KALÁBRIE 2014

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2014

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2014. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 29.12.2014, 13:21.
Ďakujem veľmi pekne za informáciu ohľadne Kalábrie - vlakových spojov zo Santa Domenica do Tropea a Capo Vaticano. Veľmi ste nám pomohli. Ešte raz ďakujem a prečítam si vami odporúčanú reportáž z roku 2006. S pozdravom Viera.

Není zač. Jsme rádi, že jsme Vám mohli informace poskytnout.


# 10.12.2014, 18:48.
Chystáme sa v auguste letecky do Kalábrie na hotel Le Playe Residence Santa Domenica. Okrem toho, že podnikneme výlety do okolia, by sme každý večer chceli tráviť v Tropea. Auto si prenajímať nebudeme. Je nejaký priamy spoj od nášho hotela do Tropea, alebo sú spoje do Tropea len zo Santa Domenica? Ako dlho by nám asi trvala cesta do Tropea z hotela pešo? Na dovolenke budeme len týždeň, chceme si pozrieť Liparské ostrovy, Taorminu organizovanými výletmi. Ako by sme si mohli pozrieť najkrajšie oblasti Capo Vaticano, keď budme odkázaní na dopravu - autobus alebo vlak? Kde by sme mali vystúpiť a kam ísť? Viete nám prosím poradiť? Čo ešte by sme si v Kalábrii mali pozrieť?

Od ubytování na vlakovou stanici Santa Domenica to máte přibližně 600 m směrem k Tropea. Těsně u nádraží je podjezd nebo podchod, těžko to nějak nazvat, nicméně tudy vede vyasfaltovaná silnička. Vlaků do Tropea odtud jezdí jen několik za den, konkrétně 7:19, 8:50, 14:50, 18:50 a 20:28. Trvá to jen přibližně 5 minut a jízdenka stojí € 1,20. Zpět pak vlaky jedou 5:58, 6:29, 12:31, 17:31 a 21:21. Do centra městečka Tropea je to od hotelu pěšky přibližně 5 km. Na Aiolské ostrovy se dostanete organizovaným výletem z Tropea. Na Capo Vaticano se dostanete opačným směrem, na další zastávku Ricadi. Vlaky jsou to ty samé, časy odjezdů posunuté o 5 minut - podle směru více nebo méně. Cena je stejná. Na vyhlídku Capo Vaticano je to ze stanice něco málo přes dva kilometry. Další tipy najdete v naší reportáži Kalábrie 2006.

# 18.11.2014, 21:14.
Proč ve většině pobytových zájezdů od CK do Kalábrie je nabízena polopenze a all inclusive teměř nikde? Děkuji. Mira.

To je spíše otázka na Vaši CK :-) Podle našeho názoru je to otázka poptávky. Pokud pomineme ubytování bez stravy, je nejžádanější polopenze a to z toho důvodu, že mnoho lidí během pobytu absolvuje různé výlety a all inclusive by je zásadně vázalo. Jsou destinace, kde se all inclusive nenabízí vůbec a to tam, kde je mnoho restaurací, stánků a dalších možností dobrého jídla a pití, tam je vázání hostů na hotelovou restauraci téměř nemožné. Konkrétně v Kalábrii je mnoho ubytovacích kapacit v apartmánových komplexech, kde se předpokládá vlastní stravování. All inclusive je většinou nabízeno v luxusních hotelech.

# 16.11.2014, 20:33.
Prosím, chtěli bychom v létě na dovolenou vlakem z Brna do Kalábrie do Tropea a nevím, jak se tam dostat. Prosím, poraďte. Děkuji. Hana.

Je to bohužel s několika přestupy. Z Brna jeďte do Vídně, konkrétně nádraží Wien Meidling. Jedná se o rychlíky Metropol (3:15), Gustav Mahler (7:22), Smetana (9:22), Franz Schubert (11:22), Antonín Dvořák (13:22), Vindobona (16:22) a Gustav Klimt (17:22). Odtud pak pokračuje spousta spojení přes Benátky, Řím nebo Bari. Nicméně asi nejoptimálnější spojení je z Brna v 17:22 Gustavem Klimt do Vídně, odtud EN 235 v 19:30 do Říma, odtud FB 9873 v 10:56 do Lamezia Terme a odtud regionálním vlakem R12685 v 19:45 do Tropea, kam přijedete ve 20:37.

