SICÍLIE 2017

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2017

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2017. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

20.12.2017, 08:34.
Pane Řehůřku, ve druhé polovině června 2018 budeme na dovolené na Sicílii. Ubytování máme zajištěné na 11 dní ve městě Scicli. Pojedeme vlastním osobním vozem. Chtěli bychom navštívit nějaké zajímavosti v okolí a také se vykoupat na hezkých plážích. Můžete nám poradit, co v okolí nevynechat a co nezapomenout navštívit? Rádi bychom také ochutnali nějaké místní speciality. Kde v okolí Scicli se dají nějaké místní speciality koupit, konají se tam nějaké trhy? Josef.

Určitě doporučujeme navštívit barokní města a městečka Scicli, Modica, Ragusa a Noto. Především Ragusa se svou katedrálou, mnoha kostely a historickou částí Ragusa Ibla stojí za návštěvu. Vzhledem k tomu, že budete mít auto, stojí za návštěvu celá východní část Sicílie. Podívejte se na naši reportáž Sicílie 2006, kde můžete hledat inspiraci. Pláže v této části Sicílie jsou písčité. Trh v Scicli by se měl konat každé úterý v centru města. V Ragusa ve středu, v Santa Croce Camerina ve čtvrtek, v Acate v pátek, v Chiaramonte Gulfi a ve Vittoria v sobotu.

# 19.12.2017, 11:35.
Chcel by som sa opýtať, či by ste mi nevedeli poradiť, ako sa dostať z Palerma (letisko) do San vito Lo Capo a naspäť. Letíme 21.12. s príletom okolo 14:00 a domov 7.1.2018 o 14:00. Ďakujem vopred. Jozef.

Bohužel o přímém spoji nevíme, jezdí od června do září. Nyní je období, kdy těch spojů do San Vito Lo Capo moc nejezdí i z Palermo. Z Palermo jezdí 21.12.2017 jen jeden autobus společnosti Russo Autoservizi ve 14:30, jízdenka stojí € 9,40. Ten ale nestihnete. Z letiště v Palermo do města jezdí autobus Prestia e Comande a to k hlavnímu nádraží - Stazione Centrale. Autobusy jezdí po půl hodině, tj. 14:30, 15:00, 15:30, ... Jízdenka stojí € 6,00 a na místě je autobus za 50 minut. Odtud můžete jet autobusem společnosti Segesta Autolinee do Trapani. Musíte stihnout spoj v 15:30, na místě v přístavu budete v 17:30. Jízdenka stojí € 9,60. Odtud potom jede autobus společnosti AST přímo do San Vito Lo Capo. Vyjíždí v 18:00 a na místě je 19:30. Jízdenka stojí necelých € 5,00. Nicméně jet z letiště autobusem ve 14:30 (na nádraží v 15:20) je hodně natěsno téměř jistě to nestihnete. Jediným řešením je tedy taxi - buďto do Palermo nebo přímo do San Vito Lo Capo. Na hlavní nádraží stojí € 45,00, do San Vito Lo Capo € 120,00. Dopravu zpět dohledáte na výše uvedených stránkách.

# 14.12.2017, 18:44.
Rádi bychom jeli v únoru na týden na Sicílii a zakoupili si nějaký lodní výlet kolem Liparských ostrovů. Může být třeba i s přespáním nebo bez. Existuje něco takového? Našli jsme až od března. Moc děkujeme za radu. Veronika.

V tomto termínu o organizovaných výletech nevíme. Můžete si trasu nakonfigurovat individuálně. Jízdní řády najdete na stránce Trajekty - Aeolian Islands a ubytování na Booking / Lipari, Stromboli, Vulcano.

# 09.12.2017, 00:14.
Dočetla jsem se na internetu, že podáváte informace cestovatelům - nejsem příliš zdatným - a proto bych vás požádala o radu. Plánujeme s kamarádama - celkem bychom byli čtyři - dovolenou na Sicílii. Jelikož málo mluvíme anglicky, oni vůbec a já jen trochu, tak jsme si zamluvili týden u cestovní kanceláře jako poznávací okruh, poté bychom chtěli strávit týden v letovisku Letojanni, ale cestovka chce 1375,- Kč za osobu za dopravu z města Catania do jmenovaného Letojanni. Tato cena se mi zdá příliš vysoká a já mám na vás dotaz, jakým nejvhodnějším způsobem se dopravit z Catanie do Letojanni? Zjistila jsem, že je to kolem 55 km. Kolik € by stálo taxi pro čtyři osoby? Děkuji mnohokrát za odpověď. Přeji krásný adventní čas. Renata.

Z Catania Centrale do Letojanni se dostanete regionálním vlakem Trenitalia za € 5,10. Pro čtyři osoby tedy € 20,40, což je něco málo přes 500,- Kč. Cesta trvá kolem hodiny. Autobusem Interbus to stojí € 5,80, jedou však jen dva spoje denně a cesta trvá jednou tak dlouho. Taxi Vás přijde na přibližně € 90,00.

# 05.12.2017, 15:35.
Narazili jsme na Váš zajímavý inspirativní web. Máme jednu otázku. Rádi bychom jeli obytným autem v zimě nejlépe někam k moři, kde by se dalo i koupat. Nevíte o nějaké takovéto destinaci? Případně prohledávám váš web, zda již někdo něco podobného podniknul. Děkuji. Jiří.

