KALÁBRIE 2012

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2012

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2012. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 26.12.2012, 10:01.
Nejdříve bych Vám chtěla pochválit Vaše stránky. Dozvěděla jsem se zde mnoho užitečných informací o Kalábrii. Chtěla bych poprosit o informace ohledně ubytování na Capo Vaticano. Pobyt plánujeme na první týden v září 2013 vlastní dopravou a mám vyhlédnuté Villaggio Eden. Nemáte s ním nějakou zkušenost? Chtěla bych hezké a klidné ubytování, ale aby to nebylo daleko na pláž. Nemám ráda takové ty spojené balkóny, kde si vidíte pomalu do talíře a slyšíte každé slovo. Klidně si nechám i nějaké ubytování doporučit. Předem děkuji za odpověď. Monika.

Podívejte se na oficiální stránky Hotel Villagge Eden. Je to jedno z mála ubytovacích zařízení, které se nachází v blízkosti pláže. Spousta jiných apartmánů a hotelů je nahoře na kopci. V přiložených fotografiích se s komplexem můžete podrobněji seznámit. Současně doporučujeme si přečíst naši reportáž Kalábrie 2006.


# 18.12.2012, 10:29.
V červnu 2013 navštívíme na 7 dní Capo Vaticano, hotel Gattopardo. Odvoz na pláž Groticelle by měl být zajištěn hotelem. Z mapy na internetu neumím zjistit stanici na vlak do Tropea (vesnici - městečko). Myslím si, že bude nutno dojít pěšky, asi nejméně do vesničky San Nicolo - odhad 2 km. Pokud se mýlím, poraďte prosím. Autobus asi v této oblasti nejezdí, nevím. Dále bychom se rádi dostali na vyhlídku k majáku na mysu Capo Vaticano. Je možné tam vystoupat přímo z pláže Grotticelle nebo lépe po některé cestě od hotelu Gattopardo? Děkuji za Váš čas a ochotu. Dagmar.

Podívejte se na mapu oblasti. Zastávka vlaku - Stazione Ricadi je mezi Capo Vaticano a S. Nicolo. Na vyhlídku na Capo Vaticano nelze vystoupat z pláže Groticelle. Nebo spíše je to možné, ale jedná se o soukromou cestu, která je uzavřená. Musíte vystoupat po silničce nahoru a k vyhlídce přijít ze zadu. Doporučujeme si přečíst naši reportáž Kalábrie 2006.

# 06.12.2012, 22:43.
Jezdíme každý rok do Chorvatska do Brely, kterou milujeme. Nedávno jsem shlédla na ČT cestománii o Kalábrii a moc toužím vzít na jaře manžela a jen tak odletět na pár dní. Chtěla bych však poradit kam. Můj muž nemá rád, kdyby ležel na přelidněné pláži. Máme rádi klid. Dá se tam půjčit třeba auto nebo motorka? Jaká část Kalábrie má opravdu tak krásné čisté moře a podobné úseky jako jsou třeba v té naší zamilované Brele? Moc děkuji za odpověď. Monika.

Pokud se bavíme o květnu, tak problémy s přelidněnými plážemi nebudete mít nikde. Doporučujeme Capo Vaticano. Je to jedna z nejkrásněších oblastí Kalábrie. Možnosti ubytování najdete na Booking / Kalábrie. Auto si můžete zapůjčit přímo na letišti. Podívejte se na Pronájem aut. Na místě si můžete motorku nebo auto zapůjčit v nedalekém městečku Tropea v CST Tropea.

# 11.10.2012, 14:31.
Pavle, plánujeme na příští září dovolenou do Kalábrie a narazila jsem na Vaše skvělé stránky. Přiznám se, dosud jsem nepřečetla všechny reportáže, jen ty ohledně Kalábrie, ale určitě se k nim vrátím, máte to krásně zpracované. Dále jsem pročetla všechny dotazy a Vaše odpovědi, obdivuji Vás, jak trpělivě odpovídáte a vše vysvětlujete. Již jen z těchto otázek a odpovědí jsem načerpala informace. Pojede nás větší skupina, přibližně 10 až 14 lidí. Chceme letět do Lamezia Terme a odtud pokračovat vlakem. Někam. Ještě nemáme vybráno. Zatím testuji terén. Tak do 50 až 60 km od letiště. Doporučujete Capo Vaticano, tak možná tam. Chceme si zarezervovat apartmány. A toho se týká můj dotaz. Jaké máte zkušenosti s rezervací? Objednávali jste si apartmán přímo v Itálii, v příslušném resortu, nebo u nás, přes cestovní kancelář? Přikláněla bych se k rezervaci přímo, ale nevím, zda je to možné. Posílám pozdrav celé rodině a přeji mnoho dalších krásných výletů. A následných zajímavých reportáží. Ludmila.