# 04.11.2014, 21:31.
Vážený pane a paní Řehůřkovi. Předem mého dotazu bych Vám chtěl poděkovat za tyto stránky. Jsem velice rád, že jsem po třídenním hledání informací o Kalábrii narazil právě na ně. Máte můj obdiv v radách a informacích, které nám poskytujete. Chtěl bych Vás požádat o radu. Rádi bychom si zaplatili dovolenou v Kalábrii. Pojedeme dvě auta. V každém 2 dospělí a 2 děti. A ty děti mi právě dělají starosti. Je jim okolo 8. let a mám obavy, že tak dlouhou cestu budou špatně snášet. Přeci je to jen 18 hodin cesty. Proto jsem přemýšlel vyjet o den dříve v noci. Ráno dorazit do Rimini a tam si odpočinout. Řidiči vyspat, děti vykoupat v moři apod. Nabrat síly a opět zase večer na noc vyrazit směr Kalábrie. Jen mě trochu děsí Váš příspěvěk, že jet raději přes den. Dále jsem se dočetl, že jste přespali někde ve stanu, můžete mi prozradit, kde to bylo? A můžete mi, prosím, napsat Váš názor ohledně přestávky v Rimini? A ještě Vás prosím o radu ohledně trasy a vyhnutí se placenému mýtnému v Itálii. Vyjíždět budeme z Karlových Varů a předpokládám tedy s celodenní přestávkou v Rimini. Nebo raději udělat odpočinek někde na západním pobřeží např. u Livorna? Dá se i tak poté vyhnout placeným dálnicím? Cíl nemáme zatím přesný, ale předpokládáme okolí Tropea a na 14 dní. Mnohokrát děkuji za Váš čas, rady a odpověď. Přeji krásný den. S pozdravem Roman s rodinou.

Poprvé jsme byli v Kalábrii v roce 2002 s dětmi podstatně mladšími a naše zkušenost je taková, že dlouhou cestu snášeli velice dobře. Jeli jsme na noc, takže část cesty prospaly a na cestu přes den jsme jim museli zajistit v autě program. Nicméně jsme v půli cesty také přespali, ve staně. Bylo to u města Numana za Anconou, v kempu Numana Blu. Vše je popsané v naší reportáž Kalábrie 2002. Tehdy jsme volili cestu zcela mimo dálnice a zcela po východním pobřeží, přejezd hor jsme absolvovali od Foggia přes Potenza. Zpět jsme pak jeli po západním pobřeží přes Řím a přejezd hor jsme absolvovali přes Terni a Perugia. Od té doby se toho hodně změnilo, cest na jih Itálie jsme absolvovali ještě několik a takhle bychom to už nikdy nejeli. Volili bychom kompromis mezi cestou poplatkově zcela zdarma a cestou zcela po placené dálnici. Vaše optimální dálniční trasa je následující: Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Salerno a dále na jih Itálie už po nezpoplatněné dálnici. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte stejnou částku a na mýtném v Itálii zaplatíte € 67,80. Při cestě zpět to samé. My bychom voilili trasu přibližně o 150 km delší, ale s podstatně většími smysluplnými možnostmi úspory na mýtném. Tato trasa je následující: Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Chioggia - Ravenna - Perugia - Orte - Salerno a dále na jih Itálie. Poplatkově tato trasa vyjde následovně: € 8,50 za rakouskou desetidenní dálniční známku, € 11,00 za průjezd tauernskými tunely, € 11,20 na mýtném v Itálii v úseku Gemona - Mestre a € 21,30 v úseku Orte - Salerno. Mimo tyto úseky předpokládáme cestu mimo dálnici. Při cestě zpět jsou poplatky ve stejné výši. Úspora oproti první variantě je tedy € 32,80, celkem € 65,60 za obě cesty. Přespat doporučujeme někde mezi Rosolina Mare a Ravenna. Přes den bylo myšleno jet v tom úseku Ravenna - Orte, kde je bezplatná čtyřproudovka, využívaná často kamióny právě kvůli úspoře na mýtném. Když jsme tudy několikrát jeli, byla ne zrovna v nejlepším stavu. Proto doporučujeme tudy jet přes den, kdy je lépe vidět a také čerpací stanice jsou otevřené. Dá se to ale v naprosté pohodě projet, nemusíte se vůbec ničeho obávat. Tipy na další úsporu najdete v našem Cestovatelově Blogu.

