SICÍLIE 2014

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2014

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2014. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 20.11.2014, 20:20
Rád bych vás poprosil o radu. Chystáme se na Sicílii příští týden a rádi bychom také navštívili Stromboli. Neporadili byste, jak to nejlépe udělat? Budeme mít půjčené auto, takže přesun po severním pobřeží je bez problému. Otázka je, odkud nejlépe hledat loď a jak podobný výlet realizovat. Díval jsem se na lodní řády a vypadá to, že by se dalo jet ráno lodí z Milazza a večer zpět. Je nějaká šance na přenocování na Stromboli, aby nebyl člověk limitovaný jedním dnem? Děkuji. Jan.

Ideální je to skutečně z Milazzo. Podívejte se na naši stránku Trajekty. Ubytování na Stromboli si zajistěte přes Booking / Stromboli. Jedna noc pro dva vyjde přibližně na € 66,00.

# 19.11.2014, 08:58
Pane Řehůřku, na přelomu března a dubna 2015 se chystáme s kamarády na cestu na Sicílii s tím, že po leteckém přesunu z ČR budeme cestovat místní dopravou, případně půjčeným autem po historických památkách. V souvislosti s tím bych měl na Vás tyto otázky: 1. v uvedenou dobu (březen, duben) jsou historické památky přístupné individuálním turistům? 2. za jakou cenu je možné se ubytovat v ubytovacích zařízeních typu našich motelů, ubytoven a podobných ubytovacích zařízeních levnějších kategorií? 3. je dopravní infrastruktura - autobus, vlak - dostatečně hustá na to, abychom ji používali k přesunům mezi jednotlivými místy? Naše zamýšlená trasa by byla: Palermo - Trapani - Marsala - Agrigento - Enna - Siracusa - Catania. Děkuji za odpověď. Vlastimil.

1. jsou přístupné, jaro je nejvhodnější pro poznávání historie Sicílie. 2. v nejlevnějších hostelech se ubytujete od € 8,00 za osobu a noc. Průměrné ceny těch levnějších se pohybují kolem € 15,00. Podívejte se na Booking / Sicílie. 3. Autobusy a vlaky mají síť hustou, ale především autobusy ve vnitrozemí jsou nespolehlivé v dodržování jízdních řádů. Dobré spojení je vlakem po východním a severním pobřeží.

# 19.11.2014, 08:33
Sicílie je pro mě a mého manžela sen. Rádi bychom ji příští rok navštívili. Bohužel jsem nenašla cenu pod 15000,- Kč na osobu letecky v červnu. Neměli byste nějaký tip? Bohužel neumíme ani jeden cizí řeč, což by byl asi problém jet bez cestovní kanceláře nebo to vidíte jinak? Moc děkuji. Pavlína.

Podívejte se na porovnání zájezdů na Sicílii od více CK. Zadejte rozmezí od 1.6. do 30.6. a leteckou dopravu. Nabídne Vám to i několik zájezdů těsně pod 15000,- Kč na 8 dní. Hotely jsou na východním pobřeží v blízkosti Taorminy. Mnoho zajímavostí na východním pobřeží zvládnete vlakem. Informace k výletům čerpejte v naší reportáži Sicílie 2006 a v těchto otázkách a odpovědích.

# 08.11.2014, 20:47
Mám trochu speciální dotaz. Rádi bychom jeli na dovolenou na Sicílii. Naším koníčkem je windsurfing. Nevíte, kde najdeme nějaké půjčovny nebo školy windsurfingu? Na internetu jsem zatím nic konkrétního nenašla. Děkuji. Markéta.

Windsurfing na Sicílii je hodně spojený s místem Puzziteddu na jihovýchodě. Najdete tam vhodné podmínky, půjčovny i kurzy wndsurfingu. Další vhodnou lokalitou je okolí San Vito lo Capo na severovýchodě.

# 26.10.2014, 20:40
Příští rok se chystám autem na Sicílii a chtěl bych se zeptat, zda jezdí nějaký lodní trajekt z Benátek na Sicílii? Případně odkud jezdí nějaký trajekt na Sicílii? Děkuji. Petr.

