ITALSKÉ ALPY 2014

Italské Alpy v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Italské Alpy 2014

Pokud jsou Italské Alpy cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2014. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Italských Alp a poplatcích na dálnicích, o ubytování, o lanovkách, o tipech na výlety, o pronájmu auta, o místní dopravě a najdete zde také mnoho dalších informací o Italských Alpách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 28.12.2014, 21:44.
Jedeme 9.1. lyžovat do Breui - Cervinia. Jakou máme zvolit nejlepší cestu a na kolik nás vyjde v Itálii mýtné? Vyjíždíme z Pardubic a pojedeme na noc. Děkuji za odpověď. Martin.

Doporučujeme trasu: Pardubice - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Bregenz - Chur - Como - Milano - Novara - Alice Castello - Panove Canavese - Saint Vincent Chatillon - Breuil Cervinia. V Německu se dálnice letos ještě neplatí, v Rakousku ten kousek u Bregenz objeďte mimo dálnici, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně 40,00 CHF (€ 31,50) a na mýtném v Itálii zaplatíte € 24,10. Celkem tedy za cestu tam i zpět přibližně € 79,70. Cesta přes Brenner by Vás vyšla na € 117,70, tedy o € 38,00 více + přibližně 180 km.

# 17.12.2014, 17:09.
Poprosil bych Vás o radu, zda-li musím mít s sebou sněhové řetězy, i když mám auto s pohonem 4x4 a zimní pneu. Děkuji za odpověď. S pozdravem Dan.

V tomto středisku jsou podle našich informací kovové sněhové řetězy vyžadovány místní policií. V Jižním Tyrolsku je povinnost mít sněhové řetězy od 15. listopadu do 15. dubna.

# 08.11.2014, 14:15.
Chystáme se do Itálie z Ostravy do Cavalese, pojedeme nejrychlejší cestou 907 km, chtěl bych vědět, kolik zaplatím na poplatcích, kolik placených tunelů a kde všude potřebuji dálniční známku. Děkuji za odpověď. David.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii od Brenneru po sjezd Egna - Ora zaplatíte € 7,80. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši.

# 16.09.2014, 15:48.
V prosinci jedeme lyžovat do Ravascletta Zoncolan. Kolik stojí mýtné z Tarvisia na odbočku na místo pobytu? Je lepší jet mimo dálnici? Děkuji. Monika.

Z dálnice musíte sjet na exitu Carnia - Tolmezzo. Mýtné je € 5,00. V zimě je samozřejmě lepší jet po dálnici. Nicméně silnice SS13 je udržovaná, za běžných okolností normálně sjízdná. Pokud by byla nějaká abnormální kalamita, tak byste měla větší problém dál na silnici nižší třídy.

# 20.08.2014, 06:53.
Chtěli bychom s přítelkyní vyrazit do Dolomit na stezku 52 tunelů. Můžete mi poradit, kde nejlépe zaparkovat, resp. odkud vyrazit na tu stezku pěšky? A jak dlouhý přibližně je to výlet od nějakého parkoviště. Děkuji za odpověď. Aleš.

Zaparkujte na Bocchetta Campiglia. Zaplatíte € 2,00. Stezka je dlouhá přibližně 6,5 km. Nezapomeňte baterky.

# 15.07.2014, 20:38.
Řehůřkovi, díky Vám se člověk dozví víc informací než od Českých drah. Prosím Vás o sdělení, kolik by stála mezinárodní jízdenka vlakem z Bolzana do Innsbrucku. V Innsbrucku si koupíme poloviční jízdenku do Břeclavi, tomu věříme. Děkujeme za Vaši zprávu a přejeme Vám pěkný večer. Josef.

Standardní jízdenka stojí € 19,10 (vlak R), resp. 21,10 - € 25,60 (vlak EC).

# 22.06.2014, 21:07.
Chystáme se na cestu z Českých Budějovic na Lago di Garda. Chtěl bych se zeptat, s jakými poplatky je nutné na této trase počítat? Děkuji za odpověď. Michal.