Asi nejtepleji bývá v zimě na pevnině v Evropě na jihu Sicílie. Zimní teploty se tam pohybují kolem 15. stupňů, v noci klesají k 10. stupňům. Teplota moře klesá od prosince do února z 18. na 16. stupňů. Je to tedy o koupání pro otužilé.

# 17.11.2017, 12:56.
Při hledání informací o Sicílii jsem narazila na Váš Web. Mám dotaz. Zarezervovali jsme si od 8.8. do 19.8.2018 ubytování ve městě Trabia, ale přiletíme do Catania, což je přibližně 200 km daleko. Je možná jiná doprava než pronajatým autem? Existuje na místě něco jako dálkový autobus nebo vlak? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Helena.

Řešením je dopravit se autobusem AMT Alibus za € 4,00 na Catania Centrale a odtud vlakem Trenitalia do Termini Imerese a následně z Termini Imerese do Trabia. Jízdenka v regionálním vlaku stojí € 11,90.

# 12.11.2017, 08:38.
Pane Řehůřku, jako na perfektního odborníka na Itálii bych se na vás ráda obrátila s otázkou. Nevíte, kdy bude k dosažení letový plán společnosti Ryanair? Ráda bych v květnu 2018 letěla do Trapani, eventuálně Comisa. Na společnost Ryanair se nemohu zatím v tomto období dostat. Ta je snad jediná, která loni nabízela přímé a levné lety do Trapani. Mohl byste mi zaslat informaci? Děkuji mnohokrát za odpověď a přeji mnoho krásných cestovatelských zážitků. Srdečně zdravím. Jana.

Letové plány společnosti Ryanair se zveřejňují 5 až 6 měsíců dopředu. Tzn. ihned po zveřejnění si můžete let online vybrat a zarezervovat. Toto tedy nastane v nejbližší době. Doporučujeme sledovat cenu letenek přes portál Kiwi.com.

# 02.11.2017, 12:55.
Chystáme se na 4 dny - prodloužený víkend - na Sicíli do Catania. Chtěli bychom ale i vidět Taorminu a Syracusy. Je lepší si půjčit auto, nebo zkusit místní dopravu? Jakým autobusem bychom se dostali do centra Catania? Moc děkuji za odpověď. Marcela.

Vzhledem k tomu, že budete na dovolené čtyři dny a bude se jednat o poznávací dovolenou, je vhodné si zapůjčit automobil. Ten Vám umožní maximálně využít tyto dny a neztrácet tak cenný čas dopravou. Doporučujeme si automobil zapůjčit už na letišti přes Pronájem aut. Pokud se rozhodnete pro veřejnou dopravu, z letiště jezdí do centra autobus AMT, konkrétně Alibus za € 4,00. Do Taorminy a Syrakus se dostanete z Catania Centrale vlakem Trenitalia za € 4,30 resp. € 6,90. V případě Taormina Vás vlak doveze do Giardini Naxos, odkud musíte do centra Taorminy pokračovat městskou dopravou ASM za € 1,10. Z Catania můžete jet do obou měst i autobusem Interbus. Do Taormina za € 5,10, do Siracusa za € 6,20. Tipy na výlety v této oblasti a v uvedeném rozsahu najdete v naší reportáži Sicílie 2006.

# 25.10.2017, 20:58.
Chtěl bych se zeptat, zda nevíte o nějaké dobré a levné půjčovně aut v Catanii na letišti. Kde berou debetní karty nebo hotovost. Už jsem měl zabookované auto, ale potom jsem zjistil, že berou jen kreditní karty, tak jsem to musel zrušit. Tak nyní hledám a nějak se mi moc nedaří. A nechci kvůli jednomu výletu zařizovat kreditku. Jedu tam příští měsíc od 14. do 21.11. Děkuji. Franta.

I když víme o autopůjčovnách, které vzaly debetní kartu (Kapské město, Trapani) nebo i hotovost (Detroit), v Catanii na letišti o žádné takové nevíme. I kdyby někdo měl v tomto směru kladnou zkušenost, na místě může být všechno jinak, protože do toho vstupuje lidský faktor. Doporučujeme se držet zavedené praxe, že drtivá většina autopůjčoven vyžaduje kreditní kartu, nejlépe embosovanou. V současné době je kreditní karta spíše výhodou než nevýhodou i pro běžné nákupy. Je stále více společností, které k ní přidávají řadu benefitů, od různých prodloužených záruk na elektroniku, slevy při nákupu u partnerů až po 1% zpět z ceny nákupu. Ten poslední benefit je nejhmatatelnější. Při splatnosti kreditní karty v bezúročném období se jedná o výrazné zúročení peněz, navíc už utracených. Osobně máme dlouholetou zkušenost s kreditní kartou od Raiffeisen Bank, nicméně nově má už o něco lepší podmínky ČSOB. Pro zapůjčení automobilu doporučujeme využívat portál Pronájem aut. Je ze stejné skupiny jako Booking, pracuje na podobném principu. K dispozici má české prostředí včetně české telefonické podpory, k dispozici má u každé autopůjčovny podmínky, výši depozitů apod. a také řadu akčních balíčků.

