KALÁBRIE 2013

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2013

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2013. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 08.12.2013, 04:36.
Se zájmem jsem se začetla do Vašich stránek a prosím o radu. V létě se chystáme do Scalea do hotelu Santa Caterina Villagge. Prosím o informaci, zda máte s tímto hotelem nějakou zkušenost a zda byste tuto oblast doporučil pro čtrnáctidenní dovolenou. Předem moc děkuji. Naďa.

S Hotel Santa Caterina Village Club zkušenosti nemáme, ale vzhledem k 42. leté historii budou mít v cestovním ruchu zřejmě solidní pozici a služby budou odpovídat jejich zkušenostem. Tato oblast je pěkná, nabízí mnoho zajímavých výletů do okolí, moře je nádherné. Nicméně z vlastní zkušenosti bychom více doporučovali nedaleké městečko Praia a Mare nebo San Nicola Arcella. Jsou tam podle našeho názoru pěknější pláže. To však neznamená, že ve Scalea jsou špatné. Na druhé straně Scalea je z pohledu historického centra zajímavější. Určitě oblast doporučujeme, do Praia a Mare si můžete na pláž nebo aquaparku někdy zajet. Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2002.


# 22.10.2013, 09:22.
Plánuji dovolenou do Kalábrie a chtěli bychom navštívit skalní městečko Zungri. Nemůžu ale stále najít cestu k němu. Zřejmě se nachází jihovýchodně od města. Dá se tam dojet autem nebo je to náročnější pochod? Máme s sebou malé dítě. Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď. Martina.

Kousek od skalního městečka je parkoviště s informačním střediskem. Zřejmě přijedete po SP17 a následně SP85. Dojede do Zungri, kruhový objezd přejedete přímo. Dojedete na větší křižovatku se stopkou, kterou také projedete přímo. Na následujícím rozcestí se budete držet spíše vpravo dolů, tady už začíná značení ke skalnímu městečku - hnědé směrovky. Pokračujete stále mírně doprava a dolů až dojedete na málé náměstíčko. To přejedete vpravo a prokličkujete se do úzké klesající uličky. Vedou sem hnědé směrovky ke kostelu Maria S.S. Neve a ke skalnímu městečku. Před kostelem se vydáte doprava a pak se propletete úzkými uličkami dolů k parkovišti. Měly by to být GPS souřadnice: 38.652910, 15.986311 - přesně takhle si je zadejte do Map Google a budete tam.

# 12.09.2013, 23:24.
Mocrát Vám děkuji za odpověď, spoje jsem na stránkách našla, ovšem ukazuje mi to cenu od € 6,00 až po € 21,00, což je pro mě docela rozdíl oproti ceně, kterou píšete Vy. Tak se chci jen, prosím, ještě zeptat na tuto nejasnost, abych pak nebyla překvapená :-) Jinak si moc cením Vašeho blogu, který mi v mnohém poradil, dobrá práce :-) Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Rebeka.

Ceny se pohybují od € 3,20 do € 20,45. My jsme Vám uváděli cenu za nejčastější a nejvýhodnější spoj. Jedná se o regionální vlaky, přímé spojení. € 6,30 zaplatíte za regionální vlak s přestupem v Rosarno, € 20,45 za kombinaci vlaku Frecciabianca a regionálního s přestupem v Rosarno. Vše mezi tím jsou různé kombinace přestupů a typů vlaků. Jeďte samozřejmě tím přímým regionálním. Jede v 5:05, 6:00, 6:48, 11:45, 12:45, 13:45, 16:45 a 19:45. V sobotu nejede ten 16:45 a v neděli je vše jinak - 6:50, 7:45, 12:25, 13:45, 16:20. V jiných časech musíte volit samozřejmě přestup a vyšší cenu.

10.09.2013, 17:10.
Chystáme se s přítelem do Kalábrie na Capo Vaticano. Přiletíme do Lamezia Terme. Díky Vašim stránkám jsem si již zjistila, že kyvadlovou dopravou se dostanu na vlakové nádraží a odtud mám pokračovat vlakem do Ricadi. Odkazujete zde na stránky Trenitalia, na nich jsem ovšem nenašla, že by vlak do Ricadi jezdil. Na Deutsche Bahn jsem spoje našla, ale většinou s přestupem v Rosarno. Ovšem bez cen. Tak jsem se chtěla zeptat, zda byste mi ještě nějak dokázal poradit ohledně té ceny? Předem mockrát děkuji za odpověď. Rebeka.

Jízdenka v regionálním vlaku stojí € 3,20. Při výběru na Trenitalia musíte zvolit záložku tutti i treni a zadat správně stanice: Lamezia Terme Centrale, Ricadi. Vyhledá Vám to vlaky, mezi kterými jsou také s přestupem v Rosarno, většina však jezdí přímo. Pokud hledáte jízdní řád moc dlouho dopředu, volte nejbližší den odpovídající Vašemu datumu. Např. 27.6.2014 je pátek, pak volte také pátek 13.9.2013. Pro tak vzdálené datumy ještě není jízdní řád, musíte se spokojit s orientačními hodnotami, které se ale při změně jízdních řádů už moc nezmění.