# 27.08.2014, 22:10.
Pane Řehůřku, ráda bych Vás požádala o radu při cestě do italské Kalábrie. S přítelem se tam chystáme na začátku září, máme však velký problém s výběrem pro nás vhodné lokality. Můžete nám prosím poradit? Hledáme místo s bílými písečnými plážemi v blízkosti útesů, s malým množstvím turistů. Jelikož máme rádi i moře, ale i turistiku, tak hledáme místo blízko hor, místo s mnoha přírodními, ale i historickými zajímavostmi. Zájezd sháníme přes CK včetně autobusové dopravy, bohužel však všude narážím pouze na samá turistická letoviska a vůbec nic v soukromí, což bychom rádi. Můžete nám prosím poradit, jaká místa by nás nejvíce potěšila, které destinace by pro nás byly vhodné? Samozřejmě jsme otevření i různým kompromisům. Pokud máte i tip na CK, dobré letovisko či další, rádi se necháme inspirovat. Moc děkuji za Váš čas a doufám, že při výběru budeme mít konečně jasno :-) Zdraví Lenka a David.

V září už nebudou letoviska tak přeplněná. Nebránili bychom se tomu. Přesně Vašemu požadavku na pláže a útesy vyhovuje Capo Vaticano. Je to nádherné místo v Kalábrii. Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2006, tam najdete inspiraci. Pokud však chcete podnikat výlety dále do okolí, doporučujeme si zapůjčit skútr nebo auto. Podívejte se na Pronájem aut. Dopravu autobusem a ubytování nabízí např. AXET Services.

25.08.2014, 09:23.
Jsem ráda, že jsem našla Vaše stránky. Jelikož na webu nikde nemohu dohledat potřebné informace, obracím se s prosbou na Vás. Příští rok plánujeme dovolenou v Kalábrii v oblasti Capo Vaticano. Stále se dohadujeme, jak tam cestovat. Pro mě je nejschůdnější cesta letecky. Letos jsem byla v Chorvatsku autem a za volantem je 1200 km očistec, natož pak 1950 km. Chceme letět z Prahy na letiště do Lamezia Terme, odtud je pak Capo Vaticano ještě přibližně 72 km. Nemohu nikde na internetu najít žádné autobusové či vlakové spojení z tohoto italského letiště. Nemáte nějaké tipy, jak se dostat do našeho cíle? Předem děkuji za odpověd. S pozdravem Petra.

Tohle už bylo také zmiňované v našich otázkách a odpovědích, např. v odpovědi ze dne 10.09.2013, 17:10 a 12.08.2013, 13:59. Časy a ceny jsou platné. Vystoupit musíte v Ricadi.

# 13.07.2014, 20:26.
S přítelem se chystáme v září do Kalábrie autem. Rádi bychom se ale vyhnuli poplatkům za dálnici - přibližně € 60,00 za jednu cestu. Máte nějaký tip na trasu po okreskách? Děkuji za odpověď. Ilona.

Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2002. Přesně takhle jsme to absolvovali, ale je to ubíjející a víceméně to nedoporučujeme. Mimo dálnici doporučujeme jet trasy mezi Tarvisio a Gemona, Mestre - Ravenna - Orte. Významně ušetříte a cesta nebude tak náročná.

# 09.07.2014, 18:00.
Dnes celý den plánuji cestu do Kalábrie a hledám si možnosti. Jsme s kamarádkou tedy starší ročník - 60+, ale dáváme přednost dobrodružství před luxusem. Tedy do Říma letecky a potom vlakem nebo autobusem. Ještě nemám vybrané ubytování, které bych přizpůsobila dopravě. Jak tedy z Říma do Tropea? Jarka.

