Palermo. Po zkušenostech s taxi chci změnu. Za taxi jsem vždy platil přibližně € 90,00. Předem doufám, že autobus bude snad o trochu levnější. Děkuji. Honza.

Z letiště Falcone Borsellino provozuje veřejnou dopravu do centra Palermo společnost Autolinee Prestia e Comande. Autobusy jezdí od 5:00 do 00:30. Od 6:30 jezdí autobusy po půl hodině. Jízdenka stojí € 6,30, zpáteční € 11,00. Konečná zastávka je na Stazione Centrale, zastávky jsou ale i po cestě v Palermo. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 25.10.2016, 12:28.
Můžete mi prosím rozepsat, jak se dostat z Taorminy na Liparské ostrovy? Nebude to moc složité? Pavlína.

Z vlakového nádraží jeďte vlakem Trenitalia do Messina. Nejlépe už prvním v 5:52. Na místě budete v 6:55. Odtud pokračujte v 7:06 do Millazo. Na místě budete v 7:23. Jízdenka stojí € 6,90. Odtud pokračujte autobusem AST, městskou linkou č. 5 do přístavu. Odjíždí v 7:35. Cesta trvá 10 minut. Z přístavu už potom pokračujte podle volby ostrova. Jízdní řády a ceny najdete na stránce Trajekty - Aeolian Islands. Zpět si to potom naplánujte tak, abyste stihla nejpozději vlak z Milazzo ve 20:37, v Messina je ve 21:01, do Taorminy odjíždí ve 21:20 a na místě je v 22:30. V době Vaší dovolené mohou být jízdní řády samozřejmě odlišné.

24.10.2016, 11:55.
Pane Řehůřku, tak máme již zarezervovanou dovolenou přes cestovku v Taormině pouze na týden. Můžete nám doporučit výlety? Jak je daleko Etna? Kolik stojí přibližně výlety? Zajímaly by mě třeba i Liparské ostrovy. Lze se dostat někam i bez cestovky nebo průvodců? Jet na výlet na vlastní pěst? Poraďte, myslím, že Taormina je dobré místo, ze kterého můžeme něco podniknout. Děkuji. Pavlína.

Pro absolvování výletů je pro Vás důležitá městská doprava, která Vás dopraví na vlakové nádraží v Giardini Naxos. V Taormině ji provozuje ASM. Vlakem se potom dostanete na výlety do Messina, Catania, Siracusa, ... Určitě budete poznávat také vlastní Taorminu. Následně potom doporučujeme Gole Alcantara, Etnu a Syrakusy nebo Aiolské ostrovy. Z Taorminy ke Gole Alcantara jezdí Interbus. Zpáteční jízdenka Vás vyjde na € 5,10. Vstupenky stojí od € 7,00 do € 13,00 podle sezóny. Na Etnu se dostanete nejdříve vlakem Trenitalia do Catania za € 4,30 a odtud k lanovce pod Etnu autobusem AST - viz naše odpověď ze dne 25.04.2016, 17:47. Syrakusy vlakem stojí € 9,00. Do Milazzo s přestupem v Messina se dostanete za € 6,90. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách, jízdní řády a kallkulaci cen trajektů najdete na stránce Trajekty. Můžete samozřejmě podniknout i organizované výlety - viz Get Your Guide / Taormina.

# 19.10.2016, 15:15.
Zase otravujem. Je reálne sa dostať z letiska Trapani k Etne? S jedným prenocovaním cestou? Ďakujem za odpoveď. Anna.

