ITALSKÉ ALPY 2017

Italské Alpy v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Italské Alpy 2017

Pokud jsou Italské Alpy cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2017. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Italských Alp a poplatcích na dálnicích, o ubytování, o lanovkách, o tipech na výlety, o pronájmu auta, o místní dopravě a najdete zde také mnoho dalších informací o Italských Alpách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 21.11.2017, 19:07.
Máte prosím informace o tom, zda při průjezdu Brennerským průsmykem v zimním období je povinnost mít ve výbavě u osobního auta sněhové řetězy? Mám náhon na dvě kola. Děkuji. Monika.

Sněhové řetězy nejsou povinnou výbavou. Musíte je mít pouze tam, kde to nařizuje dopravní značka. Brennerská dálnice tímto místem není. Mimo úseky označené dopravní značkou lze sněhové řetězy použít tam, kde je povrch vozovky pokrytý souvislou nebo jen nepatrně narušenou sněhovou vrstvou nebo ledem. Použitím nesmí dojít k poškození povrchu vozovky. Nicméně pokud bude dopravní kalamita, sněhová vánice, velice těžko sjízdná dálnice, policisté jiné automobily než se sněhovými řetězy nebo s pohonem na čtyři kola dál nepustí.

# 08.11.2017, 19:17.
Moc děkuji za skvělou odpověď. Měl bych ještě prosbu. Nemáte představu, kolik zaplatím za poplatky v Itálii? Případně, kde bych tuto informaci našel? Moc děkuji za zprávu. Jiří.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii po sjezd San Michele all Adige € 9,30. Pokud pojedete v roce 2018, jsou rakouské poplatky uvedeny v článku Mýtné v Rakousku mírně podražilo. Pro Itálii budou známy až v roce 2018.

# 31.10.2017, 08:51.
Chystáme se na lyže z Brna do Itálie - Moena Tre Valli. Můžete mi prosím poradit optimální trasu a jaké budou poplatky na dálnicích, případně možnost levnějšího natankování? Děkuji. Michaela.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - St. Polten - Salzburg - Rosenheim - Innsbruck - Brenner - Bolzano - sjezd Egna / Ora / Termeno - SS12 - SS48 - Moena. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, v Německu se dálnice neplatí, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 7,80. To samé při cestě zpět. Pokud bude pěkné počasí, můžete sjet už na Bolzano Nord a jet po SS241 do Vigo di Fassa a odtud po SS48 do Moena. Italské mýtné bude v tomto případě € 5,80. Tip na tankování viz naše odpověď ze dne 24.10.2017, 06:54.

# 24.10.2017, 06:54.
Na vašem webu jsem se již inspiroval při cestě do Rosolina Mare. V zimě se chystám jet lyžovat do oblasti Paganella. Pojedeme z Českých Budějovic. Trasa je tím pádem daná. Chtěl bych Vás požádat o radu, zda nemáte nějaký tip na levnější benzinku v Rakousku, před přejetím do Itálie. Pojedeme určitě přes Brenner. Něco podobného, jako je Shell ve Fürnitz za Villachem. Moc děkuji za odpověď. Jiří.

Na brennerské dálnici je už všude draho. Doporučujeme tankovat ještě před Innsbruckem, mimo dálnici. My jsme vždy v tomto směru tankovali v Hall in Tirol. Tip na toto tankování najdete v odpovědi ze dne 30.08.2017, 10:54., nonstop potom v odpovědi ze dne 18.07.2017, 12:49.

# 05.10.2017, 14:56.
Chtěl bych se zeptat na náklady spojené s dopravou osobním automobilem na adresu Itálie - Fino Mornasco (okres Como) z České republiky - města Louny. Chtěl bych vzít přítelkyni za příbuznými a nevím, co mě přesně na cestě čeká. Václav.

Doporučujeme následující trasu: Louny - Chomutov - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - A93 - A6 - Norimberk - Ulm - Bregenz - Chur - Como - sjezd Fino Mornasco - Fino Mornasco. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. Podle termínu a času můžete jet alternativně přes Prahu a Rozvadov. V zimním období mějte samozřejmě odpovídající zimní výbavu. V Německu se dálnice neplatí (v roce 2017 i 2018), kousek rakouské dálnice objeďte přes Bregenz (je třeba sjet už v Německu), ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 34,86) a v Itálii zaplatíte na mýtném € 2,20. Celkem tedy tam a zpět € 39,26. Přes Brenner by Vás to vyšlo na € 95,40.

# 12.09.2017, 21:37.
Prosím Vás o plán cesty z Ostravy do lyžařského střediska Borno - Monte Altissimo. Jaké budou po cestě poplatky? Děkuji. Martin.

Vaše optimální trasa, a v zimě nejlepší, je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Verona -sjezd Brescia Ovest - SP11 - SP510 - Pisogne - SS42 - Cividate Camuno - SP5 - Ski Area Borno Monte Altissimo. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 30,50. To samé při cestě zpět. Pokud pojedete v roce 2018, počítejte s mírným navýšením cen.

# 11.09.2017, 17:00.
Pane Řehůřku, moc a moc děkuji za informace o cestě do Itálie. Vše proběhlo hladce přes Norimberk, Bregenz, Como, Milano, Torino. Chtěli jsme jet přes Vídeň, ale tam by byly poplatky na dálnice v Itálii mnohem vyšší. Přeji hezký den a ještě jednou děkuji. Robert.

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu a jsme rádi, že trasa, kterou jsme Vám navrhli, proběhla bez komplikací. Co se týče cesty přes Vídeň a Tarvisio, nákladové vychází téměř stejně jako trasa přes Brenner, tedy podstatně za vyšší cenu než trasa přes Švýcarsko.

