SICÍLIE 2015

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2015

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2015. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 30.12.2015, 22:33.
Děkujeme za odpověď. Ještě máme dotaz. My totiž budeme ubytovaní dva dny v Trapani a do Palerma pojedeme na jeden den a noc. Tak bychom se chtěli zeptat na dopravu z Trapani do Palerma. Jede nějaký vlak nebo jen autobus? Děkuji a přejeme hezký poslední den v roce 2015. Eva.

Z letiště v Trapani Vám do centra Trapani jezdí autobusy AST. Autobusy jezdí od 5:30 do 00:30 a jízdenka stojí € 4,90. Z Trapani do Palerma se dostanete vlakem jen s přestupem. Výhodnější je jet přímým autobusem Segesta Autolinee za € 9,60. Jízdní řády najdete na Bus Center.

# 29.12.2015, 23:24.
Pane Řehůřku, po nějaké době se na Vás opět dovolujeme obrátit s menším dotazem. Po výborné zkušenosti s Římem, který jsme navštívili v srpnu. Ještě jednou Vám tedy tímto děkujeme za pomoc. Itálie se nám zalíbila a tak jsme vybrali na léto další cestu, tentokrát na Sicílii. 1.) jakou nejlepší a nejrychlejší dopravu zvolit při cestě z Trapani do Palerma a zpět? 2.) vyplatí se jet na pláž v San Vito Lo Capo? Nebo nejdeme lepší? 3.) Na Sicílii jedeme opět jen na chvíli. Co vše je tedy nejlepší vidět v rozmezí od čtvrtka do neděle? Předem Vám děkuji za odpověď. Eva.

Pokud přiletíte na letiště v Trapani, pak doporučujeme do Palerma zvolit dopravu společnosti Terravision. Jízdenka Vás vyjde na € 11,00. To samé za cestu zpět. V Palermu je několik zastávek, máte tedy možnost volby podle umístění hotelu. Lokalitu San Vito Lo Capo se z důvodu pláží určitě vyplatí navštívit. Čtyři dny jsou na Sicílii krátká doba. Doporučujeme se tedy orientovat jen na tu část, kde budete ubytovaní. Jeden celý den budete určitě věnovat Palermu. Další den navštivte Trapani a Egadské ostrovy. Třetí den věnujte městům Erice, Segesta a Agrigento s Údolím chrámů. Ve zbývajícím čase pak již zmiňované San Vito Lo Capo, popř. přírodní rezervaci Zingaro, která je v blízkosti. Ideální by bylo si zapůjčit automobil, nejlépe už na letišti, popř. na dny mimo Palermo. Podívejte se na Pronájem aut.

# 29.12.2015, 00:21.
30.12.2015 odlétáme na Silvestra na Sicílii s cestovní kanceláří do města Catania. Se Silvestrovskou galavečeří. Na co mám být připravena? Také chceme výlet na Etnu. Manžel špatně chodí, tak asi jen nějakou odlehčenou verzi. Jaké tam bude v prosinci počasí? Co si vzít na sebe, abych s sebou nevezla zbytečně moc věcí? Děkuji za rychlou odpověď. Iva.

To, na co máte být připravena, Vám musí zodpovědět cestovní kancelář, která zájezd pořádá a která Vám sestavila program. Tam směřujte své otázky ohledně programu. Silvestrovskou noc strávíte pravděpodobně v některé z restaurací, kde očekávejte odlišné pojetí než u nás, ať už z gastronomického hlediska, tak i zábavního. Před půlnocí se pravděpodobně přemístíte na Piazza Duomo, kde v Catanii probíhají hlavní silvestrovské slavnosti a hlavní ohňostroj. Doporučujeme hodně využít fakultativní výlety, které Vám cestovní kancelář určitě nabídne. V současné době se denní teploty v Catanii pohybují kolem 15. stupňů. Počítejte však, že v případě Etny je to o více jak 10 stupňů méně a ve vyšších polohách bude určitě i mrznout. Etnu na přelomu roku neabsolvujte veřejnou dopravou. Doporučujeme to jen v rámci fakultativního výletu a s ohledem na manžela maximálně vyjet lanovkou a sjet zase dolů, pokud bude jezdit. Na sebe určitě oblečení a obutí do zimních hor.

