FLORENCIE 2016

Florencie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Florencie 2016

Pokud je Florencie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2016. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Florencie a poplatcích na dálnicích, o dopravě z letiště do centra, o cestě vlakem z Florencie a do Florencie, o ubytování, o vstupenkách, o parkování, o městské dopravě, o Firenze Card, o pronájmu auta, o kempech, o Galeria Uffizi, o vyhlídce a najdete zde také mnoho dalších informací o Florencii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 12.10.2016, 09:44.
Vřelé díky za informaci, také jsem nikde nic jiného nenašel, ale jelikož tato karta je za € 84,00 - připlácí se za nějakou tašku a příručku - jen na 72 hodin a neobsahuje dopravu po městě, zdá se mi cena neúměrně vysoká. 72 muzeí a památek se nedá za tři dny navštívit. Tomáš.

Oficiální cena je € 72,00 - viz Firenze Card. K tomu si můžete přikoupit Firenze Card+ za € 5,00, která ji rozšiřuje o veřejnou dopravu na tři dny, přístup na wifi, mapu a další nabídky a slevy. € 84,00 je cena přes Get Your Guide, kde ke kartě za € 72,00 obdržíte právě ten zmiňovaný Welcome kit, ale hlavně možnost elektronického voucheru a bezplatného zrušení objednávky.

# 11.10.2016, 13:05.
Při svých častých cestách po Itálii - Neapol, Pompeje, Brixen, Bologna apod. - jsme vždy využívali zakoupené slevové karty na dopravu v místě a návštěvu místních památek. Auto jsme zaparkovali u hotelu a regionální i místní dopravu, jakož i muzea, lanovky, nebo např. Pompeje, jsme už měli po celou dobu pobytu zadarmo - vše 1x . Můj dotaz: chystáme se do Florencie a okolí. Existuje nějaká Toscana Card a eventuálně kolik stojí? Děkuji. Tomáš.

V Toskánsku víme jen o Firenze Card. Její cena je € 72,00.

# 02.10.2016, 19:07.
Chystáme sa na budúci týždeň pracovne do firmy, ktorá sa nachádza neďaleko Florencie. Chcela by som Vás poprosiť, či mi viete poradiť, kde by sme mohli zaparkovať s väčším autom - je to Ford Transit. Jeden deň by sme si tam chceli urobiť výlet, potrebujeme zaparkovať ráno a večer by sme podľa všetkého odtiaľ odchádzali preč. Ďakujem veľmi pekne. Viera.

Viz naše odpověď ze dne 11.09.2014, 12:01.

# 26.09.2016, 16:37.
Chystáme se se školou do Říma a prosadili jsme si devítihodinový rozchod ve Florencii. Mohli byste nám prosím poradit, co za tuto relativně krátkou dobu navštívit? Rádi bychom se podívali do Galerie Uffizi, ale protože neznáme přesné časové rozmezí, nechceme si nic rezervovat. Má v tomto případě vůbec cenu galerii navštívit? Jednalo by se o úterý dopoledne. Jan.

Pokud je Vaším hlavním zájmem návštěva Galleria degli Uffizi, potom ji určitě navštivte. Zbytek času potom můžete věnovat prohlídce Florencie. Historické centrum je na relativně malé ploše, stihnete tedy většinu památek. Přečtěte si naši reportáž Florencie 2011, kde jsou popsané jen několikahodinové procházky, díky kterým jsme poznali nejdůležitější exteriéry tohoto města.

# 28.08.2016, 21:07.
Chci se zeptat, zda máte nějaký dobrý tip na parkování ve Florencii. Máme ubytování úplně v centru nedaleko Santa Maria del Fiore. Jsme ve Florencii jen na jeden den a potom odjíždíme směr Řím. S tímto souvisí i můj druhý dotaz a to, jaká je nejlepší cesta do Říma z Florencie a zda nevíte, kolik by přibližně přišla na poplatky. My jsme našli myslím něco okolo € 30,00. Předem mockrát děkuji! Nikola.

