FLORENCIE 2015

Florencie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Florencie 2015

Pokud je Florencie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2015. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Florencie a poplatcích na dálnicích, o dopravě z letiště do centra, o cestě vlakem z Florencie a do Florencie, o ubytování, o vstupenkách, o parkování, o městské dopravě, o Firenze Card, o pronájmu auta, o kempech, o Galeria Uffizi, o vyhlídce a najdete zde také mnoho dalších informací o Florencii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 10.11.2015, 00:38.
Chystáme se s přítelkyní na cestu do Florencie. Pojedeme autem z Brna. Cenu za dálniční známku v Rakousku vím, ale rád bych se Vás zeptal, kolik bude orientačně stát cesta po dálnici v Itálii. Někde jsem četl, že mýtné je okolo € 35,00 za jednu cestu. Je to pravda? Děkuji moc za odpověď. Martin.

Aktuální cena mýtného na trase Tarvisio - Florencie je € 36,10 za jeden směr.

# 07.09.2015, 15:51.
Můžete mi doporučit trasu z Prahy do Florencie, která splňuje všechny požadavky: rychlost, benzinky a hlavně poplatky, ty hlavně. Děkuji moc. Vladislav.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Verona - Modena - Bologna - Florencie. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 32,40. To samé při cestě zpět. Je to nejrychlejší, nejkratší a nejlevnější trasa po dálnici. Pokud chcete ušetřit na poplatcích, pak budete muset z některých těchto parametrů slevit. Můžete např. ušetřit na mýtném za Brenner a v Itálii tím, že pojedete z Innsbrucku po silnici B182 a v Itálii pokračovat po SS12 až po Verona Nord. V tomto případě je úspora € 9,00 za Brenner a € 16,30 na mýtném v Itálii. Po SS12 můžete pokračovat i dále až do Modena. V tomto případě ušetříte na mýtném € 23,20. Dále přes hory to ale za další úsporu nestojí.

# 09.08.2015, 19:53.
Jsme tři holky a chystáme se na cestu do Florencie autem, a rády bychom cestou navštívily také Ravennu. Chtěla bych Vás poprosit o jakékoliv info, co se týče cesty, dálničních poplatků, či jakoukoliv důležitou radu. Ještě bych se chtěla zeptat, zda je možné přespat na divoko, to znamená pod širákem. Popřípadě na parkovišti u dálnice? S pozdravem a přáním hezkého dne. Jana.

Nepíšete odkud vyjíždíte, což je dost podstatné. Tedy obecně. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70. Pokud pojedete přes Brenner, zaplatíte ještě za průjezd Brennerem € 9,00. Pokud pojedete přes Salzburg a Villach, zaplatíte za průjezd tauernskými tunely € 11,00. Pokud pojedete přes Vídeň a Graz, pak už další poplatky v Rakousku neplatíte. V Itálii zaplatíte v případě cesty přes Brenner € 30,60, v případě cesty přes Tarvisio € 33,10. Pokud pojedete přes Tarvisio, můžete ušetřit smysluplnou cestou mimo dálnici až do Ravenna. Cesta je popsaná v naší reportáži Gargano 2008. Z Ravenna do Florencie bez poplatků po SS67. Mýtné při cestě zpět je v Itálii v případě cesty přes Brenner € 32,40 a v případě cesty přes Tarvisio € 36,10. V Rakousku je to stejné jako při cestě tam. Přespávat ve volné přírodě je v Itálii zakázané. Pokud budete spát v autě na parkovišti u dálnice, neměl by být problém.

# 20.07.2015, 11:14.
Pán Rehúrek, ak byste mali čas, mohli byste mi dat tipy na parkovanie vo Florencii? Buďto v blízkosti centra, tam sú len platené parkoviská, alebo parkovisko na okraji mesta dobre dostupné autobusovou alebo elektríčkovou dopravou do centra. Veľmi pekne ďakujem. Miroslav.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 11.09.2014, 12:01.

# 20.07.2015, 10:32.
Chystáme se na dovolenou autem z Prahy do Florencie, jaká je prosím nejrychlejší cesta a jak je to cenově s dálnicemi? A je cena odlišná u normálního osobního automobilu a devítimístné dodávky - Renault Master? Předem děkuji za odpověď. Lukáš.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 32,40, u dodávky € 33,20. Ceny se výrazně začínají lišit až s přibývajícím počtem náprav.

