Úvod / Vaříme / Bramborové pokrmy

ZAPEČENÉ BRAMBORY SE ZELENINOU  

recept na pokrm z brambor  

Na zapečené brambory se zeleninou potřebujete: 400g brambor, 400g brokolice, 200g mrkve, sůl, pepř, 200 ml mléka, 2 zarovnané lžíce světlé jíšky, 2 lžíce posekané směsi zelených bylinek, 100g strouhaného ementálu.

Brambory omyjte, očistěte kartáčem a vařte je ve vodě asi 20 minut. Mezitím očistěte brokolici a rozeberte ji na růžičky. Mrkev oloupejte a šikmo nakrájejte na tenké plátky. Zeleninu každou samostatně povařte 3 minuty v osolené vodě, vyjměte a nechte okapat. Vývar ze zeleniny uchovejte. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Brambory sceďte, nechte trochu vychladnout, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Vymastěte zapékací formu a vrstvěte do ní plátky brambor, mrkve a růžičky brokolice. Každou vrstvu osolte a opepřete. Na bylinkovou omáčku uveďte do varu mléko se 150 ml zeleninového vývaru, vmíchejte jíšku a krátce povařte. Pak přidejte nasekané bylinky, osolte a opepřete. Zeleninu v zapékací misce přelijte omáčkou a posypte sýrem. Pečte v troubě zhruba 25 minut dozlatova.