Odpověď na první část otázky najdete v odpovědi ze dne 20.06.2016, 18:47. Z Florencie do Říma se nejlépe dostanete po dálnici A1. Mýtné je ve výši € 18,00.

# 21.08.2016, 00:29.
Prosím o radu. Chystáme se s obytným autem z Ravenny do Florencie. Mohl bych jet v klidu po dálnici, ale raději bych projel silnici SS67 přes Forli. Na mapě vidím dost hornatý a hlavně klikatý terén. Auto je dlouhé 7,50 metru široké 2,80 metru. Dotaz zní, zda není silnice tak úzká, že by bylo obtížné tudy projet. A poté z Pisy do Maranella. Opět mimo dálnici. Po silnici, která je stejně klikatá. Děkuji moc za odpověď. Petr.

Silnice SS67 a SS12 jsou státní silnice, u kterých jsou garantované určité parametry a kvalita. Vzhledem k tomu, že po obou silnicích i v těch nejklikatějších partiích funguje místní autobusová doprava, budou pro obytný automobil sjízdné. Doporučujeme si obě trasy virtuálně projet přes Street View na Mapy Google.

# 29.07.2016, 14:27.
Ráda bych se zeptala, zda byste doporučil cestu z Florencie do Prahy v pátek 19.8. nebo v sobotu 20.8. Abychom se vyhnuli zácpám. Trasu do Prahy byste volil přes Mnichov nebo Salzburg a České Budějovice? Mockrát děkuji. Kamila.

My bychom jeli přes Brenner, Salzburg a České Budějovice v pátek. V sobotu brzy ráno by však také neměl být výrazný problém. Jediné kritické místo vidíme Rosenheim - Salburg. Váš termín už nepatří k těm závažným.

# 20.07.2016, 20:35.
Chtěl bych se zeptat, u jaké firmy si pronajmout auto, protože co jsem se díval na recenze, tak jsem se až divil, co tam lidé píší. Že prý si člověk musí prohlédnout každý škrábaneček a dokonce, že někomu byla účtována pokuta v Pise dva měsíce zpětně, bez žádného důkazu, policejním spisu, to se však prý vyřešilo a jednalo se o podvod. Tyto faktory mě dohání k rozpakům, zda má vůbec cenu si pronajmout auto. Pronájem by byl na jeden den. Děkuji za odpověď. David.

Doporučujeme si auto pronajmout přes Rental Cars. Jsou součástí stejné skupiny jako např. Booking. V systému jsou přesně popsané podmínky, k dispozici je funkční česká podpora a většinou nabízí lepší podmínky než přímo od autopůjčovny. Na místě doporučujeme si samozřejmě vždy přečíst důkladně smlouvu. Často se stává, že půjčovny Vám do smlouvy zahrnou i pojištění, které je Vám k ničemu nebo ho již máte sjednané v rámci cestovního pojištění. Také rádi do smlouvy přidávají různé navigace a příslušenství. Pokud si však na toto dáte pozor, neměl by být problém si auto pronajmout za výhodných podmínek. Je to už standardní a v poslední době důležitá služba, která Vám usnadní cestování na dovolené.

# 04.07.2016, 18:35.
Jistě jste už nesčetněkrát odpovídali na podobnou otázku, ale je jich tu tolik, že pročítání je dost vyčerpávající. Chtěla bych se zeptat, jak to funguje, když si budu chtít půjčit auto, jak je to se zálohami a vyplatí se booknout to už v České republice? Docela mě vyděsily částky záloh kolem € 1000,00. Říkám si, zda by se nevyplatilo půjčit si skútr, ale plánujeme projet dost velkou část Toskánska, takže bych uvítala větší pohodlí. Předem děkuji za odpověď. Klára.