# 14.08.2013, 21:59.
Pane Řehůřku, po přibližně deseti letech chci spolu s bratrem, jeho přítelkyní a 11. letým rarachem navštívit naše známé v Kalábrii, konkrétně ve městě Scalea. Mnozí z nich se rozprchli za prací po Evropě, ale někdy se sjedou domů, mělo by to být právě teď na konci srpna a začátku září. Z Pardubic jsme vždy jezdili přes Znojmo a Hatě, Rakousko a pak střed Itálie, Benátky, tuším Padova, Ferrara, Bologna, Řím, Neapol a Salerno. Dalo by se jet po Jadranské straně Itálie? Zdá se mi to po pobřeží Jadranu záživnější. Současně se chci zeptat. Mohli bychom zkusit jet mimo autostrádu po nezpoplatněných komunikacích, nebo je to jen ztráta času? Mnohokrát předem děkuji za zodpovězení mých dotazů a přeji vaší rodině vše nej, zdraví a štěstí, v úctě David.

Ano, je to možné. Dálnice je kvalitní a atraktivní. Neustále máte výhledy na moře a na hory. Na mýtném je tato trasa dražší, protože na západní straně se už od Salerna dálnice neplatí. Nicméně vy zřejmě pojedete jen po Foggia, kdy ten rozdíl bude jen necelých € 5,00 v případě celé trasy. Jet po východním pobřeží mimo dálnici po celé trase nedoporučujeme. Od Rimini je to jedno velké letovisko a i mimo hlavní sezónu se zde tvoří zácpy. My jsme tímto způsobem absolvovali tuto trasu v roce 2002 - viz reportáž Kalábrie 2002. Pokud chcete jet mimo dálnice, doporučujeme jen úsek Tarvisio - Gemona a Mestre - Rimini Nord. Je to popsané v reportáži Gargano 2008. Existuje i další možnost, kterou máme vyzkoušenou. Po východním pobřeží jet mimo dálnici v úseku Tarvisio - Gemona a Mestre - Ravenna. Odtud pak přejet po bezplatné čtyřproudovce na západní pobřeží ve směru Ravenna - Cesena - Perugia - Orte. Je to také výrazná úspora. Jezdí tam však hodně kamionů a silnice je v horším stavu. Doporučujeme ji absolvovat jen za denního světla a maximálně rychlostí 100 km/h.

# 14.08.2013, 15:22.
Po dlouhém hledání jsem pro náš pobyt vybrala kemp Formicoli, jako náhradní Costa Verde. Oba měly kladné recenze. Nevíte náhodou, jaká je tam kvalita služeb? Cestujeme se 4. letým dítětem. Předem děkuji za odpověď a poklona Vaší práci zde. Martina.

Nevíme, v uvedených kempech jsme nebyli. Pokud však převažovaly kladné recenze a kladně byly hodnoceny především služby na které kladete důraz, pak se nemusíte bát. Recenze uživatelů v různých diskusních fórech jsou více vypovídající než popisy a fotografie na oficiálních stránkách nebo na stránkách cestovních kanceláří, které tyto informace většinou přebírají.

12.08.2013, 13:59.
Ve čtvrtek 12. srpna přiletíme na letiště v Kalábrii asi 60 km od města Tropea, kde se chceme ubytovat. Prosím o radu, jak se nejlépe dostat z tohoto letiště do Tropea. Zda si vzít taxi (a zajímala by mě přibližná cena taxi slušeb v Kalábrii) a nebo jet vlakem. Vlak stojí přibližně kolik? A je stanice vlaku poblíž letiště? Děkuji moc za odpověď. Barbora.

Doprava z letiště v Lamezia Terme je následující. Nejdříve se dopravte na vlakové nádraží. Autobusy Lamezia Multiservizi jezdí z letiště od 5:45 do 23:15. Na nádraží Vás zaveze za 5 minut. Cena jízdenky je € 1,00, v případě nákupu u řidiče € 2,00. Autobusy jezdí po půl hodině každou 15. a 45. minutu. Vlak do Tropea z Lamezia Terme Centrale jede v 6:50, 7:45, 12:25, 13:45, 16:20, 17:30. Zaveze Vás tam za necelou hodinu a cena jízdenky je € 3,20. Jinak kontakt na taxi je +39 0968 51722, na další pak +39 0968 51370. Cenu odhadujeme na € 90,00. V případě objednávky dopředu se poskytuje většinou sleva přibližně 20%.

# 11.08.2013, 17:30.
Pane Řehůřku, Vaše stránky mám podrobně nastudované a mohu je jen a jen doporučit. Chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně transitního ubytování na zpáteční cestě z Capo Vaticano, je to docela štreka, tak bych raději volila přenocování. Můžete mi doporučit nějaký cenově zajímavý hotel, jsme 3 dospělí a 7. leté dítě. Dále jsem se chtěla zeptat, jak je to s možností nakupování na Capo Vaticano a v Praia a Mare? Jsou tam nějaké diskonty jako např. Lidl? Děkuji za odpověď. Monika.