# 24.10.2017, 15:25.
Ráda bych využila nabídky dotazů ohledně Sicílie a mám tyto dotazy: máme letět na Sicílii na začátku listopadu od 9. do 12.11. s tím, že ve čtvrtek je přílet okolo 13:00 a v neděli je odlet opět okolo 13:00. Budeme mít na místě tedy jen 2 celodny a 2 půldny. Co byste nám doporučil navštívit? Nebráním se ani možnosti půjčit si na celou dobu auto, abychom byli mobilní. Na co si případně dát při půjčování auta pozor? Děkuji za odpověď. H.

Nepíšete, na kterém ze tří mezinárodních letišť přistanete, nelze tedy v odpovědi zacílit na konkrétní oblast. Asi tedy chcete poznat celou Sicílii. V tomto případě doporučujeme si zapůjčit už přímo na letišti auto. Doporučujeme to přes Pronájem aut. Jsou tam popsané podrobně všechny podmínky, ceny, depozity, máte možnost si automobil dovybavit přesně podle svých představ, včetně připojištění. Komunikace je v češtině včetně telefonické podpory, což je důležité. Na místě si potom dejte pozor na smlouvu, kterou důkladně pročtěte a hlavně zkontrolujte všechna případná připojištění, doplňky apod., abyste neplatili navíc něco, co vůbec nepotřebujete. Důležité je si potom jen pohlídat termíny vrácení, stav nádrže podle podmínek apod. A také mít kreditní kartu, nejlépe embosovanou. Na tak krátkou dobu je těžké radit nějaký podrobný program. Určitě nevynechte Taorminu, Etnu, Syrakusy, Piazza Armerina, Agrigento, Segesta, Erice, Palermo, Monreale, Cefalu. Ostrovy doporučujeme vynechat, zbytečně by Vám odebraly spoustu času. Podle letiště se můžete zaměřit samozřejmě jen na východní nebo jen západní pobřeží.

# 19.10.2017, 12:51.
Ráda bych se zeptala, zda nevíte, jak nejrychleji a nejlépe se dostat z letiště v Trapani do Palerma ve večerních hodinách? Zda jezdí nějaké vhodné autobusy a nebo se vyplatí jet jinak. Přítel je v Palermu a chce pro mě zajet, samozřejmě co nejvýhodněji, čili zda se vyplatí půjčit auto a nebo jezdí autobusy i kolem osmé hodiny. Přiletět bych měla v sobotu 21.10. Nemohu nikde najít nějaký cestovní řád. Děkuji za odpověď. Natálie.

Z letiště v Trapani jezdí do Palerma autobus společnosti Autoservizi Salemi. Podle aktuálního jízdního řádu platného od 17.10. do 28.10.2017 jede v sobotu ve Vašem čase autobus ve 21:00 a čeká na přílety v této době maximálně půl hodiny. Další jede ve 23:45 a čeká na letadlo, které ten den přistane poslední. Cesta do Palerma trvá 1:45. Jízdenka by měla stát kolem € 11,00. Jízdní řády a možnost rezervace najdete na výše uvedených stránkách.

# 03.10.2017, 13:28.
Letíme v termínu od 10. do 17.10.2017 na Sicílii a rádi bychom na Stromboli - výstup na sopku a večerní pohled na sopku. Buď jednodenní výlet nebo i s přespáním. Dělají se v tomto termínu ještě nějaké výlety vůbec? děkuji za odpověď. Renáta.

Výstup s průvodcem na Stromboli organizuje Magmatrek od 15. března do 31. října. Výlet trvá přibližně 5 hodin a jednotlivé zastávky jsou po 30. minutách. Pobyt ve výšce nad 750 m závisí na aktivitě sopky a pohybuje se od 15. do 45. minut. Výstup je zahájen v době od 15:00 do 17:30 podle sezóny. Cena je € 28,00 za osobu + poplatek městu Lipari € 5,00. Výstup proběhne pouze za předpokladu, že je minimálně 10 zájemců. Magmatrek provádí i individuální výstupy s průvodcem. V tomto případě je cena smluvní. Na Stromboli se budete muset přepravit z Milazzo, popř. z Lipari, Vulcano apod. Jízdní řády najdete na stránce Trajekty - Aeolian Islands. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking / Stromboli, Lipari, Vulcano.

# 30.09.2017, 20:05.
Vím, že je to hodně pozdě na otázky, ale zítra po obědě odjíždíme do Trapani a pokud by to bylo možné a mohl byste mi takto rychle odpovědět, byla bych moc ráda. Dnes jsem zjistila, že lanovka v pondělí, kdy máme naplánovaný výlet do Erice, jede až od 13:00 hodin. Chtěla bych se zeptat, zda a odkud jede do Erice autobus, někdy např. kolem 9:00 až 10:00 dopoledne? Jeli bychom autobusem tam a zpět lanovkou. Zkoušela jsem hledat, ale bohužel jsem nenašla spoj až do Erice, jen k lanovce. A ještě jeden dotaz. Nevíte prosím, zda je možné si někde v Trapani v neděli vytisknout letenku? Případně v San Vito Lo Capo i ve všední den. Moc děkuji. Lenka.

Autobus AST jede z Trapani v přístavu v 9:30 a 16:30, z autobusového terminálu ve městě kousek od vlakového nádraží o 5 minut později. Internetová kavárna s tiskárnou je v blízkosti Piazza Vitorio Emanuele na Via Marino Torre. Jedná se o Mondial Phone - Internet Point. V San Vito Lo Capo zkuste Verso Sud. Za jednu vytištěnou stránku by měli chtít € 0,50.