Téměř všechny autopůjčovny požadují embosovanou kreditní kartu s dostatečným krytím. I když si auto zabookujete a zaplatíte dopředu, z kreditní karty se strhnou služby a poplatky hrazené na místě (např. autosedačka, navigace, další řidič, poplatek za cestu do jiného státu, místní poplatky, pohonné hmoty atd.) a zablokuje se depozit, který kryje případné vzniklé škody. Např. v důsledku havárie, poruchy, pokuty atd. První poplatky podchytíte správnou konfigurací už při sjednávání zápůjčky, výši depozitu zase vhodným pojištěním. Doporučujeme vyhledávač a srovnávač Rental Cars, který má velké možnosti právě s minimalizací těchto nákladů. U každého automobilu jsou uvedeny přesné podmínky a výše těchto poplatků.

# 03.07.2016, 21:39.
Příští týden se chystám s rodinou autem do Toskánska. Ubytování máme zařízené v letovisku Cecina, odkud chceme vyrazit na výlet do Florencie a navštívit Pisu. Prosím Vás tedy o radu, kde ve Florencii a Pise zaparkovat. Zatím jsem vyčetla, že je nejlepší na okraji a dojet MHD, ale bohužel podrobnější informace jsem nenašla. Velice děkuji. S přáním hezkého dne Kristýna.

Viz naše odpověď ze dne 24.03.2016, 01:48.

# 03.07.2016, 21:29.
Chtěl bych se zeptat, na kolik přibližně vyjde cesta - mýtné - po Itálii od Brenneru do Florencie v okrese Prato v Itálii. Děkuji. Petr.

€ 32,50.

# 28.06.2016, 12:00.
Prosila bych o informaci ohledně levného parkování ve Florencii. Budeme bydlet v centru jednu noc. Můžete mi prosím poradit? Je možné nechat auto přes noc někde před městem a dojet do centra vlakem? Děkuji. Simona.

Doporučujeme zaparkovat na parkovišti Parterre v centru města na Via Madonna della Tosse. Toto parkoviště je v provozu nonstop a denní sazba je € 10,00 za první den. Jen jízdenka na okraj Florencie stojí € 1,50, pro dva tedy tam a zpět € 6,00. Pro tři cestující je cena tedy už téměř stejná a je to pohodlnější.

# 23.06.2016, 23:30.
Vážení Řehůřkovi, Vaše znalosti jsou fantastické! Moc Vám děkuji, bude to, jak se zdá oříšek, ale snad to zvládnu. Návštěvu Florencie chci dát synovi k narozeninám, tak mi na tom dost záleží! Udělám to podle Vašeho doporučení. Měli byste prosím nějaký extra tip na ubytování ve Florencii, alespoň lokalitu, případně jaký hotel doporučujete přes Booking, kde já obvykle hledám? Ještě jednou vřelé díky a krásný víkend přeje Ludvika.

Levněji než letecky se tam dostanete autobusem. Například Flixbus Vás tam zaveze s přestupem v Mnichově za cenu lehce nad 1000,- Kč. Student Agency nebo Tourbus s přestupem v Brně za cenu lehce pod 2000,- Kč. Eurolines s přestupem v Miláně za cenu lehce pod 2000,- Kč. My jsme ve Florencii bydleli v Residenci Il Giglio, kde jsme měli pronajatý apartmán. Ta v současné době přes Booking nabízena není. Navíc jsme volili toto ubytování s ohledem na účel, se kterým jsme tam jeli, tzn. v blízkosti baseballového stadionu. Pro Vás bude výhodnější hledat ubytování v blízkosti historického centra. Cenově dostupné je studio Florentia Suites, v blízkosti Santa Maria Novella. Přečtěte si naši reportáž Florencie 2011. Podívejte se také na Get Your Guide, kde si můžete zarezervovat vstupenky, jízdenky na Hop-on Hof-off atd.

# 23.06.2016, 18:50.
Velmi obdivuji komplexnost Vašich znalostí o Itálii aj. Obracím se na Vás s prosbou. Chtěli bychom jet čtyři dospělí na prodloužený víkend nejraději od čtvrtka do neděle do Florencie v září. Nedaří se mi najít letenku, i do okolí + potom vlak? Neporadil byste mi prosím? Autem jet nechceme. Srdečně děkuji! Ludvika.