# 14.12.2015, 22:32.
Děkuji za obsáhlou odpověď. Kdybychom jeli až na konec Itálie a přejeli trajektem jen ten kus mezi Itálií a Sicílií, na kolik by vyšel trajekt s autem pro 3 lidi + zpět pes? Počítá se na trajektu cesta za osobu nebo za celé auto bez ohledu, kolik jede lidí? Jak dlouho trajekt jede? V jakých časových intervalech jezdí? Je to levnější v týdnu nebo o víkendu? Myslíte, že máme zkusit cestu mimo dálnici? Záleží na dálnici výška auta, kdybyhom chtěli jet Fordem Custom z roku 2014? Jaké jsou tam podmínky a ceny pro výšku a šířku auta? Rozhodujeme se, zda jet z Neapole trajektem nebo to jet celé autem. Hezký zbytek večera. Gabriela.

Trajekt z Villa S. Giovanni do Mesiny Vás přijde na € 37,00 pokud se budete vracet ve stejný den, € 42,00 pokud se budete vracet do tří dnů. V ceně je auto i cestující. Za psa se neplatí. K ceně je třeba připočítat ještě Eco Pass, který stojí € 1,00 pro jeden směr, celkem tedy € 2,00. Trajektový lístek si můžete zabookovat na stránce Trajekty. Cesta trvá 20 minut. Trajekty jezdí po 40. minutách. V noci přibližně od 22:00 do 5:00 po hodině. Cena je stejná trvale bez ohledu na den v týdnu. Ve Vašem termínu je rozhodující při cestě mimo dálnici, především v úsecích přes hory, aktuální stav počasí. Kolem Perugia se sice průměrné teploty pohybují v lednu kolem 9. stupňů, ve vyšších polohách a mimo poledne mohou jít níže a při srážkách to může být nepříjemné. Alpský úsek Gemona - Tarvisio bude už jednoznačně zimní. Pokud nepojedete ve dvou ale ve třech, je už cesta autem po celé trase jednoznačně levnější.

# 14.12.2015, 10:34.
Mnohokrát Vám děkuji za odpověď! Rozhodli jsme se, že pojedeme cestu autem do Neapole, co jste uvedl v poslední odpovědi. Je to nejlepší varianta, je tomu tak? O kolik levněji vyjde cesta zpět do ČR z Neapole mimo dálnici? Vyplatí se to? Z Neapole bychom jeli trajektem do Catanie i s autem. Mohl byste mi prosím spočítat cenu trajektu s autem + 2 lidi a zpět se psem? Termín by byl v rozpětí od 9.1. až do 14.1. Je to jedno v jaké datum pojedeme. Záleží, kdy vyjde cesta nejlevněji v uvedených pěti dnech. Co byste mi doporučil za ubytování na trajektu? Kolik vyjde pronájem pohodlného sedadla či kajuty? Kde se musíme pohybovat při cestě na zpět se štěnětem? Jsou nějaká speciální pravidla na trajektu pro přepravu psů? A kolik by stálo u Vás pojištění na celou naší cestu v zahraničí? Předem děkuji. Gabriela.

Pokud tedy chcete volit variantu trajektem, pak Neapol - Catania je pravděpodobně pro Vás nejvýhodnější řešení. Ve Vašem termínu je nejlevnější spojení 11.1.2016, kdy zpáteční trajektová jízdenka pro dva se všemi poplatky včetně domácího zvířete při cestě zpět stojí € 123,00 (v ostatních termínech € 154,00). Je to cena za místo na otevřené palubě. Rozdíl ceny je pak následující: křesílko - € 57,00, vnitřní kabinka pro dvě osoby - € 198,00, vnější kabinka pro dvě osoby - € 218,00. Vše pro dvě osoby. Vzhledem k době jízdy 12 hodin, je podle našeho názoru dostačující to křesílko, takže cena trajektového lístku je € 180,00. Je to bez pojištění (neuskutečnění cesty - nemoc, úraz, …) a bez auta. Cestu tam uskutečníte 11.1.2016 ve 21:30, na místě budete 12.1.2016 v 9:30. Zpět pak odplouváte 12.1.2016 ve 23:45 a na místě budete 13.1.2016 v 11:45. Cestovní pojištění potřebujete na 5 dnů. Doporučujeme AXA Excelent s neomezenými léčebnými výlohami a s připojištěním odpovědnosti za škodu. Cena je pro dvě osoby 354,- Kč. Můžete si samozřejmě připojistit úraz, zavazadla atd. Přeprava malých domácích zvířat (psů, koček, ...) s cestujícími je povolena za předpokladu, že mají veterinární osvědčení a zakoupenou jízdenku. Musí cestovat na místech pro ně vyhrazených. Cestující je samozřejmě zodpovědný za jakékoliv škody způsobené zvířetem. Je možné, že tak malé štěňátko budete moci mít u sebe. Nikdy jsme se zvířetem necestovali, takže nemáme zkušenosti. Trajekt i cestovní pojištění si můžete nakonfigurovat a následně zakoupit přes výše uvedené stránky. Pokud pojedete zpět mimo dálnici, pak doporučujeme po dálnici trasu Neapol - Capua za € 3,00. Dále je cesta popsaná v článku Daleko domů na sever. Výhodnější je si trochu připlatit a jet po dálnici až po Orte, kam stojí mýtné € 19,20. Odtud pak je cesta popsaná v článku Domů přes téměř dvanáct stupňů zeměpisné šířky. V poslední době jezdíme úsek Mestre - Gemona po dálnici, cena je € 11,70 a mimo dálnici pak do Tarvisio. Kompletní trasa po dálnici stojí na mýtném v úseku Tarvisio - Neapol € 70,10. Úspora je tedy rozdíl mezi touto částkou a částkou za zvolenou variantu.