O trajektu z Benátek na Sicílii nevíme. Nejseverněji položený přístav, ze kterého vyplouvají trajekty na Sicílii najdete v Janově. Konkrétně odtud vyplouvají trajekty do Palerma. Dalšími přístavy jsou Civitavecchia, Neapol a Salerno. Jízdní řády a ceny najdete na naší stránce Trajekty - Sicily.

# 23.10.2014, 12:49
Pane Řehůřku, ve Vašich odpovědích jsem se dozvěděl mnoho zajímavých a dobrých informací. Potřeboval bych ještě ověřit jednu, pro mě podstatnou. Půjčovné na osobní vozidlo střední třídy - např. Ford Focus se pohybuje kolem € 200,00 až € 270,00 za týden. Platí to i v současné době? Děkuji za odpověď. Vlastimil.

Spíše počítejte s tou horní hranicí. Nicméně je to otázka konkrétní půjčovny, konkrétního automobilu, konkrétního vybavení a konkrétního pojištění. Podívejte se na naši stránku Pronájem aut.

# 18.10.2014, 14:24
Mám velice velký problém. Ve městě Catania mi neodbavili pejska na letišti. Bohužel z důvodu malých financí jsem ji tam musela nechat. Je na hotelu u recepční, kde jsem bydlela. Potřebuji poradit, jak a jakým stylem mohu pejska bez doprovodu do Prahy přivézt, co je potřeba a kde se to dá zajistit, abych byla na 100% jistá, že si ji mohu na letišti v Praze vyzvednout. Jsem už v koncích, letenky jsou strašně drahé, abych letěla tam a zpět. Fena váží 4 kg a je jí rok. Je to malá rasa, kterou jsem tam dostala od známé a která už tam nebydlí. Na letišti mi nikdo neporadí, na informacích letecké společnosti Vueling se se mnou nikdo bavit nechce. Ale porušily přeci moje práva! Co mám dělat, abych mohla své psí miminko mít doma? Děkuji. Anna.

Pokud Vám pejska neodbavili, zřejmě jste neměla vše v pořádku, tak jak mělo být. Musíte tedy mít vše, co je pro leteckou přepravu pejska v rámci EU potřeba. Konkrétně pro dovoz do ČR je třeba: mikročip, očkování proti vzteklině, cestovní pas, potvrzení veterináře o dobrém zdravotním stavu, přepravku splňující požadavky konkrétní letecké společnosti. Doporučujeme se obrátit na nějakou specializovanou společnost, např. Animal Transport. O cenách bohužel nemáme představu.

29.09.2014, 14:13
Mohu se zeptat na cenu taxi na Sicílii? Za kolik se dostanu z letiště v Catanii do Giardini Naxos? Děkuji. Iveta.

Taxi Vás přijde na € 80,00. Veřejnou dopravou: autobusem AMT č. 457 na Catania Centrale za € 1,00, vlakem Trenitalia do Giardini Naxos za € 3,95.

# 22.09.2014, 11:25
Příští rok se chystáme letět do Catanie na letiště (Catania Fontanarossa Airport), přílet máme kolem 9:30 v pracovní den (Út) a chtěl bych se zeptat, kolik tam stojí jízdenky do centra. A ještě potřebuji vědět jednu věc, zda tam je nějaká autobusová společnost, kterou bych se dostal do města Nicolosi, odkud bych rád šel pěšky na Etnu po cestě k hotelu Rifugi Alpini Sapienza. Předem děkuji za odpověd. Michal.

Z letiště Fontanarossa Vás do centra zaveze autobus společnosti AMT č. 457 - Alibus. Jízdenka stojí € 1,00. Do Nicolosi, ale stejně tak i přímo pod Etnu, Vás zaveze autobus AST, který odjíždí z Catanie (kousek od Catania Centrale) v 8:15, na Etně je za 2 hodiny. Zpět pak jede v 16:30.