To hodně záleží na tom, kdy na letiště v Trapani přiletíte. Ideální je se dopravit do Catania a následující den ráno jet na Etnu. Z letiště v Trapani jeďte autobusem Terravision za € 11,00 do Palerma k nádraží a odtud pokračujte autobusem SAIS Autolinee do Catania za € 13,50 také k nádraží. Ubytování hledejte na Booking / Catania. Ráno potom jeďte autobusem AST v 8:15 pod Etnu k lanovce. Zpět potom jede v 16:30. Viz odpověď ze dne 25.04.2016, 17:47. Cesta v obou případech trvá dvě hodiny, proto se asi nevyhnete druhé noci v Catania. Pokud budete pobývat na západním pobřeží, bude pro Vás výhodnější si zakoupit na Etnu zájezd - Get Your Guide. Během 11. hodinového zájezdu navštívíte Etnu a Taorminu a budete to mít bez problému. Pokud jedete na Sicílii na 4 až 5 nocí, jak jste psala, získáte tím hodně času a uvidíte toho více než při individuálním výletě. Cenově to vychází levněji. Cesta z Palerma na Etnu a zpět Vás celkem vyjde sice na € 35,00 za osobu, k tomu ale musíte připočítat minimálně jedno ubytování.

# 17.10.2016, 08:17.
Pane Řehůřku, nevíte kolik chtějí přibližně za taxi? Že bychom z hotelu třeba jeli taxikem až k místu ubytování. Děkuji. Pavlína.

Taxi z letiště Fontanarossa do Taorminy Vás vyjde na € 90,00.

# 17.10.2016, 08:12.
Děkuji za odpověď a radu. Můžete mi ještě poradit, na které letiště v Catanii a kde koupit letenky? Dívala jsem se Pelikána a všude se do Catania Fontanarossa přestupuje. Že by nebyl let bez přestupu? Ten Interbus je hned u letiště? Děkuji. Pavlína.

V Catanii je letiště Fontanarossa. Přímo tam létá z Vídně Niki Luftfahrt, Air Berlin, Austrian Airlines. Na stránce Letenky je po zobrazení nabídky letů potřeba zrušit 1 a 2 přestupy. Přímé lety z Prahy provozuje SmartWings, ale až v létě. Interbus má stanoviště na letišti - viz naše odpověď ze dne 26.05.2015, 22:13.

# 14.10.2016, 13:00.
V lete roku 2017 by som chcela ísť s dvoma synmi na Sicíliu. Hlavne by sme chceli absolvovať výlet na Etnu a celý výlet by mal trvať 4 až 5 nocí letecky. Môžete mi poradiť? Požičať auto nemám odvahu. Letieť by som vedela z Bratislavy, Viedne, Budapešti, prípadne z Prahy. Možno by som chcela navštívi Cataniu a Palermo. Ďakujem za cenné rady a prajem všetko dobré. Anna.

Na 4 až 5 nocí doporučujeme letět do Catania a ubytovat se někde v jejím okolí - Booking / Catania. Z Catania jezdí ráno pod Etnu k lanovce autobus, zpět se potom vrací odpoledne. Z Catania potom zvládnete vlakem výlety do Taorminy a Syrakus. Autobusem do dalších míst, např. do soutěsky Alcantara. Doporučujeme si přečíst naši reportáž Sicílie 2006 a pročíst tyto Otázky a odpovědi týkající se Sicílie. Najdete tam většinu odpovědí. Potom se nás můžete opět konkrétně zeptat.

# 14.10.2016, 09:48.
Stále hledáme přes cestovku ubytování v Taormině, jak jste nám dopopručil, ale moc hotely nenabízejí. Mě osobně se líbí také nejvíce. Pokud bychom se rozhodli jet na vlastní pěst, můžete mi poradit kam letět a jak se dostat k ubytování, které bychom si zarezervovali přes Booking. Podotýkám, že ani jeden neumíme žádnou řeč, zvládli bychom to? Co myslíte? Děkuji. Pavlína.

V tomto případě leťte na letiště do Catania. Odtud potom jeďte autobusem Interbus za € 8,20 do Taorminy. Jezdí od 6:45 do 20:45 každou 45. minutu. Na místě je za 1:25. Ubytování hledejte na Booking / Taormina. Zvládnete to.

# 12.10.2016, 18:58.
Je nějaká cestovní kancelář, která nabízí v tuto dobu, tj. do konce října, kratší pobytový zájezd na Scílii do Taorminy? Děkuji za odpověď. Lucie.