# 05.09.2017, 16:22.
Pane Řehůřku, píši vám na poslední chvíli a tak nějak věřím a doufám, že mi stihnete odpovědět. Už asi dva týdny brouzdám po internetu a hledám informace ohledně mezizastávky a parkování v městečkách u jezera Garda. Všude vybíhají reklamy na cestovní kanceláře a pronájem ubytování. No a až dneska jsem narazila na vaše perfektně zpracované stránky. Pročítala jsem stránky otázek a odpovědí k Itálii, ale bohužel jsem nenašla, možná jen neviděla, odpověď k parkování. A teď k mému dotazu. Zítra 6.9. večer budeme vyjíždět ze Kdyně na Domažlicku směr Lago di Garda. Ubytování máme v Sirmione, ale rádi bychom si udělali zastávku, případně zastávky, v severní části jezera. Buď v Riva del Garda, popř. v Torbole, nebo někde jinde. Cestujeme se dvěma dětmi a plně naloženým autem. Navíc se střešním boxem nad hlavou. Prosím proto o tip, kde se dá dobře a bezpečně zaparkovat tak, abychom si udělali zastávku na půl dne, na procházku, případně koupání. Tak aby nás to finančně nezruinovalo. Pokud přidáte tip na místo, které stojí za zastávku po cestě do Sirmione, i za předpokladu, že bude pršet, budu moc ráda. Prosím také o ideální cestu z Domažlic do Riva del Garda. Běžně bychom cestovali z Prahy přes Rozvadov, ale přijde mi zbytečné se vracet na Plzeň. Omlouvám se za dotazy na poslední chvíli a budu chápat, pokud nestihnete odpovědět. Vaše odpověď, hlavně co se týče parkování, by nám moc pomohla a mě ušetřila nervy. Moc vám děkuji předem. S pozdravem Lenka z Nového Boru.

Vaše optimální trasa je následující: Domažlice - Furth im Wald - Cham - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - sjezd Rovereto Sud - Torbole - Sirmione. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 12,60. Ohledně parkování v Riva del Garda viz naše odpověď ze dne 28.02.2017, 20:26. Náš tip na zastávku je Malcesine. Zaparkovat můžete u Lido Paina, což je necelý kilkometr před Malcesine. Je tam velké parkoviště. Parkovné Vás vyjde na € 1,20 za hodinu. Je tam pizzérie a restaurace. Za pěkného počasí se můžete vykoupat, za nepříznivého počasí si můžete udělat vycházku ke krásné pevnosti. Pěšky je to přibližně 400 m. Pevnost je otevřena denně od 9:30 do 19:00 a vstupné je € 6,00. Studenti platí € 5,00 a děti € 3,00. Nedaleko je také lanovka na Monte Baldo, dolní stanice je od parkoviště vzdálená pěšky 650 m. V provozu je každý den do 8:00 do 19:00. Zpáteční jízdenka na oba úseky stojí € 22,00, od 14. do 18. let se platí € 15,00, do 14. let se platí € 10,00 a děti do výšky 1,20 m cestují zdarma.

# 03.09.2017, 22:56.
Jedeme v úterý z Jihlavy do Turína, jaká je nyní nejlepší trasa? Děkuji za informaci. Robert.

Nejlépe stále vychází cesta přes Švýcarsko: Jihlava - Praha - Rozvadov - Norimberk - Ulm - Bregenz - Chur - Como - Milano - Torino. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek objeďte přes Bregenz, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 34,96) a v Itálii zaplatíte na mýtném € 20,80. Za oba směry tedy zaplatíte € 76,56. Alternativou je trasa na Jindřichův Hradec - České Budějovice - Linz - Wels - Salzburg - Mnichv - Bregenz a dále jako v předchozí variantě. Tuto trasu bychom volili při cestě v dopoledních hodinách, nicméně pravděpodobně se dostanete do silného provozu v Mnichově. Zaplatíte navíc jednu nebo dvě desetidenní rakouské dálniční známky v ceně á € 8,90. Trasa přes Brenner by Vás vyšla na € 112,70, při cestě na více jak 10 dnů na € 121,60.

# 31.08.2017, 12:46.
Na vašich stránkách patrně tato odpověď je, ale zeptám se. Z Brna jsme několikrát jeli na Graz, Tarvisio a na Gardu, ale podle navigace mě to ukazuje kratší a rychlejší variantu na St. Polten přes Brennerský průsmyk. Nevíte, zda se to vyplatí z Brna? Děkuji. Michal.

Přes Tarvisio Vás cesta po italské dálnici k Affi / Lago di Garda Sud vyjde na € 28,10, přes Brenner k Rovereto Sud / Lago di Garda Nord na € 12,60 + € 9,00 za průjezd Brennerem. Trasa přes Brenner je tedy o € 6,50 levnější. K oběma trasám je třeba ještě připočítat desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 8,90.

# 31.08.2017, 11:27.
Velmi děkuji za odpověď. My cestujeme konkrétně na Gardu, k Limone Sul Garda. Pokud by se dalo odpovědět, tak by se zeptal, zda se dá celé jezero objet autem bez poplatků. Přibližně mi to vyšlo, že by to mělo být okolo 160 km. Na co si dát pozor ohledně parkování, aby člověk nedostal pokutu? Vezeme si i kola, letos již měla být hotova cyklostezka do Arco, ale okolo pobřeží, ne přes hory. Děkuji za odpověď a s pozdravem P.

Jezero se dá objet bez poplatků. Parkování viz naše odpověď ze dne 28.02.2017, 20:26. Cyklostezka z Limone sul Garda do Riva del Garda není a v nejbližší době nebude. Byl to informační šum. Buduje se cyklostezka k hranicím Lombardie, což je ještě nějakých 13 km od Arco. Po silnici se tam samozřejmě na kole dojet dá.

# 30.08.2017, 11:20.
Moc děkuji za radu ohledně cesty. Ještě jsem se chtěl zeptat, v kterých místech končí zpoplatněný úsek Brenneru za € 9,00? Přeji pěkný den. Jan.

Za Brennerským průsmykem. Najet na italskou dálnici můžete kousek za místem, kde přejedete železnici. Vlevo je souběžný krátký nájezd na dálnici.

