GARGANO 2019

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2019

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2019. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 04.12.2019, 21:00.
Chceme vás požádat o radu. Chystáme se v červnu 2020 na Gargano autem. Jsme z Liberce a prosíme, zda byste nám mohl poradit cestu a také jak vysoké jsou dálniční poplatky. Předem děkuji. Marek.

Vaše optimální trasa je následujcí: Liberec - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale / Lesina - Gargano. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 61,60. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 10 dní, potom si kupte druhou rakouskou desetidenní dálniční známku na cestu zpět, je to levnější než jedna dvouměsíční. Pokud jedete do oblasti Manfredonia nebo Mattinata, je výhodnější sjet až na sjezdu Foggia. V tomto případě se mýtné v jednom směru zvýší o € 3,40.

# 14.11.2019, 10:29.
Pane Řehůřku, děkuji Vám za Vaši odpověď. Ještě bych měla dotaz ohledně restaurací ve Vieste. Vím, že v Itálii si v některých automaticky započítávají příplatek za obsluhu, nevíte jak je to ve Vieste, je to v těchto restauracích nějak uvedeno a jakou byste nám popř. doporučil? Současně se chci zeptat, zda nevíte, zda je v okolí nějaké vinařství, kde lze ochutnat a zakoupit víno. Předem Vám děkuji za Váš čas. Petra.

Běžně není spropitné započítané v ceně. Očekává se spropitné přibližně do výše 10%. V pizzeriích, bistrech apod. můžete za stůl nechat € 1,00 nebo € 2,00. Pokud je spropitné v ceně, většinou je to v restauraci nebo na jídelním lístku viditelně uvedeno. Z levných restaurací doporučujeme např. Pizzeria Notte e Di. Z venku nevypadá moc přitažlivě, ale mají tam výbornou pizzu. Najdete ji na Viale XXIV Magiio za parkem ve tvaru trojúhelníku po pravé straně, kousek před marketem Despar. Za solidní cenu se najíte i v Taverna Al Cantinone na Via Carlo Mafrolla. Je to v jižním výběžku. Nicméně pokud se projdete po Vieste, určitě najdete příjemnou restauraci, která Vám bude vyhovovat a kde se budete cítit nejlépe. V okolí Vieste je vinařství Cantine Cimaglia. Informace najdete na výše uvedeném webu.

# 12.11.2019, 11:00.
Pane Řehůřku, příští léto koncem července bychom se chtěli s rodinou podívat do Vieste. Chtěli bychom si užít krásné písčité pláže, čisté moře, mohou být i větší vlny - děti jsou již velké, v dosahu do centra Vieste. Zvažovala jsem, zda na sever či na jih od Vieste, nakonec uvažujeme spíše jižněji. Zaujalo mě Villaggio Sabbiadoro, Rezidence Rendez Vous, Villaggio Arcobaleno, Residence Pellegrino. Má to být poslední společná dovolená. Chtěla bych, ať máme na co vzpomínat. Můžete mi prosím poradit s ubytováním? Děkuji. Přeji pěkný den. Petra.

V tomto případě je těžké radit. Oblast jste si vybrala výbornou, pokud hledáte pěknou písčitou pláž s promenádou, pak určitě budete spokojeni. Ubytování musíte volit podle Vašich osobních preferencí na vybavení a služby. Ubytování doporučujeme vybírat přes Vieste Gargano. Pro doplnění nabídky potom přes Booking.

# 03.08.2019, 15:05.
Moc děkuji za odpověď. Myslela jsem, zda třeba nemáte konkrétní místní známé pro ubytování. Najdu přes Booking nebo Airbnb. Přiletíme do Bari 27.8. A odlétáme 7.9. Letí s námi dcery ve věku 13, 16 a 19 let. Chtějí být blízko pláže. Hledám buď Vieste nebo v Ostuni jsou pěkne apartmány za dobrou cenu. Prosím, můžete mi říct váš názor, která lokalita je lepší? Nebo má cenu zajet až do Solenta? Moc děkuji, je od Vas moc milé a příjemné dělit se o osobní zkušenosti. Děkuji. Jana.