# 03.03.2015, 19:54.
Nevíte, kolik může stát vlak z Florencie do Pisa a zpět? Ten den. Přibližně. Díky za info. Jarek.

Standardní zpáteční jízdenka z Firenze S. M. Novella do Pisa Centrale v regionálním vlaku stojí € 16,00.

# 17.02.2015, 20:41.
Mám dotaz. Letíme v květnu s manželkou a synem do Říma. Dá se na otočku ráno dojet do Florencie, prohlédnout si něco z ní a vrátit se večer do Říma? Kolik stojí rychlovlaky - zpáteční jízdenka? Děkuji. Bohumil.

Určitě se to dá zvládnout. Vlakem Trenitalia Frecciargento a Frecciarossa se tam dostanete přibližně za hodinu a půl. Jízdenka stojí € 43,00. Dítě cestuje zdarma (0 až 4) nebo se slevou 50% (4 až 14). Standardní zpáteční jízdenka pro Vaši skupinku (v případě dítěte nad 4 roky) stojí € 215,00. Při nákupu však můžete využít mnoha slev. Např. ve skupině 2 až 5 osob dítě zdarma, rodina -20%, v sobotu 2x1, zpáteční ve stejný den atd. Seznam slev najdete na výše uvedených stránkách (Offerte e servizi / Prezzi Speciali) Vlaků jezdí hodně. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Tipy na prohlídku Florencie najdete v naší reportáži Florencie 2011.

# 05.02.2015, 14:19.
Mám na Vás otázku ohledně ceny vlaku z Pisy do Florencie, konkrétně v sobotu 21.3. Dočetla jsem se, že každou sobotu platí akce na jízdenky 1+1 zdarma. Ráda bych věděla, kde je potřeba zakoupit jízdenky (zejména zda je to možné v automatu na lístky přímo na nádraží)? Předem moc děkuji za odpověď. Zuzana.

Jedná se skutečně o zvláštní nabídku 2 x 1 - cesta ve dvou za cenu jednoho. Platí každou sobotu (plus v několika dalších mimořádných dnech) ve vnitrostátních vlacích na úrovni Business, Premium a Standard v 1. a 2. třídě. Neplatí v regionálních vlacích a ve vlacích na úrovni Executive, VL a Excelsior. Počet míst je omezen a liší se podle vlaku, třídy a úrovně služeb. Jízdenku za speciální nabídku musíte zakoupit dopředu minimálně do 24 hodin dne předcházejícího den odjezdu na stránkách Trenitalia, na pokladně ve stanici, v autorizované cestovní agentuře, v automatu nebo přes call centrum. Pokud budete nakupovat přes web, vyberete datum a čas spadající do akčního termínu a dva dospělé. Více informací najdete na výše uvedených stránkách - Oferte e Servizi / Prezzi Speciali / Speciale 2x1. Ověřili jsme to, poloviční cena tam skutečně naskakuje.

# 05.02.2015, 12:05.
Již loni jsem čerpala zkušenosti z Vašich stránek o Římě. Nyní se chystáme s manželem do Florencie. Něco jsem si již sama nastudovala, ale nikde jsem nenašla informaci, zda 90. minutová jízdenka na MHD (na elektrobusy nebo na normální autobusy) je přestupní, tzn. zda mohu v průběhu těch 90. minut vystoupit a nastoupit i do jiného č. autobusu. Hodlám využívat jednak linky el. busů (C1, C2, C3) a potom linku č. 12 pro okružní jízdu po Florencii. Předem děkuji za Vaši ochotu a znovu podotýkám, že Vaše stránky jsou super. Jiřina.

Jízdenka na 90 minut za € 1,20 umožňuje využívat přepravní služby ATAF od označení po dobu 90. minut. Měla by být přestupní. Ono to víceméně vyplývá i z popisu jízdenky, že se označuje při prvním použití dopravního prostředku. Navíc linky ve Florencii jezdí kratší dobu než 90 minut. Do té doby to zvládnete i se čtyřmi přestupy napříč Florencií. Doporučujeme si přečíst naši reportáž Florencie 2011.