30.08.2017, 10:54.
Poprvé cestuji do Itálie, do Limone Sul Garda, pojedu z Rožnova pod Radhoštěm přes Brno na Mikulov. Mohu se dotázat, jaké mě čeká mýtné v Itálii a kde ještě na rakouské straně natankovat do plné nádrže před vjezdem do Itálie? Vyplatí se sjet v Rakousku před Innsbruckem někde z dálnice a dotankovat v nějaké obci? Děkuji za odpověď. Petr.

V Rakousku potřebujete desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii zaplatíte od Brenneru po Rovereto Sud € 12,60. To samé při cestě zpět. Tankovat ještě v Rakousku a navíc mimo dálnici se určitě vyplatí. My tankujeme v Hall in Tirol, exit 68 Hall-Mite. Po mostě přejedete řeku Inn a železnici, na křižovatce se vydáte doleva a dojedete k Shell.

# 29.08.2017, 11:51.
Chystáme se v září jet na jezero Lago di Garda se zastávkou v Trentu. Mohli byste nám doporučit cestu z Berouna, pokud bychom se chtěli vyhnout placení rakouské dálnice a průjezdu Brennerem? A na jakých stránkách se dá najít zpoplatnění italských dálnic? Mnohokrát děkuji. Jan.

Vaše optimální trasa je Beroun - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Garmisch-Partenkirchen - Mittenwald - 177 - Zirl - 171 - Innsbruck - 174 - 182 - Brenner - SS12 - Trento - SS12 - Rovereto - SS240 - Lago di Garda. Pokud pojedete po dálnici, zaplatíte v Rakousku € 8,90 za desetidenní dálniční známku, za Brennerskou dálnici € 9,00 (na té není potřeba od Insbruck Sud dálniční známku) a v Itálii € 12,60. Mýtné v Itálii najdete na stránkách Autostrade.

# 16.08.2017, 18:05.
Pane Řehůřku, v pondělí 14.8. jsme se vrátili od Gardského jezera, kam jsem prostě po loňské cestě musela znovu. Ubytovaní jsme byli v Arcu a tentokrát jsem nic nevymýšlela a i když jsme vyjížděli v pátek 11.8. ráno z Brna, zvolila jsem doporučovanou trasu přes Salzburg a Innsbruck. Chtěla jsem se jen podělit o zkušenost. Cesta tam i zpět byla skvělá a naprosto bez komplikací, kolona nás překvapila pouze těsně před příjezdem v posledním tunelu poté, co jsme sjeli z dálnice na Rovereto Sud. Myslím, že Vámi provozovaný web je pro mnoho cestovatelů opravdu velkou pomocí. Doufám, že zde pro nás budete nadále. Ještě jednou děkuji a přeji Vám hodně spokojených recenzentů. S přátelským pozdravem Blanka.

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu.

# 14.08.2017, 15:38.
Chcel som Vás poprosiť o dve informácie. Ideme 25. - 26.8. obytným autom do Livigna. Prvý deň popoludní by sme sa chceli dostať zo Žiliny aspoň niekde k Linzu prípadne Mondsee. V sobotu by sme chceli pokračovať ďalej smerom na Innsbruck a Landeck. Žiaľ je sobota a iný dátum nie je možný. Viete nám poradiť cestu, aby sme sa vyhli zápcham na diaľnici v Tyrolsku? Chceli by sme ísť do Livigna cez Taliansko a nie zhora cez tunel zo Švajčiarska. Je tam však prechod cez Passo di Stelvio. Môžem ho prejsť s obytným autom, ktoré je 6,4 m dlhé? S pozdravom Eduard.

Doporučujeme jet standardní trasu s tím, že v sobotu ráno vyjedete co nejdříve. S 6,4 metru dlouhým obytným automobilem je těžké hledat nějaké objízdné trasy, zvláště v Tyrolsku. Přes Passo dello Stelvio obytné automobily běžně jezdí. Je to však spíše o Vašich zkušenostech při jízdě v tomto terénu s tímto automobilem. Dopravní značení zakazuje vjezd automobilům delším než 10,5 metrů a vyšším než 3,30 metrů. Zkušenosti s touto cestou najdete v článku Výlet Autokaravanom do Cannes cez Stelvio Passo.

# 31.07.2017, 11:53.
Chystáme se v srpnu k Lago di Garda, přesněji do městečka Garda. Prosím, jaká je nejrychlejší, případně nejlevnější, varianta z Hradec Králové? Kolik se zaplatí na mýtném? A také, zda je lepší jet na výlet do Verony autem nebo jejich autobusem? Děkuji moc. Eva.

Vaše optimální trasa je následující: Hradec Králové - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - A22 - sjezd Affi - Garda. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 15,30. To samé při cestě zpět. Můžete jet také na České Budějovice, Linz, Salzburg a Innsbruck. Poplatky jsou stejné. Nejlevnější trasa je mimo dálnice. Z Mnichova na Ga-Pa, odtud přes Mittenwald, Zirl, Innsbruck a B182 k Brenneru a odtud po SS12 a od Peri po SP11 a místních komunikacích do Garda. Cesta mimo dálnice je samozřejmě pomalejší. Z Garda do Verona jezdí autobusy ATV Verona. Jezdí tam linky 163, 164 a 185. Vzhledem k mnoha přímým spojům je lepší jet autobusem. Nebudete muset řešit parkování.

# 27.07.2017, 19:56.
Chtěl bych poprosit o menší radu. V sobotu 29.7. vyjíždíme v jednu ráno z Frýdku - Místku k jezeru Lago di Garda. Ubytování máme vedle Gardelandu. Jakou optimální trasou bych měl jet? Navigace mě pořád tahá přes Slovensko na Vídeň, ale musel bych tam platit známku a ještě 28.7. začínají v Rakousku a Německu prázdniny. Děkuji za odpověď. Michal.

