Úvod / Vaříme / Bramborové pokrmy

ZAPEČENÉ BRAMBORY PO EGYPTSKU  

recept na pokrm z brambor  

Na zapečené brambory po egyptsku potřebujete: 800g oloupaných brambor, 400g cibule, 300g mletého masa, 4 lžíce oleje, 5 lžic rajčatového protlaku, mletý pepř, sůl.

Oloupané brambory pokrájejte na tenké plátky, cibuli na tenká kolečka a skládejte ve vrstvách střídavě s mletým masem rozmíchaným s trochou vody do vymaštěného pekáčku. Každou vrstvu osolte a opepřete, vše zalijte rajčatovým protlakem rozmíchaným s dávkou vody tak, aby potraviny byly právě potopeny. Pokapte je olejem a pečte nejprve pod druhou částí pekáčku nebo pod alobalem v mírně vyhřáté troubě. Asi za čtyřicet minut vrchní pekáček (alobal) sejměte a dopečte do změknutí brambor. V hotovém pokrmu má být veškerá tekutina odpařená. Podávejte se zeleninovým salátem.