Přímo do Florencie se z Prahy letecky nedostanete. Přímo létá společnost Fly Niki z Vídně. Z Prahy se dostanete napřímo s ČSA do Pisa a odtud potom přímo z letiště autobusem Terravision do centra Florencie za € 4,99. Viz Letenky.

# 21.06.2016, 22:45.
Rádi bychom se zeptali, kolem jaké částky se pohybují nejlevnější vstupenky v předprodeji včetně polatku za rezervaci do Galerie Uffizi. Na stránce B-ticket jsme našli lístky v ceně € 16,50, ovšem nejsme si jistí, zda už je to cena konečná včetně poplatku za rezervaci, či nikoliv. Moc děkujeme za radu. S pozdravem Anna.

€ 16,50 za plné vstupné, € 10,25 za snížené vstupné a € 4,00 za volné vstupné jsou oficiální ceny pro nákup vstupenek online. Oficiální stránky Galerie Uffizi s odkazem na online rezervaci najdete na Beni Culturali. Doporučujeme rezervaci přes Get Your Guide, kde je cena lehce vyšší, máte ale možnost elektronického voucheru na mobilu a možnost bezplatného zrušení rezervace.

20.06.2016, 18:47.
Chceme se s dětmi při zpáteční cestě autem ze Sardinie podívat do Florencie. Měli bychom tam být v neděli ráno. Potřebujeme do města nějaké povolení, případně ekologickou známku, poplatek? Kde můžeme zaparkovat, abychom byli co nejblíže v centru, dětem se moc nechce chodit. Moc děkuji za odpověď. Markéta.

Parkovací možnosti ve Florencii jsou uvedeny v odpovědi ze dne 11.09.2014, 12:01. Informace o ZTL zónách najdete na SaS - Servizi / ZTL, Area Pedonale, Sosta. Je tam mapa zón s časovými údaji, kdy tam platí omezení.

# 17.06.2016, 10:38.
Na konci srpna se na tři týdny chystáme už po druhé na okružní cestu Itálií a na 4 dny se chceme zastavit ve Florencii. Ubytování jsme si našli v Lastra a Signa - Eurotravel Bed and Car. Můžete mi poradit, jak se nejlépe pohybovat do, z a po Florencii veřejnou dopravou? Děkuji a přeji příjemný den. Miloš. P.S.: Náhodou jsem našel Vaši stránku a je úžasná a ohromně inspirující. Přeji mnoho zdaru a ještě jednou děkuji.

Autobusové spojení provozuje společnost ATAF. Přibližně 250 m od Eurotravel Bed and Car ve směru od Florencie je zastávka autobusu č. 72. Tím se dostanete do Florencie a odtud potom do konkrétního místa. Vyhledávač spojení, jízdní řády, tarify a další informace najdete na výše uvedených stránkách. Informace o třídenní návštěvě Florencie najdete v reportáži Florencie 2011. Možnost rezervace vstupenek najdete na Get Your Guide / Florencie.

# 13.06.2016, 18:55.
Ďakujem. Asi o tretinu lacnejšie ako som našiel ja. Mám ešte plán B a to je Florencia. Viete mi aj tu poradiť? Ďakujem. Roman.

Tronchetto je na ostrově asi ta nejlepší volba, na pevnině je sice levnější parkování, v případě jednodenního výletu je to však časová ztráta a v případě většího počtu osob narůstají finanční náklady za dopravu. Parkování ve Florencii viz naše odpověď ze dne 11.09.2014, 12:01.

# 16.05.2016, 17:16.
Prosím o tip na parkování ve Florencii s ohledem na pěší dostupnost do centra. Děkuji. Petr.

Viz naše odpověď ze dne 11.09.2014, 12:01.

# 09.05.2016, 19:37.
Tento víkend se chystáme do Itálie poblíž Florencie a chtěli bychom v sobotu nebo v neděli vyrazit do Florencie na celodenní výlet. Moc bych poprosil o radu s parkováním osobních aut. Mnohokrát děkuji za případnou radu. S pozdravem Jakub.

Viz naše odpověď ze dne 11.09.2014, 12:01.