# 08.12.2015, 12:19.
Děkuji Vám za obsáhlou odpověď. Jaké náklady by byly, kdybychom jeli trajektem z Neapole do Catania, prosím? Dá se do Neapole jet mimo dálnici? Kdybychom nechali auto v Neapoli v přístavu, snížila by se cena za trajekt? S pozdravem Gabriela.

Jeďte následující trasu: České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Gemona - Mestre - Chioggia - Ravenna - Perugia - Terni - Orte - Salerno - Neapol. Je to přibližně 1350 km. Tato trasa je optimální. Co by se ušetřilo cestou přes Vídeň (mýtné za tunely), to byste projeli na pohonných hmotách. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii v úseku Gemona - Mestre € 11,70 a v úseku Orte - Salerno € 21,60. Celkem na poplatcích za oba směry tedy € 97,30. Při modelové spotřebě 5 litrů nafty na 100 km a italské průměrné ceně € 1,33 za litr celkem € 180,00. Cena za litr bude nižší, protože natankujete v ČR a do plné nádrže v Rakousku (to samé zpět) - tip je v Cestovatelově Blogu. Cesta Vás tedy vyjde na € 277,30. Trajekt Vás pro cestu tam (2 lidé) a zpět (2 lidé + pes) přijde na € 152,00. V konkrétních termínech se může cena lišit. Trajekty odjíždí ve 21:30 z Neapole, ve 23:45 z Catania. Cesta trvá 12 hodin. Doporučujeme si připlatit nějaké pohodlnější místo na cestu. Jízdní řády a rezervační systém najdete na Trajekty. Nezapomeňte na cestovní pojištění na celou dobu cesty. Uvedená cesta mimo dálnici je smysluplná, v jiných úsecích to víceméně nemá význam. My máme trasu mimo dálnici projetou v opačném směru až od Capua - přes Gaeta, Řím a Terni až po hranice s Rakouskem - viz naše reportáž Kalábrie 2002. Nemá to smysl, možná cestou zpět. Cestou tam, pokud pojedete na zarezervovaný trajekt, potřebujete určitou časovou jistotu. Dostatečnou rezervu potřebujete samozřejmě v každém případě. V modelovém případě Vás cesta autem až do Catania přijde přibližně o € 132,00 více než do Neapole. Když k tomu připočtete parkování v Neapoli v přístavu, která Vás vyjde řádově € 1,00 za hodinu, vychází cesta autem až do Catania lehce levněji.

# 07.12.2015, 15:00.
Obracím se na Vás s prosbou ohledně cesty na Sicílii. Potřebuji dojet na otočku do Catania a zpět do Českých Budějovic. V Catánii si vyzvednu štěně. Snažila jsem se vyhledat leteckou dopravu, ale není to možné, štěněti budou 2 měsíce a většina leteckých společností vyžaduje minimální věk 3 měsíce atd. Rozhodla jsem se, že si pro ní dojedu autem, můj dotaz tedy zní: odkud je nejvýhodnější trajekt pro 2 lidi a psa? Kolik se platí za auto na trajektu? A kolik by stálo mýtné do místa, odkud bychom jeli trajektem? Je ve vaší kompetenci prodej jízdenek na trajekt? Předem děkuji za odpověď. Gabriela.