# 28.09.2017, 16:33.
Ráda bych se zeptala, zda nevíte, jak se šikovně dostat z Trapani ke Scala dei Turchi, prosím? Co jsem našla, tak byla složitější doprava. A obecně bych se ráda zeptala na nějaké místní dopravní společnosti, už jsem hledala přes Trenitalia ale zajímaly by mě také autobusy. Cestuji sama a ráda bych si procestovala velkou část ostrova, tak bych se ještě chtěla zeptat, zda by se mi vyplatilo zapůjčení motorky? Předem moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Eliška.

O veřejné dopravě k Scala dei Turchi nevíme nebo spíše i neexistuje. Nejlepší spojení z Trapani je autobusem Salvatore Lumia do Realmonte. Od pondělí do soboty jezdí v 10:00, 14:40 a 17:30, v neděli jen v 19:45. Cesta trvá 3,5 hodiny. Jízdenka stojí € 10,60. Z Realmonte je to potom k Scala dei Turchi pěšky přibližně 2,5 km. Informace o místních autobusových společnostech najdete v našich otázkách a odpovědích. Je jich hodně a pro různé spoje jsou různé společnosti. Pokud chcete cestovat po celé Sicílii, je lepší si zapůjčit automobil - viz Pronájem aut. Motorka nebo scooter je výhodnější na kratší maximálně jednodenní výlety.

# 27.09.2017, 21:39.
Doporučili byste prosím, vhodné a bezpečné parkoviště v Palermu, aby bylo dostupné pěšky centrum? Nějaké hlídané. Aby se dala v autě nechat zavazadla bez cenností. Děkuji. Jiří.

Podívejte se na Parcheggio Multipiano Orlando. V provozu je 24 hodin denně, má 623 parkovacích míst. V denní období (5:00 - 14:00) od pondělí do pátku zaplatíte € 2,50 za hodinu, mimo tuto dobu € 1,50 za hodinu. Maximální denní taxa je € 9,00.

# 26.09.2017, 21:39.
Na 4500,- Kč se za plnou spoluúčast nemohu dostat. Už je to k 6000,- Kč. Poradíte mi? Děkuji. Ivana.

S přibývajícím časem se nabídka automobilů samozřejmě snižuje. Nicméně doporučujeme si nechat zobrazit všechna nabízená auta. Na portále Pronájem aut klikněte po zobrazení nabídek na Ukaž všechna dostupná auta úplně dole pod nabídkami. Nicméně filtr se přizpůsobuje i času vyzvednutí a vrácení automobilu. Zobrazuje jen automobily z autopůjčoven, které mají v zadané době otevřeno. V současné době je nejlevnější automobil s nulovými spoluúčastmi ve Vašem termínu, tj. od 1.10.2017 do 12.10.2017, za přibližně 4800,- Kč. Má nízký depozit - € 300,00. Je tam ale výjimka ve spoluúčasti při odcizení na jihu Itálie - € 200,00.

# 26.09.2017, 18:42.
Moc děkuji. Tohle celé jsem si našla, to je v pořádku. Jen se ptám na vaši zkušenost, zda půjčit s velkým poplatkem na spoluúčast nebo nechat základ. V Řecku jdeme po ulici, vybereme si půjčovnu a ani se nás nikdo na nic jiného neptá. Nekoukají ani na odřeniny. Tady zkušenost nemáme. Píší hned o zablokovaném depozitu a výši spoluúčasti, tak jen o plné ani ne částečné. Děkuji. Ivana.

Toto je otázka podstoupeného rizika. Jako u každého pojištění. Každopádně spoluúčast je horní hranice ceny, kterou v případě nějaké způsobené újmy na automobilu zaplatíte. Autopůjčovny na letišti jsou standardně fungující firmy. Mají své zaměstnance, kteří postupují podle určitého zavedeného systému. Není to tak, že by dělali všechno pro to, aby hledali každý škrábanec nebo každou skulinku v podepsané smlouvě. Počítejte však s tím, že pokud automobil nějak poškodíte, škodu zaplatíte Vy do výše spoluúčasti, zbytek pojišťovna. Je to samozřejmě jako vždy o lidech. Pokud narazíte na pečlivého zaměstnance, provede kontrolu důkladně, pokud na nějakého s volnějším přístupem, prohlédne automobil jen letmo. Na to ale nemůžete spoléhat. I kdyby taková praxe byla z 90%, vždy je těch zbývajících 10%. A zákony schválnosti fungují téměř na 100%. U Pronájem aut je možné automobil připojistit i v těch případech, kdy spoluúčasti nejsou v základu nulové, tento stav tedy lze dosáhnout u každého automobilu. V tomto případě se v případě plnění postupuje podle standardní spoluúčasti, uhrazenou částku potom obdržíte zpětně.

# 25.09.2017, 21:18.
Prosím o radu. 7.10.2017 přilétáme z Prahy na letiště v Trapani v 19:10 hodin. Rádi bychom se ještě ten den dostali na hlavní nádraží v Palermu, kde máme zařízený odvoz. Podle webu Terravision je spojení dočasně pozastaveno. Existuje ještě jiná šance, jak se do Palerma dostat? Vlakem nebo jiným autobusem. Děkuji za odpověď. Lukáš.

Viz naše odpověď ze dne 12.08.2017, 21:16.