# 06.05.2016, 11:57.
V lete sa chystáme za dobrodružstvom do Toskánska. Samozrejme chceme navštíviť aj Florenciu. Prosím, je potrebné zakúpiť si lístok do múzeí vopred cez internet, alebo priamo v daný deň na mieste? Ďakujem za informácie. Henrieta.

Vstupenky není třeba zakupovat dopředu, nicméně u dvou nejnavštěvovanějších - Galleria degli Uffizi a Galleria dell' Accademia to doporučujeme. Tvoří se tam dlouhé fronty. Podívejte se na možnosti přednostních vstupů s Get Your Guide. Zajímavou možností je nákup Firenze Card.

# 26.04.2016, 19:06.
Poraďte, prosím, něco o cestování hromadnou dopravou po městě. Děkuji. Eva.

Viz náš článek Florencie, třetí odstavec.

# 26.04.2016, 09:06.
Prosím o pomoc. Jak se dostanu z nádraží ve Florencii k hotelu Lorena? Moc děkuji. Dagmar.

Nádraží ve Florencii Stazione di Santa Maria Novella a Hotel Lorena jsou v historickém centru v pěší vzdálenosti přibližně 450 m. Z nádraží jděte přes náměstí k Basilica di Santa Maria Novella a na jeho úrovni odbočte doleva na Piazza dell Unita Italiana. Před Hotelem Majestic odbočte doprava a uličkou Via del Melarancio přejděte na Piazza di Madonna degli Aldobrandini. Hotel Lorena je po levé straně.

# 24.04.2016, 14:46.
Prosím o radu. Jak se dostanu z Benátek do Florencie? Moc děkuji. Dagmar.

Jeďte přímým vlakem Trenitalia Frecciarossa za € 49,00. Jízdenka stojí stejně z Mestre Centrale i Venezia Santa Lucia. Cesta trvá přibližně 2 hodiny. Jed možné, že v konkrétní datum a čas dosáhnete na lepší cenu jízdenky díky nějaké slevové akci. Podívejte se na spoje na výše uvedených stránkách. Autobusem z Tronchetto se tam dostanete za € 24,00 - viz Eurolines.

# 07.04.2016, 08:06.
Za 2 týdny se chystám autem do Florencie na 3 dny. Mám zajištěné ubytování bez parkování blízko historického centra. Teď mě trochu znepokojilo, když jsem se někde dočetla, že do města mohou vjíždět jen obyvatelé a parkoviště na okrajích jsou drahá. Můj ubytovatel se mi na můj dotaz zatím neozval. Máte pro parkování nějaký tip? Předem děkuji. Jana.

Viz naše odpověď ze dne 11.09.2014, 12:01. Jsou tam i parkoviště s nonstop provozem.

# 14.03.2016, 14:51.
Chystáme se do Florencie osobním autem. Rádi bychom se zeptali, jak je to s parkováním přímo ve Florencii? Je lepší nechat auto někde na předměstí a do centra dojet vlakem nebo autobusem? Nebo jsou v centru nějaká parkoviště? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. C.

Viz naše odpověď ze dne 11.09.2014, 12:01.

# 02.03.2016, 13:43.
Zřejmě pojedeme tím autem. Jsme dva, tak se to finančně asi mírně vyplatí a budeme flexibilnější. Jen poplatky za dálnice v Itálii pouze odhaduji, jsou různí provozovatelé dálnic. Existují nějaké přehledné stránky, kde zjistit cenu za úsek, který si zadám bez ohledu na provozovatele? Druhý dotaz - mám ráda papírové autoatlasy místo navigací. Mohl byste nějaký konkrétní doporučit? Děkuji. Jana.

Dálniční poplatky v Itálii zjistíte na Autostrade. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,50, na mýtném v Itálii v úseku Tarvisio - Mestre zaplatíte € 17,70 a v úseku Mestre - Florencie zaplatíte € 22,60. To samé při cestě zpět. My jsme vždy při cestách po Rakousku a Itálii používali autoatlas Marco Polo / Itálie. Jeho zpracování nám maximálně vyhovovalo a projeli jsme s ním hodně kilometrů napříč Evropou. Je ale pravda, že v současné době už ta navigace převládá.