Jeďte autobusem na Termini za € 4,00. Cena je stejná jak z letiště Fiumicino, tak z letiště Ciampino. Odtud pokračujte vlakem Trenitalia, nejlépe Intercity do Lamezia Terme Centrale a následně regionálním vlakem do Tropea. Jízdenka vyjde na € 52,50. Některé spoje jsou i levnější. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách, je lepší si je rozdělit na dva úseky: Roma Termini - Lamezia Terme Centrale - Tropea. Ubytování hledejte na Booking / Kalábrie.

# 25.06.2014, 10:57.
Jaké jsou prosím možnosti spojení veřejnou dopravou z Copanello do Soverato a zpět? Děkuji. Jaroslav.

Spojení zajišťuje společnost Autolinee Federico. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 22.06.2014, 21:36.
Prosím o radu. Jedeme na jih Itálie do Kalábrie a mám k dispozici větší auto VW Transporter a možnost nakoupit v ČR levnou naftu - přibližně 28,- Kč za litr. Existuje nějaké omezení, co se týká převozu pohonných hmot? Rád bych vzal naftu alespoň na dojezd do Kalábrie. Jedeme z Jížních Čech. Předem děkuji za odpověď. Zbyněk.

V Itálii můžete převážet jen ty pohonné hmoty, které jsou ve vestavěné nádrži. V kanystrech atd. je to zakázané.

# 12.06.2014, 22:21.
Pane Řehůřku, měla bych na Vás prosbu. Příští týden 20.6.2014 odjíždíme do Kalábrie - oblast Praia a Mare a chtěli bychom cestou někde přespat, jsme dva dospělí a syn 16 let. Můžete mi, prosím, poradit, kde by to bylo nejlepší? Moc děkuji. Renča.

Nevíme odkud jedete, v kolik vyjíždíte a další důležité informace. Zkuste si např. přes Booking vytipovat několik míst podle Vašeho předpokládaného místa dojezdu. Přes mapu si pak můžete nechat zobrazit ubytovací možnosti v blízkosti dálnice.

# 12.06.2014, 20:59.
Řehůřkovi, nenašla jsem, co hledám, tedy vás tímto prosím o radu. V září se s kamarádkou chystám do Itálie vlakem a autobusem. Chtěly bychom se podívat na Gargáno a do Kalábrie. Do Vieste na Gargánu jsem našla spojení vlakem přes Bolognu, San Severo a Peschici Calenella. Bohužel, nedaří se mi sehnat spojení z Vieste do Villapiana v Kalábrii, tak nevím, zda tam nějaké spojení funguje, nebo zda se tam vůbec nedostaneme. Prosím, poraďte mi, kudy a jak to zkusit. Předem vám děkuji, pevně doufám, že Kalábrie není ze směru od Gargána úplně odříznutá. Zdravím a přeji hezké dny. Ivana.

Počítejte s tím, že ze San Severo do Peschici Calenella se jedná kompletně o soukromou železniční trať společnosti Ferrovie del Gargano. Z Peschici Calenella musíte do Vieste cestovat autobusem. V případě cesty do Villapiana doporučujeme se přemístit autobusem do Foggia, odkud pak pokračujte vlakem do Villapiana Lido s přestupem v Bari a Taranto. Jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 25.05.2014, 12:43.
Pane a paní Řehůřkovi, předem mého dotazu bych Vám chtěla moc poděkovat za tento portál, prostřednictvím kterého nám turistům dáváte neuvěřitelně cenné vychytávky a doporučení z Vašich cest. Chystáme se s přítelem na přelomu června a července autem z Písku do Tropea a na konci srpna zpět. Mohli byste nám prosím poradit nejvýhodnější - jak finančně, tak časově - cestu s přibližným odhadem ceny? Auto nám žere přibližně 6 litrů na 100 km. Mockrát děkujeme za všechno. Bára a David.