To hodně závisí od toho, v kolik hodin vyjedete, jaké budete mít zastávky, kam až ten první den dojedete. Možnosti ubytování kolem dálnice i na dálnici je hodně, ceny jsou samozřejmě různé. Jedno z levnějších ubytování je např. mezi Florencií a Bolognou - B&B La ca de lea, kde dvojlůžkový pokoj stojí € 45,00, čtyřčlenná rodina se tedy ubytuje za € 90,00 na noc. Lepší ale bude si propočítat cestu s rezervou a najít si ubytování přímo v dojezdovém místě. Není nutné se zbytečně honit nebo naopak dojet zbytečně brzy. Ubytování hledejte na Booking. Nakupování v okolí Capo Vaticano je ve znamení místních marketů a obchůdků. Větší market je v Santa Domenica směrem na Tropea, v San Nicolo nebo Ricadi. Stejně tak v Praia a Mare - lokální markety. Větší supermarket je ve Scalea - Interspar. V Kalábrii se většinou jedná o řetězce SISA, Conad apod. Nejbližší Lidl je od obou letovisek přibližně 30 až 40 km.

# 10.08.2013, 07:33.
Poslední srpnový týden jedeme do Scalea v Kalábrii. Na kolik mě vyjdou v Itálii poplatky, když pojedu z Hradce Králové přes Vídeň a Graz na jih Itálie? A dále, co mám očekávat v okolí Florencie za hory, jak dlouhý je přejezd, popřípadě do jakých výšek se stoupá atp.? Vždy jsem jezdil po východním pobřeží na Gargano a tam mě hory žádné nepřipadají. Děkuji za informace a především krásné stránky plné nedocenitelných informací. Hezký den. Jaromír.

Kromě desetidenní rakouské dálniční známky v ceně € 8,30 zaplatíte v Itálii na mýtném € 68,00. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Mezi Bologna a Firenze přejíždí dálnice A1 horský pás Apenin. Je to však dálnice, takže nepočítejte s nějakým horským stoupáním, serpentinami, sedly, výškami apod. Dálnice si cestu razí tunely. Je však pravda, že tato dálnice je o něco užší, má více zatáček (spousta bílých šipek na černém podkladu u svodidel) a bohužel zřejmě největším zlem jsou zde kamiony. Zvlášť nepříjemná záležitost v noci a dešti (vlastní zkušenost). Mezi Bologna a Firenze je přibližně 100 km. Horský přejezd je přibližně poloviční.

# 08.08.2013, 12:55.
Příští týden jedeme z Železné Rudy autem celá rodina do Scalea, chtěli bychom jet jenom po dálnici. Mám vozidlo na LPG. Mohl byste mi poradit, jak je to s čerpacími stanicemi na LPG na dálnici v Itálii od Brixenu po Scalea? Nechtěl bych kvůli tankování sjíždět z dálnice a bohužel musím brát každých 300 km LPG. Kolik je průměrná cena LPG? Předem děkuji za odpověď. Karel.

GPL natankujete na Paganella Ovest (A22, 128.7 km, Eni), Adige Ovest (A22, 187.1 km, iP), Povegliano Ovest (A22, 240.4 km, Shell), Campogalliano Ovest (A22, 308.5 km, Eni), Secchia Ovest (A1, 156.5 km, Esso), Bisenzio Ovest (A1, 279.8 km, iP), Badia Al Pino Ovest (A1, 362.3 km, Total), Montepulciano Ovest (A1, 395.0 km, Total), Tevere Ovest (A1, 464.7 km, Q8), Giove Ovest (A1, 481.1 km, Esso), Flaminia Ovest (A1, 509.1 km, Eni), Mascherone Ovest (A1, 535.6 km, Tamoil), Prenestina Ovest (A1, 566.1 km, Shell), La Macchia Ovest (A1, 610.9 km, Esso), Teano Ovest (A1, 708.4 km, Total), Tre Ponti Ovest (A30, 16.4 km, Esso), Angioina Ovest (A30, 33.4 km, Q8). Ve Scalea pak u Q8 na Corso Mediterraneo. GPL se v Itálii pohybuje od € 0,70 do € 0,80 za litr. Nejdražší jsou značkové čerpací stanice Esso, iP, Shell, Tamoil, Eni, Q8 apod.

# 31.07.2013, 14:11.
Jen krátký dotaz - můžeme jet na 2 týdny (přibližně od 25.6. - takže přelom června a července) do Kalábrie na Capo Vaticano pod stan na blint? Byli jsme takto na Elbě, v Sorrentu, letos ve Vieste a vždy tam bylo poloprázdno. Při hledání informací o Kalábrii mi přijde, že je tam míst na kempování podstatně méně. Kvůli práci a věku syna si netroufneme nic zamlouvat - odjezd je vždy klouzavý. Předem děkuji za odpověď a obdiv a díky za Vaše stránky - zdroj informací o Gargánu i Kalábrii. S pozdravem Martina.