# 15.09.2014, 12:27
Pokud ještě mohu poprosit o malý detail. Autobusy z Palerma do Castelvetrana a potom do Selinunte odjíždějí z jaké zastávky? A pokud jich je víc, tak co nejblíže přístavu. Přijedeme lodí. A lístky se kupují u řidiče nebo někde v terminálu? V jízdním řádu společnosti Salemi je uvedeno jen Palermo, tak nevím kde. A prosím ještě jedna věc. Mezi Trapani a Marsalou údajně jezdí nějaký vyhlídkový autobus kolem solných nádrží. Máte o tom nějaké informace? A v Marsale by mělo být muzeum, ve kterém prý mají vyzvednutou punskou loď? Velice děkuji. Jana.

Kromě jízdního řádu jsme Vám zaslali i link na oficiální stránky dopravce. Tam jsou uvedeny zastávky v Palermu. Autobusy vyjíždějí z Piazza Cairoli, kde je autobusové i vlakové nádraží. Místní dopravu po Palermu zajišťuje společnost Amat. Z Via Francesco Crispi v blízkosti přístavu Vám na nádraží jede okružní linka č. 139. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Kde se kupují jízdenky nevíme, ale bude to určitě v automatech, na stáncích, v tabácích apod. Jízdenka na 90 minut stojí € 1,40, u řidiče € 1,80. Jízdenky Salemi se kupují v Crystal Viaggi na autobusovém nádraží. Informace o autobuse mezi Trapani a Marsala najdete na Via del Sale in Bus. Museo Archeologico Baglio Anselmi ve městě Marsala najdete na Via Capo Lilibeo. Otevřeno je od 9:00. V pondělí se zavírá ve 13:30, od úterý do soboty ve 20:00. V neděli a ve svátky je otevřeno od 15:00 do 20:00. Vstupné stojí € 4,00, snížené € 2,00. Najdete tam i vrak punské lodi - Relitto della Nave Punica.

# 01.09.2014, 18:50
Prošel jsem odpovědi na Vašich stránkách a podobný dotaz jsem tam nenašel. Kamarádi se teď vrátili ze Sicílie, kam za pár dní jedeme také. Údajně měli velký problém s placením benzinu kartou v Itálii u dálnic. Nakonec vše platili v hotovosti, protože jim na benzinkách kartu neakceptovali, přestože měli embosovanou. V Rakousku tento problém neměli a karta jim fungovala. Tušíte, v čem mohl být problém? V diskuzích jsem tento problém moc nenašel a tak nevím, zda třeba jen nebyli výjimka. Ale údajně zkoušeli i více karet a nic. Jsou tam nějaké speciální podmínky anebo nějaký fígl pro kartu při čerpání? Např. výška limitu nebo nutnost zaplatit kartou předem? Anebo je třeba jistější vzít si kreditní kartu místo běžnější debetní? Měla by naše běžná karta fungovat i u samoobslužných stojanů, které se tam prý používají? Stejný dotaz asi položím i pro placení mýtného. Mělo by se dát kartou platit anebo s tím bývají problémy? A nakonec ještě dotaz rozšířím o nějakou radu, zda se vyplatí v Itálii pro benzín sjet z dálnice anebo tím moc neušetříme? To, že se určitě vyplatí vzít v Rakousku plnou nádrž, vím. Díky moc za rady a tipy. S pozdravem Honza.

Děkujeme za Vaši zkušenost. My jsme se s tímto problémem v Itálii nikdy nesetkali. Je ale pravda, že zásadně používáme k placení pouze kreditní kartu z důvodu 2% slevy, kterou na veškeré nákupy touto kartou máme. Na druhé straně pokud má obchodník vylepené symboly společností, jejichž karty přijímá, neměl by mít problém s jejich akceptací. Je ale pravda, že např. automobil na jinou kartu než kreditní většinou nevypůjčíte a to z důvodu zablokování částky odpovídající jistině pro případné problémy. Stejně tak to dělají některé hotely. O čerpacích stanicích takové informace nemáme. Stejně tak jsme neměli nikdy problémy s platbou mýtného. Každopádně pokud máte takové informace, doporučujeme si vzít tu kreditní kartu. U samoobslužných stojanů by karty také měly fungovat, stejně jako u bankomatů atd. Stejně jako v Rakousku, je i v Itálii mimo dálnice tankování levnější. Vzhledem k nutnosti zaplacení mýtného při sjezdu z dálnice však doporučujeme vše naplánovat tak, abyste tankovali po plánovaném sjezdu z dálnice. V Itálii je to složitější než v Rakousku :-)

# 01.09.2014, 10:17
Pane Řehůřku, je třeba na Sicílii mít s sebou regulaci do elektrické sítě pro nabíjení fotoaparátu, mobilu, apod.? Děkuji vám velice za dopověď. S pozdravem Dáša.