Potřebujete desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte také 8,50 a na mýtném v Itálii od € 12,10 do € 17,90 - podle toho zda sjedete z dálnice na severní nebo jíižní straně jezera.

# 22.06.2014, 15:15.
Jedeme na dovolenou k jezeru Lago di Garda, oblast Toscolano Moderno. Chtěl bych Vás poprosit, zda byste mi mohl napsat cestu, kudy je nejlepší jet. Vyjiždíme z Ostravy. Děkuji. Ivo.

Doporučujeme standardní trasu přes Olomouc - Brno - Mikulov - Vídeň - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Riva del Garda - Toscolano Maderno.

# 14.05.2014, 19:51.
Ráda bych se zeptala. Chtěla bych navštívit Bolzano. Poraďte mi, nejlehčí způsob dopravy z Prahy do Bolzana. Děkuji za odpověď. S pozdravem Simona.

Přímý spoj Praha - Bolzano najdete na Student Agency. Jedná se o spoj Fun + Relax. Do konce května jezdí každý čtvrtek, od června i v neděli. Odjezd je vždy ve 23:00, příjezd do Bolzana v 9:00. Cena jízdenky 1550 Kč.

# 24.03.2014, 11:43.
V létě se chystáme na dovolenou poblíž Manerby del Garda a chci se zeptat, zda je lepší sjet z dálnice od Brenneru již u Riva del Garda a pokračovat po západním břehu přes Limone a Toscolano (cesta je kratší a ušetří se i za mýtné, ale zdá se mi dost klikatá), nebo pokračovat po dálnici až dolů okolo Verony do Desenzana (cesta po dálnici je delší a tudíž i dražší, měla by být rychlejší, ale mám strach, aby se od Verony netvořily někde kolony). Děkuji za odpověď. Radek.

My bychom volili variantu přes Riva del Garda už z důvodu cestovatelského zážitku. Navíc ušetříte € 6,70 za dálniční poplatky. Jízdou po dálnici toho časově moc neušetříte - přibližně 15 minut za cenu zmiňovaných € 6,70 a dalších 35 km, což také není nepodstatná částka. Je to dané tím, že dálnice uhýbá směrem k Veroně. Pokud byste měl jet optimálně, musel byste z dálnice sjet a zase na ní najet, což i tu minimální časovou úsporu ztenčí. A u velkých měst jako je Verona se kolona občas také může vytvořit.

# 01.03.2014, 05:48.
Chtěla bych se zeptat na nejlepší cestu z Příbrami do Gardone Riviera u jezera Garda. A kolik stojí poplatky? Děkuji pěkně. Hezký den. Lucie.

Vaše optimální trasa je Příbram - Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Trento - Mori (sjezd Rovereto Sud / Lago di Garda Nord) - Riva del Garda - Limone sul Garda - Gardone Riviera. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 12,60. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši.

# 20.02.2014, 20:21.
Cestuji autem z Prahy do Tonale - Ponte di Legno v Itálii. Jaká trasa je nejkratší a kolik zaplatím celkem za poplatky na dálnicích v Německu, Rakousku a Itálii? Děkuji moc. Věra.

Vaše optimální trasa je následujcí: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - San Michele all'Adige - Castelletto - Cles - Ponte di Legno. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii € 9,30. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši.

# 04.02.2014, 10:14.
Chci jet last minute z Nového Jičína do Bolzana atobusem za svými přáteli. Co nejlevněji. Jsem důchodce. Jan.

O přímem spoji z Nového Jičína do Bolzana nevíme. Můžete se tam dostat s přestupem. Linky provozují společnosti Student Agency a Tourbus. Vždy z Brna a Prahy. Společnost Student Agency využívá z Prahy do Bolzana přepravce Fun & Relax. Jízdenka z Prahy s Fun & Relax stojí 1550,- stejně jako s Tourbus (jak z Prahy, tak i z Brna). Přímo z Nového Jičína můžete cestovat s přestupy v Olomouci a Praze se Student Agency za 1.840,-Kč. Další možností je se dopravit do Brna nebo Prahy vnitrostátní přepravou (vlakem, autobusem).