# 25.09.2017, 12:20.
Děkujeme za Vaše úžasné informace, podle kterých jsme strávili na Sicílii krásnou dovolenou. Ještě jednou Vám moc děkujeme. Roman.

Děkujeme Vám za zprávu. Jsme rádi, že se Vám dovolená vydařila.

# 25.09.2017, 11:10.
Mohl byste mi prosím poradit, zda se lze vyhnout mýtnému nebo je nutné platit mýtné po celé Sicílii? Ráda bych se dostala z Trapani k Etně, je možné se tam dostat veřejnou dopravou a jaké jsou přibližně ceny? Moc děkuji. Valerie.

Zpoplatněny jsou dvě dálnice, A20 mezi Messina Nord a Buonfornello a A18 mezi Messina Sud a Catania Nord. Maximální ceny jsou € 10,10 resp. € 3,70. Bez platby mýtného se k Etně dostanete z Trapani po čtyřproudovce k Alcamo, odtud po dálnici A29 do Palermo a odtud po dálnici A19 směrem k Catania. Veřejnou dopravou je to složité a rozhodně ne výlet na jeden den. Z Trapani jeďte autobusem Segesta Autolinee za € 9,60 do Palermo k vlakovému nádraží a odtud vlakem Trenitalia za € 13,50 do Catania. Odtud autobusem AST pod Etnu. Autobus AST odjíždí v 8:15 z Piazza Giovanni XIII a na Etně u dolní stanice lanovky je v 10:15. Zpět potom jede v 16:30 a v Catania je v 18:30. Zpáteční jízdenka stojí € 6,60. Ceny lanovky a bus-jeepu pod Etnu najdete v odpovědi ze dne 01.08.2017, 12:08. Ubytování v Catania doporučujeme hledat přes Booking / Sicílie.

# 24.09.2017, 22:53.
1.10.2017 přiletíme do Trapani a řeším půjčení auta. Jsme jen dva s manželem a rozpočet stoupá. Auto si půjčit by nebyl problém, ale když připojistím, je to jednou tak drahé. Co radíte? Třeba na řeckých ostrovech si běžně na ulici půjčíme auto a víc neřešíme. Je tady nutné tolik připlácet? Kdyby se někdo našel na doplnění auta, bylo by dobré. Ubytovaní budeme v San Vito Lo Capo až do 12.10. Děkuji. Ivana.

Nevíme, kde zapůjčení automobilu hledáte. Podívejte se na Pronájem aut. Všechna vozidla jsou tam pojištěna jak proti havárii, tak proti krádeži. Rozdíly jsou jen ve výši spoluúčasti. Pokud si zapůjčíte automobil s tímto rizikem, tak nejvyšší spoluúčast se pohybuje kolem 50000,- Kč. Zapůjčení nejlevnějšího automobilu Vás vyjde pro Váš termín na 2500,- Kč. Nejlevnější automobil s nulovou spoluúčastí se pohybuje kolem 4500,- Kč.

# 24.09.2017, 11:26.
Jsme na týden na Sicílii na dovolené. Bohužel ale počasí nemá být nic moc, tak to vypadá spíše na cestování než na koupání. Máme půjčené auto a rádi bychom se zajeli podívat do Palerma. Doporučili byste nám prosím nějaké parkoviště poblíž centra, kde se dá stát? Nejlépe někde v pěší vzdálenosti od hlavních památek. Nebo je možné zaparkovat kdekoliv a placená parkoviště není třeba hledat? A co z památek v Palermu nevynechat? Moc děkujeme za rady. Veronika.

Informace o parkování v Palermo najdete v odpovědi ze dne 02.04.2015, 17:21. Je stále platná. Nejznámější památky najdete v každém průvodci. Podívejte se např. na Rady na cestu.

# 21.09.2017, 19:24.
Jak se nejlépe dostanu z letiště do centra města Catania? Děkuji. Eva.

Autobusem AMT Alibus za € 4,00.

# 21.09.2017, 19:22.
Příští týden letím na Sicílii a chtěla bych navštívit Liparské ostrovy. Je potřeba zakoupit předem lístky na trajekt, nebo stačí až na místě? Jaké ostrovy byste mi doporučili? Jednodenní výlet nebo vícedenní? Předem děkuji za rady.

Jízdenky stačí zakoupit na místě. Určitě doporučujeme navštívit tři nejznámější ostrovy - Lipari, Vulcano, Stromboli. Jízdní řády a ceníky najdete na stránce Trajekty - Aeolian Islands. Zda to řešit jednodenním výletem nebo vícedenním záleží na tom, jak důkladně budete chtít ostrovy poznat. Běžně se tam pořádají jednodenní okružní plavby se zastávkami na těchto ostrovech. Např. na Lipari a Vulcano je možné se dostat za € 42,00 - viz Get Your Guide. Další informace najdete v odpovědi ze dne 06.09.2017, 03:44.

# 20.09.2017, 21:13.
Chcela by som Vas poprosiť o radu. Letíme z Bratislavy do Trapani - Birgi. Prílet mame o 14:25 do Trapani. Potrebujeme sa nejako dostať do San Vito Lo Capo. Problem je, že je nás 7 osôb a Rentalcars nechceme riskovať, kvôli ich podmienkam. Nevieme, či je výhodnejší taxík, alebo autobus. Ďakujem za každú radu. Claudia.