Pokud hledáte pěkné písčité pláže, historické město a možnosti výletů do krásné přírody, potom je Viste nejlepší volbou. Oblázkové pláže najdete jižně od Vieste. V Marina di Ostuni je pobřeží členité, najdete tam spíše maličké plážičky. V tomto případě záleží spíše na výběru ubytování u vhodné pláže. To samé platí o podpadku italské boty.

# 03.08.2019, 10:09.
Pane Řehůřku, prosím, chystáme se do Itálie. Chceme si v Bari půjčit auto a jet do Vieste. Prosím, jaké jsou zde poplatky za silnice, je možnost volit i bezplatnou variantu? A nemáte náhodou tip i na ubytování v okolí Vieste? Moc děkuji. Jana.

Pokud se v blízkosti letiště připojíte na dálnici u Bitonto a sjedete u Foggia, zaplatíte na mýtném € 8,00. Je to ale zbytečné. Z letiště je to kousek k SS16, po které jeďte až za Barletta (až sem je to čtyřproudovka), kde se napojte na SP141. která Vás dovede až k Manfredonii. Odtud po SS89 dojedete až do Vieste. Máte samozřejmě volbu i pobřežní varianty s mnoha výhledy po SP53. Ubytování je závislé na mnoha parametrech - na jak dlouho tam jedete, v jakém termínu tam jedete, kolik vás tam jede a v neposlední řadě individuální požadavky na umístění a vybavení ubytování. Pokud jedete v prázdninovém termínu od soboty do soboty, je výhodné hledat nějaký last minute, např. přes Invia. Pokud hledáte individuální termín, potom je vhodné hledat ubytování přes Booking.

# 26.07.2019, 15:10.
Chtěl bych se zeptat na cestu do Gargana, zda je možné někde v severní Italii nasednout na trajekt a dovézt se někam poblíž. Původně jsme mysleli, že pojedeme na 2x a přespíme někde po cestě. Zajímal by nás tedy trajekt nebo pokud nevíte o nějakém ubytování přibližně v polovině cesty. Děkuji. Lukáš.

O takovém trajektu nevíme. Ze severu Itálie jezdí trajekty na Balkán v případě Jaderského moře nebo na Sicílii v případě Tyrhénského moře. Nicméně bylo by to i neekonomické. Doporučujeme si zajistit ubytování někde za polovinou cesty. Vhodné je použít Booking.

# 17.07.2019, 13:59.
Od 31.8. máme zaplacené ubytování ve Villagio San Pablo ve Vieste. Chtěla bych se zeptat, jak se tam dostaneme nejlevněji. Autem, letecky. Předem děkuji. Kristýna.

To nelze jednoznačně říct. Záleží na konkrétním termínu, tj. i do kdy tam budete. Nabídka akčních letenek je na Pelikan. Z Vídně je možné letět do Bari i za 1000,- Kč, do Říma za 750,- Kč. Z Prahy za cenu o něco vyšší. Záleží ale na konkrétních dnech. Z Bari, letiště Karol Wojtyla, jezdí do Vieste přímý autobus Pugliairbus za € 20,00. Z Říma, letiště Fiumicino, potom jezdí do Vieste přímý autobus Ferrovie del Gargano za € 34,00. S přibývajícím počtem osob je výhodnější automobil. Při hrubém odhadu začíná výhodnost automobilu při ceně letecké dopravy (včetně souvisejících transferů) od € 400,00 při naftě a € 500,00 při benzinu. V ceně je přibližná spotřeba, mýtné a dálniční známky.

# 15.07.2019, 17:40.
Pane Řehůřku, jedu s rodinou na dovolenou do Gargana - Foce Varano, ulice Viale Uria. Chci se jen zeptat, jaká je optimální trasa a případné mýtné? Děkuji a jsem s pozdravem. Jan ze Svratky.

Vaše optimální trasa je Svratka - Velké Meziříčí - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Rimini - Ancona - Pesacara - sjezd Poggio Imperiale - Lesina - Foce Varano. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 65,80. To samé při cestě zpět.

# 26.06.2019, 19:07.
Pane Řehůřku, mohu Vás poprosit o radu, kde lze zapůjčit loď, respektive motorový člun pro minimálně 4 osoby? Ubytovaní budeme v Rodi Garganico od 22. července a manžel má kapitánské zkoušky pro loď nebo plachetnici do 20. metrů. Děkuji moc za Váš čas a odpověď. Michaela.