Podívejte se na tyto zájezdy. Taormina: Caparena & Wellness Club, Grand Hotel Atlantis Bay, Villa Belvedere, Bay Palace. Giardini Naxos: Tysandros, Villa Linda, Residence Villaggio Alkantara, Niké, Villa Daphne. Ceny se pohybují od 11300,- Kč včetně letenky - Residence Villaggio Alkantara na týden. Levněji je v Giardini-Naxos než v Taormině.

# 11.10.2016, 12:44.
Chtěl bych jet na Sicílii 3. listopadu, dá se tam ještě koupat v moři a kde jsou nejlepší pláže? Děkuji moc za odpověď. Petr.

Na Sicílii je průměrná teplota mořské vody v listopadu 20 stupňů. Průměrné teploty vzduchu se pohybují od minimálních 14. do maximálních 19. stupňů. Jsou to samozřejmě průměrné teploty. Na začátku listopadu mohou být o nějaký stupínek vyšší, v případě moře asi ne. V případě vzduchu záleží na vývoji počasí. Vzhledem k teplotám vzduchu to však na koupání asi moc nebude. Každopádně říjen a listopad jsou nejdeštivější měsíce z pohledu objemu srážek. Nejkrásnější pláže jsou v okolí Taorminy, Cefalu, San Vito Lo Capo.

# 10.10.2016, 14:55.
Po letech plánování se konečně chystáme na Sicílii. Prosím, poraďte, v jaké části se ubytovat? Poletíme s cestovní kanceláří a chtěli bychom z místa, kde budeme ubytování, podniknout nějaké výlety. Budeme tam 7 až 10 dní. Poraďte, kde by to asi bylo nejlepší? Nevím místo. Jaká místa navštívit? Děkuji. Pavlína.

Předpokládáme, že teprve vybíráte zájezd a tedy potřebujete vědět, kam s tímto zájezdem letět a ubytovat se. Pokud jste ještě na Sicílii nebyli, potom doporučujeme oblast kolem Taorminy a Giardini Naxos. Jsou tam velice pěkné pláže a je to vhodné místo pro poznávání celého východního pobřeží Sicílie - Syrakusy, Catania, Etna, Tarormina. To lze zvládnout i místní dopravou. Pro vzdálenější výlety do centra Sicílie nebo na západ si potom můžete na místě zapůjčit auto - Pronájem aut. Hodně informací najdete v naší reportáži Sicílie 2006 a v otázkách a odpovědích.

# 02.10.2016, 15:16.
Chcela by som Vás poprosiť o radu, ako sa dostaneme z Agrigenta do mesta Trapani. Ďakujem veľmi pekne. Magdaléna.

Z Agrigento do Trapani jezdí linka společnosti Salvatore Lumia. Od pondělí do soboty jezdí v 5:00, 8:55 a 13:10, v neděli v 15:00. Jízdenka stojí € 11,90. Cesta trvá 3 až 3,5 hodiny.

# 01.10.2016, 13:27.
Můžete mi prosím poradit, jak se dostat z Castellammare del Golfo na letiště v Palermu veřejnou dopravou, a to dne 4.10.2016 brzy ráno? Letadlo odlétá v 9:15 hodin, tj. rádi bychom byli na letišti kolem 8. hodiny. Zjistila jsem, že jede autobus společnosti Russo v 6:15 hodin do Cinisi (7:10), případně do Terasini (7:05), ale už se mi nedaří najít spoj z těchto blízkých destinací na letiště. Bude možné případně v takto malých městech brzy ráno sehnat taxi? Lze objednat nějak dopředu a kolik taxi případně stojí? Preferuji ale autobus nebo vlak. Mnohokrát děkuji za vaše rady. Kateřina.

První autobus Autoservizi Russo z Castellammare del Golfo do Palermo odjíždí v 5:45. Na místě je v 7:15. Jízdenky se prodávají na Corso Garibaldi 20. Jízdenka stojí € 6,40. Z Palermo potom jezdí kyvadlová doprava Autolinee Prestia e Comande od 4:00 po půl hodině. Cesta trvá 50 minut. Jízdenka stojí € 6,30. Obě společnosti by měly mít stanoviště v Palermo na Piazza Carioli / Stazione Centrale.