Na Sicílii je stejná elektrická síť jako v celé Itálii. Nabíječky s tenkými kolíky v jejich běžných zásuvkách fungují. Není třeba adaptér. Jedná se o tzv. eurozástrčky typu C se dvěma hroty, které mají průměr 4 mm. Tyto zástrčky se používají pro přístroje, které mají dvojitou izolaci a nevyužívají zemnící vodič. Tedy většina nabíječek pro malé spotřebiče (mobil, fotoaparát). Tyto zástrčky můžete použít po celé Evropě kromě Velké Británie a Irska.

# 19.08.2014, 23:57
Chtěl bych se zeptat na dopravu z letiště v Trapani do města. Máme přílet 8.10. s Ryanairem ve 21:45 a nikde jsem nenašel, zda jede nějaký normální autobus do centra i po 22. hodině. Děkuji za odpověď. Marcel.

Autobusy společnosti AST jezdí z letiště Birgi ve 22:30, 23:30 a 00:30. V Trapani jsou za 40 minut. Uvedené spoje jezdí každý den. Jízdenka stojí € 4,70. Nicméně v říjnu už mohou platit jiné jízdní řády.

# 19.08.2014, 23:21
Rozhodli jsme se jet na podzim v říjnu na Sicílii. Dovolím se zeptat na dvě otázky. 1. Trajektové lístky se kupují do Messiny na místě, kdy je nejvhodnější přijet do přístavu na pevnině? 2. Ve které části nebo světové straně je moře nejkrásnější a nejromantičtější? Je tomu jako obvykle na západní straně? Děkuji za odpověď. Stanislav.

Lístek zakoupíte přímo ve Villa S. Giovanni u společnosti Caronte & Tourist přímo v přístavu. Je to možné i online na stránce Trajekty - Sicily. Vzhledem k tomu, že trajekt jede každých 40 minut, je provoz víceméně plynulý, takže jak dojedete tak prvním nebo následujícím trajektem pojedete. Obzvláště ve Vašem termínu. Nejkrásnější pláže najdete v okolí přírodních rezervací, konkrétně např. na severu Riserva Naturale dello Zingaro. Pěkné pláže jsou také v okolí Taorminy na východním pobřeží. Pokud hledáte dlouhé písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, pak je najdete na jihu. Vyhněte se plážím v okolí velkých měst - Catania, Palermo.

# 15.08.2014, 10:53
Poradíte mi nejlepší dopravu z letiště v Palermu - Punta Raisi do Castellammare del Golfo, prosím? Děkuji. P.S. Máte velmi dobré stránky a nejspíše neskutečnou trpělivost. Gratuluji. Kateřina.

V první řadě je třeba se dopravit do centra Palerma k vlakovému nádraží - Palermo Centrale. První autobus jede v 5:00 a potom každou půlhodinu od 6:30 do 22:30. Poslední autobus ve všední den jede 00:15 a o víkendu 00:45. Jízdenka stojí € 6,30, zpáteční € 11,10. Linku provozuje společnost Autolinee Prestia e Comande. Můžete jet také autobusem společnosti Autolinee Segesta. Jedou čtyři spoje - 9:30, 12:30, 15:30 a 19:30. Jedna jízda stojí € 10,00. Pokud preferujete vlak, pak jezdí z letiště Trinacria Express. Jede přibližně 30 spojů od 5:54 do 22:10. Jízdenka stojí € 5,80 a spoj provozuje Trenitalia. Z Palermo Centrale se do Castellammare dostanete autobusem společnosti Russo Autoservizi. Autobusy jedou v 6:20, 12:30, 14:00, 14:30 a 17:15. O víkendu 8:00, 8:30, 11:00 a 20:15. Cenu jízdenky neznáme. Můžete jet z Palerma Centrale také vlakem přímo do Castellammare del Golfo. Jízdenka stojí € 5,75. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách Trenitalia.