Nepředpokládáme nějaké problémy jak v tomto termínu, tak i v případě vlastního stanu v kempu. Seznam kempů s odkazy na oficiální stránky najdete na Camping a Unicamping.

# 22.07.2013, 11:17.
Řehůřkovi, chtěla bych se zeptat, na kolik byste odhadovali cenu za dálniční poplatky (přibližně 12 dní včetně cesty, z toho 8 dní pobytu) z Karlových Varů do Isca Marina Villagio La Felucca v Kalábrii? Vychází to na něco málo přes 1800 km. Máte prosím nějaké tipy, kde se dá při cestě levně tankovat? Dále bych se chtěla zeptat, zda máte nějaké informace o cenně nafty v Itálii? Předem děkuji a přeji hezké léto. L.

Poplatky jsou přesně dané, nezávisí ani na délce pobytu, ani na celkové délce trasy. V Rakousku jsou dané paušálně, v Itálii se odvíjí podle ceny jednotlivých úseků. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii € 65,20. Od Salerna směrem na jih se už dálnice neplatí. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Vyplatí se Vám koupit dvě desetidenní rakouské dálniční známky než jednu dvouměsíční. V Německu netankujte, natankujte v Rakousku, nejlépe plnou před rakousko - italskou hranicí. V Itálii se cena nafty pohybuje kolem € 1,73 za litr.

# 18.07.2013, 19:29.
Předem se omlouvám, pokud vás obtěžuji již zodpovězenými otázkami. Strávili jsme vyhledáváním na internetu spoustu času, ale stále váháme nad volbou cesty na jih Kalábrie. Pojedeme koncem července z Plzně do Catony. Doporučoval byste nám jet po východním pobřeží nebo západní trasu? Nepojedeme v noci a máme obavy ze zahuštěného provozu v okolí velkých měst na západní trase. Dále uvažujeme o výletu na Stromboli s nočním výstupem. Nedaří se nám však zjistit, kde je možné zamluvit zpáteční cestu lodí nejlépe i s výstupem na Stromboli. Není výstup příliš náročný? Doporučoval byste použít při návštěvě Taorminy lanovku a auto ponechat na parkovišti v jejím okolí nebo znáte rozumnější způsob? Chtěli bychom její návštěvu spojit s výstupem na Etnu a nevím, zda bychom zvládli ještě vyšlapat do Taorminy pěšky. Je rozumné použít při návštěvě Etny lanovku a zbytek cesty dojít pěšky? Za jak dlouho lze tento výstup + sestup zvládnout? Děkuji moc. Hezký den. Miroslav.

Největší problém z hlediska zácp bývá většinou u města Bologna, přes které pojedete v obou variantách. Dále bývá hustý provoz na horské dálnici do Florencie, především kamióny jsou nepříjemné. Zda zvolit západní nebo východní trasu je dost složité. Východní dálnice je kvalitní po celé délce, vede atraktivním pobřežním prostředím. Na druhé straně vyjde její celý úsek na vyšší částku na mýtném. Západní dálnice má nevýhodu v tom přejezdu hor (ale není to nic zásadního), naopak od Florencie jsou jedny z nejkvalitnějších úseků dálnice v Itálii. Pod Salernem se už dálnice neplatí, tomu odpovídá její kvalita, ... také časté rekonstrukce. Je to zase vyváženo extrémně atraktivním prostředím, kterým vede. Celý úsek vyjde o něco levněji na mýtném. My bychom zřejmě volili opět západní pobřeží. Kolem Neapole je třeba jet samozřejmě po A30. Nevíme, okud na Stromboli pojedete. Zda ze Sicílie nebo Kalábrie. Existuje hodně společností, které dělají výlety k nočnímu Stromboli, ale jen lodní. Výlety spojené s výstupem neznáme. Doporučovali bychom standardní trajekt z Milazza a na Stromboli si zamluvit výstup s průvodcem - Magmatrek. My jsme lanovku v Taormině použili a ušetřilo nám to spoustu času, který jsme mohli věnovat prohlídce tohoto krásného města. Více v naší reportáži Kolem Etny. Jinak nejlepší pěší cesta nahoru je přes vyhlídky a zahrady. Na Etně jsme postupovali tak jak píšete. Vyjeli jsme lanovkou a zbytek došli pěšky. Použít terénní autobusy je zbytečné, protože se dokola práší a nic nevidíte. Pěší cestu si více užijete. Jen počítejte s tím, že se bude od projíždějících autobusů prášit, musíte přejít vždy na stranu, odkud fouká. Více informací najdete v naší reportáži Oblast lávy, síry a popela. I s procházkou kolem kráterů u Torre del Filosofo to lze zvládnout do pěti hodin (od nastoupení do lanovky po vystoupení z lanovky).