Vaše optimální trasa je následující: Písek - České Budějovice - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Salerno - Pizzo - Tropea. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii € 67,80. Na pohonných hmotách zaplatíte € 184,00 v případě nafty a € 196,00 v případě benzínu. Ceny pohonných hmot jsou samozřejmě modelové podle aktuálních průměrných cen v Itálii a teoretické spotřeby. Poplatky a náklady za pohonné hmoty jsou při cestě zpět ve stejné výši. Pokud Vás až tak netrápí čas, můžete zvolit variantu, při které ušetříte na mýtném. Z Bologna jeďte po dálnici A14 a sjeďte na Cesena Nord. Pokračujte po bezplatné SS3 směr Perugia a Orte, kde se napojte na dálnici A1 po které pokračujte dále na jih jako v předchozí variantě. Do Cesena Nord zaplatíte na mýtném € 31,10 a od Orte € 21,30. Celkem tedy € 52,40, úspora je € 15,40 v jednom směru. Ušetřit můžete ještě více, pokud pojedet ze Salzburgu na Villach a Tarvisio, kde sjeďte z dálnice a napojte se na ni až u Gemona. Z Mestre pak pokračujte mimo dálnici na Chioggia a Ravenna, odkud pokračujte po již zmiňované SS3. V této variantě zaplatíte za průjezd tauernskými tunely € 11,00, tedy o € 2,50 více než za průjezd Brennerem, vrátí se Vám to však na mýtném, za které zaplatíte v úseku Gemona - Mestre jen € 12,20. Celkem tedy € 33,50. Úspora je tedy € 34,30 - € 2,50 = € 31,80 v jednom směru, což už není zanedbatelná částka. Pohonné hmoty vycházejí přibližně stejně, tip na tankování najdete v našem Cestovatelově blogu. Cesta mimo dálnice je popsaná v našich italských reportážích. Úsek Cesena - Orte však doporučujeme absolvovat jen během dne. Čtyřproudovka SS3 je využívána kamióny (právě kvůli úspoře na mýtném) a není v ideálním stavu.

# 22.05.2014, 20:58.
Plánujeme dovolenou v Kalábrii - Tropea. Chtěli bychom se co nejvíce vyhnout zpoplatněným silnicím. Máme naplánovanou cestu, která se shoduje s vašimi zkušenostmi po Revennu. Z Revenny máme naplánováno sjet na silnici S3 bis a po této až do Narni. Za Narni (San Bernardino) bychom najeli na A1 a po té až do Salerna a za Salernem po S18 až téměř na místo - Vibo Valentia. Máte zkušenosti hlavně s úsekem S3 bis? Jak je sjízdný? Nebo bude lepší jet po placených úsecích? Přes většinu Itálie pojedeme v noci. Předem Vám děkujeme a s pozdravem Klára.

Silnice značená SS3 bis je čtyřproudovka, je součástí evropské silnice E45. Několikrát jsme po ní jeli, vždy ve směru z jihu zpět. Doporučujeme tento úsek absolvovat přes den. Silnice je hojně využívaná kamióny, které se tímto způsobem vyhýbají placení mýta. Tomu odpovídá její stav. Není to však nic tragického, dá se v pohodě po této silnici jet, jen to není kvalita autostrady. Počítejte také s tím, že čerpací stanice na této silnici nejsou v provozu nonstop. Většina z nich také dodržuje siestu. V Orte se napojte na dálnici A1. Před Neapolí doporučujeme zvolit variantu po A30 a u Fisciano pokračovat po RA2. Od Salerna je zbytečné jet po SS18, protože dálnice A3 od Salerna směrem na jih je bezplatná.

# 09.04.2014, 16:47.
Každý rok jezdíme na dovolenou autem k moři do Itálie. Letos se chystáme do Kalábrie, konkrétně do letoviska Briatico, Residence Club Green Garden. Nejsem schopen sehnat bližší informace o tomto letovisku. Nemáte o této lokalitě nějaké informace? Děkuji za odpověď. Rostislav.

Informace o villaggio najdete na jejich oficiálních stránkách Green Garden Club. Informace o letovisku na oficiálních stránkách Briatico a o oblasti například v naší reportáži Kalábrie 2006.


# 11.03.2014, 12:04.
Můžete mi, prosím, poradit jak se dostat 7.6.2014 do Scalea z Prahy a 21.6.2014 zpět? Předpokládám, že asi letecky + vlak. Mockrát děkuji za odpověď. Martina.