# 30.09.2016, 20:22.
Cestujeme na dovolenku do Trapani 20.10.2016. Chcela by som sa opýtať, či viete o nejakej možnosti súkromnej plavby na niektorý z Egadské ostrovov pre 6 ľudí. Ďakujem pekne. Saša.

Bohužel konkrétní kontakt nemáme. Předpokládáme však, že v přístavu v Trapani bude možnost si pronajmout loď i s posádkou. Počítejte však s vysokou cenou. Na Egadské ostrovy jezdí také trajekty - viz Trajekty - Aegadian Islands. Odplouvají z Marsala a Trapani.

# 27.09.2016, 22:05.
Chci se zeptat, zda máte zkušenost s trajekty na Sicílii. Dá se jet z Villa San Giovanni do Messiny se společností Caronte Tourist a nebo delší cestu z Reggio di Calabria? Co byste doporučil? Děkuji předem. Standa.

Určitě doporučujeme jet trajektem z Villa San Giovanni s Caronte & Tourist. Z dálnice se držte zelených směrovek Sicilia a později také směrovek s logem společnosti Caronte & Tourist. Trajekt jezdí víceméně kyvadlově. Cesta je popsaná v naší reportáži Sicílie 2006, konkrétně v článku Ještě hlouběji na jih. Kalkulaci trajektu podle doby návratu a konfigurace vozidla si můžete spočítat na stránce Trajekty / Sicily.

# 24.09.2016, 23:35.
Pane Řehůřku, za týden se chystám na Sicílii a potřeboval bych poradit s dopravou do Údolí chrámů z Canatia. Našel jsem vlak z Catania do Agrigento, ale potom si už nejsem jistý, jak se dostanu k chrámům. Můžete mi prosím poradit? Případně nevíte o autoopůjčovně, kde není podmínkou kreditní karta? Předem velice děkuji za pomoc. Pavel.

Do Agrigento doporučujeme cestovat z Catania autobusem SAIS Trasporti. První autobus jede v 6:15. Jízdenka stojí € 13,40, zpáteční € 22,00. Jízdenku zakoupíte online nebo na Via d' Amico přímo před autobusovým nádražím. Autobus Vás zaveze na Piazzale Rossellini, odkud pokračujte autobusem TUA č. 1 směr Valle dei Templi. Jízdenka stojí € 1,10. Pokud pojedete vlakem, ten autobus zastavuje i na nádraží. Ohledně autopůjčovny viz naše odpovědi ze dne 13.09.2016, 13:17. - Benátky, 05.08.2016, 08:15 a 23.08.2016, 08:52.

# 21.09.2016, 08:48.
Pane Řehůřku. Tak jsme nakonec našli autobus sami také přes AST. Z nádraží přímo k lanovce Randazzo. Děkuji za tip. Michal.

Ptal jste se na dopravu k plážím v okolí Ragusa, proto jsme Vám dali informace ohledně dopravy k plážím v okolí Ragusa. Ohledně lanovky. Víme, že u Etny jsou v provozu dvě lanovky - Etna Sud z Rifugio Sapienza a Etna Nord z Piano Provenzana. První je kabinková, druhá sedačková. U druhé si nejsme jisti, zda má letní provoz. V Randazzo o lanovce nevíme. Z Catania od nádraží jezdí autobus AST přes Nicolosi k Rifugio Sapienza. Tato informace je uvedena v našich otázkách a odpovědích, např. ze dne 25.04.2016, 17:47.

