ITALSKÉ ALPY 2015

Italské Alpy v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Italské Alpy 2015

Pokud jsou Italské Alpy cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2015. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Italských Alp a poplatcích na dálnicích, o ubytování, o lanovkách, o tipech na výlety, o pronájmu auta, o místní dopravě a najdete zde také mnoho dalších informací o Italských Alpách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 28.12.2015, 13:21.
Chtěla bych se zeptat na cestu do Madesima přes Itálii z Ostravy, ne přes Švýcarsko. Jedeme v lednu. Na cestovní poplatky a kde se dá výhodně natankovat? Děkuji za odpověď. Zuzana.

V tomto případě Vám doporučujeme následující dálniční variantu: Ostrava - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Verona - Bergamo - Lecco - Madesimo. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 33,40. To samé při cestě zpět. Je to jen o € 0,40 dražší než přes Brenner a o několik desítek kilometrů delší. Vše v jednom směru. Je to ale pohodovější trasa. Tipy na tankování najdete v Cestovatelově blogu.

# 25.12.2015, 18:15.
Moc bych Vás prosila o radu. Chystám se vdávat 1.10. v Seisu nedaleko Bolzana. Jaké v této době můžu očekávat počasí? Děkuji za radu. S pozdravem Eva.

Průměrné denní teploty se v Bolzanu pohybují na přelomu září a října ještě kolem 20. stupňů. Letos to bylo od 18. do 22. stupňů. Počítejte s tím, že v Seis bude o něco málo chladněji. Aktuální počasí sledujte před Vaším termínem na Meteo.

# 13.12.2015, 19:18.
Na Silvestra jedu za přítelkyní do Itálie do Soldy (Sulden). Vyjíždím z Ostravy a chci se zeptat, kudy by byla cesta finančně nejvýhodnější. Přemýšlím o cestě přes Mnichov. Popř. jaké jsou možnosti? Kde tankovat benzín? Předem děkuji. Pavel.

V tomto případě nemá význam objíždět rakouskou dálnici, protože cesta přes Německo je delší a co ušetříte na rakouské dálniční známce, to projedete na spotřebě pohonných hmot, možná i více. Vaše optimální trasa je následující: Ostrava - Brno - Mikulov - St. Polten - Salzburg - Innsbruck - Landecker Tunnel - Sulden. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, Landecker Tunnel je v ceně dálniční známky. My na této trase tankujeme před Innsbruckem mimo dálnici v Hall in Tirol na čerpací stanici Shell.

# 16.11.2015, 20:06.
V prosinci pojedeme osobním autem buďto ze Zlína nebo z Pelhřimova do Monte Bondone. Jakou trasu byste prosím Vás doporučili vzhledem k co možná nejnižším nákladům v poměru spotřeba paliva / poplatky? Je možné vyhnout se mýtnému v Brennerském průsmyku a kde je nejvýhodnější tankovat? Moc děkuji za odpovědi! S pozdravem Daniel.

V obou případech jeďte na Linec. Ze Zlína na Břeclav, Grosskrut a Sankt Pölten, z Pelhřimova na Jindřichův Hradec a Dolní Dvořiště. Dále potom Na Salzburg, Innsbruck, Brenner, Bolzano, sjezd Trento Centro. Odtud pokračujte po SS45bis a následně po SP85 na Sardagna, Candriani a Hotel Monte Bondone v lyžařském středisku, kam pravděpodobně jedete. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 10,50. To samé po cestě zpět. Mýtnému za Brenner se můžete vyhnout jízdou po souběžné komunikaci B182. Musíte po ní jet už od Innsbrucku, protože mýtné za Brenner se platí už od mýtnice u Schönbergu. Stejně tak se můžete vyhnout mýtnému v Itálii jízdou po SS12. V prosinci to ale není moc dobré řešení. Doporučujeme se rozhodnout podle aktuální situace ve vývoji počasí a podle sněhových podmínek. My v této oblasti tankujeme ještě před Innsbruckem v Hall in Tirol. Po mostě přejedeme řeku i železniční trať a ve městě se vydáme doleva, kde kousek za křižovatkou je Shell.

# 12.11.2015, 15:10.
Dík za rychlou odpověď. Moc pomohla. V dubnu bude park zaplavený tulipánovou nádherou, vděčně na Vás vzpomeneme. Ještě jedna prosba. Je mi 77 let a ve složitějších transferech se orientuji s obtížemi. Z Gardy se budeme vracet na některé z benátských letišť, nikde ve městě se nehodláme zdržovat. Můžete mě zkontrolovat, případně opravit nebo mi doporučit jinou variantu? VCE: z Peschiera FS do Mestre FS asi € 23,00, odtud na letiště autobusem ACTV č. 15 za € 8,00 nebo ATVO? TSF: vlak stejný, z Mestre FS na letiště autobusem ATVO 351 za € 10,00. Děkuje Hanka.