# 28.07.2014, 07:44
Měl bych na Vás dotaz ohledně kempování. Jedeme ve dvou karavanech na Sicílii. Je povoleno kempovat i mimo kempy nebo jsou nějaké podmínky? V případě, že je možné kdekoliv zastavit, nemáte nějaké tipy, kde se dá v klidu odstavit auto a přespat v něm? Plánujeme z Palerma vyjet směr Trapani, a pak pokračovat do Agrigenta a dále směr Etna. Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Petr.

Kempování ve volné přírodě, na pláži atd. je v Itálii zakázané. Pouze se souhlasem majitele pozemku, což je prakticky realizovatelné pouze v kempech. Existoval seznam míst provozovaných i mimo kempy, bohužel provozovatel tento server zrušil - touring24.info. Našli jsme adekvátní náhradu - Camper Online - Sosta.

# 11.07.2014, 21:19
Jaká je přiblížná cena kempu za osobu a noc na Sicílii? Alžběta.

V italských kempech se ceny skládají ze součtu cen za místo, auto, osoby, vybavení atd. Do ceny zasahuje také sezóna, vybavenost kempu, lokalita atd. Seznam kempů najdete na Camping. Jsou tam ceny nebo také přímo odkazy na stránky kempů.

# 25.06.2014, 12:33
V září máme naplánovanou dovolenou na Sicílii, v rámci které se chceme podívat na Etnu. Můžete nám prosím poradit, kde hledat cenu za lanovku a následný výjezd autem, případě sdělit, jaká je cena? Jsme dva dospělí a dva studenti ve věku 22 let. Předem děkuji za odpověď. Ivana.

Na oficiálních stránkách Funivia dell' Etna bohužel ceny nejsou. My jsme tam byli v roce 2006. Tehdy stála lanovka přibližně € 25,00 a kombinace lanovka - off road - průvodce přibližně dvojnásobek. Poslední informace o cenách máme z roku 2011, kdy cena lanovky (zpáteční) byla € 28,30 a kombinace lanovka - off road - průvodce € 53,30. Děti do čtyř let neplatí a do 10. let mají slevu € 21,00 resp. € 13,00. Nad 10 let je už plné jízdné.

# 22.06.2014, 22:07
Řehůřkovi, byli jsme s cestovkou Alexandria minulý týden na Sicílii ve Fondatelo Mascali, v hotelu Atlantis Palace a čerpali jsme před odjezdem dosti doporučení z Vašeho informačního systému o Sicílii, kde byla řada užitečných myšlenek a tak bych Vám rád poděkoval za infomace, které sdělujete jiným a které jsme i my použili a byly nám velice užitečné a pomohly nám ke strávení krásného poznávacího týdne na Sicílii. Obdivuji Vás, že dokážete s úžasnou trpělivostí odpovídat na takové otázky. Jeli jsme tam za památkami a to se nám vydařilo i s Vaší pomocí. Děkuji a jsem s pozdravem. Míra.

Děkujeme za Vaši zprávu. Jsme rádi, že Vám naše stránky pomohly.

# 22.06.2014, 19:08
Sicílie je volba naší dovolené, poznat tento ostrov. Mám dotaz k výletu na Etnu. Jak se nejlépe obléci? Jaké doporučujete obutí? Co nezapomenout vzít do batohu? Je nutné obutí do moře? Máme si přibalit i něco teplejšího? Odlétáme 28.6. Děkuji za odpověď. Věra.

Budete se pohybovat ve výškách od 1900 m do 3000 m i více. Podle toho, kam až půjdete. Počítejte tedy s tím, že se může výrazně ochladit a mikina a větrovka Vám přijde vhod. Do batohu přibalte pláštěnku a dostatek pití. Obuv samozřejmě pevnou do horského terénu a s kvalitní podrážkou. Ne tenisky apod. s hladkou podrážkou. Pokud budete u moře v Catanii pod Etnou, tam jsou písčité pláže, takže obuv do moře není potřeba.

# 18.06.2014, 14:37
Ještě jednou se ozývám. Snad již nebudu obtěžovat. Jak je to s cestovními doklady do Itálie? Stačí občanský průkaz? Ale co děti, máme 1,5 roční dceru a 12. letého syna. Děkuji za odpověď. Daniel.