# 19.09.2016, 10:22.
Pane Řehůřku, tak jako vždy, s tím lodním lístkem vše klaplo. Až na jednu maličkost. Lístek stál € 42,00 a z účtu mě bylo odečteno € 47,00. Rozdíl, tak jak píšete v jednom odkazu, mi nikdo nevrátil. Ale už jsem asi přišel o víc. Byl jsem 3 týdny na Sicílii a v Kalábrii. V jednom příspěvku jsem se dočetl, že někdo pochybuje o kvalitě dálnice A3 na jih Itálie, která se neplatí. Chtěl bych říci, že po dvou letech, kdy jsem tam zase jel, bylo uděláno neskutečné množství práce a dálnice je opravdu, až na pár úseků, které se dokončují, kvalitní a u nás by patřila mezi ty nejlepší. Proto, kdo chcete navštívit jih Itálie, jmenovitě Kalábrii, neváhejte a jeďte. Za dlouhou cestu dostanete odměnu v podobě nedotčené přírody bez hotelových komplexů, krásné a průzračné vody zejména v okolí Capo Vaticano a v neposlední řadě ochotu a vstřícnost místních lidí. Váš fanoušek Jiří.

Děkujeme Vám za cenné informace.

# 19.09.2016, 09:18.
Pane Řehůřku. Momentálně se nacházím na Sicílii. Někde jsem četl, že nejhezčí pláže jsou u Ragusa. Rád bych si to prověřil. Můj výchozí bod je Catania. Cestuji zde vlakem a autobusem. Máte nějakou radu, jak se tam dostat rychle a za rozumnou cenu? Vlakem směr Ragusa je to přibližně 4 hodiny. Ale dál k moři nevím a hlavně zpět je to hodně natěsno. Děkuji za radu. Michal.

Přímý autobus z Catania např. do Donnalucata provozuje společnost AST. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách nebo například na Donnalucata online. Počítejte však s tím, že i tato cesta zabere minimálně 3 hodiny.

# 18.09.2016, 09:37.
Vedeli by ste mi prosím poradiť, aké máme možnosti dostať sa z letiska Trapani do mestečka Trapani? Ide totiž o to, že doletíme v nedeľu okolo polnoci. Je možné, že by ešte premávali autobusy? A ešte prosím vás, ako to funguje s parkovaním? Máme prenajaté auto, ale napríklad také Palermo. Čítala som, že je tam veľký problém s parkovaním. Je teda lepšie nechať auto niekde na začiatku a ďalej sa prepravovať autobusom? Ďakujem. Lenka.

V 00:30 jede z letiště do Trapani autobus společnosti AST. Informace o parkování v Palermo najdete v odpovědi ze dne 02.04.2015, 17:21.

# 15.09.2016, 21:59.
Pane Řehůřku, chci Vás požádat o radu. V neděli 2.10. v 9:00 hodin ráno přilétáme do Palerma a potřebovali bychom se dostat do San Vito Lo Capo. Autobusové spojení se mi nepodařilo najít a auto si pronajímat na celou dobu pobytu - 7 dní - nechceme. Děkuji za odpověď. David.

Z letiště jezdí autobus Autolinee Prestia e Comande do Palermo na Stazione Centrale. Jedná se o kyvadlovou dopravu, která jede z letiště v 5:00, od 6:30 do 23:30 každých 30 minut a v 00:15. Jízdenka stojí € 6,30. Z Palermo potom jede do San Vito Lo Capo autobus společnosti Russo Autoservizi. Odjíždí z Piazza Cairoli, což je u Stazione Centrale. V San Vito Lo Capo má tři zastávky - Via Savoia, Via B. Fortitano, Via P. Mattarella. Z Palermo jede v 6:20 a 14:30 a jízdenka stojí € 9,40. Bohužel v neděli nejede. Itinerář využijete zřejmě při cestě zpět. V neděli doporučujeme jet z letiště do Trapani autobusem Segesta Autolinee. Autobus jede ve 12:30. Jízdenka stojí € 10,00. V Trapani je za 53 minut. Odtud jede autobus společnosti AST do San Vito Lo Capo v 16:05. V případě AST nejsou ještě jízdní řády na říjen.