Z Peschiera del Garda do Mestre FS se dostanete buď regionálním vlakem Trenitalia za € 10,40 v 7:00 nebo v ostatních časech vlakem Frecciabianca za € 23,00. Odtud potom autobusem ACTV č. 5 za € 8,00 na letiště Marco Polo. Můžete jet i autobusem ATVO také za € 8,00. Na letiště Treviso je vlakové spojení do Mestre stejné a z Mestre potom autobusem ATVO za € 10,00 na letiště Treviso. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 10.11.2015, 22:53.
Můžete prosím poradit, jak se dá k parku Sigurtá dostat veřejnou dopravou za 1. z Padovy a za 2. z města Garda na východním břehu Lago di Garda? Ještě přesně nevíme, odkud pojedeme. Děkuje Hanka.

Do Parco Giardino Sigurtá se nejlépe dostanete z Peschiera del Garda autobusem APAM, konkrétně linkou č. 46. Vystoupit musíte na Valeggio S. Rocco. Z Padova se na Peschiera FS dostanete vlakem Trenitalia, z Garda autobusem ATV č. 164.

# 26.10.2015, 21:45.
Chystáme se v zimě na Kronplatz, konkrétně Pfalzen. Jsme z Ostravy. Prosím, proč je lepší jet přes Brenner? Je to kvůli sjízdnosti silnic? Navigace nám nabízí i směr Villach, Lienz za zhruba stejný čas, navíc se neplatí mýto. Rád si nechám poradit. Tomáš.

Pokud se odkazujete na odpověď ze dne 26.02.2015, 14:50., musíte ji brát z pohledu všech souvislostí té otázky. V tom případě byla trasa přes Brenner jednoznačně lepší. Ve Vašem případě, pokud Vám nevadí úsek přibližně 140 km mimo dálnici, potom v tom problém nevidíme. Cesta údolím Drávy je udržovaná a nepotká Vás nic jiného, než od sjezdu z Brennerské dálnice do cíle cesty. Pokud by bylo počasí v době odjezdu kalamitní, volili bychom Brennerskou variantu.

# 23.09.2015, 12:13.
Chtěl bych se zeptat. Jedeme lyžovat do Itálie - Val di Fassa, hotel Trento. Kudy mám jet? A ceník dalniční známky + na kolik vyjde mýtné? A co je pro mně vyhodnější ohledně skipasu? Jaký máme koupit? Děkuji za info. Jirka.

Nepíšete odkud vyjíždíte. Ať už jste z Moravy nebo Čech, směřujte svoji trasu na Brenner (přes Rozvadov, Mnichov, Innsbruck nebo Dolní Dvořiště - Salzburg - Innsbruck nebo Mikulov - Salzburg - Innsbruck). V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii po Bolzano Nord € 5,80. Mýtné poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Typ skipassu je hodně individuální. Závisí na délce pobytu, na rozsahu území kde všude chcete lyžovat, na Vaší lyžařské úrovni atd. Oficiální ceník s popisem všech možností najdete na fassa.com.

# 18.09.2015, 14:10.
Zajímalo by mě, kde musím platit poplatky a jejich ceny z Ostravy do Itálie - Val di Fassa. Děkuji za info. Jiří.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii po Bolzano Nord € 5,80. Mýtné poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši.

# 18.08.2015, 20:01.
Jedeme autem na týden do Riva del Garda, bohužel máme hotel bez možnosti parkování. Nevíte, jaké jsou parkovací možnosti v tomto městě? Případně jaké jsou ceny parkování? Děkuji. Petr.

Veškeré informace o komerčních parkovištích, zpoplatněných parkovacích zónách i bezplatných parkovištích v Riva del Garda najdete na Altogarda Parcheggi e Mobilita.

# 10.08.2015, 13:46.
Do Verony a na Lago di Garda z Hradce Králové mě Mapy vedou přes Příbram, Strakonice, Vimperk na Passau a vyhýbá se Mnichovu, dále přes Wasserburg am Inn mám pokračovat směr Innsbruck. Překvapilo mě, že Mapy mě nevedou přes Plzeň, Regensburg, Mnichov a Innsbruck. Co doporučujete a jak se platí dálnice v Itálii? Děkuji. Radka.

Doporučujeme buď trasu přes Rozvadov, Mnichov, Innsbruck nebo přes České Budějovice, Linz, Salzburg a Innsbruck. Nákladově jsou stejné (pohonné hmoty, poplatky). Cesta přes Mnichov je o něco rychlejší, na druhé straně když chytnete odpoledne nebo na večer zácpu kolem Mnichova, může být časově delší. Přes České Budějovice jeďte v případě, že pojedete v tomto termínu nebo v termínu z Pá/So v srpnu. Dálnice v Itálii se platí formou mýtného, které se vybírá při sjezdu z dálnice.

# 30.07.2015, 10:36.
Letos se chystáme do Torri ke Gardě a zajímalo by nás, na kolik výjde cesta autem. Přibližně. Doporučte nejideálnější trasu. Děkuji. Markéta.

Vaše optimální trasa je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Mikulov - St. Pölten - Linz - Salzburg - Rosenheim - Innsbruck - Brenner (mýtné € 9,00) - Bolzano - Trento - sjezd Affi (mýtné € 15,30) - Garda - Torri del Benaco. V Rakousku ještě potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70. Celkem tedy zaplatíte na poplatcích € 57,30 + pohonné hmoty na celkem 2100 km. Při spotřebě nafty 5 l / 100 km a průměrné ceně v Rakousku € 1,17 to vyjde na € 123,00. Dosaďte si své hodnoty.