Možné jsou většinou obě varinty. Je potřeba porovnávat ceny u CK a u ubytovatele. Většinou je třeba si dát pozor na to, co je vše v ceně. Máme zkušenost, že cena přímo od ubytovatele bývá vyšší po nastřádání všech povinných příplatků. My jsme ubytování na Capo Vaticano objednávali přes Čedok, protože to tenkrát bylo levnější než napřímo. Od toho Čedoku to bylo z tohoto zdroje: Calabria. Můžete se také podívat na možnosti ubytování přes Booking / Capo Vaticano.

# 12.09.2012, 08:12.
Řehůřkovi, chtěla bych Vám poděkovat za Vaše super stránky a hlavně za to, jak pilně odpovídáte na nekonečné dotazy nás cestovatelů. Letos jsme vyrazili do Kalábrie - po pročtení stovky recenzí, rad a tipů jak ze strany Vaší tak i čtenářů jsme se ubytovali v Capo Vaticano - Residence Esmeraldo a byli jsme maximálně spokojení. Kalábrie nás doslova okouzlila a vzala za srdce. Možná je to část Itálie, která patří k nejchudším regionům - ale její příroda, moře, jídlo a pití a samozřejmě srdečnost Kalábrijců je neuvěřitelná. Myslím, že je to jedno z míst, na které budu dlouho vzpomínat. S pozdravem Kateřina.

Děkujeme za Vaši zprávu z pobytu v Residenci Esmeraldo. Moc si toho vážíme a jsme rádi, že Vaše dovolená proběhla podle Vašich představ.

# 20.08.2012, 11:25.
Chystáme se letos v Září do Kalábrie autem, máme Fiat Grande Punto obsah 1,2. Žere to přibližně 7l na 100 km. Chci se zeptat, na kolik nás orientačně vyjde benzín s poplatky - cesta k našemu apartmánu je přibližně 1800 km tam. Jedeme v termínu od 15.9.2012 do 22.9.2012. Patricie.

To záleží na tom, kde budete tankovat a za jaké ceny. Různé čerpací stanice mají různé ceny, různé země mají různé cenové hladiny. Obecně čerpací stanice na dálnicích jsou dražší než ty mimo dálnice. V současné době je nejlevnější natural 95 v Rakousku, ale rozdíl s ČR je minimální. Výrazně dražší je v Itálii. Doporučujeme tedy natankovat plnou ve Vaši oblíbené čerpací stanici v okolí Vašeho bydliště. Další tankování doporučujeme před rakousko - italskou hranicí, ale někde mimo dálnici. Současná průměrná cena u řetězcových čerpacích stanic (Agip, Esso, iP, Q8, Shell, Tamoil, TotalErg) s obsluhou v Itálii je € 1,90 za litr. Počítejte tedy s touto cenou jako s maximální. Při vzdálenosti 3600 km a spotřebě 7 litrů na 100 km zaplatíte přibližně € 480,00 za pohonné hmoty. Předpokládáme, že bude Vaše spotřeba nižší a budete tankovat levněji. Cena tedy bude reálně nižší. Poplatky jsou následující: € 8,00 dálniční známka v Rakousku + € 8,00 pokud pojedete přes Brenner. € 64,00 až € 65,00 mýtné v jednom směru podle trasy. Celkem tedy na mýtném počítejte maximálně přibližně € 155,00.

# 13.08.2012, 08:32.
Pane Řehůřku, s přítelem se chystáme v září do Kalábrie. Cestu z Říma na Capo Vaticano chceme podniknout vlakem. Chci se Vás zeptat, zda je lepší si koupit jízdenku předem přes internet a nebo přímo na nádraží v Římě. Děkuji za odpověď. Nikol.