# 16.07.2013, 03:33.
Po přečtení vašich úžasných rad a pokynů k cestě do Itálie si dovoluji na Vás obrátit s prosbou o radu. 24.8. se chystáme poprvé na cestu do Itálie a to autem a jsme dost bezradní ze všech rad. Chtěla bych požádat, zda nám můžete poradit s cestou a podat informace o polatcích v Itálii a tunelech. Jedeme ze západních Čech z Karlových Varů přes Německo, kousek Rakouska a celou Itálii až do Kalábrie na Capo Vaticano. Přestože jsem koukala na poplatky mýtného v Itálii, nejsem z toho moudrá :-) a tunely jdou úplně kolem mě :-) Jde mi hlavně asi o to, na kolik nás to vyjde. O dálniční známce v Rakousku vím. Uvítám všechny Vaše rady a pomoc. Děkuji moc za ochotu a Váš čas. S přáním krásného dne zdraví Romana.

Vaše optimální trasa je následující: Karlovy Vary - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Neapol - Salerno - sjezd Sant' Onofrio / Vibo Valentia - Vibo Valentia - Capo Vaticano. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii € 62,50. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Dálnice od Salerna směrem na jih se už neplatí.

# 10.07.2013, 23:56.
V první řadě bych Vám chtěla poděkovat za tento portál. Napůl zoufalá jsem konečně našla někoho, kdo by mi mohl poradit. V srpnu jedu na měsíc do města Tropea pracovat. Poradili mi, že je nejlepší se tam dostat letecky s Wizair do Neapole a odtud vlakem do Tropea. Cestu v Neapoli z letiště na nádraží jsem snad našla - autobus Alibus, tak snad trefím. Nevím ovšem, jak rezervovat vlak v Neapoli, jak zjistím, kdy odtud odjíždí, přibližnou cenu a nějaké skryté poplatky, které by se zde mohly vyskytnout. Byl byste tak hodný a poradil mi, prosím? Moc děkuji a přeji krásný den. Bára.

Z Napoli Centrale se do Tropea dostanete vlakem s přestupem v Lamezia Terme. Tam jezdí většinou vlaky Intercity, jejichž cena se pohybuje od € 17,30 do € 34,50. Vlaky Freccibianca a Frecciargento jsou dražší, od € 32,50 do € 53,00. Z Lamezia Terme do Tropea už jezdí regionální vlaky, které stojí € 3,20. Jízdní řády najdete na Trenitalia, kde jsou rovněž ceny pro konkrétní spoje a možnost on-line nákupu. Jízdenku můžete samozřejmě zakoupit i v Neapoli na nádraží.

# 03.07.2013, 01:46.
Tisíceré díky za vaše stránky. Chceme se jet podívat z Brancaleone do Praia a Mare dne 17.9. Podařilo se mi vyhledat regionální vlaky. Jsme Fipkařky. Ale z Catanzara Lido mě deutsche Bahn odkazuje na odjezd autobusu v 7:40 do Lamezia Terme. Nemohu rozkliknout žádné stránky italských autobusů, aby se mi to potvrdilo. Teď nevím, zda tomu mohu věřit. Dalším výletem by měla být Sicílie dne 11.9. Z Messiny do Taorminy by měl jet autobus. Je to o moc kratší čas na cestu než vlakem. Nemohu se dopídit odjezdu z Messiny a pak zase zpět z Taorminy do Messiny kolem 17:00 hodin. Můžete mi poradit? Děkuji. Dagmar.

Výhodnější je cestovat do Praia a Mare přes Reggio di Calabria. Přestupuje se jen v Reggio di Calabria, u některých spojů ještě v Paola. Časově to vyjde stejně jako přes Catanzaro. Hledejte v jízdních řádech na Trenitalia. Vyhledá Vám to i spoje přes Catanzaro. Autobusové spojení mezi Catanzaro a Lamezia Terme zajišťuje Bilotta Autoservizi. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Nicméně autobus, který zmiňujete z Catanzaro Lido v 7:40 provozují dráhy a normálně figuruje i v italských jízdních řádech. Z Mesiny do Taorminy Vás zaveze společnost Etna Transporti. Jezdí několik spojů - 6:40, 9:40, 11:40 atd. a zpět 13:40, 14:40 a 15:40. Vlaky jsou spolehlivější.


# 21.05.2013, 19:02.
Pročetl jsem Vaše stránky o Kalábrii, ale nepodařilo se mi najít, zda je výhodnější koupit si lístek na vlak v Itálii nebo v Praze. Jedná se o lístek na vlak z Pompei do Ricadi přes noc. Jednou bychom museli přestupovat v Salernu z regionálního na ICN vlak a ráno po šesté hodině bychom byli v Ricadi. V Praze na hlavním nádraží mi řekli, že by lístek stál ze Salerna do Ricadi 780,- Kč a z Pompei do Salerna kolem 80,- Kč. Lístek bychom si chtěli koupit předem, protože v Salernu budeme v noci a na nádraží by mohli mít zavřeno. Prosím o radu, zda si máme lístky zajistit v Praze nebo v Itálii a zda mají Italové nějaké slevy pro tři osoby nebo studenty. Jedou dva dospělí a student. Děkuji. Josef.