V Rodi Garganico je v přístavu několik půjčoven, které Vám zapůjčí různé typy plavidel. Např. Nautica Vesta. Můžete využít i vyhledávací systémy. Např. Click&Boat.

# 26.06.2019, 09:58.
V polovině září se chystáme na dovolenou na Gargano. Letenky máme koupené na 10. září a přiletět bychom měli kolem 15:00. Můžete mi prosím poradit, jak se nejlépe dostat do Vieste? Vlaková spojení asi nebudou, ale doufala jsem v nějakou autobusovou dopravu. Nebo se vyplatí půjčit si auto? Moc děkuji za odpověď. Pekný den. Eva.

Z letiště v Bari jezdí v sezóně do Vieste Pugliairbus. Z letiště odjíždí v 17:15, ve Vieste je na Lungomare Europa ve 20:06. Zpět potom jede ve 2:20, 7:50, 13:35 a 17:32. Cesta trvá opět přibližně 3 hodiny. Služba funguje do 22.9.2019. Zpáteční jízdenka stojí € 40,00. Pokud chcete na Garganu podnikat i výlety, určitě se Vám vyplatí si vypůjčit automobil. Doporučujeme přes Rentalcars.

# 05.06.2019, 10:44.
Dostal jsem na vás kontakt. Mám prosím otázku ohledně dovolené. Máme jet autem z Jihlavy na Gargano do hotelu Marechiaro. Ale jsem úplně mimo. Nevím, jaké jsou poplatky a jak se jim vyhnout a kudy jet, aby to bylo pro mou rodinu nejjednodušší. Potřebuji poradit. Děkuji za každou informaci. Máme jet od 30.8. do 8.9.2019. Eduard.

Vaše optimální trasa je následující: Jihlava - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale - SS693 - San Menaio. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 65,80. To samé při cestě zpět. Ušetřit je možné cestou mimo dálnice. Smysluplné to je v úseku Tarvisio - Gemona po SS13 a v úseku Mestre - SS309 - Ancona - SS16 - Rimini Nord. Tudy jezdíme vždy. V ostatních úsecích doporučujeme jet po dálnici, mimo dálnici se to nevyplatí. Ve výše uvedeném případě zaplatíte na mýtném € 11,90 + € 29,40, úspora v obou směrech je tedy € 49,00. Trasy jsou popsané v našich reportážích týkajících se Gargana.

# 22.05.2019, 16:51.
Chtěli bychom se ve třech vydat autem na dovolenou na Gargano do San Menaio. Moc nefandím odpočinku řidiče v autě nebo na zemi na pumpě. Jeli bychom v pátek 12.7. s noclehem někde cestou a nástupem do hotelu 13.7. Uměl byste nám prosím poradit, kde by bylo přespání nejvhodnější? Máte nějaký tip? U Padovy? U Ferrary? Hotel? Kemp? Moc děkujeme. Hezký večer. Lenka z Opavy.

To hodně závisí na Vašem itineráři cesty, kdy budete vyjíždět, od kdy do kdy máte nástup na ubytování, atd. Vhodné ubytování po cestě můžete najít na Booking. My většinou na této trase doporučujeme A Casa di Paola. Je to kousek za polovinou cesty a nachází se kousek od sjezdu z dálnice A4 Cessalto.

# 16.05.2019, 09:56.
Chtěla bych Vás poprosit o informaci, zda je možné na Garganu nebo v jeho blízkém okolí vybrat peníze z bankomatu? Pokud ano, kde? A také, zda je možné na Garganu a okolí běžně platit platební kartou? Budeme ubytovaní v kempu Lido del Sole. Předem moc děkuji za odpověď. Jiřina.

Nejbližší bankomat, o kterém víme, je v sousedním Foce Varano. Z centra Lido del Sole je to 2 km. Nachází se za barem Sant' Antonio na Piazza del Porto. Hodně bankomatů je v Rodi Garganico a Ischitella, většinou u bank, z nichž nejrozšířenější je Bancapulia. Platební kartou zaplatíte běžně v supermarketech a větších marketech. Nicméně hotovost si určitě vezměte také s sebou. Na trzích a v drobných obchodech kartou nezaplatíte.