My bychom volili nákup až na místě. Ceny jsou stejné v případě všech způsobů nákupu, rozdíl je v tom, že přímo na místě už nemusí být k dispozici některé jízdenky v akci. Na druhé straně nákupem na místě nejste dopředu vázaná konkrétním vlakem.

# 15.06.2012, 11:20.
Čítala som Vaše články a odpovede o Kalábrii, tak by som sa rada tiež niečo spýtala. Chceli by sme ísť teraz v júli do Kalábrie obytným autom a chcem sa spýtať, či sa dá spať aj mimo kempov, niekde na odstavných plochách a parkoviskách, alebo je to tam všade zakázané? Minulý rok sme boli osobným autom na Sardinii a tam nebol žiadny problém. Bývali sme zaparkovaný vedľa kempov. A ešte by som rada spýtala či neviete, koľko by nás vyšli tento rok mýtne poplatky za obytné auto. Ďakujem. Jana.

Podívejte se na Camper online / Sosta, kde jsou parkovací místa se službami pro obytné vozy a karavany. Vyberte nejlépe podle mapy Vámi požadovanou oblast. V případě, že se bezplatně zaregistrujete, získáte přístup k podrobným informacím. Poplatky závisí na tom, kolik máte na autě náprav. Standardní cena pro většinu automobilů je € 68,00. Vyšší auta se dvěmi nápravami platí € 69,50, auta se třemi nápravami platí € 93,20. Jsou to poplatky od Tarvisio. Od Brennero se platí € 65,20 resp. € 66,70 resp. € 89,60.

# 12.06.2012, 19:11.
Pane Řehůřku, moc rád bych Vás poprosil o radu do Itálie. Za týden vyrážíme na Capo Vaticano a při cestě bychom se chtěli podívat na šikmou věž v Pise. Mohl byste, prosím, poradit nejlepší cestu a cenu mýtného do Pisy a dále do Capo Vaticano? Předem moc děkuji za odpověď. Ondřej.

Nepíšete dost podstatnou věc a to, odkud vyrážíte. Hranice České republiky můžete překročit u Rozvadova, v Dolním Dvořišti nebo v Mikulově. Další varianty zde nezmíníme. Trasa z Rozvadova je následující: Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Pisa. Trasa z Dolního Dvořiště je následující: Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Pisa. Trasa z Mikulova je následující: Mikulov - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Bologna - Florencie - Pisa. V Německu se dálnice meplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,00. Pokud pojede přes Brenner, zaplatíte ještě mýtné € 8,00. V Itálii pak zaplatíte na mýtném v případě jízdy přes Brenner € 36,90, v případě jízdy přes Tarvisio € 38,30. Trasa z Pisy je pak následující: Pisa - Florencie - Neapol - Salerno - Vibo Valentia - Ricadi - Capo Vaticano. Mýtné na této trase je ve výši € 39,70, od Salerna na jih se už neplatí. Při těchto vzdálenostech doporučujeme se nevyhýbat dálnici.

# 10.06.2012, 19:44.
Díky za úžasnou spoustu informací. Chci se ještě zeptat, zda jsou parkoviště u pláží kolem Capo Vaticano placené a jak jsou označené turnikety na dálnicích, kde se dá platit platební kartou? Vím, že tam jsou cedule pro nějaké místní dálniční karty a takové ty s mincemi pro hotovostní platbu. Děkuji. Naďa.

V sezóně jsou parkoviště placená, mimo sezónu ne. Pro platbu platební kartou volte mýtnou bránu s obsluhou, tj. kromě bankovky a mincí je na obrázku i ruka. Bohužel se někdy stane, že tyto brány jsou uzavřeny a k dispozici je pouze platební automat. Počítejte tedy i s touto možností.

# 07.06.2012, 09:59.
Chcel by som sa spýtať, v ktorých strediskách v Kalábrii sú supermarkety dostupné pešo napr. v rámci večernej prechádzky vzhladom k tomu, že sa chystáme autobusom a možnosti prepravy budeme mať obmedzené. Ďakujem za odpoveď.