# 23.07.2015, 20:49.
Plánujeme cestu autem začátkem srpna do Dolomit - Cortina di Ampezzo. Jsme ze Žamberka a plánujeme asi přes České Budějovice. Jsou na trase nějaké placené tunely nebo je výhodné je objet? Děkuji. Pepa.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii po sjezd Bressanone € 2,90. Brenner se dá objet už od Innsbrucku. Můžete jet i jiné trasy - na Liezen, Spittal nebo Zell am See. V těchto případech jsou v cestě vždy jeden nebo dva placené tunely, popř. trasa zpoplatněná speciálním mýtným. My bychom se neorientovali na směr České Budějovice, ale volili bychom cestu přes Svitavy - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Spittal - Lienz - Dobbiaco Toblach - Cortina. Na této trase platíte jen rakouskou dálniční známku. Projetou máme i trasu od Vídně přes Leoben - Murau - St. Michael im Lungau - Proti proudu řeky Mur. Odtud ale musíte na Spittal přes Katchberg tunnel nebo se vyšplhat přes Katschberg.

# 21.07.2015, 09:53.
Krásný den, kudy byste, prosím jel, kdybyste měl před sebou 27.7. trasu Most - Castelnuvo del Garda a 30.7. dále do Chorvatska? Děkuji ... Milan.

V pondělí bychom volili standardní trasu: Most - Chomutov - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - sjezd Affi / Lago di Garda Sud - Castel Nuovo del Garda. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 15,30. Ve čtvrtek potom trasu Castelnuovo del Garda - nájezd Sommacampagna - Padova - Mestre - Palmanova - Trieste - Kozina - přechod Pasjak - Chorvatsko. Mýtné v Itálii Vás vyjde na € 19,80. Pokud však jedete na Istrii, musíte z Terstu na Koper. Tam se to dá objet bez slovinské dálniční známky, musíte si však vytisknout podrobnou mapu a přesně si to tam zakreslit nebo po bodech zadat do navigace. Je to složitější (a zpět jiná trasa - jednosměrky). Pokud se však budete vracet přes Slovinsko, těch € 15,00 za týdenní známku se vyplatí.

# 20.07.2015, 22:08.
Tento víkend odjíždím z Prahy do Itálie, Dolomity - k Bolzanu. Můžete mi prosím poradit nejpohodovější trasu a čas, kdy mám jet? Na poplatcích mi až tak nezáleží. Navigace mi ukazuje Mnichov, ale raději bych se mu nějak vyhnula. Od hranic pojedu přibližně v 7 ráno. Děkuji. S pozdravem Eva.

V tom případě jeďte na České Budějovice - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner. Vzdálenost i cena je stejná. Pokud chcete být na hranicích v 7:00 ráno, potom vyjeďte někdy kolem 4:30.

# 06.07.2015, 17:20.
Chceme se vydat na dovolenou k Lago di Garda, do městečka Sirmione. Můžete nám poradit nejlepší trasu z Říčan u Prahy? Ještě se chci zeptat, zda se naší trasy nějakým způsobem dotkne obchvat města Bologna. Děkuji. Josef.

Vaše optimální trasa je následující: Říčany u Prahy - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - sjezd Alfi / Lago di Garda Sud - SS450 - SS11dir - Peschiera - Sirmione. Přes město Bologna vůbec nepojedete.

# 28.06.2015, 15:53.
Jedeme do Itálie z Ostravy k jezeru Lago di Garda do Limone Sul. Chtěl bych se zeptat na optimální cestu a na poplatky v Itálii. Upřednostňuji cestu přes Graz. Kde natankovat benzín před hranicemi s Itálii? Co doporučujete navštívit při cestě? Děkuji. Dan.

Vaše trasa, nikoliv optimální, je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Verona - Rovereto Sud - Riva del Garda - Limone Sul Garda. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, na mýtném v Itálii zaplatíte € 30,40. To samé při cestě zpět. Je to o 100 km delší trasa a € 8,80 na poplatcích dražší než optimální přes Salzburg a Brenner. Co navštívit je dost individuální. Je toho hodně a závisí to na zájmech a čase. Po cestě jsou pěkná města Vídeň, Graz, Benátky, Padova, Verona. A samozřejmě Alpy.

# 26.06.2015, 15:24.
Rozhodli jsme se v první polovině srpna jet autem ma dovolenou k jezeru Lago di Garda z Hradce Králové, do města Riva del Garda. Poradíte nám, prosím, nejlepší cestu? Jak dlouho potrvá, zda je lepší jet v noci či přes den a také na kolik nás tato cesta přibližně vyjde? Pojede nás pět v autě. Moc děkuji. Lucie.

Jeďte na Prahu, Plzeň a dále jako v odpovědi ze dne 05.06.2015, 22:45. Jsou tam i poplatky na trase. Počet osob nemá vliv na poplatky, pouze na spotřebu. Bez přestávek je cesta dlouhá přibližně 900 km a 9 hodin. Zda jet ve dne nebo v noci záleží na hodně okolnostech - den v týdnu, zkušenosti řidiče, nástup na ubytování, ...