Pokud Vám jde o co nejnižší cenu, pak nejlevněji to vyjde po silnici. Nejlevnější dálniční trasa je následující: České Budějovice - Linz - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Firenze - Salerno - Villa S. Giovanni - Messina - Catania. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, na mýtném v Itálii zaplatíte 2x € 72,50, za trajekt na Sicílii € 42,00 se všemi poplatky při cestě zpět ve stejný den. Mýtné na Silícii pak činí 2x € 3,70. Celkem tedy za dálniční známky, mýtné a trajekty to vyjde na € 203,10. Při spotřebě 5 litrů nafty na 100 km budou náklady na pohonné hmoty přibližně € 280,00 při ceně nafty v Itálii € 1,33 za litr. Celkem tedy cesta vyjde na € 483,10. Cenu lze výrazně snížit smysluplnou cestou mimo dálnici. První úsek mimo dálnici je Tarvisio - Gemona, druhý úsek Mestre - Chioggia - Ravenna - Perugia - Orte. V tomto případě zaplatíte na mýtném jen v úseku Gemona - Mestre € 11,70 a v úseku Orte - Salerno € 21,60. Celkem tedy € 33,30 a výsledná cena včetně pohonných hmot se sníží na € 404,70. Všechny uvedené úseky po dálnici i mimo dálnice máme projeté. Pokud chcete jet trajektem z důvodu minimalizace doby řízení, pak trajekt z Janova do Palerma Vás vyjde za obě cesty (auto, 2 lidé, pes) na € 366,46 včetně všech poplatků. Cesta do Janova Vás vyjde na € 8,70 za rakouskou dálniční známku, 2x € 9,00 za průjezd Brennerem a 2x € 36,90 na mýtném v Itálii. Celkem tedy € 100,50 + € 125,00 za pohonné hmoty (výše uvedené předpoklady), celkem tedy € 592,00. K tomu je třeba připočítat pohonné hmoty na trase Palermo - Catania - Palermo ve výši € 30,00. Je i více variant, např. trajekt Neapol - Catania apod. Jízdní řády trajektů najdete na stránce Trajekty - Sicily. Je tam i možnost online rezervace.

# 21.10.2015, 12:41.
Jsme 4 studenti, kteří studují v Palermu a jedeme tento pátek 23.10. do Catania za dalšími kamarády. Chtěl bych se zeptat, zda byste nám nedoporučili na této cestě nějaký vynikající tip na výlet. Máme tu auto, takže není problém kamkoliv zajet i mimo cestu, když to bude zajímavé. Mám na mysli nějaký zajímavý Národní park nebo místo, kde je nějaká zajímavá památka, případně i nějaké zážitkové destinace. Jsme tu první týden, takže zatím toho o Sicílii moc nevíme. Předem děkuji za odpověď. David.

Vaše optimální trasa bude následující: Palermo - Termini Imerese - Scillato - Enna - Catania. Budete projíždět kolem několika pěkných Národních parků - Riserva Naturale Orientata Pizzo Cane, Pizzo Trigna e Grotta Mazzamuto - Riserva Naturale Orientata Bosco di Favara e Bosco Granza - Parco delle Madonie. Všechny tři parky jsou velice atraktivní, posledně jmenovaný nejkrásnější, nicméně jejich návštěvu bychom doporučovali v jarních nebo letních měsících. Doporučíme Vám top město. Nachází se asi 30 km jižně od města Enna a jmenuje se Piazza Armerina. Kromě samotné krásy města s katedrálou a úzkými uličkami, můžete obdivovat především Villa del Casale, která byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO v roce 1997. Vyhlídka na druhé straně města - na Salita Cappuccini je úchvatná. Celková zajížďka je asi 40 km, pokud se vrátíte na dálnici Enna - Catania.

# 18.10.2015, 20:11.
Kolik prosím přibližně stojí taxi z letiště Palermo do města Palermo? Nebo jak se to přibližně pohybuje? Děkuji moc. Markéta.

Taxi do centra stojí € 45,00.

# 12.10.2015, 22:15.
Tak jen v rychlosti. Dnes jsme dali Etnu. Počasí skvělé, bez jediného mráčku. Možná jsme udělali chybu, že jsme nejeli lanovkou, ale šli jsme již z parkoviště pěšky a pak jsme jeli terénním autem. Bylo by toho moc jít to celé pěšky. Nahoru byl zákaz jít bez průvodce, ne už jen doporučení, takže jsme dali dva krátery nahoře a mazali jsme dolů. Byl to super výlet. Teď plánuji výlet někam okolo Cefalu, neboť tam máme druhý nocleh. Mějte se. Josef. P.S.: Ježdění po Krétě je proti zdejší divočině vyloženě uspávačka :-)

Děkujeme za cenné informace.