# 29.02.2016, 10:28.
Chci cestovat do Florencie. Mám na to i s cestou 5 dní. Otázky: 1. Pokud pojedu autem - myslíte, že se dá zvládnout první den krátce prohlédnout Salzburg, přespat někde na trase za ním přibližně 50 až 100 km od Salzburgu a druhý den si krátce prohlédnout Benátky a večer dorazit do Florencie? 2. Existuje vhodnější a levnější doprava než to auto, pokud si nebudu chtít nic prohlížet na trase? 3. Myslíte, že mi stačí ve Florencii jeden den na prohlídku historického centra? Jeden den chci věnovat Galerii Uffizi. Předem děkuji. Jana.

Jak prohlídka Salzburgu, tak i pohlídka Benátek se dá stihnout. Je to samozřejmě o zběžné návštěvě. Ráno doporučujeme vyjet co nejdříve. V Salzburgu doporučujeme zaparkovat na parkovišti P+R Süd. Z dálnice A10 musíte sjet na exitu č. 8 Grödig a pokračovat po silnici č. 150 do centra, která Vás dovede k parkovišti po pravé straně. Parkovné stojí € 5,00 na 24 hodin. Kombinace celodenního parkování a jednodenní permanentky na dopravu pro 5 osob stojí € 14,00. Do centra odtud jezdí autobusy č. 3 a 8. Ubytování můžete hledat někde v okolí Flachau - viz Booking / Flachau. S cestou do Benátek počítejte 4 hodiny. Vyjet musíte tedy opět co nejdříve. Zaparkovat doporučujeme na Tronchetto. Existuje samozřejmě i levnější parkování. Vy však potřebujete co nejvíce času a ne ho ztrácet další dopravou. Parkovné stojí 1. a 2. hodinu € 3,00 za hodinu, 3. a 4. hodinu € 5,00 za hodinu, od 5. hodiny € 21,00 za 24 hodin. Tip na tento seznamovací výlet najdete v naší reportáži Benátky 2013. Do Florencie dojedete za 4 hodiny. Tomu tedy přizpůsobte odjezd. Tip na krátkou prohlídku Florencie najdete v naší reportáži Florencie 2011. My jsme to absolvovali v krátkých úsecích ve třech dnech, za den se to dá stihnout. Florencie má malé centrum. Výhodnost dopravy závisí na počtu osob. Je třeba si vypočítat nákladnost na osobu a porovnat to s veřejnou dopravou. Přímo do Florencie jezdí z Prahy společnost Eurolines - podívejte se na Jízdenky. Zpáteční jízdenka Vás vyjde na 3515,- Kč. Zpáteční jízdenka od Student Agency Vás vyjde na 3300,- Kč. Zpáteční jízdenka od Tourbus Vás vyjde na 3250,- Kč. Ceny jsou tedy stejné, volba dopravce závisí na termínu a případné akční ceně. Ubytování ve Florencii hledejte na Booking / Florencie.

# 21.02.2016, 11:36.
Prosím o informaci. Chtěli bychom v dubnu obytným autem do Florencie. Můžete nám poradit nějaký kemp? Máte zde nějaké zkušenosti? Děkuji moc za odpověď. Stačí odkaz. Blanka.

Přímo pro obytné vozy je vybudovaný na kraji Florencie kemp přímo u řeky Arno. Najdete ho na Via Generale Carlo Alberto Dalla Chiesa. Podívejte se na EC Vacanze. Další alternativní možnosti parkování s obytným autem ve Florencii nebo v její bezprostřední blízkosti najdete na Camper Online - Sosta / Aree Sosta Camper / Italia / Toscana / Firenze. Přečtěte si reportáž Florencie 2011.