# 24.06.2015, 17:51.
Chcela by som Vás poprosiť o informáciu ohľadne cesty do Itálie, konkrétne do oblasti Prato allo Stelvio z Brna. Zaujímala by ma najoptimálnejšia cesta, poplatky s cestou spojené a prípadne ak viete poradiť aj nejaké oblasti, ktoré by stály za to ich navštíviť. Cieľ cesty je turistika a letné lyžovanie na ľadovci v termíne na prelome júla a augusta 2015. Ďakujem. S pozdravom Adriana.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Mikulov - St. Pölten - Linz - Salzburg - Rosenheim - Innsbruck - Rifenal - Landeck tunnel - Hoch - Prato Allo Stelvio. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, Landeck tunnel je zpoplatněný touto známkou. Tzn. pokud byste z nějakého důvodu dálniční známku neměli, do tunelu bez ní vjet nemůžete. Pro oblast doporučujeme mapu Val Venosta - Sesvena / Vinschgau - Sesvenna od Tabacco. Podlé té si naplánujte tůry v oblasti.

# 22.06.2015, 14:38.
01.07.2015 jedeme na Lago di Garda. Jaká je četnost čerpacích stanic s LPG a existuje nějaký seznam těchto stanic? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Pavla.

V Itálii je čerpacích stanic s GPL mnoho. Jejich seznam najdete na vendiauto.com - Distributori GPL.

# 21.06.2015, 19:55.
Chtěla bych se zeptat, zda byste mi doporučil nějaké stellplazzy v okolí Lago di Garda. Případně nějakou webovku, kde by se daly dohledat. Předem děkuji. Renata.

Podívejte se na camperonline.it.

# 15.06.2015, 13:48.
Můžete mi prosím napsat, jak se dostanu z oblasti Lago di Garda - Malcesine - vlakem do Verony? Děkuji. Jindřiška.

Vlak kolem Lago di Garda nejezdí. Železniční trať vede údolím podél dálnice. Z Malcesine se do Verony dostanete autobusem č. 183 nebo 184 společnosti ATV s přestupem na vlak Trenitalia v Peschiera.

# 12.06.2015, 15:56.
Chcem sa spýtať, čo ma bude stat cesta z Brenner do Gardalandu. Jozef.

Po sjezd Affi Vás mýtné vyjde na € 15,30.

# 10.06.2015, 11:40.
Přeji hezký den a prosím o radu. Koncem června jedeme na soukromou dovolenou k jezeru Lago di Garda, městečko Malcesine. Prosím o doporučenou trasu s odjezdem z Prahy a tipy na výlety v okolí ubytování. Děkuji Zdeněk.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - sjezd Rovereto Sud - Torbole - Malcesine. V Německu se dálnice zatím neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 12,60. Doporučujeme vyjet lanovkou na Monte Baldo. Na výše uvedených stránkách máte tipy na další aktivity. Doporučujeme si zakoupit průvodce a kvalitní mapu a s jejich pomocí si podrobně naplánovat pobyt.

# 05.06.2015, 22:45.
Jaká je nejlevnější cesta z Plzně na Gardu - Limone? Je možné jet v Itálii z Rakousta do Limone mimo dálnici? Petr.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - sjezd Rovereto Sud / Lago di Garda Nord - Riva del Garda - Limone Sul Garda. V Německu se dálnice zatím neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 12,60. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Od Brenneru (ale i na Brenner) můžete jet samozřejmě po silnici kopírující dálnici. Pokud máte čas a nevadí Vám průjezd městy (a tím pádem menší komfort), potom se Vám ta úspora vyplatí. V Itálii je značena ta silnice SS12, ze které za Roveretto musíte přejet na SS240, která Vás dovede až do Riva del Garda. Odtud potom do Limone dojedete po SS45bis.

# 23.04.2015, 11:28.
Víte prosím, jak přesně to je? Došlo teď k nějaké změně. V německém jazyku tomu přesně nerozumím, zda je tam nějaká vyjímka ... Chystáme se na jaře do Jižního Tyrolska, máme Honda CRV 2007, chceme letos dojezdit na zimní pneu a potom koupit nové letní. Děkuji. Markéta.

V období od 15.5. do 14.10. nesmíte v Itálii používat zimní pneu s rychlostním indexem nižším než jaké Vaše vozidlo musí používat v létě - podle technického průkazu. Vaše pneumatika je označena 111/22 A 33 B. 111 udává šířku v milimetrech, 22 profilové číslo v procentech, A označení konstrukce pneumatiky, 33 průměr ráfku v palcích, B rychlostní index. Bez ohledu na předpisy je to však obrovské riziko. Tyto pneumatiky mají v létě výrazně delší brzdnou dráhu, na mokré vozovce se zvyšuje riziko smyku, ve vysokých teplotách se díky větší přilnavosti k vozovce a deformaci mohou i roztrhnout. Samozřejmě budete mít i výrazně vyšší spotřebu pohonných hmot. Může se také stát, že vzhledem k vysokému opotřebení se dostanete pod 1,6 mm a tím pádem dostanete pokutu za tento přestupek. Doporučujeme přezout na letní pneu.