Váš termín je v tomto roce nejhorší z hlediska dopravy. Vaše optimální trasa je následující: Frýdek Místek - Olomouc - Brno - D2 - Břeclav - Reintal - Grosskrut - Vídeň - Graz - Villach - Spittal - Lienz - Sillian - Bruneck - nájezd Bressanone / Val Pusteria - A22 - sjezd Affi / Lago di Garda Sud - Lazise - Gardaland. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 12,60. Cestou přes Břeclav se vyhnete husté dopravě od Mikulova, kde je řada semaforů a tvoří se tam kolony. Nicméně před nájezdem na dálnici A5 počítejte s tvořením dopravních zácp. Probíhá tam výstavba dalšího úseku. Kolony budou i ve Vídni po most přes Dunaj. Vzhledem k termínu se mohou tvořit i za Vídní. Každopádně cestou přes Bruneck se vyhnete italské části dálnice kolem severoitalských letovisek, kde se budou v sobotu tvořit obrovské kolony. Vzhledem k termínu i dříve. Stejně tak se vyhnete v případě alternativní trasy přes Brenner kolonám, které budou vznikat kolem Innsbrucku, vzhledem k termínu i blíž a dál. Zpět už potom můžete jet přes Brenner, v sobotu by cesta přes Tarvisio nebyla vhodná vzhledem k předpokládaným zácpám u severoitalských letovisek. Trasa je Brenner - Innsbruck - Salzburg - St. Pölten - Mikulov - Brno - Olomouc - Frýdek Místek. V Itálii zaplatíte na mýtném € 15,30 a za průjezd Brennerem € 9,00. Rakouskou dálniční známku budete mít vylepenou.

# 14.07.2017, 09:43.
Chystáme se na výlet do Pescantina dodávkou do 3,5 tuny. Takže bez řešení ubytování. Ráda bych se informovala na nejlepší trasu a případně, jak vyjdou poplatky. Jedeme z Hradce Králové. Děkuji za odpověď. Karin.

Vaše optimální trasa je následující: Hradec Králové - Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - sjezd Affi - Pescantina. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii pro Vaši kategorii automobilu € 15,70. To samé při cestě zpět.

# 10.07.2017, 17:59.
Děkuji Vám mnohokrát za trasu. Ještě by mě zajímala cenově trasa Zlín - Vídeň - Tarvisio - Bergamo. Kolik € stojí mýtné na této trase? Děkuji. Zuzana.

€ 8,90 za desetidenní rakouskou dálniční známku a € 33,60 na mýtném v Itálii. O prázdninách v sobotu je hodně kritický úsek na A4 u severoitalských letovisek.

# 07.07.2017, 15:08.
Chtěla bych se zeptat na cestu Zlín - Bergamo. Za dva týdny odjíždíme. Poprvé v životě jedu do Itálie. Chtěla bych znát plán cesty, cenu mýtného. Děkuji Vám mnohokrát. Zuzana.

Vaše optimální trasa je následující: Zlín - Brno - Znojmo - Hollabrunn - St. Polten - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Peschiera del Garda - Brescia - Bergamo. Trasa je stanovena k minimalizaci dopravních zácp. Nicméně od německo - rakouské hranice po Brenner to riziko i tak existuje. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, v Německu se dálníce neplatí, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 23,90. To samé při cestě zpět.

# 25.06.2017, 18:45.
Chtěl bych Vás poprosit o radu, kterou cestu máme zvolit, když chceme odjíždět autem z Nymburka 23.7.2017 v neděli v noci a jedeme do města Como severně nad Milánem. Konkrétně k jezeru Lago di Como. Chtěl bych vědět, na kolik nás cesta vyjde co se poplatků týče. Předem moc děkuji za odpověď. Václav.

Doporučujeme trasu Nymburk - Praha - Rozvadov - Norimberk - Ulm - Bregenz - Chur - Como. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek objeďte přes Bregenz a ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00. Je to výrazně levnější než přes Brenner.

# 20.06.2017, 08:44.
Pane Řehůřku, mám na Vás velkou prosbu. Poradil byste mi prosím, jak se co nejlépe dostat z Mostu k Lago di Garda do městečka Tignale? Jedeme od 21. do 29.6.2017. Velmi Vám děkuji za ochotu. S úctou a přáním krásného dne Jana.

Vaše optimální trasa je následující: Most - Chomutov - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - sjezd Rovereto Sud / Lago di Garda Nord - Riva del Garda - Limone sul Garda - Tignale. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 12,60. To samé při cestě zpět.

# 15.06.2017, 08:39.
Zítra v noci se chystáme jet na Lago di Garda do města Garda. Trasu máme přibližně určenou: Most - Cheb - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Bolzano - Trento a před Veronou sjedeme na Gardu. Chtěla bych se zeptat na přibližnou cenu poplatků. Něco málo jsem vyčetla. Koukala jsem, že se dá i vyhnout části dálnice a to tím, že pojedeme po pobřeží Gardy po SR249. Otázka je, zda se to vyplatí, nebo zda je tam rozdíl v pár €? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Dominika.

V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii po Rovereto Sud / Lago di Garda Nord € 12,60 a po Affi / Lago di Garda Sud € 15,30. To samé při cestě zpět. Do města Garda je výhodnější sjet u toho druhého sjezdu.

# 12.06.2017, 10:36.
Chtěla bych se zeptat ohledně provozu na cestě. Vracíme se z dovolené od Lago di Garda 1.7. zpět do České republiky - četla jsem, že bývá hodně rušno - platí to i ve směru na Rakousko? Vyjíždíme z Limone sul Garda. Nemáme vyrazit brzy ráno? Nevíte, kolik se platí v Itálii za mýtné do Limone sul Garda? Moc děkuji za každou radu a přeji krásný den. Veronika.

První prázdninový víkend bude zvýšený provoz samozřejmě ve směru na jih do Itálie a Chorvatska. V sobotu odpoledne bude opadat provoz i v tomto směru. Pokud chcete strávit u jezera i sobotní dopoledne, je zbytečné vyjíždět brzy ráno a o tyto chvíle se tak připravit. Mýtné na italské dálnici od Brenneru do Rovereto Sud je ve výši € 12,60.