Občanský průkaz je cestovním dokladem pro jeho držitele. I když máte děti zapsané v občanském průkaze, nemohou na něj cestovat. Potřebují vlastní cestovní pasy, pro cestu do EU stačí i vlastní občanský průkaz. Zapisování dětí do pasů skončilo už 1. července 2011 a platnost už existujících zápisů skončila 26. června 2012. Během cesty do Itálie Vám doklady nikdo kontrolovat nebude. Pokud však budete muset doklady předložit např. při běžné silniční kontrole, můžete se dostat do problémů.

# 18.06.2014, 01:04
Děkujeme mnohokrát. Máte ještě nějaký tip, kde naposledy rozumně natankovat, asi v Rakousku? Zatím nashledanou. Daniel.

Ve směru na Brenner tankujeme těsně před Innsbruckem v Hall in Tirol na Shellu. Po sjezdu z dálnice na exitu 67 přejedete řeku, železnici a na křižovatce ve městě se vydáte doleva. Ve směru na Tarvisio tankujeme na Fun Wash Sprit v Arnoldsteinu. Sjěďte na exitu 366 a vraťte se do města, je až téměř na konci. Pokud pojedete po 22. hodině, sjeďte na exitu 353 a natankujte na Shell ve Fürnitz.

# 17.06.2014, 16:53
Děkuji za rychlou odpověď. Trajekt jsem zkoušel rezervovat předběžně i na Vašich stránkách a vyjde to asi podobně, jen snad o € 16,00 více za nějaký poplatek. Máte v ně větší důvěru? Kdybych jel přes Český Krumlov a pak následně přes Tarvisio, bude to levnější? Délka je asi stejná, ale nevím, jak je to tam následně s dálnicemi. V Německu se již musí také platit mýtné? Měli něco zavést pro cizince. Nevíte, v jaké fázi to je? Děkuji mnohokrát za cenné rady. S pozdravem Daniel.

Ohledně nástrojů pro vyhledávání, ať už se týkají dovolené, ubytování, letenek, cestovního pojištění, trajektů a jízdenek, snažíme se vždy volit nástroje, které mají dobré reference a většinu z nich také aktivně používáme nebo máme kladné ohlasy přímo od našich čtenářů. Z Českého Krumlova na Tarvisio budete muset jet přes tauernské tunely, kde se platí také mýtné a vyjde na € 11,00. Z Tarvisio do Salerno pak mýtné vychází podobně jako z Brenneru. V Německu se mýtné zatím neplatí, možná od roku 2015 nebo i později.

# 17.06.2014, 14:32
Od 13.9. máme v Cefalú rezervovaný bungalov. Jede nás včetně dětí 4 a jedno mimino osobním autem z Ústí nad Labem. Zatím nejvýhodnější cestu pro jednoho řidiče v poměru čas a cena jsem našel autem do Salerna přibližně 1650 km, pak trajekt do Palerma, € 350,00 zpáteční jízdenka s vnitřní kajutou a pak do Cefalú. Chtěl bych poprosit o několik rad. Napadá Vás výhodnější cestování, když budu řídit jen já? Co budu muset platit v Rakousku mimo dálniční známky za € 8,50? Nečekají nás nějaké placené tunely, když pojedeme, co Google navrhuje přes Brenner? Kolik nás přibližně čekají dálniční poplatky po Itálii. Brenner - Salerno a Palermo Cefalú - trajekt jsem našel na A-ferry. Cena mi připadá výhodná v poměru ceny z Neapole, která není pod € 500,00 nebo z Civitavecchia a Janova, což je kolem € 1000,00. Jen se bojím důvěryhodnosti platby předem. Trajekt provozuje společnost Grimaldi Lines, znáte ji? Mám věřit platbě předem? Mám jízdenku vůbec pořizovat předem nebo je lepší počkat na Last minute nebo kupovat přímo v přístavu? Cestou zpět bychom chtěli navštívit Neapol. Poradíte, kde zaparkovat, pokud bude na střeše box o který bychom neradi přišli? Je k dispozici nějaké hlídané parkoviště? Nebo dá se dokonce nějaké podobné parkovací místo objednat? Děkujeme mnohokrát za Vaše zkušenosti a odpovědi. S pozdravem Daniel.