# 02.04.2015, 05:42.
Prosím, kolik nás budou stát poplatky v Itálii? Jedeme do Lago di Garda - Manerba. Děkuji za odpověď. Ladislava.

Od Prahy nebo Českých Budějovic přes Brenner: € 9,00 za průjezd Brennerem a € 18,90 na mýtném v Itálii, od Mikulova přes Tarvisio na mýtném v Itálii € 27,90. To stejné při cestě zpět. Mýtné Vás tedy přijde stejně bez ohledu na to odkud pojedete. Nezapomeňte na desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70 v Rakousku, popř. druhou na cestu zpět.

# 26.03.2015, 07:41.
V pátek odjíždím do Monto Bondone, poblíž Trento a chtěl bych se zeptat na LPG stanice na cestě. Děkuji. M.

Nepíšete odkud vyjíždíte. LPG stanice on Insbrucku po Trento najdete v odpovědi ze dne 27.02.2015, 08:55.

# 20.03.2015, 13:59.
Pane Řehůřku, objevila jsem Vaše stránky, které mě moc překvapily a chtěla jsem Vás poprosit o informace ohledně vstupenek. V červenci 2015 jedeme do Itálie 4. členná rodina a chtěli bychom navštívit parky Gardaland a Movieland. Gardaland na 1 den a Movieland je rozdělen do dvou částí, tak tomu bychom věnovali 2 dny. Jsme tři dospělí a jedno patnáctileté dítě. Na stránkách těchto parků jsou zvýhodněné vstupenky, pokud si je zákazník koupí on-line. Máte s tím nějakou zkušenost? Nebo existuje nějaká jiná varianta? Předem děkuji za odpověď. Naděžda.

Online nákup vstupenek je už běžnou záležitostí. Nebáli bychom se toho. Pro provozovatele je to méně administrativně náročné a díky tomu poskytuje ve většině případů slevu.

# 19.03.2015, 18:57.
Moc Vás prosím o informace k cestě ze Zábřehu na Moravě do Itálie - Bormio. Kolik je po cestě poplatků a placených tunelů? Musím jet tunelem Munt la Schera u Livigna nebo mohu a máli to smysl jet přes Stelvio a Trafoi. Děkuji za odpověď. Pavel.

Cesta a poplatky jsou popsané v odpovědi ze dne 09.03.2015, 20:28. Nevíme kdy tam jedete. Passo Stelvio v nadmořské výšce 2.757 m a dostupné mnohonásobnou sérií serpentin bychom v zimním období raději oželeli. V současné době tam noční teploty dosahují i pod minus 20 stupňů a přes den jsou stále pod nulou. Předpověď na nejbližší víkend hovoří o sněžení.

# 09.03.2015, 20:28.
Řehůřkovi, za 14 dní jedeme na lyže do Bormia. Chceme se držet doporučené trasy Praha, Plzeň, Rozvadov, Regensburg, München, Innsbruck, Imst, tunel u Landecku, Scuol, Zernez, Livigno, Isolaccia, Bormio. Prosím, kolik nás budou stát poplatky a mýtné? Cenu rakouské desetidenní dálniční známky znám. Děkuji. Lucie.

Kromě desetidenní rakouské dálniční známky v ceně € 8,70 zaplatíte ve Švýcarsku za průjezd tunelem Munt la Schera. V zimním období do 30.4.2015 se platí za cestu tam a zpět dohromady 38,00 CHF. V sobotu si ještě připlatíte. Cena je 44,00 CHF. V noci od 20:00 do 8:00 se cena zvyšuje o 2,00 CHF. Můžete platit i v €. Cena v CHF a € je stejná, i když kurz je jiný.

# 28.02.2015, 22:29.
Pane Řehůřku. Za týden v neděli ráno jedeme poprvé autem do Itálie na lyže - Sella Nevea. Vyjíždíme od Uherského Hradiště kolem 6:00 směr Vídeň - rakouská dálnice se známkou - jaké další poplatky v Itálii nás čekají a kde nejlépe natankovat? Může být tou dobou na dálnici zácpa? Počítáme s délkou cesty 6 až 8 hodin. Děkuji za každou radu. Pohodový víkend. Bára.

Potřebujete jen rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70. Z dálnice sjedete na Tarvisio, první mýtná brána v Itálii je až za tímto sjezdem. Tip na tankování najdete v článku Rakousko - italská hranice nabízí slevu. Vyzvedněte si ji. Menší zácpa může být jen ve Vídni, ale v neděli ráno je to málo pravděpodobné.

# 28.02.2015, 22:00.
Miluji Itálii. Letos bych chtěla jet o velikonocích na hory autobusem do Bolzana se Student Agenci a nemohu najít na internetu, jak bych se dostala dopravou - autobus i případně vlak - do cíle mé cesty, tj. Merano - Scena. Děkuji za tip. Marie.

