Úvod / Vaříme / Bramborové pokrmy

ZAPEČENÉ BRAMBORY S UZENÝM MASEM A HOUBAMI  

recept na pokrm z brambor  

Na zapečené brambory s uzeným masem a houbami potřebujete: 800g vařených oloupaných brambor, 200g vařeného uzeného masa, 150g hub, 3 rajčata, 100g sádla, 20g hladké mouky, 80g strouhaného sýra, mletý pepř, sůl, strouhanka, masox.

Ve slupce uvařené brambory zatepla oloupejte a nechejte vyhladnout. Očištěné houby pokrájejte na plátky a poduste doměkka na části sádla. Na dno vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáčku urovnejte polovinu brambor pokrájených na plátky, osolte je, opepřete, posypte pokrájeným uzeným masem a houbami, poklaďte rajčaty pokrájenými na plátky a nahoru opět plátky brambor. Osolte je, opepřete a krátce zapečte v troubě. Z části sádla a z mouky připravte světlou jíšku, zalijte ji trochou vody s kouskem masoxu, rozšlehejte a povařte v hustší omáčku. Vmíchejte polovinu strouhaného sýra, nalijte na brambory a dopečte. Při dopékání pokrm posypte zbylou částí strouhaného sýra, pokapte zbylým sádlem a dopečte. Podávejte se zeleninovým salátem.