Asi nejschůdnější cesta je letecky z Prahy do Říma, odtud autobusem na Termini a z Termini vlakem do městečka Scalea. Ve vyhledávači Letenky zadejte spojení mezi letišti Praha a Řím pro svůj termín. Přímý let a fixní datum. Odlety jen z Prahy. Přesný přímý spoj je se společností ČSA v 11:30 z Prahy, v Římě budete ve 13:25. Zpět pak letí v 19:20 a v Praze budete ve 21:15. Cena zpáteční letenky je 5367,- Kč. Dá se samozřejmě najít levnější let v posunutém termínu nebo z jiného letiště. Z letiště Fiumicino pak jeďte autobusem za € 4,00 ve 14:25, na Termini budete v 15:20. V 16:26 Vám jede vlak Intercity č. 561 přímo do Scalea. Jízdenka stojí € 29,00. Ve Scalea budete ve 21:11. Zpět pak doporučujeme jet opět vlakem Intercity v 8:42, na Termini budete ve 13:34. Jízdenka Vás přijde na € 41,00. Z Termini pak jeďte opět autobusem Terravision ve 14:50, na letišti budete v 15:45. Budete mít dostatečnou rezervu do odletu. Vlakové jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 26.02.2014, 08:56.
Chystáme se na dovolenou autem do Guardavalle Marina, ubytování máme od 23.8. do 6.9. Prosím, na kolik nás vyjdou poplatky? Zbyněk.

V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50. V Rakousku ještě platíte v případě jízdy přes Brenner € 8,50, v případě jízdy přes Vídeň a Graz už nic. V Itálii v případě překročení hranice u Brenneru € 67,80, v případě překročení hranice u Tarvisia € 71,50. Na jih od Salerna se už dálnice neplatí. Nenapsal jste, odkud přesně jedete. Obecně připadají v úvahu dvě varianty. 1.) Rozvadov - Mnichov (nebo Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg) - Innsbruck - Brenner - Bologna - Salerno - Guardavalle Marina. Poplatky Vás vyjdou na € 84,80. 2.) Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Bologna - Salerno - Guardavalle Marina. Poplatky Vás vyjdou na € 80,00. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Pokud se budete vracet do deseti dnů, nepotřebujete už další rakouskou dálniční známku.

# 16.02.2014, 12:11.
Chtěl bych se zeptat na počasí v září v Kalábrii. Tento rok jedeme 9. září do oblasti Capo Vaticano. Luboš.

Nejvyšší denní teploty se v září pohybují ještě poměrně dost vysoko - od 29. do 25. stupňů. Moře je přibližně o 5 stupňů chladnější. Jsou to samozřejmě dlouhodobé průměry. Před odjezdem sledujte např. Meteo.