Většina středisek v Kalábrii má v blízkosti možnosti nakupování. Je to spíše otázka toho, co potřebujete. Zda nějaký hypermarket, nebo Vám stačí normální samoobsluha. Většina z nich se v Itálii honosí návem Supermercato. Nicméně doporučujeme si vybírat dovolenou ne podle dostupnosti supermarketu, ale podle jiných kritérií, kvůli kterým na dovolenou jedete. Jakmile budete mít vybráno, klidně nám napište, pokud to budeme vědět, sdělíme Vám možnosti nakupování v tom konkrétním středisku.

# 02.06.2012, 15:05.
Chtěla bych se zeptat na možnost výletů z Capo Vaticano. Jedeme v červenci do residence Esmeraldo. Slyšela jsem, že je možnost jet na jednodenní výlet na ostrovy v blízkosti nebo na Sicílii. Pokud je to možné, sdělte mi, prosím, alespoň orientační cenu. Naďa.

Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2006, informace tam najdete.

# 30.05.2012, 21:15.
Pane Řehůřku, chtěla bych poprosit o radu - chystám se za 14 dnů na dovolenou do Capo Vaticano a jelikož nemám zajištěný transfer z letiště Lamezia Terme, hledám nyní nejvhodnější spoj. Tím bude zřejmě vlak. Neporadil byste mi, jak to s vlaky v Itálii chodí? Lístek se kupuje předem na nádraží na pokladně nebo lze i online předem na webových stránkách? A musí se zakoupený lístek ještě někde označit? Moc děkuji. Lucka.

Jízdenku lze zakoupit na pokladně i online. Zakoupená jízdenka se musí označit na nástupišti. Jízdní řády a možnost on-line nákupu najdete na Trenitalia.

# 25.05.2012, 19:24.
Chtěla bych se zeptat na optimální trasu z Prahy do Itálie - Kalábrie - město Scalea. Prosila bych o trasu s poplatky a bez poplatků. Předem mockrát děkuji. Hezký večer.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Firenze - Neapol - Salerno - sjezd Lagonegro - Praia a Mare - Scalea. Nedoporučujeme na tak dlouhé trase jet mimo dálnice. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,00, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii pak € 63,70. Od Salerna směrem na jih se už mýtné neplatí. Při cestě zpět jsou poplatky ve stejné výši.

# 08.04.2012, 01:02.
Nemohu než se připojit ke chvále Vašich stránek, obdivuji s jakou péčí se věnujete dotazům. Ráda bych Vás požádala o informace o Kalábrii, pro kterou jsme se rozhodli kvůli hezkým písečným plážím a pověstně průzračnému moři. Z moře ve střední části Itálie (nad Gargánem) jsme byli kvůli trvale zvířenému a neprůhlednému moři trochu zklamáni. Prošla jsem si Vaše stránky a dozvěděla se mnoho užitečného. Zajímalo by mě, zda máte zkušenost i s východním pobřežím - co se týká kvality pláží. Hledáme hezké pláže s jemným bílým pískem a pozvolným vstupem do moře, protože cestujeme s malými dětmi. Můžete nám doporučit nějakou lokalitu na východním, případně na západním pobřeží? Z Vašich reportáží o Kalábrii jsem vyčetla, že vlny nebyly výjimkou ani za hezkého počasí. Je tato oblast hodně větrná? Převažuje spíše klidné moře? Pojedeme tam v červenci. Při našem pobytu na Krétě připadaly na 1 týden přibližně 1 až 2 dny, kdy bylo moře klidné, jinak stále větrno a velké vlny. Mnohokrát Vám předem děkuji za odpověď a za Váš čas, který jí věnujete. Přeji Vám mnoho dalších hezkých cestovatelských zážitků. Markéta z Tábora.