# 10.06.2017, 19:14.
Chystáme se do Brenzone na Lago di Garga. Termín příjezdu je 1.7.2017. Jsme ze Šumperka a s ohledem i na termín jsme uvažovali o cestě přes Rozvadov s přespáním v Rozvadově. Je to dobrá volba nebo je nějaká lepší? V kolik hodin máme vyjet z Rozvadova? Děkuji za odpověď. Pavel.

Je to hodně špatný termín. My bychom volili trasu přes St. Pölten a Salzburg. Nicméně i tak musíte počítat se zvýšeným provozem na dálnicích v Tyrolsku.

# 03.06.2017, 18:17.
Na přelomu července a srpna se chystáme na dovolenou k Lago di Garda pod stan. Mohla bych se Vás prosím zeptat, jaká je nejlepší trasa z Brna k Brennerskému průsmyku a v kterou dobu je průsmyk nejlépe průjezdný? Dále bych se ráda zeptala na nějaké kempy na jihu jezera, které by byly cenově dostupné? Rádi bychom se věnovali i pěší turistice. Děkuji předem za Vaši odpověď. Věra.

Pokud pojedete přes Brenner z 28. na 29.7.2017, potom toto je ten nejhorší termín letošních prázdnin z pohledu rizika dopravních zácp. Doporučujeme průjezd co nejdříve, vyjet tedy už někdy v noci. Trasa z Brna je klasická přes Rakousko po A1 na Salzburg a Innsbruck. Kempy u Lago di Garda najdete na portálech Camping. Existuje také specializovaná stránka Lago di Garda - Camping & Villages.

# 03.06.2017, 14:43.
Můžete mi prosím poradit, jak se dostaneme z letiště Milano - Bergamo (Orio Al Serio) do obce Malcesine, kde máme ubytování? Přiletíme až přibližně ve 12 hodin a ujede nám Flixbus. Pokud pojedeme až večerním autobusem, potom už nejedou návazné autobusy. Možná jedou i jiné autobusy, ale nevím, kde hledat jízdní řády. Nevíte také, jak draze vyjde taxi nebo zda tam funguje Uber? Děkuji. Hana.

Z letiště jeďte autobusem ATB za € 2,30 na vlakové nádraží. Doveze Vás tam za 15 minut. Odtud pokračujte vlakem Trenitalia do Peschiera del Garda. Jízdenka stojí € 9,20. Odtud pokračujte autobusem ATV č. 164 do Garda a následně autobusem č. 483 nebo 484 do Malcesine. Jízdenka by měla stát € 2,80 (90 minut). Tarif taxi najdete na Radiotaxi.

# 17.05.2017, 05:37.
Dne 1.6.2017 cestuji na krátký výlet s manželkou do Varese. Návrat je pravděpodobně již v neděli 4.6. Uvažuji o tom, že bychom z Prahy vyrazili brzy ráno, přibližně kolem 3:00 po D5 na Mnichov a poté přes Ga-Pa, Mittenwald a bez použití A12, nebo s použitím souběžné silnice do Landecku, odtud po č. 180 k hranicím se Švýcarskem. Zde se nám jeví lepší trasa přes Švýcarsko po silnici č. 27 přes Zemez a dále přes St. Moritz, poté po č. 3 k hranicím s Itálií, zde po č. 37 a 36 kolem jezera Lago di Como. Dále bychom si chtěli nechat poradit a také prosím o Váš názor na popisovanou trasu. Nikam nespěcháme a chceme se také kochat krajinou. Děkujeme. Josef.

Vhodnější trasa z Ga-Pa je přes Fernpass po B179. U Landecku objeďte Landeckertunnel přes Landeck. V Landecker Tunnel je třeba mít dálniční známku. Uvedená cesta přes St. Moritz je bez problému, cesta přes Malojapass bude zážitkem. Od Lago di Como a silnice SP37 pokračujte po SP342 a SS342 do Varese.

# 16.05.2017, 09:54.
Vážení Řehůřkovi, dotazy většinou směřují na cestu z Čech. My vyrážíme ze Šumperka k Lago di Garda. Jaká trasa je pro nás nejvhodnější? Jedeme 3.6. V předsezóně. Nevím, zda dopravu neovlivní svatodušní svátky. Moc děkuji za odpověď! T.

Tato trasa už byla v našich otázkách a odpovědích také popsaná. Optimální v odpovědi ze dne 19.03.2017, 15:35., levnější ale časově náročnější varianta v odpovědi ze dne 08.02.2017, 17:11.

# 16.05.2017, 09:46.
Budeme ubytovaní od 3.6. v Toscolano Maderno a chtěli bychom navštívit Malcesine a Monte Baldo. Je lepší jet do Malcesine autem nebo využít lodní dopravu? Děkujeme za odpověď. T.

Autem musíte objíždět celé jezero a ještě řešit parkování. Přímý katamarán jede z Toscolano Maderno do Malcesine v 9:56, v Malcesine je v 10:33. Zpět potom jede v 17:43 a v Toscolano Maderno je v 18:25. Zpáteční jízdenka stojí € 27,60. Jízdní řády, mapy a tarify najdete na Navigazione Laghi. Zpáteční jízdenka lanovkou na Monte Baldo Vás vyjde na € 22,00. V případě, že pojedete autem, parkování u dolní stanice lanovky stojí € 1,50, € 2,50, € 4,50, € 5,50, € 6,50, € 8,00, € 10,00, € 12,50, € 15,00 - postupně od 1. do 9. hodin.

# 09.05.2017, 11:56.
Chtěla bych Vás moc poprosit o nějaké užitečné rady, kudy nejlépe jet z Brandýsa nad Labem na Lago di Garda - Limone sul Garda. Moc děkuji za každý tip. Veronika.

Vaše optimální trasa je následující: Brandýs nad Labem - Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Trento - sjezd Rovereto Sud / Lago di Garda Nord - Riva del Garda - Limone sul Garda.