# 29.01.2014, 09:45.
Pane a paní Řehůřkovi, mám velikou prosbu. Našla jsem vaše webové stránky na internetu, když jsem hledala informace o Kalábrii. Několik dotazů i vašich odpovědí jsem přečetla, ale ráda bych poprosila přímo o radu a informace, které potřebuji. Nikdy jsem v zahraničí nebyla, pouze se školou před přibližně 20. lety, proto vůbec nevím, jak to chodí. Objednala jsem si pobytový zájezd, jen ubytování v Kalábrii v Marina di Zambrone ve Villaggio Club Le Muse pro 4 osoby. Cestu jsme se rozhodli absolvovat autem. Jsme dva řidiči, tak by to snad nemusel být větší problém. Jedeme 4.7.2014, o den dříve, pobyt máme od 5.7.2014 do 12.7.2014. Chtěla bych vás tímto moc poprosit, zda nemáte o této lokalitě a villaggio větší informace a také, jak to vlastně chodí, až přijedeme na místo? CK mi zaslala e-mailem podepsanou cestovní smlouvu a naskenované kartičky pojištovny Uniqua, kam máme doplnit jména osob. Doplatek mám složit do 20.5.2014. Přibližně týden před odjezdem mi zašlou e-mailem voucher a informace k cestě a pobytu. Zajímá mě i to, zda stačí mít všechny tyto doklady - dokumenty jen v kopiích a vytisknutých z e-mailu? Také mám ještě jednu obavu. V ceně zájezdu je zahrnuto ubytování, energie, voda, plyn, plážový servis, úklid, klimatizace, vstup do bazénu a na sportoviště, animační programy, delegát, pojištění úpadku a insolvence CK. Zní to v pořádku, ale když jsem najela na domovské stránky Villaggia, tak tam uvádí, že je povinné uhradit při příjezdu klubovou kartu, která vlastně zahrnuje věci, které jsou v ceně zájezdu. Zeptala jsem se tedy paní z CK a ta mi odpověděla, že to je v ceně zájezdu a že žádná klubová karta tam není. Což mě docela zaráží, protože teď nevím, zda budu na místě platit nebo nebudu. Vratnou kauci uvádí CK € 50,00, ale Villaggio uvádí € 100,00. Je možné, že mají CK jiné ceny než samotný komplex? Také bych ráda o vysvětlení, alespoň z části, cesty. Jelikož jsem z Mikulova na Moravě, pojedeme přes Rakousko. A také ... nevíte přibližně na kolik peněz vyjde cesta se vším všudy? Palivo nafta, auto sedan. Také kdyby jste věděl o nějakém supermarketu poblíž tohoto místa, zda se ceny pohybují přibližně stejně nebo vyšší, četla jsem totiž obě možnosti, tak nevím, jakou si mám vybrat. A také, jsou v Kalábrii přímo nějaké speciality - místí, které stojí za to ochutnat nebo by byl spíše hřích je neochutnat? To samé, četla jsem o Nduje. Myslíte, že je možnost jí tam a další věci nakoupit za lepší cenu? Vím, že teď chci po vás asi strašně moc, ale budu ráda, když mi pomůžete si vše toto objasnit a ujasnit, paní z CK totiž moc ochotná není, ale CK celkově má velmi dobrou pověst. Děkuji moc za vaši odpověď a budu se moc těšit na váš e-mail. S přáním krásného dne se loučí Lucie.

Osobní zkušenosti s Villaggio Le Muse nemáme, ale několikrát jsme o tomto villaggio uvažovali. Určitě budete spokojeni. Další informace najdete na výše uvedených stránkách. Lokalita je to nádherná, v blízkosti mnoho nádherných míst. Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2006. Villaggio má recepci, tzn. že při příjezdu se s voucherem a pasy přihlásíte na recepci. Naskenované kartičky pojišťovny nejsou problém, my si běžně kupujeme cestovní pojištění online, kartičky nám přijdou také e-mailem. Důležitý je telefonní kontakt na asistenční službu a číslo smlouvy. Vlastní kartičky nikoho nezajímají. Jsou pro vás právě z důvodu těch výše uvedených údajů. Problém vidíme v tom, že pokud kupujete cestovní pojištění od CK, tak automaticky dostanete cestovní pojištění na termín pobytu. Zkontrolujte si, zda máte platnost pojištění v celém rozsahu, tedy i včetně cesty - většinou den před a den po. Naskenovaný voucher také není problém, důležité jsou údaje na něm, kterými se budete identifikovat, recepce už o Vás bude vědět. Tour operátor a následně CK nebo CA originály většinou ani nedostanou. Nezapomeňte si pořídit ještě kopie důležitých dokumentů - pasy, zelená karta, atd. a uložit je na jiném místě než originály. Co se služeb v ceně zájezdu týče, každá CK nebo spíše tour operátor mají nasmlouvané jiné podmínky. Dost často má tour operátor v ceně kompletní balíček služeb, kdežto na místě je to rozkouskované na jednotlivé položky. Co se kauce týče, počítejte s tou vyšší, ale může se také stát, že žádnou po Vás chtít nebudou. Nám se většinou přihodila ta druhá varianta, tzn. nic nechtěli. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50 a v Itálii zaplatíte na mýtném € 71,50. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Od Salerna směrem na jih se už dálnice neplatí. V současné době je průměrná cena nafty v Itálii € 1,70, počítejte tedy při spotřebě 5 l na 100 km s přibližně € 300,00 na naftu. Celkem tedy cesta tam i zpět vyjde přibližně na € 450,00. Je to třeba upravit podle Vaší spotřeby a cena nafty bude o něco nižší, když natankujete plnou nádrž v ČR a opět dotankujete plnou nádrž před hranicemi s Itálií, to samé při cestě zpět - přečtěte si náš článek na Cestovatelově blogu Rakousko - italská hranice nabízí slevu. Ceny v supermarketech jsou o něco vyšší než u nás, není to však nic dramatického, srovnáte to zase často nižšími cenami ovoce a zeleniny na trhu. Supermarket je v nedalekém Briatico, směrovky máte přímo i u Vašeho villagio. Minimarket je i přímo ve villaggio, máme však zkušenosti, že v takových marketech bývají ceny výrazně vyšší. Kalábrijská kuchyně je velice pálivá. Prim tu totiž hrají všudypřítomné feferonky. Místní specialitou je silně prosolená treska, nazývají ji bacala. K tomu nezapomeňte na skvělá červená vína. Na místních tržištích narazíte na vynikající domácí sýry a uzeniny. K nim určitě patří pikantní salám nduja, kterému ten správný říz dávají chilli papričky - jak jinak. Doufáme, že jsme byli o něco ochotnější než paní v CK :-)