Podmínky Pronájem aut jsou jedny z nejlepších. Samozřejmě v oblastech, které se týkají Rental Cars a které mohou ovlivnit. Většinu podmínek ale stanovuje konkrétní autopůjčovna, což je potom stejné u všech řetězců zajišťujících globálně pronájem automobilů. Do San Vito Lo Capo se z letiště v Trapani dostanete autobusem AST s přestupem v Trapani. Jízdenka z letiště do Trapani Porto Vás vyjde na € 4,90 a jízdenka z Trapani Porto do San Vito Lo Capo na přibližně stejnou cenu. Celkem tedy do € 70,00. Taxi Vás vyjde pro uvedený počet osob přibližně na € 125,00.

# 15.09.2017, 09:26.
Vážení Řehůřkovi, chystáme se za 14 dní na 5 dní na Sicílii, přiletíme v sobotu do Katánie a ve středu odtud odlétáme. Jsme rodina se 3. staršími dětmi ve věku 16, 13 a 9 let. Rádi bychom viděli hodně památek, ale také se vykoupali v moři. Plánujeme vypůjčit si auto na letišti a dali bychom přednost ubytování v menším příjemném městečku s možností koupání nebo i bydlení na více místech. Chtěla bych vás poprosit o radu, která místa zvolit pro ubytování, případně jak nejlépe naplánovat náš pobyt na Sicílii. Na dovolenou se moc těšíme, ale zatím jsme byli jen na severu Itálie, o jihu toho moc nevíme. Děkuji a těším se na odpověď. Jan.

Za 5 dní celou Sicílii nepoznáte. Vzhledem k tomu, že přiletíte do Catania, doporučujeme se tedy orientovat na tuto část pobřeží, kde najdete mnoho krásných historických i přírodních skvostů. My jsme přesně v této lokalitě byli také pět dní a z Catania jsme podnikali výlety na Etnu, k soutěsce Alcantara, Syrakus a Taorminy. Také jsme hodně času trávili u moře, ubytovaní jsme byli přímo u privátní pláže. Podívejte se na naši reportáž Sicílie 2016, kde je celý náš pobyt včetně výletů popsaný. Auto si doporučujeme zapůjčit přes Pronájem aut. Jednak tam je nabídka většiny autopůjčoven z lokality a jednak je vše zpracované v češtině včetně všech podmínek a technické podpory, včetně té telefonické. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking. Nicméně i ve zmíněné reportáži je odkaz na konkrétní ubytování, které jsme využívali my.

# 14.09.2017, 18:40.
Děkuji Vám za zprávu. Potřeboval bych vědět, jaké autobusové společnosti jezdí mezi Catania a Giarre / Riposto, případně Mascali. Děkuji Vám za zprávu. Roman.

Nejlepší spojení mezi Catania a Giarre / Riposto je vlakem Trenitalia za € 3,10. Vlaková stanice je v blízkosti Corso Italia, která spojuje Riposto s Giarre. Autobusové spojení zajišťuje Interbus za € 3,60. Spojení mezi Catania a Mascali autobusem zajišťuje stejná společnost za € 4,00. Jedná se o stejnou linku jako do Giarre.

14.09.2017, 09:40.
Prosím o informaci, kde je možné koupit jízdenku se společností AST z Catania na Etnu - Rifugio Sapienza, zda přímo v autobuse nebo někde v předprodeji. Kolik stojí zpáteční jízdenka a zda jezdí autobus také v neděli 17.9.2017. Dále prosím o informaci, v kolik hodin odjíždí z Catania v neděli 17.9.2017 na Etnu autobus AST a v kolik zpět do Catania. Děkuji Vám. Roman.

Autobus AST odjíždí v 8:15 z Piazza Giovanni XIII a na Etně u dolní stanice lanovky je v 10:15. Zpět potom jede v 16:30 a v Catania je v 18:30. Autobus jezdí každý den. Zpáteční jízdenka stojí € 6,60. Jízdenky se kupují na rohu náměstí. Ceduli s poutačem AST Biglietteria per Monte Etna uvidíte i od autobusových stanovišť.

# 09.09.2017, 17:52.
Chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadne času vyzdvihnutia auta z požičovne na letisku v Trapani. Prílet máme o 23:15. Kým sa odbavíme, chvíľu to potrvá a nie som si istá, či požičovňa bude ešte v tom čase otvorená, keďže niektoré spoločnosti ponúkajú možnosť vyzdvihnutia o 23:30, ale už nie neskôr, prípadne ďalší deň hneď o 0:00 alebo 00:30. Aké sú vaše skúsenosti? Mám sa obávať, že v prípade ak to nestihnem do 23:30, budem nejakým spôsobom penalizovaná, alebo to bude OK? Prípadne, ak mi viete poradiť spoločnosti, kde nebude problém s vyzdvihnutím v hore uvedených časoch, budem moc vďačná. Zatiaľ máme vyhliadnuté Keddy alebo Firefly. Vopred ďakujem za odpoveď. Zuzana.