# 26.04.2017, 11:05.
Ještě se vracím k naší korespondenci ohledně vlaků na Gardě. Když do vašeho odkazu zadám Desenzano / Sirmione - Verona, tak se mi v červnu ukáže jen rychlík za € 15,00, v květnu tam jsou i regionální vlaky za € 4,50, ale v červnu ne. To nechápu. Třeba to budou měnit a zjistím to později. Nebo dělám chybu já. To jen tak pro zajímavost. Zdraví Hana.

Současné jízdní řády platí do 10.6.2017. Po tomto datu budou v platnosti nové jízdní řády. Jízdní řády vlaků Frecciarossa mají dlouhodobější platnost.

# 19.04.2017, 20:22.
Na vašich stránkách je opravdu hodně rad a odkazů a tak hledám. Jedeme 11.6. a zamluvila jsem si hotel v Merembe a tak pátrám, kam se všude podívat. Třeba právě lodí nebo autobusem. Na ten vlak se podívám znovu. Vím že jsme jezdili v Římě vlakem a stálo to pár € a z Desenzana je to do Verony jen 20 minut. Ale stejně chceme objet vše autem, ale vím, že je na Gardě problém s parkováním. Zdraví vás Hana.

Jízdenka na regionální vlak Trenitalia z Desenzano del Garda / Sirmione do Verona stojí € 4,45 a cesta trvá kolem půl hodiny. Pokud pojedete vlakem vyšší kategorie Frecciarossa, zaplatíte € 15,00.

# 18.04.2017, 11:35.
Byli jste snad všude, tak se připojuji k dalším mnoha žadatelům o pomoc a o radu. Chystáme se na Lago di Garda a hledám vše možné - rady a informace. Hlavně co navštívit a také dopravu kolem jezera a po jezeře. Někdy bychom nechali auto zaparkované a jeli něčím jiným. Také je možné využít vlak do Verony. Děkuji za informace. Moc zdravím. Hana.

Vaše otázka je moc obecná a široká. Zodpovězené otázky týkající se Lago di Garda - doprava autobusová i lodní, tipy na výlety, parkování, atd. najdete v otázkách a odpovědích týkajících se Itálie

# 22.03.2017, 13:06.
Chtěla bych se zeptat, jak se nejlépe dostat z Chocně do Trenta a zpět? Zda to je nejlepší přes Německo - cenově nejvýhodnější, popř. jakou trasu zvolit? Děkuji. Martina.

Vaše optimální trasa je následující: Choceň - Havlíčkův Brod - Pelhřimov - Jindřichův Hradec - Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 10,50. To samé při cestě zpět. Pokud preferujete plně dálniční variantu, můžete jet z Chocně na dálnici D11 a dále Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck a dále jako v předchozí variantě. Tato trasa je časově přibližně stejné náročná, delší o 90 km. Poplatkově vychází nastejno. Přes den bychom volili první variantu na noc druhou variantu.

# 19.03.2017, 15:35.
Prosím vás o informaci, jaké jsou dálniční poplatky na trase Olomouc – Brno – Mikulov – Wien – Salzburg – Innsbruck – Bolzano – Trento – Arco. Vytvářím absolventskou práci na téma zájezd včetně kalkulace a nikde jsem nenašla informace ohledně mýtného v Itálii. Předpokládám, že v Rakousku se jedná pouze o dálniční známku pro vozidlo do 3,5 tuny. Děkuji. Veronika.

V České republice potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně 310,- Kč, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii po Rovereto Sud € 12,60. To samé při cestě zpět. Naše stránky jsou určeny pro individuální cestovatele směřující na svou dovolenou, nejsme technická podpora pro studenty vytvářející školní práce apod.

# 17.03.2017, 16:41.
Při hledání trasy na zimní dovolenou do Itálie jsem narazila na Váš web s radami. Chci se zeptat, jakou byste doporučil trasu ze Zlína do Madesima / Valchiavenna v Itálii. Obávám se poplatků a kolon na dálnicích. Vím, že v Rakousku zaplatíme desetidenní dálniční známku a dál už tápu. Ubytovat se máme mezi 15. a 18. hodinou. Kdy bychom měli vyjet? Jedeme lyžovat v termínu od 25.3. do 1.4.2017. Mnohokrát vám děkuji za případnou odpověď. S pozdravem Beata.

Váš termín je v době, kdy už je dlouho po zimních prázdninách v Německu a dlouho před velikonočními prázdninami v Německu. Počítejte tedy spíše s víkendovým zesíleným provozem. Vaše optimální trasa je následující: Zlín - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Verona - Brescia - Bergamo - sjezd Capriate - Lecco - Chiavenna - Madesimo. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 34,40. To samé při cestě zpět. Pokud bude pěkné počasí, můžete jet trasu Zlín - Brno - Mikulov - St. Polten - Salzburg - Innsbruck - Imst - Landecker tunnel - Ladis - Pfunds - St. Moritz - Maloja Pass - Chiavenna - Madesimo. Na této trase platíte pouze rakouskou dálniční známku. Navíc je o necelých 250 km kratší než výše uvedená. Kritickým místem je Malojský průsmyk - Maloja Pass (1815 m). V zimě bývá standardně otevřený, ale při vydatném sněžení se může stát nesjízdným a dočasně být uzavřen. I když tomu v současné době nic nenasvědčuje, doporučujeme těsně před cestou toto místo prověřit. Předpovědi na sobotu v tomto místě jsou polojasno a až 10 stupňů. Den předtím má však mrznou a lehce sněžit.

# 14.03.2017, 16:55.
Chtěla bych prosím poradit, zda se při cestě do Santa Caterina platí nějaké poplatky na silnici - dálnici. Jeli bychom z Ostravy. Děkuji. Martina.