# 27.01.2014, 01:41.
Do Itálie jsem jel autem už několikrát. Jezdím výhradně do Kalábrie a jinak tomu není ani tentokráte. Chystám se do Sibari. Problém je v tom, že jsem vždy jezdil jen po dálnicích a to mýtné už mě začíná docela štvát. Od známého budu mít zapůjčené auto, které žere velmi málo nafty a navíc má parádní dojezd, takže vysoké ceny pohonných hmot mám pořešené. Teď jde o to mýto. Zajímá mě, jak se nejlépe dostanu bez placení (co nejmenšího) do cíle. Co jsem našel na internetu, tak S2 z Ravenny do exitu Orte by neměla být zpoplatněná, zda je tomu tak. Nevím, jak je to s cestou po pobřeží od Benátek a pak uhnout až dole na Foggia, zda to není moc zdlouhavé kvůli zácpám. Jak to tak studuji, kromě té S2 mě nenapadá žádný úsek, kde bych ušetřil, protože na dálnici zase naženu čas, než se trmácet po silnicích. Jaký na to máze názor vy? Daniel.

Všechny možné varianty máme projeté. Přečtěte si naše reportáže týkající se Itálie. Vždy první a poslední kapitola popisuje cestu. Od Tarvisia po Gemonu jezdíme většinou mimo dálnici. Trasa z Benátek do Ravenny po pobřeží je také bezproblémová. Není tam téměř žádná zástavba, jen spousta rychlostních omezení. Tuto trasu využíváme běžně. Odtud směrem na jih až po Gargano však už mimo dálnici nedoporučujeme. Je to samé letovisko, často zácpy. Mimo dálnici to jde až od Termoli. Přejezd hor z Ravenny po Orte jsme také využili. Je to rychlostní komunikace, kterou často využívají kamióny. Z toho důvodu je v horším stavu. Doporučujeme si cestu naplánovat přes den, v noci budete hůře reagovat na defekty silnice. Také tady počítejte s tím, že čerpací stanice dodržují siestu, takže po obědě se může stát, že na celém úseku nenatankujete. Od Orte už doporučujeme jet po dálnici. Západní pobřeží od Říma po Neapol už bývá také se zvýšeným provozem.

# 08.01.2014, 16:35.
Na internetu jsem se proklikal k Vaší diskuzi o CK Polycastrum z roku 2008 na portálu Orbion. Nyní zájezdy do Kalábrie sjednává Axet Services Tour Operator. Nemáte pane Řehůřku nějaké osobní zkušenosti? Dá se na tuto společnost spolehnout? Radek.

Osobní zkušenosti jsou pořád stejné, je to pořád stejná firma, stejní lidé v čele s paní Lenkou Čadskou a s jejími dlouholetými zkušenostmi při zastupování Polycastrum Viaggi v době kdy byli na trhu. Navíc většina ubytovacích kapacit zůstala stejná, jsou léty prověřené a v diskusích o nich najdete spoustu informací a postřehů.