# 27.01.2014, 06:49.
Prosím o informace o cestách. Chystáme se v únoru do Arabby na lyžování a nevíme která cesta je lepší, zda přes Innsbruck nebo přes Graz. Pojedeme v noci. Děkujeme za info. S pozdravem Jiří.

Ať už jedete z Moravy nebo z Čech, výhodnější je vždy jet přes Innsbruck. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte stejnou částku a na mýtném v Itálii zaplatíte € 4,00. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Celkem tedy za cestu tam i zpět zaplatíte € 33,50. Pokud byste jel přes Graz a Tarvisio, zaplatil byste na mýtném v Itálii € 39,00 a cesta tam i zpět by Vás přišla na € 86,50. Znamenalo by to tedy zbytečně vyhozených € 53,00.

# 18.01.2014, 18:50.
Mám dotaz na cestu Třebíč - Marilleva 1400, kudy nejlepší cesta, kolik bude stát mýtne a jiné poplatky za dálnici, kde nejlepší natankovat a jak je to z placením kartou Master Card od Fio banky, zda je akceptovaná a zda se dá zaplatit kartou i skipas ve středisku. Moc vám děkuji za odpověď. Máte super stránky.

Vaše optimální trasa je následující: Třebíč - Telč - Jindřichův Hradec - Třeboň - České Buděkovice - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Bolzano - San Michele all' Adige - Castelletto - Cles - Croviana - Piano - Marilleva 1400. V Rakousku potřebujete desetidenní dalniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii € 9,30. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši, dálniční známku v Rakousku využijete i při cestě zpět. My, když jezdíme za Innsbruck, tak tankujeme v Hall in Tirol. Je to těsně u dálnice, po mostě se přejede řeka Inn a železniční trať a na křižovatce se odbočí doleva na Pfanhausstrasse. Po levé straně je Shell, kde vždy bylo o dost levněji než na dálnici. Při cestě zpět potom můžete natankovat na stejné čerpací stanici. Karty akceptují. Ve ski resortu Val di Sole / Folgarida - Marivella jsou běžně akceptované karty Visa, Master Card, Eurocard a American Express. Poskytují rodinné slevy, skupinové slevy, seniorské i mládežnické slevy.

# 02.01.2014, 10:37.
Můžu se zeptat? Jedeme do Itálie v květnu ze Svitav do Peschiera del Garda. Máme možnosti za prvé: Svitavy, Vídeň, Graz, Villach, Udine, Padova, Verona, Peschiera del Garda. Za druhé: Svitavy, Vídeň, Linz, Salzburg, Innsbruck, Brixen, Bolzen, Trent, Peschiera del Garda. Která varianta pro nás bude levnější, vzhledem k poplatkům za dálnici a průjezdy přes průsmyky? Děkuji. Tomáš.

Maximální poplatky jsou v obou případech přibližně stejné. V obou variantách zaplatíte € 8,50 za desetidenní rakouskou dálniční známku. V první variantě (přes Tarvisio) zaplatíte na mýtném v Itálii € 27,00, ve druhé variantě (přes Brenner) zaplatíte na mýtném v Itálii € 17,90. K tomu ještě € 8,50 za průjezd Brennerem. První varianta Vás tedy přijde celkem (jízda tam i zpět) na € 62,50, druhá varianta na € 61,30. Z hlediska vzdálenosti jsou obě varianty na tom také stejně. V obou variantách jsou možnosti úspory jízdou mimo dálnici. V první variantě připadá v úvahu úsek Tarvisio - Gemona (viz naše reportáž Gargano 2008), ve druhé variantě připadá v úvahu se vyhnout za Innsbruckem brennerské dálnici a také je možnost jet mimo dálnici na italské straně. Je to samozřejmě pomalejší oproti dálnici.