Na plážích s pískem musíte počítat, že moře bude kalné. Ten písek, pokud se rozvíří, ho zakalí. Na východním pobřeží v Kalábrii jsou pláže také pěkné, u některých jsme se zastavili. Navíc jsou méně obsazené než na tom pobřeží západním. Ceny jsou tam samozřejmě o něco nižší, proto je v poslední době začaly více nabízet cestovní kanceláře. S vlnami je to dost složité, je to ještě ne zcela probádaný proces. Navíc vlny se mohou navzájem sčítat nebo i rušit. Mohou být u pobřeží i za bezvětří, protože mají značnou setrvačnost a šíří se i několik set kilometrů. Vlna u hladiny má přibližně stejnou rychlost, dno ji brzdí. Proto se délka vlny zkracuje a po dosažení určitého poměru hloubky vody a výšky vlny se láme. V Kalábrii je dost často blízko pobřeží dno hluboko a potom prudce stoupá k pobřeží, kde je i často upravená pláž. Tento náhlý přechod způsobí zlomení vlny. Moc větrno tam nebývá. V červenci můžete očekávat pěkné počasí. Vřele můžeme doporučit oblast Capo Vaticano.

# 05.04.2012, 11:55.
Letos jsme s rodinou přemýšleli, že vyrazíme opět na jih Itálie a to do Kalábrie. Chtěla bych se zeptat, jaká část Kalábrie by byla nejlepší. Jde mi především o přírodu a koupání, tudíž mým největším požadavkem je hezká, písčitá a velká pláž s dobrým přístupem do moře. Nemáme rádi namačkané pláže s nekonečnými řadami deštníků a lehátek různých hotelů, kde je jak se říká hlava na hlavě. Do města vzdálenost do 10 km na výlet. Jde mi spíše o klidnější dovolenou. Děkuji za odpověď. S přáním pěkného dne Kateřina.

Každý kout Kalábrie má něco do sebe a každý je nějak krásný. Nám osobně učarovalo západní pobřeží, konkrétně okolí výběžku Capo Vaticano. Zde také doporučujeme strávit dovolenou. Veškeré informace najdete v naší reportáži Kalábrie 2006. Pokud však chcete strávit klidnější dovolenou, volte termíny mimo sezónu. V sezóně bude plno všude, rozhodně se pak vyhněte srpnovým termínům, kromě posledního týdne.


# 02.04.2012, 22:18.
Prosím o informaci k oblasti Cropani Marina. Jsou v této oblasti vhodné pláže pro 4. leté dítě? Děkuji. Stanislav.

V této oblasti jsou vhodné pláže pro čtyřleté dítě.

# 22.03.2012, 09:38.
Mohl bych Vás požádat o radu na cestu do Kalábrie? Vzhledem k tomu, že máte již velké zkušenosti, můžete mi doporučit nějakou trasu pro osobní automobil? Zcela určitě máte již nějaké vychytávky, které třeba Via Michelin nezná. Předem děkuji za informaci. David.

Nepíše to nejdůležitější. Odkud vyjíždíte. Do Kalábrie doporučujeme jet výhradně po dálnici. Z počátku jsme jezdili mimo dálnici, pak jsme ale usoudili, že ta úspora na mýtném za to nestojí. Od Brenneru je hlavní tah směr Verona - Modena - Bologna - Florencie - Neapol - Salerno, od Tarvisia pak Udine - Mestre - Padova - Bologna a dále jako v předchozí variantě. Jediná cesta, která se vyplatí mimo dálnici je v úseku Tarvisio - Gemona a potom v úseku od Mestre na Ravennu, Cesenu na Orte a odtud opět po dálnici. Úsek Ravenna - Orte však doporučujeme pouze ve dne a max. 100 km rychlostí. Ta rychlostní komunikace je dost vytížená kamióny a podle toho vypadá její povrch. Popis těchto tras najdete v našich reportážích.

# 08.03.2012, 21:40.
Zamiloval jsem si Chorvatsko, ale letos se zabývám myšlenkou na Kalábrii vlastním autem. Jak jsem prohlédl Vaše, mimochodem velice krásné, stránky myslím, že byste mi mohli dát nějakou radu. Zajímá mě, zda lze sehnat ubytování až na místě - apartmány - jako v Chorvatsku. A dále, zda neporadíte, kde je typ pláží a moře jako v Chorvatsku - spíše skály a kamínky. Pláže typu 5 km písku se 3000. slunečníky bych nevydýchal. Pokud budete na některou z mých otázek mít odpověď, tak Vám předem děkuji. Zdeněk.