Předpokládáme, že máte na mysli Santa Caterina di Valfurva v provincii Sondrio nedaleko Bormio. Optimální trasa vedoucí z Ostravy přes Olomouc, Brno, Mikulov, St. Pölten, Salzburg, Innsbruck, Ladis, Pfunds, Nauders, Zernez, tunel Munt la Schera, Livigno a Bormio Vás vyjde na následující poplatky: v Rakousku desetidenní dálniční známka v ceně € 8,90, tunel Munt la Schera v sobotu pro cestu tam i zpět € 42,00. Ostatní dny € 35,00. V noci od 20:00 do 8:00 je cena vyšší o € 2,00. Ceny platí do 30.4.2017. Cesta přes Brenner vyjde celkem o € 11,20 levněji, je to ale horší trasa. Jen s rakouskou dálniční známkou je možné jet přes Passo dello Stelvio, to je ale hodně závislé na počasí nebo spíše trasa pro léto.

# 10.03.2017, 16:05.
Chtěl bych Vás moc poprosit, zda byste byl tak hodný a určil mi nejlepší trasu s Prahy do vesničky Alagna Valsesia, včetně všech poplatků za dálnice apod. Příští víkend odjíždíme za lyžováním, cestovka mi doporučila tři trasy a já nevím, kterou vybrat. Děkuji mnohokrát. David.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Norimberk - Ulm - Bregenz - Chur - Lugano - Como - A9 - A36 - A8 - A26 - sjezd Romagnano / Sesia-Ghemme - SP299 - Alagna Valsesia. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek objeďte přes Bregenz, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 37,24) a v Itálii zaplatíte na mýtném € 6,00. To samé při cestě zpět. Celkem tedy € 49,24. Cesta po Švýcarské dálnici by měla být příští víkend bez problému. Předpovědi na nejkritičtější místo kolem San Bernardino uvádějí 10 stupňů. O 100 km delší trasy přes Stuttgart a Curych, druhá přes Brenner a Milano jsou přibližně o hodinu delší. První vyjde poplatkově nastejno - ve Švýcarsku ale lepší dálnice, druhá na € 96,60, tedy o € 47,36 více než optimální.

# 06.03.2017, 14:15.
Chceme jet v termínu od 28.3. do 1.4.2017 lyžovat do Itálie - Trento / Monte Bondone. Jedeme z Prahy a chtěli bychom poradit, zda je výhodnější směr na Plzeň nebo České Budějovice a kolik nás budou stát poplatky za dálnice a tunely v Itálii. Pro Rakousko stačí desetidenní dálniční známka. Děkuji za odpověd a přeji příjemný den. Ivan.

Poplatky viz naše odpověď ze dne 27.02.2017, 21:00. Jsou stejné pro oba směry. Který směr zvolit viz naše odpověď ze dne 21.02.2017, 09:21.

# 02.03.2017, 16:03.
Ještě bych prosil poradit nějakou čerpací stanici, která je otevřená nonstop. Pojedeme v noci a Shell v Hall in Tirol je otevřena pouze do 22:00 hodin. Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Martin.

Psal jste, že vyjíždíte ve středu ráno. Na základě toho jste obdržel odpověď. Nonstop čerpací stanice ÖMV je o sjezd dál - Hall West. Přejedete řeku Inn a na kruhovém objezdu sjedete na třetím výjezdu. Čerpací stanice je hned u kruhového objezdu. V současné době mají diesel za € 1,099 a natural za € 1,179.

# 28.02.2017, 20:26.
Letos v září se chystáme s manželem poprvé autem do Itálie k Lago di Garda. Bydlíme na severu Čech ve Varnsdorfu. Jaký přechod je pro nás nejvýhodnější - Rozvadov, Folmava nebo Dolní Dvořiště? Jakým způsobem se platí poplatek na Brenneru - obsluze nebo do automatu? A jak je to s parkováním aut kolem Gardského jezera? Děkuji za odověď. Ilona.

Ve Vašem termínu bychom volili Rozvadov. Nicméně zajímavá může být varianta cesty po německé dálnici, která je od Varnsdorfu vzdálená 40 km. Na D4 se dá připojit u Weissenbergu. Trasa je potom delší právě jen o tuto vzdálenost. Mýtné na brennerské dálnici můžete zaplatit v hotovosti nebo platební kartou obsluze nebo v automatu. Mýtné je možné také zaplatit pomocí Videomautkarte. Můžete si ji zakoupit online a mýtnicí potom projet speciálním pruhem bez nutnosti placení na místě. Je možné zakoupit dva průjezdy (tam a zpět) na jednu registrační značku. Parkování u Lago di Garda je zpoplatněné i volné. Informace je třeba hledat pro konkrétní lokalitu. Např. informace o parkování v Riva del Garda najdete na Alto Garda Parcheggi, v Garda na Comune di Garda atd.

# 27.02.2017, 21:00.
Chtěl bych se prosím zeptat. Ve středu bych chtěl jet do Monte Bondone. Mohl byste mi prosím napsat trasu s poplatky a kde levně natankovat benzín? Vyjeli bychom ve středu ráno z Ostravy. Děkuji moc. Martin.

Vaše optimální trasa je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Mikulov - St. Pölten - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - sjezd Trento Sud - Monte Bondone. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 10,90. To samé při cestě zpět. Tankovat doporučujeme ještě v Rakousku a mimo dálnici. My zastavujeme v Hall in Tirol, kousek před Innsbruckem. Sjedete na exitu 68 - Hall Mitte, přejedete přes řeku Inn a železnici. Na křižovatce se vydáte doleva a po pravé straně je čerpací stanice Shell. V současné době tam mají diesel za € 1,099 a natural za € 1,177. Lze natankovat i o nějaký cent levněji, ale nemá význam zajíždět dále do města. Na dálnici před Brennerem natankujete už za € 1,209 / € 1,309.

# 21.02.2017, 20:59.
4.3.2017 odjíždíme lyžovat do Itálie, do střediska Aprica. Odjíždíme osobním autem z Hodonína. Chtěli bychom jet přes Brenner - Passo Tonale - Aprica, ale známí jezdí přes Insbruck - Pfunds - Tirano - Aprica. Chtěli bychom poradit, kterou cestou se máme raději vydat, protože na kilometry i čas to vychází skoro stejně. Děkujeme za Vaši odpověď. Jana a Jarda.