Autobus Student Agency Vás zaveze na Via Alto Adige, což je v bezprostřední blízkosti vlakového i autobusového nádraží. K dopravě využijte autobusovou společnost SAD. Z autobusového nádraží v Bolzano jeďte linkou č. 201 směr Merano Stazione, kde také vystupte. Jede jedenkrát za hodinu. Na Bolzano stazione můžete jet také vlakem. Jede jedenkrát za hodinu. Odtud pokračujte linkou č. 231 směr Verdines a vystupte ve Scena. Jede dvakrát za hodinu. Společnost SAD účtuje € 0,15 za kilometr. V prvním případě by tedy měla stát jízdenka přibližně € 4,50, ve druhém případě přibližně € 1,50. Jízdenka na vlak by měla stát přibližně stejně. Jízdní řády autobusů najdete na výše uvedených stránkách, vlaků na Trenitalia.

# 27.02.2015, 08:55.
Chystáme se na dovolenou do Pinzola v Itálii. Pojedeme z Frýdku - Místku. Ráda bych Vás požádala o doporučení optimální trasy. V Rakousku budeme kupovat desetidenní dálniční známku, ale nevíme, v jaké výši budeme platit mýtné v Itálii. Rovněž bych se ráda zeptala, zda nebude po cestě problém s čerpacími stanicemi LPG a na cenu LPG v Rakousku a Itálii. Kolegové v práci mě varovali před odjezdem v sobotu kvůli tvoření se zácpy zejména v Itálii - je to pravda? Děkuji za odpověď. Iva.

Vaše optimální trasa je následující: Frýdek Místek - Olomouc - Brno - Mikulov - Stockerau - St. Polten - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento Centro - Pinzolo. V Rakousku potřebujete desetidení dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 10,50. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. V Rakousku natankujete LPG za Melkem - sjezd Pöchlarn (IQ) a před Innsbruckem - Ampass (BP). V Itálii natankujete GPL před Trento na Paganella Ovest (Eni). U nás začínají prázdniny v Praze 6 - 10 a ve velké části Západních Čech. V Rakousku a Německu (kromě Hamburku) prázdniny nejsou. Nejrušnější týden pro rakouské a italské Alpy byl třetí únorový týden. Nemusíte se obávat, že na přelomu února a března to bude kritické, maximálně nějaké lokální zácpy.

# 26.02.2015, 14:50.
Chystáme se do Corvary in Badia z Brna. Je možné využít jinou trasu (plánovač mi ukazuje přes Leoben, Spittal an der Drau, Lienz, Bruneck), abychom se vyhnuli placení Brenneru? Nebo se tam také platí nějaké poplatky, či je cesta mnohem méně komfortnější? Popřípadě, kde doporučujete v Rakousku naposledy levněji natankovat? Velmi děkuji. Hana.

Vámi popisovaná trasa je sice o 100 km kratší, ale stejně jako brennerská varianta není zcela bez poplatků. Pomineme-li desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 8,70, kterou potřebujete i v brennerské variantě, mýtné se platí v úseku St. Michael im Lungau - Rennweg, kde je v cestě Katschberg Tunnel. Tady je mýtné za ten jeden tunel ve výši € 5,50. Předpokládáme, že jedete v zimě, takže přejezd Katschbergu nepředpokládáme. Několikrát jsme ho zvládli v létě a je to i tak pro auto zátěž, natož pro plně naložené. Trasa podél Drávy není vyloženě horská, je to cesta údolím, občas nějaká serpentina. Je to však silnice úzká, vyžadující trvalé soustředění. My bychom volili klasickou cestu přes St. Polten, Linz, Salzburg, Innsbruck, Brenner, sjezd Bressanone / Val Pusteria / Brixen - San Lorenzo - Carvara In Badia. Kromě zmiňované známky za € 8,70 a Brenneru € 9,00, zaplatíte na mýtném v Itálii € 2,90. Ty přibližně tři stovky (Kč) navíc v jednom směru (včetně pohonných hmot) se určitě vyplatí zainvestovat. V brennerské variantě najdete tip na tankování v odpovědi ze dne 22.01.2015, 17:22. a v odpovědi ze dne 24.06.2014, 18:22., v drávské variantě doporučujeme tankovat někde před hranicemi. V Sillian a v Arnbachu je BP, těsně před hranicemi OMV.

# 23.02.2015, 23:14.
Rád bych se zeptal, jak je to s večerním a nočním provozem na Mnichov, Rosenheim, Innsbruck, Trento? Pojedeme 4. července v sobotu okolo 17:00 z Karlovych Varů. Počítam s tím, že budeme okolo Mnichova ve 22:00 +/-. Myslím, že už bude omezený počet kamiónů, když se v Německu smí v sobotu do půlnoci, navíc už budou platit letní víkendové zákazy. Jak je to prosím s prázdninama v Německu? Nezačínají některé spolkové země také prázdniny o tomto víkendu? Jsme 3 řidiči v autě, tak pojedeme nonstop. Předem děkuji za Vaši odpověď. Jan.

Největší nápory budou z pátku na sobotu, během sobotního odpoledne by to už mělo opadnout. Nicméně lokální zácpy nikdy nevyloučíte. Prázdniny v tom období probíhají jen v Severním Porýní - Vestfálsku.