# 03.01.2016, 16:41.
Chystám se koupit lístky na 7.5.2016. Myslím, že se začnou prodávat v pátek. Čerpala jsem z data 30.4.2016, což je také sobota. Jízdenka na 13:20 za speciální cenu stojí € 44,00 pro dva, hned pod tím v čase 13:50 je pro dva za € 38,00. Tam mi není jasná ta speciální cena. Stačí tedy koupit lístek za € 22,00 pro jednoho a ten platí pro oba cestující? Trochu mi to nedává smysl. Moc děkuji za odpověď. Hana.

To je ale přesně to, co jsme Vám psali. Speciální akce jsou jen pro určité vlaky, pro určité třídy, pro určitý počet jízdenek atd. Nejlépe to vidíte v jízdním řádu na Trenitalia, kde pro konkrétní spoj v daném termínu vidíte všechny dostupné ceny v různých variantách. Speciale 2x1 znamená, že dva cestující cestují na jednu společnou jízdenku za jednu cenu. Konkrétně spoj 30.4.2016 ve 13:20, vlak Frecciarossa 9532 nabízí pro dvě osoby v různých úrovních ceny od € 44,00 do € 218,00. Základní jízdenka Base / Standard pro dvě osoby stojí € 88,00. Pro tento spoj je nejvýhodnější Speciale 2x1 / Standard za € 44,00. Následující spoj 30.4.2016 ve 13:50 Frecciarossa 9430 nabízí pro dvě osoby v různých úrovních ceny od € 38,00 do € 218,00. Základní jízdenka Base / Sandard pro dvě osoby stojí € 88,00. Pro tento spoj je nejvýhodnější Super Economy / Premium za € 38,00. Ještě levněji můžete cestovat 30.4.2016 v 16:35 vlakem Frecciargento 9440, kde jízdenka Super Economy / 2. classe stojí pro dva € 34,00. Vzhledem k ceně je pravděpodobné, že bude stanovený počet jízdenek brzy vyprodaný. Potom bude na tento spoj nejlevnější Speciale 2x1 za € 44,00, až se ten vyprodá, bude nejlevnější Economy za € 68,00 atd. Až budou zveřejněny ceny na 7.5.2016, mohou být slevy na výše uvedené vlaky jiné. V každém případě je zbytečné řešit smysluplnost. Jedná se o speciální akce na konkrétní vlaky. Jízdenka za € 22,00 na výše uvedené vlaky pro jednoho nabízena není. Doporučujeme u každé akce číst podmínky. Konkrétně Speciale 2x1 neumožňuje změnu rezervace jízdenky.

# 03.01.2016, 16:04.
Chystám se koupit lístky na vlak ve směru Řím Termini - Florencie SM Novella. Cesta bude v sobotu. Mají se prodávat zvýhodněné jízdenky pro dvě osoby 1+1. Nějak tomu nerozumím. Když zvolím tuto speciální cenu, vyjde mi jízdenka pro dva za € 44,00. Pokud pojedu sama, vyjde na € 22,00. Nechápu, v čem je to zvýhodnění. Dokonce když seženu, koupím za 2x € 19,00, tedy za € 38,00 pro oba. Pokud tomu rozumím špatně, prosím o informaci, jak nakoupit. Děkuji. Hana.

Přečtěte si podmínky této slevové akce na stránkách Trenitalia - Offerte e Servizi / Offerte Speciali / Speciale 2x1. Mimo jiné je tam uvedeno, jakých vlaků se to týká, které vlaky jsou naopak z těchto nabídek vyloučeny. Také je tam uvedeno, že počet míst je omezen a tento počet je různý podle vlaku a třídy. Pokud tedy Vámi zvolený spoj spadá do vlaku, na který se sleva vztahuje, může být už počet jízdenek vyčerpaný. Potom Vám systém nabízí standardní cenu. Většinou je to nastaveno tak, že Vám nabídne podle počtu osob a spoje nejvýhodnější cenu v daném okamžiku. Pokud si konkrétní spoj rozkliknete, zobrazí se Vám všechny ceny ve všech třídách. Pro jednoho cestujícího vidíme nejvýhodnější cenu za € 29,00 v úrovni Standard / Super Economy. Neznáme ale Váš termín a spoj, takže na Vaše ceny nevidíme. Nemůžeme tedy posoudit.