# 12.10.2015, 11:43.
Ráda bych si udělala výlet na Etnu, ale bohužel nemohu nikde najít ceny pro rok 2016. Mohli byste mi, prosím, poradit, kde tyto informace najít? Zajímají mě ceny lanovky, autobusu a průvodce individuálně, ale i pro skupiny studentů a dětí. Předem děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne Lucie.

Informace najdete na oficiálních stránkách Etna Tracking - Rifugi. Jsou tam informace o cenách z různých výchozích bodů. Vás zřejmě bude zajímat Rifugio Sapienza. Parkovné stojí € 0,80 na hodinu, € 2,50 na půl dne a € 4,00 na den. Jízda lanovkou Vás přijde na € 24,00 jednosměrně, € 30,00 včetně jízdy zpět. Kombinovaná zpáteční jízdenka na lanovku a autobus Vás vyjde na € 60,50. Výjezd lanovkou a autobusem na Torre del Filosofo a následně túra s průvodcem včetně sestupu dolů Vás vyjde na € 70,00. Další varianty túr s cenami jsou na výše uvedených stránkách. Děti by měly platit u lanovky a autobusu poloviční jízdné, u túr cenu s fixní slevou. Individuální ceny a ceny pro skupiny získáte na dotaz na kontaktech uvedených na výše uvedených stránkách.

# 10.10.2015, 15:14.
Jedu zítra na Sicílii na 10 dnů, jeden chci obětovat výletu na Etnu. Plánuji vyjet autem tam, kam až to půjde, zbytek pěšky. Je to rozumné a reálné? Dá se dojít až nahoru? Nechci se tam nechat vytáhnout lanovkou jako medvěd. Dá se rozhodnout již před výletem, zda to stojí za to kvůli počasí? Děkuji. Josef.

Pokud jedete autem a pokud tomu věnujete celý den, je to reálné. Doporučujeme zaparkovat na Rifugio Sapienza. Pokud však chcete vystoupat až úplně nahoru, ke kráteru, doporučuje se to s průvodcem od Torre del Filosofo. Doporučujeme si přečíst náš článek Oblast lávy, síry a popela. Předpověď sledujte na Meteo. Nicméně na neděli nejsou předpovědi zrovna optimální. Bude polojasno, občas může sprchnout a vítr bude dosahovat hodnot až 40 km v hodině. Příznivější počasí má být v pondělí, kdy bude vykukovat sluníčko více a vítr se uklidní na přijatelných 10 km v hodině. Nejlépe má být ve středu. Pokud však bude Etna zahalena v oblacích už před výletem a celkově bude zataženo, nemá význam se tam vydat. Při výstupu počítejte s teplotami kolem deseti stupňů. Nenechte se zmást teplotami v Catanii, které mohou dosahovat až 25. stupňů.

# 05.10.2015, 13:54.
Ráda bych se zeptala, na kolik vychází lístek na autobus z letiště v Palermu do centra? Děkuji. Markéta.

Spojení zajišťuje Autolinee Prestia e Comande. Jízdenka stojí € 6,30, zpáteční € 11,10. Autobus jede z letiště v 5:00, potom každou půlhodinu od 6:30 do 23:30. Poslední pak v 00:15. Zastavuje na Via Belgio, Via A. De Gasperi, Via Croce Rossa, Via Liberta (4 zastávky), Politeama, Via Emerico Amari a konečná je na vlakovém nádraží Palermo Centrale.

# 07.10.2015, 10:58.
Koupil jsem si přes vaše stránky lístek na trajekt Palermo - Civitaveccia u společnosti GNV. Trajekt měl asi 7 hodin zpozdění. Mám nárok na nějakou kompenzaci? Děkuji. Zdeněk.

Všeobecné podmínky osobní dopravy společnosti Grandi Navi Veloci (GNV) najdete na stránce General Conditions. Zpožděním trajektu se konkrétně zabývá odstavec 9. Jsou tam uvedené přesné podmínky, náhrady stanovené procentem z ceny jízdenky podle délky zpoždění, případné občerstvení na místě, kontakty a postupy. Náhradu lze uplatnit nejpozději do dvou měsíců prostřednictvím uvedené e-mailové adresy. Obecně doporučujeme si číst podmínky dopředu, protože ne vše lze uplatnit zpětně. Je možné, že konkrétní situace byla taková, že na nějakou kompenzaci Vám mohl vzniknout nárok.

