Úvod / Vaříme / Bramborové pokrmy

ZAPEČENÉ BRAMBORY S MLETÝM MASEM A ZELENINOU  

recept na pokrm z brambor  

Na zapečené brambory s mletým masem a zeleninou potřebujete: 1 kg oloupaných brambor vařených ve slupce, 200g strouhaného eidamu. Masová směs: 300g mletého hovězího masa, 300g mletého vepřového masa, 100g rajčat, svazek kudrnky, 150 ml bílého jakostního vína, lžička skořice, 100g cibule, snítka tymiánu, sůl, pepř, olej. Zelenina: 200g barevných paprik, 200g cukety, 200g lilku, 3 ks mladé cibulky, 4 stroužky česneku, 3 snítky bazalky, sůl, pepř, olivový olej.

Brambory nakrájejte na kolečka silná přibližně 0,5 cm, sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Masovou směs připravte tak, že cibuli nakrájejte na hrubší kostičky a na oleji ji orestujte, přidejte osolené a opepřené maso a opečte, zalijte vínem a přibližně 10 minut poduste. Okořeňte tymiánem, skořicí a sekanou kudrnkou, krátce poduste, přidejte na kostičky nakrájená a semínek zbavená rajčata, promíchejte a případně ještě dochuťte. Papriku, cuketu a lilek očistěte a nakrájejte na malé kostičky, česnek a mladou cibulku nakrájejte na plátky. Veškerou zeleninu společně orestujte na oleji a dochuťte sekanou bazalkou, solí a pepřem. Pekáč plňte střídavě vrstvami brambor, masa, sýra a zeleniny. Zapékejte ve vyhřáté troubě při 180 stupních přibližně 20 minut.