# 21.02.2015, 20:12.
Chystáme se 7.3. z Plzně osobním autem do Itálie, Vigo di Fassa. Můžete nám, prosím, poradit, jaká cesta bude nejvýhodnější, kde se po cestě platí poplatky a na co si dát pozor? Děkuji za odpověď. Hezký večer. Jindra.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano Nord - Vigo di Fassa. V Německu se dálnice ještě neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 5,80. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Počítejte s tím, že v celém Jižním Tyrolsku jsou vyžadovány zimní řetězy.

# 21.02.2015, 13:15.
Chci se zeptat, zda máte tip na tankování za rozumné ceny při cestě z Rozvadova do Sestriere přes Turín. Vzhledem k vysokým cenám v Itálii bych chtěl dotankovat před vjezdem do Itálie. Klidně mimo dálnici, nejlépe nonstop provoz vzhledem k nočnímu přejezdu. Děkuji moc. Martin.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 22.01.2015, 17:22. a v odpovědi ze dne 24.06.2014.

# 17.02.2015, 16:36.
Jedu na lyže z Prahy do Paganelly a nevím, na kolik mě vyjde mýtné v Itálii. Děkuji. Jiří.

Trasa i poplatky jsou naprosto stejné jako v odpovědi ze dne 12.02.2015, 13:39. Od sjezdu z dálnice San Michele all Adige / Mezzocorona budete pokračovat na Mezzolombardo a dále serpentinami na Paganella.

# 16.02.2015, 18:59.
Mohu požádat o radu, kolik € budeme potřebovat na mýtné při cestě Praha - Cavalese v Itálii? Děkuji za radu. Daniela.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 09.02.2015, 11:48. Rozdíl je jen v trase, tj. buďto pojedete na Rozvadov - Mnichov - Innsbruck nebo na Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Innsbruck. Známka a mýtné jsou ve všech případech stejné.

# 12.02.2015, 13:39.
Možná je to tu již někde zmíněno, ale prosím, jaké zaplatíme poplatky na cestě z Prahy na trase Praha - Plzeň - Regensburg - Mnichov - Insbruck - Brenner - Bolzano - San Michele - Mezzocorona - Molveno? Karolína.

V Německu se dálnice ještě neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii v úseku Brenner - San Michele all' Adige / Mezzocora zaplatíte € 9,30. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši.

# 11.02.2015, 17:51.
Méme naplánovanou cestu na lyže do Folgarie - Serrada, jedeme z Uherského Hradiště a chtěli bychom jet přes Břeclav, Vídeň, Villach a potom nevím zda to vzít po dálnici spodem v podhůří Alp, či to zkusit přes Tolmezzo, Calalzo di Cadore, Belluno udolím? Placená dálnice v Itálii je hned od hranic, nebo až od města Tarvisio? Děkuji za každou radu. Jaromír.

Cestu přes Tolmezzo, Calalzo a Beluno Vám nedoporučujeme. Je to dlouhá trasa mimo dálnici napříč Dolomity, v zimě by to bylo moc náročné, zvlášť v případě, kdyby víc nasněžilo a zafoukalo. Z dvou možných tras po dálnici doporučujeme tu severní, tj. Uherské Hradiště - Hodonín - Břeclav - Grosskrut - Stockerau - St. Pölten - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento Sud - a po SS12 a následně SS350 dojet do Folgaria. V Rakousku zaplatíte desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem € 9,00 a na mýtném v Itálii € 48,50. Spodem by Vás to vyšlo na € 70,70 a o něco delší cesta. Na Tarvisio od rakouských hranic se dá sjet ještě bez placení mýtného. Mýtnice je na úrovni Ugovizza.

# 09.02.2015, 14:01.
V březnu se s rodinou chystáme do Itálie lyžovat, konkrétně do Valle Isarco. Cestujeme v sobotu ráno z Kolína a zvažuji cestu přes Mnichov anebo přes Salcburk. Vzhledem k mé předchozí zkušenosti, kdy jsme před Mnichovem stáli v koloně, bych se chtěl zeptat, kterou trasu mi doporučíte. Pokud existuje ještě nějaká další - jistější varianta, budu rád za vaše doporučení. Děkuji. Michal.

Vámi zmíněné dvě trasy jsou víceméně jediné smysluplné. Trasa přes České Budějovice, Linz a Salzburg je o něco kratší, na druhé straně pomalejší. Pokud to vezmeme z pohledu rizika zácp, nejhorší na tom je termín od 16.2.2015, kdy začínají v Bavorsku zimní školní prázdniny. Většina spolkových zemí je měla od 31.1.2015. Co se týče České republiky, v prvních dvou březnových týdnech mají jarní prázdniny velká část Prahy, západních a severních Čech. Proto bychom možná volili trasu přes Salzburg.

# 09.02.2015, 11:48.
Zdravím, chtěl bych poprosit o radu, kudy se vydat z Hodonína do Cavalese a jaké jsou poplatky na cestě? Děkuji. Tomáš.

Vaše optimální trasa je následující: Hodonín - Břeclav - Gorsskrut - Stockerau - St. Pölten - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Egna Ora - Cavalese. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 7,80. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši.