# 26.09.2015, 08:31.
Jsme manželé a máme 4. letého syna. Nějak nás už nebaví trávit zimu v ČR a chtěli bychom zkusit na nejstudenější měsíce od ledna do března jet někam za teplejším podnebím. Bylo by možné nám nějak poradit při hledání takovéhoto dlouhodobějšího ubytování na Sicílii, jak na to? Chceme přijet autem, nepotřebujeme žádný luxus a nemáme ani nějaké požadavky ohledně lokality. Jen by to mělo být vzdálené od moře maximálně tak od 3. do 5. kilometrů. Jana.

Nevíme, jaké jsou Vaše požadavky na ubytování, jaké jsou Vaše představy o ceně atd. Nicméně tři měsíce ještě nejsou dlouhodobé ubytování. Předpokládáme, že chcete mít ty tři měsíce úplné soukromí a užít si to. Zkuste se podívat např. na kompletní nabídku Booking / Oliveri, které je u pobřeží. Seřaďte si to podle ceny. Nedá se sice zabookovat na více jak měsíc, lze však udělat dvě nebo tři rezervace po sobě. Ubytování ve Villa Magaeda 2 vychází na 11000,- Kč až 12000,- Kč za měsíc, což je něco málo více než 100,- Kč na osobu a den.

# 14.09.2015, 12:32.
Aktuální německý jízdní řád uvádí přestupní dobu z nádraží Messina Centrale na Messina Marittima 85 minut. Já jsem tam přestupoval naposledy v 90. letech a moc si to nepamatuji, ale myslím, že 85 minut je rozhodně přehnaná doba. Určitě to není tak daleko a ani odbavování na loď s předem zakoupenou jízdenkou FS, předpokládám, nemůže být tak dlouhé. Variantou je vybrat si spoj, se kterým mě přepraví i s vagónem na loď. Pokud chci jet v době, kdy takový přímý vlak nejede, musím přestoupit. A to mě velmi překvapila inzerovaná přestupní doba. Máte nějakou osobní zkušenost? Děkuji. Radovan.

Pěšky to zvládnete mezi Messina Centrale a Messina Marittima do 5. minut. Italské jízdní řády uvádějí přestupní dobu 10 minut. Přímé vlaky Trenitalia z Messina Centrale jsou typu Intercity.

13.09.2015, 19:17.
Zasílám zpětnou vazbu na online zakoupení lodního lístku. Jak jste uvedli, po zaplacení a vytištění rezervačního lístku si na pokladně vyzvednete lodní zpáteční lístek, je započítán i Eco Pass, nebyl účtovaný rezervační poplatek a byla odečtena sleva € 3,50 za online rezervaci. Jaroslav.

Děkujeme Vám za cenné informace.

# 06.09.2015, 12:19.
Chceme si na Sicílii půjčit auto, ale teď jsem zjistil, že požadují depozit, který se blokuje po dobu půjčení, ne zrovna malé částky - € 500,00 až € 1300,00. Chtěl bych se zeptat, zda je tato praxe běžná pouze u velkých mezinárodních půjčoven nebo i u menších místních, protože například v Řecku jsem nikdy nic neplatil. Děkuji. Milan.

Pokud je nám známo, tak v Itálii je toto běžná praxe. Nicméně doporučujeme systém Rental Cars, kde si můžete celou výši depozitu pojistit.

# 29.08.2015, 16:51.
10. září letíme ve třech na Sicílii, chceme si půjčit auto a cestovat. Chci se zeptat, zda se dá sehnat ubytování až na místě? Chceme vždy zůstat tam, kde se nám bude líbit a ne si dopředu vybírat. Předem děkuji za odpověď. Milan.

Ano, v září je tato možnost reálná, nicméně se připravíte o plnou kontrolu nad cenami a službami. V klidu domova vždy většinou vyberete pro Vás nejlepší ubytování. Doporučujeme si alespoň vytipovat lokality, kde se budete chtít ubytovat a v blízkém okolí pak několik vhodných ubytovacích zařízení. Doporučujeme si vše vyhledat na Booking / Sicílie. Budete mít přibližně představu o cenách a vybavenosti. Na místě se pak může samozřejmě cena a služby v ceně o něco lišit než při koupi přes Booking. Spíše na místě zaplatíte vyšší cenu.