# 28.04.2019, 07:24.
Chtěla bych jet se synem na Gargano do Lido del Sole. A ráda bych se zeptala, jak se tam dostat z Brna, třebas vlakem. Děkuji za odpověď. Radka.

Vlakem je to s několika přestupy a docela drahé. Musíte se nejdříve dostat do Vídně. Tam jezdí hodně rychlíků. Směřujte to tak, abyste stihnula Euro Night 35233, který odjíždí z Wien Hauptbahnhof v 19:23. Do Bologna Vás jízdenka vyjde na € 99,00 a na místě budete v 5:20. Následně cestujte do San Severo. Intercity 603 odjíždí v 8:00, jízdenka stojí € 50,00 a na místě je ve 13:30. Ve 14:33 jede vlak Ferrovie del Gargano do Rodi Garganico. Na místě je v 16:07. Jízdenka stojí € 5,00. Do Lido del Sole by potom měly jezdi autobusy. Je to hodně složité cestování. Výhodnější je letět do Bari a odtud se dopravit do cílové destinace. Akční letenku lze zakoupit z Vídně do 1000,-Kč - viz Pelikan. Řešením může být si zakoupit zájezd včetně dopravy - viz Invia.

# 23.04.2019, 09:26.
Chcela by som sa na Vás obrátiť s prosbou o pomoc pri rozhodování sa, kam ísť. Nevieme sa rozhodnúť, hlavne na základe dopravy. Boli sme na oboch miestach, sú krásne, len pri ceste do Rodi Garganico sme doleteli do Bari a odtial to bola pohodka. Len tentokrát máme letenku do Neapola - prílet 21.7. o 13:40. Myslíte, že je nejaké spojenie na opačný koniec talianského polostrova niekedy popoludni z hlavnej stanice? Kedže teraz ešte nie je sezóna, nevieme sa k ničomu dopátrať. Ak by to nešlo, šli by sme do Scalea, kde sa vieme z Neapola dostať vlakom. Len, či náhodou neviete o spojení z Neapola do Rodi Gargano, alebo niekde na Gargano. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Vlasta.

Z Neapole do Foggia jezdí autobusy společnosti CLP. V neděli jedou ve Vašem čase v 16:00 a následně další tři spoje. Ve Foggia jsou za 2 hodiny a 15 minut. Jízdenka stojí € 11,00. Jízdenky se kupují v autobuse. Autobusy mají v Neapoli stanoviště v Metropark Napoli Centrale, což je autobusový terminál. Ve Foggia na autobusovém terminálu opět u vlakového nádraží. Vlak společnosti Ferrovie del Gargano jede do Rodi Garganico v 18:50 a na místě je ve 21:20. Jízdenka stojí € 7,10.

# 19.03.2019, 07:50.
Moc děkuji za odpověď. Nakonec jsme plány trochu upravili a budeme ve Vieste. V jízdním řádu jsem nenašla Bari. Existuje nějaký dopravce, který jezdí z Bari přímo do Vieste? Nebo pojedeme vlakem z Bari do Foggia a potom autobusem do Vieste? Děkuji moc. Jana.

Pokud přiletíte do Bari letecky, je spojení z letiště do Vieste v sezóně prostřednictvím Pugliairbus. Mimo sezónu se stejnou společností do Foggia a odtud autobusem SITA Sud Trasporti do Vieste. Z Bari se do Foggia nejlépe dostanete vlakem Trenitalia.

# 17.03.2019, 21:10.
Chtěla bych se zeptat na možnost dopravy z Peschici do Foggia. Jsou tato města propojena autobusem? Jak často jezdí? Děkuji za odpověď. Jana.

Je to s několika přestupy. Musíte jet nejdříve do Rodi Garganico na vlakové nádraží a odtud vlakem do Foggia. Spojů je hodně - autobus jezdí 14x za den, vlaky 10x za den. Většinou se přestupuje v San Nicadro Garganico. Jízdní řády najdete stránkách provozovatele Ferrovie del Gargano.