# 28.01.2015, 15:29.
Jedeme letos na hory do Itálie do Monte Campione. Prosím o pomoc a informaci, zda je lepší jet z Brna vrchem přes Salzburg, Innsbruck, Brenner, Trento a nebo spodem přes Wien, Graz, Villach, Venezia, Verona. Jedná se mi o poplatky v Itálii. Rakousko je jasné a je jen jeden dálniční poplatek, ale nevím, kolik se za dálnici bude platit v Itálii a kolik za tunely a kde jsou. Prosím o info, zda je finančně lepší jet vrchem nebo spodem a co ty dvě cesty na poplatcích v Itálii stojí. Děkuji. Pavel.

Obě trasy jsou přibližně stejně dlouhé. První trasa vede přes Mikulov, Vídeň, Graz, Klagenfurt, Villach, Tarvisio, Udine, Padovu, Veronu, Bresciu, sjezd Ospitaletto do Monte Campione. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 30,40. Druhá trasa vede přes Mikulov, St. Pölten, Salzburg, Innsbruck, Bolzano, Veronu, Bresciu, sjezd Ospitaletto do Monte Campione. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 21,30. Cena je tedy naprosto stejná. My bychom volili spodní trasu, u které je pravděpodobnost, že bude přes zimu rychlejší.

# 21.01.2015, 17:52.
Budu cestovat autem na Lago di Como, vesnička Dorio. Bydlím v Třeboni a chci se zeptat na nejpřijatelnější cestu. Mohu použít cestu z Innsbrucku na St. Moritz a dál na Como? Děkuji Vám za odpověď. Pavel.

Tuto trasu samozřejmě použít můžete, vyjde Vás poplatkově jen na € 8,70 za rakouskou desetidenní dálniční známku. Pokud pojedete v zimě, počítejte se zhoršenými podmínkami. My bychom v zimě volili dálniční varianty přes Německo a Švýcarsko, popř. Rakousko a Švýcarsko. Jsou ale poplatkově náročnější.

# 13.01.2015, 07:53.
Prosím o informace k cestě osobním autem z Hradce Králové do Val di Fiemme - Pampeago. Která cesta bude nejvýhodnější a kde a jak se platí dálniční poplatky nebo mýtné a jejich současná cena? Děkuji a přeji hezký den. Karel.

Optimální trasa je následující: Hradec Králové - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - sjezd Egna / Ora / Termeno - po SS48 Ziano di Fieme - Val di Fieme. V zimě je to lepší než sjet už na Bolzano Nord a jet po SS241, SS620 atd. V Německu se zatím dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 7,80. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši.

# 09.01.2015, 15:32.
V červnu pojedeme poprvé autem do Itálie. Chtěla bych Vás poprosit o tip na skromné, ale čisté přenocování na jednu noc v Tarvisiu (kompromis mezi **** a blechárnou). Jsme 3 dospělí, z toho jeden vážně nemocný. Děkuji za odpověď. Marie. P.S.: děkuji za Vaše stránky, načerpala jsem mnoho informací! Marie.

Podívejte se na booking.com, zadejte svůj termín, místo Tarvisio a počet osob (více možností). Vlevo klikněte na mapu, která Vám nabídne ubytování i v okolí. Daleko větší nabídka a za nižší ceny je kousek za hranicemi ve Slovinsku v okolí Kranjska Gora. Najdete tam i hostel.

# 07.01.2015, 21:51.
V březnu se chystáme na lyže do Itálie - Monte Bondone (Trento) můžete mi, prosím, poradit s nejlepší cestou a na kolik výjde mýtne? Děkuji moc za informaci. Iveta.

Vaše optimální trasa je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Mikulov - Stockerau - St. Pölten - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Monte Bondone. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 10,20. Při cestě zpět kromě známky to samé.

# 04.01.2015, 22:13.
Chystáme se letos do Itálie na Lago di Como, můžete nám prosím doporučit cestu z Brna do Coma? A jak vysoké jsou přibližně poplatky za dálnice? Děkuji moc. Pěkný večer. Zdenka.

Připadají v úvahy tři trasy. 1: Brno - Graz - Verona - Milano - Como, 2: Brno - Wien - Salzburg - Innsbruck - Verona - Como, 3: Brno - Praha - Mnichov - Bregenz - Chur - Como. Z hlediska vzdálenosti jsou všechny stejné s rozptylem přibližně 15 km. Z hlediska poplatků Vás přijde nejlevněji třetí varianta. V Německu se dálnice letos ještě neplatí, rakouské dálniční známce se u Bregenz dá vyhnout, nemá to pro pár kilometrů smysl. Ve Švýcarsku je jen roční dálniční známka v ceně 40,00 CHF (€ 31,50). Poplatky za oba směry Vás tedy přijdou jen na přibližně € 31,50. V první variantě je to € 8,70 (10-ti denní rakouská dálniční známka) + 2x € 40,00 (mýtné v Itálii), celkem tedy € 88,70. Ve druhé variantě € 8,70 (10-ti denní rakouská dálniční známka) + 2x € 8,50 (průjezd Brennerem) + 2x € 31,00 (mýtné v Itálii), celkem tedy € 87,70. Oproti těmto variantám tedy ušetříte ve třetí více jak € 50,00.