# 28.08.2015, 15:14.
8. září letíme na Sicílii do Atanie se společností Vueling. Druhý den se chceme dostat autobusem přes Milazzo aliscafem na Stromboli. Další den plánujeme výstup na Stromboli a další den přejezd na Vulcano, kde strávíme jednu noc. Další den, a to je můj hlavní dotaz, bychom ráno chtěli přeplout zpátky do Milazzo a odtud se dopravit do Giare - Riposta, kde bychom rádi přesedli na úzkokolejku Circumetnea, se kterou chceme objet Etnu zpátky do Catania. Je to sobota. Myslím, že poslední vláček z Riposta jede ve 14:30. Dá se, prosím, stihnout tento poslední vláček a dostat se z Vulcano do Riposta do těch přibližně 14:00 hodin? Děkuji za odpověď. S pozdravem Miluše.

Doporučujeme spojení s Ustica Lines z Vulcano do Messina. První jede v 6:15 a na místě je v 8:05. Z Messina pak jede v 9:38 vlak do Giarre - Riposto, kde je v 9:39. Jízdní řády najdete na Trajekty a Trenitalia.

# 25.08.2015, 18:53.
Jen se chci zeptat, zda je toto lodní lístek (příloha) nebo se žádá ještě na pokladně nový? Děkuji za odpověď. Jaroslav.

Podle toho co uvádějí, předložíte na pokladně kód uvedený na rezervaci na základě kterého Vám vytisknout zpáteční lodní lístek, se kterým se prokážete při příjezdu na trajekt (ve Villa S. Giovanni i v Messině). Každá lodní společnost má ten postup a podmínky jiné. V případě Caronte & Tourist nás příjemně překvapila absence rezervačního poplatku a naopak uznání online slevy. Děkujeme za zpětnou vazbu.

# 25.08.2015, 05:48.
Chceme jet s rodinou příští rok na Sicílii. Chceme jet koncem června. A proto bych se rád zeptal na nějaký slušný hotel někde v polovině cesty. Budeme vyjíždět z Mnichova, takže klidně trochu blíže Sicílii. Musí se hotel na jednu noc objednávat dopředu nebo stačí po cestě někde zastavit? Jde nám samozřejmě i o rozumnou cenu. Děkuji Vám za odpověď. Roman.

Polovina cesty Vám vychází někde přibližně před Římem. Doporučujeme si vytipovat několik hotelů v předpokládaném místě dojezdu. Rezervace není nutná, ve vnitrozemí mimo turistická letoviska nebo turistické cíle nebudete mít problém sehnat ubytování v hotelu. Ubytování doporučujeme hledat na Booking. Počítejte s tím, že cena na místě bude o něco vyšší. Pokud však chcete získat nejlepší cenu (např. díky smart nabídce), doporučujeme si ubytování zarezervovat.

# 20.08.2015, 01:46.
Potřebuji pomoci s plánem cesty. 4.9. odlétáme s přítelem dopoledne do Říma a na Vulcano máme být 5.9. Jak se nejlépe přepravit z Říma na ostrov a pak zase 12.9. zpět? Z Říma odlétáme do Prahy 13.9. ráno. Zpáteční letenky s pobytem už máme zaplacené. Nějak se mi to nedaří propojit, asi špatně hledám. Cesta může být nakombinovaná různě (letadlo, vlak, trajekt), ale aby to na sebe nějak navazovalo a nejeli jsme dlouho. Děkuji za pomoc. Věra.