# 14.09.2016, 20:16.
Předem velice děkuji za váš přínosný web z kterého čerpám cenné rady. Poprosila bych vás o radu, jak se dostat 21.9.2016 z letiště Catania do Giardini Naxos. Přílet má být ve 21:00 hodin. Budeme mít pouze příruční zavazadla, tj. neměli bychom se tedy moc zdržet. Přesná adresa ubytování je: Corso Umberto I 23, 98035. Podle mapy mi přijde, že je to blíž do Taormina. Pokud by jel nějaký vlak nebo autobus tam, můžeme zbytek cesty zvládnout taxíkem nebo i pěšky, když to bude do 3 km. Budeme mít jen batoh, takže by to neměl být problém. Velice vám děkuji! Kateřina.

Doprava z letiště v Catania do Giardini Naxos přímým autobusem je popsaná v odpovědi ze dne 25.08.2016, 21:31. Blízko Vašeho ubytování v Bed & Breakfast Sea Rainbow je zastávka Stazione FS. Bohužel poslední autobus jede ve 20:45. Dopravu tedy využijete s největší pravděpodobností při cestě zpět. Řešením může být doprava autobusem Alibus společnosti AMT na Catania Centrale. Autobus jezdí každých 25 minut a na Catania Centrale (Stazione FS) Vás zaveze za 20 minut. Jízdenka stojí € 4,00 a autobus jezdí do půlnoci. Na 19. září byla vyhlášena 24. hodinová stávka. Snad už bude 21. září vše vpořádku. Z Catania Centrale se do Giardini dopravíte vlakem Trenitalia za € 4,30. Nicméně poslední vlak jede ve 20:46, následující jede až ve 4:50 ráno. Pravděpodobně se nevyhnete taxi. Do Giardini stojí z letiště € 80,00, do Taorminy € 90,00.

# 14.09.2016, 16:17.
Děkuji za odpověď. Možná jsme se nepochopili. Návaznost na předešlou odpověď je pouze myšlenka, zda se vyplatí předprodej - obecně a ne v konkrétním případě. Já budu ubytován kousek od Milazza a váhám, zda lístky z předprodeje nebo přímo na místě. Děkuji. Jozef.

Obecně jsou lístky na trajekty stejně drahé jako na místě. Většinou je ale k ceně připočítán rezervační poplatek. To je ale většinou i při rezervaci vstupenek atd. Jsou samozřejmě výjimky. Touto výjimkou je například trajekt z Villa San Giovanni do Messiny. Lístky zakoupené dopředu jsou samozřejmě jistota, pokud jedete bez automobilu tak ve většině případů ne nutná, s automobilem většinou spíše nutnost, pokud chcete mít jistotu, že pojedete tím konkrétním trajektem. Opět jsou zde výjimky. Touto výjimkou je například opět trajekt z Villa San Giovanni do Messiny.

# 13.09.2016, 19:49.
Navážu na předchozí příspěvek. Chtěl bych v jeden den navštívit z Milazzo ostrovy Vulcano i Lipary a návrat zpět. Nikde v online nabídkách se tato možnost kombinace cest nenabízí, pouze u Liberty Lines to lze zadat jako jednotlivé cesty. Chci jet rychlolodí, jelikož trajektem bych byl více na moři než na ostrovech. Jsou opravdu lístky v předprodeji levnější? Jde o to, že kvůli počasí je lepší se rozhodovat spíše pár dní před výletem. Prosím ještě zodpovědět jednu otázka. Lístky na lanovku Rifugio Sapienza se nedají koupit předem na internetu? Děkuji. Jozef.

Pokud navazujete na otázku ze dne 08.09.2016, 16:21, musíme opakovat to, co neustále opakujeme. Naše odpovědi jsou vždy platné k datu odpovědi a jedná se o odpovědi na otázku, u které je odpověď připojena. V tomto případě se jednalo o trajekt z Villa San Giovanni do Messiny. V tomto konkrétním případě je trajektový lístek zakoupený online levnější než na místě. Pokud se podíváte na jízdní řády na stránce Trajekty - Aeolian Islands, zobrazí Vám to hned v přehledu jednotlivých spojů i dobu jízdy. Cesta z Milazzo na Vulcano 45 minut, z Vulcano na Lipari 10 minut a z Lipari do Milazzo 60 minut je přibližně poloviční než trajektem. V současné době nelze zakoupit jízdenky na lanovku na Etnu online. Tato možnost se připravuje na Funivia Etna - Biglietti online.