V Itálii to nefunguje jako v Chorvatsku. Ubytování není aktivně nabízeno, prodává se většinou přes agentury a tour operátory a je dlouho dopředu prodané. Vše samozřejmě závisí také na období, ve kterém tam pojedete. Mimo sezónu je šance vyšší sehnat ubytování až na místě, v sezóně téměř žádná. Doporučujeme si ubytování rezervovat dopředu. Můžete hledat na Booking / Kalábrie. V Kalábrii by Vám mohly vyhovovat pláže v okolí městečka San Nicola Arcella na severu Kalábrie nebo v okolí výběžku Capo Vaticano, tam jsou ale pláže písčité, malé plážičky mezi útesy jsou však zajímavé.

# 23.02.2012, 11:31.
Netušíte, jak to vypadá s ubytováním v Kalábrii mimo sezónu? Seženeme přímo na místě ubytování mimo turnus třeba ve čtvrtek? Děkuji za odpověď. Šárka.

S největší pravděpodobností ano. Záleží však na tom, jaké ubytování budete hledat, v kterém období a v které oblasti.

# 12.02.2012, 14:31.
Moc děkuji za Vaše stránky, z kterých čerpám informace o Kalábrii. 9. záři se chystáme do Kalábrie, Via dei Zambrone letecky a rádi bychom si tam půjčili auto. Chtěla bych se zeptat, zda máte nějaké informace, jak se dá auto v této oblasti vypůjčit a jaké jsou ceny? Také jsem se dočetla, že v září je 3x vyšší výskyt dešťů. Co to přesně znamená? Doufám, že nám neproprší celých 11 dní. Děkuji moc za odpověď. Alena.

Vzhledem k tomu, že cestujete letecky, bude asi nejvýhodnější si zapůjčit automobil přímo na letišti a sem ho zase vrátit před odletem. Vyřeší Vám to současně poroblémy s dopravou do místa ubytování. Asi nejlepší je se obrátit na nějakou zavedenou společnost, která má nasmlouvané půjčovny na většině světových letišť. Podívejte se na Pronájem aut. Např. se společností AVIS si můžete zapůjčit automobil na letišti Lamezia Terme na sedm dní od přibližně € 180,00. Co se srážek týče, tak od července do října má každý měsíc přibližně dvojnásobný úhrn srážek než ten předchozí. Září je ve Vaší oblasti na tom se srážkami přibližně stejně jako přelom dubna a května. Je to však oblast subtropického klima. Nemusíte se obávat nějakých trvalých dešťů. Počet deštivých dnů v září se pohybuje kolem 4. až 5. a spíše jsou v druhé polovině.

# 28.01.2012, 20:43.
Letos se chystáme do Kalábrie. Nemůžu se rozhodnout mezi Capo Vaticano a Marina di Zambrone. Prosím o radu, jaká lokalita je lepší. Preferuji čisté moře a krásné pláže. Děkuji. Zdravím. Šárka.

Doporučujeme Capo Vaticano. Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2006. Najdete tam několik tipů včetně fotogalerie.

# 24.01.2012, 14:30.
Řehůřkovi, rádi bychom s kamarády do Kalábrie toto léto, konkrétně na přelomu srpna a září. Hledáme co nejlevnější alternativu jak se tam dostat, protože nám kleklo auto, které patřílo do původního plánu. Napadlo nás, že bychom se dostali do Neapole letadlem a odtamtud vlakem až na Capo Vaticano. Nemáte s cestou vlakem zkušenost či dobrou radu? Zdá se nám to jako dobrý nápad už jen kvůli tomu, že uvidíme kus země a jak lépe než z vlaku a krásnou krajinou? Díky za Váš čas a skvělé stránky. Zdraví Jiří a zbytek bandy. S pozdravem Jiří.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 04.01.2011, 22:54.

# 16.01.2012, 20:16.
Dnes jsem hledala nějaké informace o Kalábrii a nalezla jsem Vaše úžasné stránky. Myslíte, že bych se také mohla zeptat, nevím sice do jaké rubriky, tak to zkusím přes Jen tak. Zjistila jsem, že se létá do Kalábrie na letiště Lamezia Terme. Odtud bych se potřebovala dostat do letoviska Marina di Sibari. Kolik je to km? A jakou nejkratší cestou se tam dostanu? Děkuji. Jitka.