Cena odpovídá. Jízdenka ze Salerna do Ricadi přímým vlakem Inter City Notte ve 2:21 stojí € 32,00. Pokud máte možnost si zakoupit jízdenku v Praze, udělejte to tímto způsobem. Pokud je student do 15. let, mohli byste využít slevu Familia. Těch různých slev je hodně za různých podmínek. Nejlépe je se informovat přímo pří nákupu pro konkrétní spoj. Jízdenku můžete zakoupit také online na Trenitalia.

# 15.05.2013, 09:29.
Chtěla bych se zeptat na mýtné v Itálii. Pojdeme na dovolenou z Hradce Králové přes Prahu, Plzeň, München, Verona, Modena, Neapol až dolů do Catanzaro. Kolik by vyšlo mýtné v Itálii? Moc děkuji za radu.

Mýtné v Itálii Vás přijde na € 65,20 v jednom směru.

# 09.03.2013, 15:02.
Velice ráda bych se Vás zeptala zda nevíte, jak bychom se mohli dostat z letiště Lamezia Terme na Capo Vaticano - Villagio Eden. Jedeme v září. Pokud byste věděl i přibližnou cenu, byla bych velice ráda. Předem velice děkuji za Vaší ochotu a odpověď. S pozdravem Petra.

Nejjistější doprava je následující: jeďte autobusem společnosti Lamezia Mulitiservizi na vlakové nádraží. Tato kyvadlová doprava funguje v době od 7:00 do 19:45, kdy přilétá nejvíce spojů. Cena jízdenky je € 0,80, pokud ji budete kupovat u řidiče, zaplatíte € 1,50. Z vlakového nádraží potom pokračujte vlakem Trenitalia do Ricadi. Cena jízdenky je € 3,20 v regionálním vlaku. Jízdní řády autobusu i vlaku najdete na výše uvedených stránkách.

# 31.01.2013, 22:13.
Pane Řehůřku, objevila jsem Vaše webové stránky a žasnu, jak jste ochotný radit lidem. Z tohoto důvodů bych i já na Vás měla dotaz týkající se Kalábrie, kam jedeme na dovolenou v červenci. Jedeme do apartmánu Villaggio Dolomiti sul Mare. Podle cestovní kanceláře je to asi 2 km od městečka Briatico. Jelikož jsme 4 dospělí a rádi trávíme dovolenou výlety a poznáváním kraje kde jsme, chtěla bych Vás poprosit o radu, kam v té oblasti vyrazit na výlety popřípadě i jaká je tam kvalita moře. Veškeré diskuse o Kalábrii jsou většinou kladné. Mnohokrát děkuji. Hana.

Tipy na výlety v této oblasti najdete v reportáži Kalábrie 2006. Určitě v nejbližším okolí navštivte Pizzo, Vibo Valentia, Zambrone, Tropea a Capo Vaticano. Pokud nepojedete autem, tak pobřežní mestečka spojuje vlak. Kvalita moře je samozřejmě na vysoké úrovni. Oblasti kolem Capo Vaticano jsou známé nejkrásnějšími plážemi v Kalábrii.

# 24.01.2013, 16:45.
Chtěla bych se zeptat, zda máte zkušenost a jaké je na konci září v Kalábrii počasí - konkrétně Capo Vaticano. Je to v tuto dobu ještě na koupání? Přeci jen je to kus cesty, tak bychom byli neradi, kdyby nám celý pobyt propršelo. Budu se těšit na Vaši odpověď. S pozdravem Veronika.

Na konci září bývá v této oblasti ještě kolem 25. stupňů. Noční teploty jsou ještě také akceptovatelné, o 5 až 8 stupňů méně než přes den. Jsou to samozřejmě dlouhodobé průměry. Konkrétní rok může být extrém. Sledujte před odjezdem počasí např. na Meteo. Srážkově bývá září na dvojnásobných až trojnásobných hodnotách než letní měsíce. Pořád však na polovičních hodnotách než v říjnu. Počítejte však s tím, že koncem září může už častěji zapršet. Např. v srpnu nebývá téměř žádný deštivý den, v říjnu jich bývá průměrně osm. Teplota moře se v tomto období pohybuje kolem 19. stupňů.

# 24.01.2013, 09:50.
Řehůřkovi, moc děkuji za odpověd a mám ještě jeden dotaz. Chtěla bych využit z letiště Lamezia Terme kyvadlovou dopravu do města. Jak to funguje? Je označena nástupní zastávka pro tento typ přepravy? Je někde v blízkosti Terminálu letiště? A jaká je konečná stanice? Já budu potřebovat dostat se na vlakové nádraží. Děkuji. S pozdravem Natalia.