V první řadě doporučujeme pronájem auta realizovat přes Pronájem aut. Budete mít k dispozici podporu (i ve slovenštině), na kterou se v případě nesnází budete moci obrátit a případné změny, zpoždění apod. řešit. Hned při rezervaci automobilu zadáváte čas, kdy si ho vyzvednete. Rentalcars Vám nabídne jen ty autopůjčovny, které mají v té době otevřeno. Každopádně počítejte s tím, že když je např. otevřeno do 23:00, ve 23:30 už nepochodíte. Stejně tak počítejte s tím, že vyřízení zapůjčení také trvá, takže pokud dojdete ve 23:25 a autopůjčovna zavírá ve 23:30, zřejmě bude problém také. Nicméně doporučujeme zadat čas vypůjčení do běžné doby, obdržíte nabídku všech vozidel, která jsou k dispozici. Vyberte si automobil podle svých představ a klikněte na Uložit na později. Obdržíte nezávaznou nabídku včetně kódu. Na základě tohoto můžete rezervaci doladit podle svých představ telefonicky s Rentalcars. Většina autopůjčoven nabízí za poplatek obsluhu i mimo pracovní dobu, tzn. že tam na Vás počká zaměstnanec, který Vám automobil předá včetně všech potřebných úkonů - smlouvy, depozity apod. Je možné, že i včetně tohoto příplatku bude automobil levnější než od autopůjčovny s delší provozní dobou.

# 09.09.2017, 09:44.
Prosím o informaci, zda mají senioři nad 65 let slevu na autobusy a vlaky, lanovku na Etnu a lanovku v Taormině. Dále prosím o informaci, zda je sleva pro invalidy na lanovku na Etnu po předložení průkazky. Děkuji Vám. Roman.

V tarifu taková informace není. V případě vlaku je možná sleva po zakoupení speciální karty. To se Vám ale v případě jednorázové cesty nevyplatí.

# 08.09.2017, 13:03.
28.9.2017 až 1.10.2017 se chystáme do Tropea. Manžel by rád shlédnul Liparské ostrovy. Mohu se zeptat, kde je možné si výlet objednat? Případně, zda lze využít jen trajekt? Kolik takovýto výlet stojí? Děkuji. Silvie.

Tento výlet se pořádá od 1. května do 30. října. Veškeré informace najdete na Comerci Navigazione. Z Tropea se vyjíždí v 7:15. Na Vulcano strávíte čas od 10:15 do 11:45, na Lipari od 12:00 do 14:20, na Stromboli od 16:00 do 17:20. Zpět do Tropea přijedete přibližně v 19:20. Výlet stojí € 45,00. Počítejte s tím, že se vybírá pobytová taxa € 5,00 za celé Aiolské ostrovy. Informace o tomto výletu najdete také v našem článku Aiolské ostrovy a ve fotogalerii Vulcano, Lipari, Stromboli. Podobný výlet lze zakoupit také přes Get Your Guide, dokonce za nižší cenu. Nicméně ve Vašem termínu není nic volného. Trajekty na Aiolské ostrovy jezdí z Milazzo. Jízdní řády najdete na stránce Trajekty - Aeolian Islands. Je to ale daleko a navíc musíte absolvovat trajekt z Villa San Giovanni do Messiny, takže se Vám výlet prodraží.

# 07.09.2017, 13:20.
Chystáme se příští týden na Sicílii do Fondachello di Mascali u Gairre a chcene podniknout výlet do Taorminy autobusem. Prosím o sdělení, kde je zastávka, jakou společnostní můžeme jet a kolik stojí jednosměrná a zpáteční jízdenka. Dále prosím o informaci, kolik stojí jednosměrná jízdenka lanovkou na Etnu a jízdenka obousměrná tam a zpět pro dospělou osobu. Prosím také o sdělení, kolik času máme počítat pěšky od horní stanice lanovky na Torre del Filosofo. Děkuji Vám. Roman.

Autobus jezdí z Mascali. Jedná se o společnost Interbus a zastávka by měla být na Via Orientale Sicula u lékárny. Nicméně nejsme si jisti, zda tady autobus zastavuje, nemá odtud aktuálně informace o tarifu. Jednosměrná / zpáteční jízdenka ze zastávky před Fondachello v Giarre stojí € 2,90 / € 4,80 a ze zastávky za Fondachello ve Fiumefreddo Sicilia stojí € 2,40 / € 3,80. Z Mascali jezdí vlak Trenitalia do Giardini Naxos za € 2,50, z nádraží potom autobusy ASM Taormina. Ceny lanovky pod Etnu najdete v odpovědi ze dne 01.08.2017, 12:08. Cesta od horní stanice lanovky k Torre del Filosofo trvá pěšky maximálně 1,5 hodiny. Za tuto dobu jsme to absolvovali s dětmi ve věku 6,5 a 11 let.

# 06.09.2017, 23:28.
16.9. budeme v Taormině a rádi bychom podnikli výlet na Etnu bez auta. Funguje tam veřejná doprava? Případně seženeme přímo na místě nějaké cestovaní kanceláře zajišťující jednodenní výlet? Poté budeme přejíždět z Torminy do Cefalu. Máme vlakové spoje předem rezervovat např. kvůli rostoucí ceně nebo přeplněnosti? Děkuji za Vaši odpověď. Lenka.