# 08.09.2016, 16:21.
Super, super, super. Děkuji za informaci. Ještě maličkost. Dá se přijet k trajektu na blind nebo raději ho mám dopředu rezervovat? Hodina až dvě čekání nehraje roli. S pozdravem Dušan.

Trajekt mezi Villa San Giovanni funguje jako kyvadlová doprava. Jak přijedete, řadíte se do fronty. Někdy je minimální, někdy větší. Ve většině případů jedete trajektem, který je přistaven. Jízdenku není nutné kupovat dopředu. Pokud si jízdenku zarezervujete přes stránku Trajekty, obdržíte voucher, na základě kterého si vyzvednete na pokladně na místě jízdenku platnou v případě odjezdu pro zvolený den. Nese to s sebou samozřejmě výhody. Jízdenku uhradíte online už v České republice, neutratíte tak část hotovosti nebo kreditu na kartě během dovolené. Současně obdržíte nižší cenu než na místě. Jízdenka obsahuje i povinný Eco Pass. Viz reference v odpovědi ze dne 13.09.2015, 19:17.

# 07.09.2016, 07:09.
Mala by som predsa ešte jednu otázku. Prílet máme 22.9. o 14:40 do Trapani. Potrebovali by sme sa dostať do Palerma. S autobusy Terravision je možné ísť v 15:30 a potom až o 20:00. Vedeli by ste mi prosím poradiť ešte nejaké iné spojenie? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Prajem pekný deň. Ivana.

V tomto případě můžete jet kombinací autobusů AST a Segesta. Kyvadlová doprava AST Vás doveze za € 3,00 do Trapani, odkud potom jede autobus Segesta za € 9,60 do Palerma.

# 06.09.2016, 18:50.
Děkuji za odpověď na dotaz ohledně dopravy z Palerma na Lipari. Mám ještě jednu otázku. Rozhodli jsme se přespat v Milazzo a na Lipari odjet druhý den - tedy 17.9. Našla jsem odjezdy z Milazzo pouze v 7:00, 9:00 a 18:30 se Siremar. Od jiných společností jsem jízdní řády nenašla. Je možné si lístky na trajekt koupit u vás? Jedná se o 17.9. z Milazzo na ostrov Lipari a 2.10. z Vulcana do Milazzo pro dvě osoby. Děkuji. Eva.

Přímo u nás si jízdenky zakoupit nemůžete. Na naší stránce Trajekty - Aeolian Islands je srovnávač, přes který objednávku můžete realizovat. Spolupracujeme s ním už dlouho a zatím máme hodně kladných ohlasů. Hodně našich čtenářů si už jízdenky přes tento srovnávač zakoupilo a plavbu uskutečnilo. Ve Vašem termínu 17.9.2016 odplouvají na Lipari trajekty v 6:00, 7:00, 7:30, 8:30, 9:00, 12:15, 13:20, 14:00, 16:00, 17:00 a v 18:30. Pokud povezete na ostrovy auto, budete odkázaná jen na trajekty v 7:00, 9:00 a v 18:30. Zpět z Vulcano do Milazzo 2.10. jich jede téměř dvacet, ale už jen dva, které vezmou auto - v 7:05 a v 16:20.

# 05.09.2016, 00:18.
Jak se dostat s obytňákem 6,5 metru dlouhým a 3,1 metru vysokým na Sicílii? Ať brouzdám po internetu jak chci, s autem to snad nejde. Myslel jsem, že z Reggio di Calabria do Messina to nebude problém, ale asi je. Děkuji za informaci. Dušan.

Přímo z dálnice směřují na Sicílii směrovky s nápisem Sicilia. Jeďte z Villa San Giovanni do Messiny. Spojení najdete na stránce Trajekty - Sicily. Zadejte termíny, osoby a rozměry. Zobrazí Vám to cenu. Spojení probíhá kyvadlově nonstop.