Letiště Lamezia Terme je v blízkosti dálnice A3, stejně tak spojka SS534, která vede do Marina di Sibari. Cestou po dálnici je to přibližně 140 km. Mýtné se neplatí. To v případě, že byste si půjčovala na letišti auto. Podívejte se na Pronájem aut. Vlakem je to s přestupy přibližně 3 až 4 hodiny. Přestupuje se v Castiglione Cosentino a cena je v regionálním vlaku € 7,50 nebo v Paola a Castiglione Cosentino a cena je v regionálním vlaku € 12,25. Z letiště na nádraží se dopravíte kyvadlovým autobusem za cenu € 0,80. Z nádraží v Sibari do Marina di Sibari rovněž autobusem, cenu neznáme. Z letiště lze cestovat i autobusem, nejdříve musíte do Cosenza a odtud do Sibari. Přesné podmínky však neznáme.

# 15.01.2012, 20:58.
Moc děkuji za tento skvělý web plný úžasných a potřebných rad při cestě do Itálie. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Minulý rok jsme byli s dětmi (1 a 4 roky) ve Vieste, kde jsme byli moc spokojeni, pláž byla zcela písečná a vstup do moře hodně pozvolný. Letos bychom se chtěli podívat do Kalábrie, máme vybrané ubytování Villaggio Torre Ruffa Robinson, ale nevíme, jak je to právě se vstupem do moře a zda jsou oblázky nebo pouze pláž písečná, kterou bychom upřednostňovali. Nebo pokud byste mohli doporučit oblast písečnou s pozvolným vstupem do moře jinde, byli bychom za Vaši radu rádi. Moc a moc děkuji. Zdena s rodinou.

U Villaggio Torre Ruffa Robinson je písčitá pláž s útesy, takže počítejte místy ve vodě i s nějakým oblázkem nebo kamenným podložím. Jinak pláž je chráněna kamennou bariérou.

# 14.01.2012, 13:47.
Chystáme se s kolegou a přítelkyněmi jet letos na dovolenou do Kalábrie. Chtěli bychom jet v červnu nebo červenci a plánujeme jet s karavanem. Zajímalo by nás, na kolik asi přijde mýtné v Itálii. Budeme vyjíždět z Ostravy, tak do Itálie budeme vjíždět u Villachu. Dále jaká místa byste nám doporučil pro ubytování s karavanem, popřípadě orientační ceny. A dále, kam určitě se máme zajet podívat. K termínu zatím nevíme přesněji, jen by se mělo jednat o přibližně 14 dní včetně cesty. Pokud víte, kdy nejlépe do daných míst vyrazit, určitě mi je taky připište. Předem mnohokrát děkuji za odpověď. Jakub.

Mýtné v Itálii na trase Tarvisio - Salerno stojí pro osobní automobil € 65,10. Pokud však budete mít karavan, spadáte do vyšší kategorie. Tady už ale záleží na počtu náprav. Pokud Vaší soupravě přidá karavan jen jednu nápravu, tj. budete mít celkem tři nápravy, budete platit € 89,80, pokud celkem čtyři nápravy, tak € 134,40. Jedná se o mýtné v jednom směru. Vhodná ubytování pro karavan můžete najít na Camper online - Sosta. Tipy na výlety hledejte v našich reportážích.


# 04.01.2012, 15:13.
Již deset let jezdíme s rodinou na dovolenou do jižní Itálie. V letošním roce chceme navštívit Brancaleone, konkrétně apartmány Villaggio Club Altalia. Podle některých recenzí se jedná o starý nehezký areál, s chaluhami v moři a zanedbanou pláží. Nemáte prosím nějaké informace o tomto středisku? Děkuji. S pozdravem Karel.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 19.05.2009, 17:25. Některé recenze Villaggio Club Altalia jsou kladné, jiné záporné. Každý má jiné představy o ubytování, prostředí atd. Oblast není určitě tak pěkná a atraktivní jako západní pobřeží, nicméně tam lze také strávit pěknou a příjemnou dovolenou. Záleží jen na Vás, jakou si ji uděláte a co preferujete. Znečištění moře je hodně závislé na počasí a může se to stát i na vyhlášených plážích. Většina pláží je udržovaná až v sezóně nebo těsně před jejím začátkem a platí to pro většinu letovisek.