Městskou dopravu v Taormině zajišťuje ASM Taormina. Meziměstskou dopravu Interbus - autobusy a Trenitalia - vlaky. Na Etnu, k dolní stanici lanovky u Riffugio Sapienza, jezdí autobus AST v 8:15 z Catania - terminál před hlavním vlakovým nádražím. Vlaky z Taormina / Giardini jedou v 5:52 (6:30) a 6:43 (7:43). V závorce je příjezd do Catania. Jízdenka stojí € 4,30. Další informace najdete v odpovědi ze dne 06.08.2017, 14:52, ceny lanovky a bus-jeepu v odpovědi ze dne 01.08.2017, 12:08. Organizovaný výlet lze zakoupit přes Get Your Guide. Do vyhledávacího pole zadejte Taormina, zobrazí Vám to nabídku různých výletů k různým přírodním i historickým atrakcím včetně Etny. V případě regionálních vlaků nemá význam kupovat jízdenky na vlak online. Cena je stejná, rezervovat místo nelze.

06.09.2017, 03:44.
Chci poprosit o radu. V pondělí 11.9. chceme vyrazit trajektem z Milazzo na Liparské ostrovy. Ideálně na Vulcano, Lipari, Stromboli. To jsou předpokládám ty nejzajímavější. Odplutí z Milazzo mezi 8:00 a 9:00. Přes Váš portál pro trajekty se nám to nepodařilo nastavit. Můžete mi nějak prosím poradit? Pro dvě osoby, bez přespání. Je to vůbec reálné za den stihnout? Máme na to pouze den. Případně jakou jinou kombinaci byste doporučil pro jeden den? Jak cenově vychází zpáteční jízdenka pro dvě osoby? Stačí předpokládám, když si to zakoupíme na místě, že ano? Kde by bylo nejlepší v Milazzo parkovat a jak se zde ceny pohybují? Kolem 20:00 bychom přijeli a večer bychom odjížděli do Catania. Děkuji moc za ochotu. Hezký den přeji. Tomáš.

Na stránce Trajekty musíte zadávat jednotlivé cesty, tj. Milazzo - Vulcano, Vulcano - Lipari, Lipari - Stromboli, Stromboli - Milazzo. Realizovat to lze, ale vyjde Vás to hodně draho. Z Milazzo vyjíždí trajekt v 8:00 a na Vulcano je v 8:45. Cena je pro dva dospělé € 43,00. Z Vulcano vyjíždí trajekt v 10:45 a na Lipari je v 11:05. Cena je € 12,40. Z Lipari vyjíždí trajekt v 15:00 a na Stromboli je v 16:10. Cena je € 36,60. Ze Stromboli vyjíždí trajekt v 17:30 a v Milazzo je ve 20:25. Cena je € 44,90. Celkem tedy za osobu zaplatíte € 68,45. Je možné upravit pobyt na Vulcano s odjezdem ve 13:10 a příjezdem na Lipari ve 13:20. Cena je v tomto případě o něco vyšší - € 14,00. Jednotlivé trajektové jízdenky lze kupovat na místě. Vhodnější by asi bylo si zakoupit nějakou organizovanou plavbu po těchto ostrovech. Nicméně většina se už v září nekoná. Např. s Navisal se můžete vypravit k Vulcano a Lipari za € 28,00 na osobu 11.9.2017. Nalodění je v 8:30, odplouvají v 9:00 a návrat je v 18:00. Další podobnou plavbu lze realizovat s rezervací přes Get Your Guide. Parkování v přístavu v Milazzo najdete na Clarissa Viaggi.

# 04.09.2017, 19:19.
Chtěl bych se zeptat. Po příletu na letiště Trapani-Birgi. Kde staví autobus, který jezdí do Trapani? Zda je to u letiště, nebo je potřeba někam dojít? A následně, když vystoupíme na konečné v přístavu v Trapani, zda odtud jede autobus i na letiště nebo je potřeba v Trapani někam dojít? Děkuji. Michal.

Autobus AST má zastávku přímo před letištní halou. V Trapani v přístavu má zastávku ve stejném místě kam přijedete.

# 02.09.2017, 19:01.
V září odlétáme na 8 dní do Trapani. Máme v plánu navštívit ostrov Favignana. Je nejhezčí nebo byste doporučili jiný? Je v Trapani někde bezplatná pláž? Děkuji. Romana.

Každý ostrov má něco do sebe. Např. na Levanzo se nachází La Grotta del Genovese s paleolitickými malbami. Nicméně pokud tam jedete na jednodenní výlet, bude pro Vás asi nejzajímavější ostrov Favignana. Nezpoplatněnou pláž v Trapani najdete v části Casa Santa.

# 01.09.2017, 12:58.
Prosím, nevíte jaké autobusové nebo vlakové společnosti zajišťují dopravu na severu Sicílie? Budeme ubytovaní ve městě Gioiosa Marea a máme zájem o cestu do Millaza. A odtud na Liparské ostrovy. Rádi bychom také navštívili Etnu. Je možné se veřejnou dopravou z Gioiosa Marea dostat do Riffugio Sapienza? Děkuji Vám za odpověď. Hana.

Železniční dopravu zajišťuje Trenitalia, autobusovou dopravu několik společností, je to různé podle linek, lokalit apod. Z Gioiosa Mare se do Milazzo dostanete vlakem. První jede v 5:18, v Milazzo je v 5:56. Z vlakového nádraží do přístavu Vás zaveze městský autobus AST, linka č. 5, první jede v 6:30, v přístavu je v 6:40. Jízdní řády trajektů najdete na stránce Trajekty. K Riffugio Sapienza jezdí autobus AST z Catania. Bohužel jede v 8:15, 40 minut po příjezdu prvního spoje z Gioiosa Mare s přestupem v Messina.