Veřejnou dopravu zajišťuje společnost Lamezia Multiservizi. Na vlakové nádraží trvá cesta pět minut. Autobusy odjíždějí z letiště od 7:00 do 20:00, vždy po 45 minutách, tj. 7:00, 7:45, 8:30, 9:15, 10:00, ... Cena jízdenky je € 0,80 v případě nákupu na pokladně, v případě nákupu v autobuse € 1,50. Podívejte se na výše uvedené stránky, najdete tam podrobný jízdní řád a mapu s nástupní zastávkou, trasou a výstupní zastávkou.

# 21.01.2013, 20:04.
Přečetla jsem skoro celou konverzaci ohledně pobytu na různych místech Kalábrie ve vašem úseku otázky a odpovědi. Rozhodla jsem se vyzkoušet pobyt v Residence Le Cannelle. Prosím o pomoc s rezervací ubytování. Přes jakou CK jste si pobyt objednávali? Myslíte si, že mohou vyhovět požadavku na pobyt v určitém termínu i když jsem vygooglila někde, že nabízí pobyt tak trochu v jiném termínu? Nevím, zda Italové jsou vstřícní v tomto směru. Jsem tak trochu strašpytel, proto tak váhám. Moc děkuji za odpověď. Hezký večer přeji. Natalia.

Residence Le Canelle už se jmenuje jinak a je o něco rozšířená. Jmenuje se Villaggio Costa Real Club. Nevíme, jaký termín požadujete. Každopádně ubytování bývá nabízeno po celou sezónu. Je to hodně žádaná residence, proto je možné, že některé prázdninové termíny budou vyprodány. Počítejte však s tím, že většina ubytovacích zařízení, Costa Real Club nevyjímaje, požaduje v sezóně ubytování od soboty do soboty. My jsme si to tenkrát kupovali od Čedoku. Podívejte se na výše uvedené stránky Booking, kde si můžete pobyt zarezervovat.

# 20.01.2013, 17:07.
Chtěl bych poprosit o dvě rady: 1.) Nevíte prosím, zda ještě jezdí ten shuttle bus zdarma z letiště Lamezia Terme do oblasti Tropea? Nepovedlo se mi ho vygooglit a nevím, zda je to tím, že byl zrušen a nahrazen jedním placeným spojem denně nebo bude jízdní řád vyvěšen až před sezónou a nebo jenom špatně hledám. 2.) Nemáte nějakou zkušenost nebo odkaz na lodní dopravu osob v červenci bez auta z Tropea na Liparské ostrovy? Nejedná se mi o zpáteční výlet ale rád bych tam strávil pár dní a pak pokračoval trajektem na Sicílii. Za případné rady předem děkuji. Oskar.

Tourist Shuttle spojující letiště v Lamezia Terme a letoviska na pobřeží Costa degli Dei zřídilo Ministerstvo cestovního ruchu v provincii Vibo Valentia. Je málo pravděpodobné, že by tento spoj, byl zrušen. Každopádně nové infomace bývají zveřejněny před sezónou, proto doporučujeme sledovat výše uvedené stránky. Poslední infomace jsou takové, že jízdenka po pobřeží stála € 2,00 a po letiště € 7,00. Bohužel o nějakém trajektu z Tropea na Aiolské ostrovy nevíme. Jen o organizovaných výletech, které provozuje společnost Tropea mar. Nebude samozřejmě problém, když si zakoupíte výlet a na cestu zpět se už nenalodíte. Cena bude sice vyšší, ale oproti cestě po pevnině do Milazza a pak trajektem na ostrovy se ten rozdíl v ceně vymaže. My bychom zkusili dohodu přímo v kanceláři Tropea Mar.

# 20.01.2013, 16:32.
Ze začátku by se asi patřilo vám vyslovit dík a obdiv za váš web, klobouk dolů. Na přelomu června a července bych rád jel se ženou na dovolenou do Kalábrie. Máme rádi Toskánsko, kde jsme byli již třikrát a to v blízkém, ale i vzdálenějším okolí městečka Pienza. Pro lepší představu se vám pokusím popsat, jak my vidíme ideální dovolenou. Jezdíme soukromým vozem, rád fotografuji a máme rádi spíše poznávací dovolenou. V Toskánsku jsme to praktikovali tak, že dopředu jsme si naplánovali (již doma) některá města a následně vždy ráno po snídani jsme nasedli do auta a podle navigace jeli směr ty dopředu vyhlídnutá městečka. Denně jsme absolvovali přibližně dvě - tři městečka. Kochali se krajinou, která v Toskánsku je jedinečná, navštěvovali malá i vetší městečka a jejich historická centra, potulovali úzkými uličkami, obdivovali jejich starobylou architekturu, jedli jejich místní kuchyni a na večer se vraceli příjemně unaveni zpět do hotelu. Denně jsme urazili třeba i jedním směrem přibližně 100 až 120 km. Jezdíváme tam vždy tak maximálně na týden. Jeden den v týdnu jsme si vyhradili pro moře, kde jsme se namočili a trochu dopekli na sluníčku a pojali ten den jako odpočinkový. Vzhledem k tomu, že Toskánsko již známe, tak rádi bychom poznali jiný kout Itálie a na Kalábrii jsme slyšeli samou chválu. Jen si nejsme jistí, zda by bylo možné tento způsob dovolené aplikovat na podmínky Kalábrie. Máme rádi cestování a historii, malá městečka jako již zmíněná Pienza, Montepulciano, San Quirico d' Orcia apod. Z větších měst např. Siena. Byli jsme i ve Florencii, Pize apod., ale toto nám po pravdě moc nevyhovuje a to kvůli množství turistů. Sever Itálie nám moc neříká. A tady bych vás rád požádal, zda byste nám mohl poradit jak s výběrem ubytování - lokalitu vzhledem k našim prioritám (malý penzion, hotel nebo v soukromí), tak i ve výběru těch měst, městeček, či jiných zajímavých památek, případně popsat vhodnou trasu, abych se vyhnul špičce nebo dopravním zácpám. Pojedeme ze severní Moravy přes Mikulov v pátek 28. června. Přespíme u známých v Camisano Vicentino a ráno 29. bychom pokračovali na místo určení, cesta zpět by probíhala stejně. Doufám, že jsem na nic nezapomněl. Takže pokud byste byl tak ochotný a našel si pro naši odpověď chvilku, byli bychom vám vděční. S pozdravem Petr.

Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2006, tam je většina Vašich otázek zodpovězena. Ubytování po cestě v Kalábrii doporučujeme hledat na Booking / Kalábrie.

# 19.01.2013, 17:25.
Pane Řehůřku, v létě se chystáme do Kalábrie, Pizza - Garden Resort. Rádi bychom pobyli alespoň 14 dní, plánujeme výlety v okolí. Můžete nám prosím poradit? 1.) Jaký je Garden Resort? Máte nějaké zkušenosti? 2.) Chtěli bychom podnikat výlety. Co dle Vás stojí za vidění? 3.) Auto nebudeme schopni pronajmout, budeme odkázání na vlaky či autobus. Co doporučujete? 4.) Je v Pizzo vlaková zastávka? Jak se pohybují ceny? 5.) Jaké jsou ceny taxi? 6.) Zvažujeme i cestu na Sicílii. Jakou dopravu byste z Pizza doporučoval? Děkuji velice. H.

Garden Resort neznáme, ale podle fotografií a ohlasů jiných cestovatelů jde určitě o dobrou volbu. Z výletů pro Vás připadá v úvahu to, co je dostupné veřejnou dopravou nebo v rámci pořádaných výletů. Určitě doporučujeme Pizzo, Tropea (Tropea, 30 minut, € 1,95), Capo Vaticano (Ricadi, 40 minut, € 2,45), Nicotera (Nicotera, 53 minut, € 3,00). Všechna tato místa spojuje vlak (zastávka, doba jízdy a cena je v závorce). Z exkurzí doporučujeme výlet na Aiolské ostrovy (Vulcano, Lipari, Stromboli). Organizuje ho společnost Tropea mar z Tropea. Ceny za taxi se pohybují různě. Cena závisí na vzdálenosti, na počtu cestujících, ... Počítejte s cenou mezi € 1,00 až € 1,50 za kilometr. Vlaková zastávka v Pizzo je až na konci městečka, směrem na Vibo Marina. Cestu na Sicílii doporučujeme podniknout v rámci nějakého výletu s místní cestovní agenturou. Jedná se o velkou vzdálenost a větší část dne byste absolvovali dopravou. Organizovaný výlet je v tomto případě rozumnější řešení. Na místě si projděte místní agentury a jejich nabídky, určitě najdete i další zajímavé výlety do vzdálenějšího okolí.


# 16.01.2013, 13:19.
Budeme v Kalábrii ubytování v oblasti Capo Vaticano a chtěli bychom navštívit některá městečka soukromně. Je možná nějaká doprava? Nebo kde bychom se o tom mohli dovědět? Pokud bude možná odpověď, předem děkuji. Václava.

Provincie Vibo Valentia financuje Tourist Shuttle Costa degli Dei, který spojoval letiště v Lamezia Terme s přímořskými letovisky až po Nicotera Marina. Stáhněte si jízdní řád. Berte ho spíše jako informaci o zastávkách, před sezónou bude nový aktuální. Doprava by měla být zdarma, některé zdroje však uvádějí jednoduchou jízdenku po pobřeží za € 2,00 a z letiště nebo na letiště za € 7,00. Jinak by měly jezdit i autobusové linky místních dopravců, podrobnosti však neznáme. Podél pobřeží jezdí také železnice po ose Lamezia Terme - Pizzo - Vibo Marina - Briatico - Zambrone - Parghelia - Tropea - S. Domenica - Ricadi - Nicotera - Rosarno - Goia Tauro - Palmi - Bagnara - Villa S. Giovanni - Regio di Calabria. Např. jízdenka Ricadi - Tropea stojí € 1,05 v regionálním vlaku. Jízdní řády najdete na Trenitalia.