# 29.08.2016, 20:29.
Prosím o vyhledání možných spojů autobusů, vlaků a jejich cen. Přiletíme 8.9.2016 do Palerma na Punta Raisi a chceme se dostat do hotelu Addaura Residence Congressi. Adresa: Lungomare Cristoforo Colombo 4452, Mondello, 90149. Přiletíme kolem 16:00 a odlétáme 20.9. brzy ráno. Hotel musíme opustit kolem 5:00 ráno. Děkuji předem. Marie.

Z letiště jeďte autobusem společnosti Prestia e Comande a vystupte na zastávce Viale Alcide de Gasperi. Autobusy jezdí po půl hodině. Jízdenka stojí € 6,00. Odtud pokračujte autobusem AMAT a vystupte na Lungomare Cristoforo Colombo / Roosevelt. Jízdenka stojí € 1,40. Autobusy AMAT jezdí od 6:00, na cestu zpět tedy doporučujeme taxi.

25.08.2016, 21:31.
Pane Řehůřku, ještě bych se vás ráda zeptala, zda je nutné kupovat si jízdenku na autobus z letiště Catania do Giardini Naxos předem? Dále potom, zda existuje přímý autobus do Giardini Naxos nebo je nutné přestoupit na vlak? Děkuji. Hana.

Z letiště Fontanarossa v Catania jezdí autobus skupiny Interbus do Giardini Naxos přímo. Jízdenka stojí € 8,20 a autobusy jezdí od 6:45 do 18:45 po půl hodině, další ještě v 19:45 a 20:45. V Giardini Naxos je za 1. hodinu a 15 minut. V Giardini Naxos jsou celkem tři zastávky - Via Dalmazia, Chiesa San Giovanni a Stazione FS. Jízdenku je možné zakoupit na pokladně nebo v autobuse. Je možné ji také zakoupit online na Buscenter se slevou. Jízdenka potom stojí € 7,50. Vzhledem k četnosti autobusů není nutné jízdenku kupovat dopředu. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 24.08.2016, 07:48.
Zkraje chci poděkovat za váš zajimavý portál o Sicílii. Věděl byste přibližnou cenu taxi z letiště v Catanii do Taorminy? Děkuji. Pavel.

S Radio Taxi Catania Vás to vyjde na € 90,00. Taxi si můžete objednat také přes Get Your Guide. Cena začíná na € 99,00, pojedete pohodlným Mercedesem, budete mít garantovanou cenu a taxi bude vázané na Váš let, tzn. neřešíte případné zpoždění.

# 23.08.2016, 16:35.
Příští rok máme zaplacené v červnu letenky do Trapani na 7 dní. Syn našel ubytování u moře ve Valderice. Přílet je přibližně v 15:30. Jak se dostaneme z Trapani do Valderice? Je nějaké autobusové spojení z Trapani? Děkuji. Daniela.

Z letiště v Trapani jeďte autobusem AST do Trapani. Jezdí kyvadlově, ve Vašem čase v 16:30, 17:30, ... Z Trapani pokračujte autobusem stejné společnosti do Valderice. Ve Vašem čase jede v 17:35 a 20:05. Jízdní řády budou samozřejmě příští rok jiné. Najdete je na výše uvedených stránkách.

23.08.2016, 08:52.
Příští týden se chystáme letecky na Sicílii do Catania a chtěli bychom si tam půjčit auto. Problém je, že všechny půjčovny požadují kreditní kartu, nikoliv debetní kartu. Máte nějaký tip, která půjčovna akceptuje také debetní karty, resp. je s touto kartou problém a auto nám nepůjčí? Velmi děkuji za odpověď. Jitka.

Toto je zaběhlá praxe prakticky ve všech zemích. Nicméně máme informace, že občas si šlo auto na debetní kartu půjčit - USA, Jihoafrická republika. Nelze však na to spoléhat. V podmínkách je vždy uvedená kreditní karta. Doporučujeme si kartu vyřídit. Auto si můžete výhodně půjčit přes Rental Cars s českým webem a českou podporou.