Jednou z možností je rozdělit cestu na dvě etapy s přespáním někde uprostřed. Vše ale záleží na zkušenosti řidiče, to si musíte rozhodnout sám. V Rakousku zaplatíte kromě dálniční známky ještě dalších € 8,50 za průjezd Brennerem. Dálniční poplatky mezi Brennerem a Salernem Vás vyjdou na € 67,80. Na Sicílii Vás ten kousek dálnice vyjde na € 0,90. Zkuste si porovnat ceny trajektů také na vyhledávači na našich stránkách Trajekty. Využíváme ho právě díky kladným ohlasům. V sezóně je lepší si trajekt zarezervovat dopředu. Ve Vašem termínu nevíme. V půlce září je ale jisté, že těch trajektů bude méně, takže bychom rezervaci asi také doporučovali. Ohledně parkování v Neapoli se podívejte na stránku Parkopedia.

# 10.06.2014, 11:16
S kamarádkou plánujeme krátký výlet na Sicílii a chceme spát pod širákem a cestovat stopem, zajímalo by mě, zda je se spaním venku na Sicílii nějaký problém a zda se tam dá v pohodě stopovat. Děkuji za odpověď. Martina.

Kempování ve volné přírodě je v Itálii a tedy i na Sicílii zakázané. Ale jako všude platí, že pokud není žalobce, není ani soudce. Měla byste však o tomto vědět. Co se stopování týče, platí zde stejná rizika jako všude jinde a bohužel i přísloví, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu až se ucho utrhne. Nechceme Vás samozřejmě od spaní pod širákem a stopování odrazovat, je to zřejmě Váš cestovatelský styl. Jen je třeba zvážit poměr finanční úspory a potenciálních rizik.

# 30.05.2014, 13:29
Děkuji za odpověd, já jsem myslela, že nejtepleji bude na Sicílii. Ale tam si můžeme udělat klidně jen výlet. A podívám se tedy na Kalábrii, protože bez koupání by to nebylo pro děti ono. Doufám, že se počasí umoudří. Jedeme obytným autem a chtěla jsem i místo, kde se dá kempovat na pláži. Ale s tím asi nebude problém ve spodní části Itálie. Hezký zbytek dne. Katka.

Tepleji tam určitě bude, ale ptala jste se na teplotu moře. Moře je obecně na Sicílii chladnější než v Kalábrii. V celé Itálii je zakázáno kempovat ve volné přírodě, tedy i na pláži. Podívejte se na aletrnativní řešení - Camper Online - Sosta.

# 27.05.2014, 14:01
Chystáme se na dovolenou na Sicílii, budeme odjíždět už 11.6. Mám obavy ohledně počasí, že bude pro děti moře na koupání příliš studené. Nevím, zda má smysl jet tedy na Sicílii a nepřejet raději trajektem z Brindisi do Řecka. Co byste doporučil? Děkuji. Katka.

Pokud jedete na Sicílii jen k moři, pak je zbytečné jet tak daleko. Krásné moře najdete i v Kalábrii a v červnu už určitě např. u pláží na Capo Vaticano teplejší než na Sicílii.

# 21.05.2014, 11:59
Pane Řehůřku, mohl byste mi prosím poradit? Přiletíme do Catanie ve všední den ve 23:45. Dá se v tuto dobu ještě dostat do centra města Catania? Popř. nemáte tušení, kolik by stálo taxi? Jaká je přibližná cena za kilometr? Mnohokrát předem děkuji. Romana.

Poslední autobus AMT č. 457 do centra jede v 00:20 ve všední den a v 00:30 ve svátek. Taxi vás přijde na € 3,00 jako nástupní taxa, za každý kilometr zaplatíte € 1,00. Minimální taxa je € 5,00. Hodina čekání stojí € 18,00. Příplatky jsou následující: € 6,00 za vjezd na letiště a do průmyslové zóny, € 1,00 za každé zavazadlo. Další příplatky se pohybují od € 2,00 do € 4,00 za různé kombinace svátků a noci.