Toto není problém. Na Vulcano se dostanete 5.9. z Neapole, zpět pak 12.9. do Reggio Calabria. Do Neapole se lze dostat až 14.9. Cestu tam můžete absolvovat následovně. Z letiště jeďte autobusem Terravision za € 4,00 na Termini a odtud pokračujte vlakem Trenitalia do Neapole. Regionálním vlakem se tam dostanete za 2,5 hodiny a € 11,80, vlakem Intercity za dvě hodiny a € 26,00 a vlakem Frecciarossa za hodinu a deset minut a € 39,00. K přístavu se dostanete linkou metra L1 (Garibaldi - Universita). Z přístavu (Molo Immacolatella Vecchia) pak odjíždějí trajekty na Vulcano. Jízdní řády a možnost rezervace najdete na stránce Trajekty. Zpět pak dojedete do Reggio di Calabria. Odtud z Reggio di Calabria Lido budete pokračovat vlakem do Říma s přestupem ve Villa San Giovanni. Cena začíná na € 62,20. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 13.08.2015, 09:53.
Děkuji za Vaše stránky. Mnohokrát jsem je na svých cestách využila. Prosím o informaci. Jedeme letos na naši vysněnou dovolenou na Sicílii a to po vlastní ose autem s rodiči (67 a 74 let). Protože chceme strávit na začátku dva dny v Pompejích, rozhodli jsme se zkrátit trasu trajektem z Neapole do Palerma (máme uhrazeno s Grandi Navi). Máme trochu obavy, jak noční jízdu zvládneme, proto jsme raději zaplatili i vnější kajutu pro 4 osoby. Asi nemusím říkat, že cena je docela vysoká, ušetříme ale za naftu (1000 km, trajekt do Messiny a jeden nocleh pro 4 osoby). Teď po dlouhých diskuzích zvažujeme i cestu zpět trajektem a to 10.9.2015, je ale velký rozdíl v ceně Grandi Navi a Tirrenia. Prosím, nemáte informace, zda je mezi těmito přepravci velký rozdíl? Myslím spolehlivost, pohodlí apod. Bereme ohled na rodiče, nám by stačila lavička na palubě :-) Moc děkuji za případné informace. Moc děkuji za případnou odpověď. Romana.

Osobní zkušenosti s těmito společnostmi nemáme. Rozdíl v ceně bude především díky rychlosti, Tirrenia využívá na této trase rychlejší trajekt. Na místě je přibližně o hodinu dříve. Jinak spolehlivost bude stejná. Každá z těchto společností vypravuje z Palerma do Neapole jeden trajekt denně, vzájemně si konkurují v přibližně stejném čase vyplutí. Jízdní řády najdete na stránce Trajekty.

# 12.08.2015, 13:38.
O víkendu odjíždíme na Sicílii a zaujaly mě Vaše stránky. Ubytovaní budeme v městečku Lido di Noto a rádi bychom ostrov procestovali. Chtěli bychom vidět hlavně přírodu - Etnu, Taorminu a Trapani. Prosím Vás tedy o radu ohledně zapůjčení auta, tipů na výlety, popř. zda se dá z tohoto místa dostat i autobusem nebo vlakem. Děkuji a přeji krásný den. Martina.

Auto doporučujeme si zapůjčit už na letišti. Volte osvědčené nadnárodní řetězce. Můžete využít srovnávač Rental Cars. Tipy na výlety ve východní části ostrova najdete v naší reportáži Sicílie 2006, v západní části doporučujeme např. Riserva Naturale dello Zingaro nebo Egadské ostrovy. Z nedalekého Noto jezdí vlaky Trenitalia, autobusy AST a Interbus.

# 12.08.2015, 09:26.
Našla jsem Vaše stránky, které jsou plné užitečných rad, nicméně jsem přesto na něco odpověď nenašla, nebo přehlédla. Letíme poslední týden v srpnu na (pouze) 8 dní do Giardini Naxos a plánujeme, co všechno bychom stihli za tu dobu navštívit. Hotel nabízí jednodenní fakultativní výlety, ze kterých bychom rádi něco využili, ale nevíme, zda je lepší využít jejich nabídky, či vyrazit na vlastní pěst. Momentálně se rozhodujeme mezi výlety na Etnu, do Syracus a do Palerma. Na druhou stranu si neumíme představit, zda během jednoho týdne to není zbytečně moc, obzvláště, když Palermo je vzdálené tak, že by se vyplatilo zajet tam na 2 dny. Je lepší jet organizovaně nebo na vlastní pěst? Jízdní řády a návrhy si na Vašich stránkách najdu. Stojí výlet do Palerma na 1 den za to, když cesta tam trvá minimálně 4 hodiny jedním směrem? Velmi Vám děkuji za pomoc a přeji Vám všem krásný den. Renata.

Kratší výlety po východním pobřeží, především na trase vlakové dopravy, bychom volili individuálně. Vzdálenější výlety nebo výlety do vnitrozemí bychom volili z nabídky fakultativních výletů. Konkrétně na Etnu, k soutěsce Alcantara a do Palerma bychom jeli organizovaně. Taorminu, Catanii a Syrakusy bychom volili na vlastní pěst. My bychom vynechali minimálně to Palermo. Určitě budete chtít strávit nějaký čas i u moře.