# 14.03.2019, 06:22.
Koncem července se chystáme s dětmi autem do Itálie, do Gargana. Pobyt začíná v sobotu. Potřebovali bychom poradit, kdy vyjet z Prahy a vůbec jak časově naplánovat cestu, abychom nestáli celý den v kolonách. Jet celou noc nechceme. Jsme ochotni přijet na místo pobytu i o den později, a nebo jet dva dny, jen abychom se co nejvíce vyhnuli kolonám. Ještě bych se zeptala, zda u Bologna jsou zácpy jen o víkendu, nebo jen v sobotu a pokud jen v sobou, tak zda jsou celý den. Předem děkuji za radu. Barbora.

Pokud Vám pobyt začíná v sobotu 27.7.2019, je to nejhorší termín o prázdninách z pohledu dopravní zatíženosti. Letní prázdniny začínají v Bádensku-Württembersku a v Bavorsku. Tyto dvě spolkové země na jihu Německa zaujímají 2/7 rozlohy Německa a také celkového počtu obyvatel Německa. Proto v tomto termínu bývají dálnice a silnice směřující na jih k moři přetížené. Pokud máte možnost vyjet už ve čtvrtek, doporučujeme to. Vyjíždět o víkendu nic neřeší. Nejkritičtější je to od pátku odpoledne do soboty odpoledne, ale i v neděli může být zvýšený provoz. Naplánovat to je hodně složité. Vzhledem k různým vzdálenostem cílových destinacích, jsou i ty časy výjezdu turistů různé a pokrývají celé období. Co se Bologna týče, je to problémové místo po celý den a i v týdnu. Doporučuje se tudy projíždět nejpozději do 8:00 ráno. Určitě v tomto termínu jeďte přes Brenner. Cesta přes Tarvisio v tomto termínu znamená obdrovské dopravní zácpy na dálnici u severoitalských letovisek.

# 02.03.2019, 18:22.
Ráda bych se zeptala, zda v červenci fouká na plážích na Garganu hodně vítr? Předem velice děkuji. Tereza.

Podle dlouhodobých statistik jsou letní měsíce na Garganu největrnější. Nejvíce je větrný červen, následuje srpen (90% červnových hodnot) a červenec (77% červnových hodnot). V roce 2018 byla v červenci průměrná rychlost větru 13,4 km/h, 2017 - 12,6 km/h, 2016 - 12,2 km/h, 2015 - 9,9 km/h, 2014 - 14,2 km/h, 2013 - 11,8 km/h, 2012 - 12,6 km/h, 2011 - 11,4 km/h, 2010 - 13,2 km/h. Jedná se o hodnoty naměřené ve Vieste, téměř stejné hodnoty jsou ale po celém pobřeží. Nejedná se tedy o nějaké extrémní hodnoty. Letos v červenci to může být samozřejmě jinak, stejně tak skutečné rychlosti se mohou lišit od těch průměrných. Každopádně v červenci jsme byli na Garganu 2x, občas jsme zaregistrovali větrnější počasí, nebyla to však dlouhodobá záležitost a už vůbec ne něco, co by nám nějak kazilo dovolenou a pobyt u moře.

# 23.01.2019, 18:02.
Chtěla bych Vás požádat o radu. Prosím pěkně, můžete mi doporučit, jak se s rodinou nejrychleji a nejvýhodněji dostanu z letiště v Bari do Peschici na Gargano? Předem moc děkuji za cennou radu. S pozdravem Kateřina.

Z letiště v Bari jezdí v prázdninové sezóně do letovisek na Garganu autobus společnosti Cotrap, tzv. Pugliairbus. Jízdní řády budou dostupné na výše uvedených stránkách až před začátkem prázdninové sezóny, včetně možnosti rezervace. Linka jezdí od začátku června do konce září. Jízdenka stojí € 20,00. Mimo sezónu je třeba jet stejným autobusem do Foggia a vystoupit na vlakovém nádraží. Jízdenka stojí € 11,00. Odtud pokračovat vlakem Ferrovie del Gargano do Peschci-Calenelle. Jízdenka stojí € 7,80. Odtud jezdí autobusové přípoje stejné společnosti přímo do Peschici. Jízdenka stojí € 1,10.