Obě trasy mají náročné horské průsmyky. Vše záleží na aktuálním počasí v době, kdy pojedete. Poplatkově vychází cesta přes Bernina Pass levněji, během nepříznivějšího počasí může být náročnější. Viz naše odpověď ze dne 04.12.2016, 13:21.

# 21.02.2017, 09:21.
V sobotu 11.3.2017 jedeme z Prahy do Monte Bondone. Můžete mi prosím poradit nejlepší cestu? Přes Plzeň a Mnichov nebo na České Budějovice? Plánujeme vyrazit přibližně kolem 8:00 ráno. Následující sobotu pojedeme zpět. Děkuji. Martina.

Ve Vašem termínu bude už v Německu po prázdninách včetně Bavorska. Počítejte tedy jen s víkendovým zvýšeným provozem. Kritický úsek bývá tradičně od Rosenheimu směrem do Rakouska a Itálie. My bychom jeli přes České Budějovice.

# 19.02.2017, 09:03.
25.2. v sobotu se chystáme na zimní dovolenou do městečka Ziano. Vyjíždíme ze severních Čech, z Ústí nad Labem. Ubytování máme od 15:00 hodin. V kolik hodin nejlépe vyjet, abychom se vyhnuli zácpám? Jeden den bychom rádi navštívili Veronu. Kde nejvhodněji zaparkovat? Děkuji moc za cenné rady. Alena.

Váš termín je vzhledem k zimním prázdninám v Bavorsku jeden z nejhorších. Počítejte s výraznými komplikacemi a proto doporučujeme vyjet co nejdříve a možná i zvolit trasu přes Prahu, Linz a Salzburg než přes Mnichov. Nicméně s kritickými úseky Rosenheim - Brenner počítat i tak musíte. Možnosti parkování ve Veroně najdete na Parcheggi a Verona. Informace o systému parkování potom na Car Parking.

# 19.02.2017, 01:52.
18. marca sa chystáme z Prahy do Pozza di Fassa. 25. marca ideme späť. Naplánovanú máme cestu cez Mníchov, Innsbruck, Brenner a Bolzano. Vedeli by ste nám povedať približnú cenu za mýto a tunely v Taliansku? Prípadne existuje lepšia trasa? Ďakujem. Michal.

Tato trasa je v daném termínu optimální. V Německu se dálnice zatím ještě neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii po Bolzano Nord € 5,80. To samé při cestě zpět.

# 13.02.2017, 17:46.
Chtěl bych jet lyžovat do Itálie, do střediska Foppolo - Carona - San Simone. Jsem z Ostravy. Popsal byste mi prosím trasu jakou bych měl jet a jaké budou poplatky na trase? Děkuji mnohokrát. Marty.

Vaše optimální trasa je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Verona - Brescia - Bergamo - SS470 - SP2 - Foppolo. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 33,60. Alternativní trasa přes Salzburg a Brenner by Vás vyšla o € 0,70 méně v jednom směru, v prázdninových termínech se však jedná o více frekventovanou trasu.

# 13.02.2017, 11:11.
Jedeme s manželkou a dvěmi dětmi ve věku 10 a 13 let na dovolenou do oblasti Cortina d' Ampezzo. Plánujeme hlavně turistiku v horách, kde bychom přibližně dvakrát využili i lanovky. Je dobré využít k tomuto účelu nějaké slevové karty oblasti nebo se dá spolehnout na pojištění Alpenverein, které údajně nějaké slevy nabízí? Přímo na stránkách lanovek jsem žádné slevy ani slevové karty nenašel. Nemáte s tímto nějakou zkušenost? Děkuji za odpověď. Martin.

V Cortina d' Ampezzo můžete využít Hiking Pass, který pro 3/4 dny stojí € 65,00 (€ 52,00), 4/5 dnů € 80,00 (€ 64,00), 5/7 dnů € 95,00 (€ 76,00). V závorce jsou uvedeny ceny pro děti od 8. do 16. let. Pokud např. zakoupíte kartu 5/7, můžete ji během týdne použít v pěti dnech. Kartu lze použít i v městských autobusech. Zakoupit ji lze ve stanicích lanovek Tofana, Lagazuoi, 5 Torri, Faloria a Cristallo. Lanovky, pro které platí, jsou na výše uvedených stránkách. Lze použít také Dolomiti Super Summer Card, která platí na 100 místech ve 12. údolích. Denní karta stojí € 45,00, karta pro 3/4 dny stojí € 105,00 a pro 5/7 dnů € 140,00. Děti od 8. do 16. let mají 30% slevu. Výhodnost je třeba si propočítat s ohledem na Váš itinerář. Co se pojištění Alpenverein týče, měla by být sleva 10% na všechny lanovky, ale jen v Rakousku a jen na lanovky ve vlastnictví společnosti Schultz Gruppe, které jsou v Korutanech (Mölltaler Gletscherbahnen a Ankogel Bergbahnen), v Tyrolsku (v údolí Zillertal a Hochzillertal) a ve východním Tyrolsku (Hochpustertaler Bergbahnen, Bergbahnen Kals, Matreier Goldried Bergbahnen a Bergbahnen St. Jakob).

# 05.02.2017, 20:47.
Jedeme lyžovat do Falcade 18.2. z Moravy. Prosím o informaci, zda je pro nás zajímavá trasa přes Udine. Je o několik kilometrů kratší než přes Brener, ale mám obavy z její náročnosti. Děkuji. Jiří.

My bychom volili trasu přes Brenner. Ve Vašem termínu nemá trasa přes Villach a Udine praktický význam. Navíc přes Brenner Vás vyjde cesta levněji.

# 03.02.2017, 22:38.
Při hledání optimální cesty na zimní dovolenou do Itálie jsem narazil na Váš web s radami. Rád bych se poradil, jakou byste doporučil cestu ze Zlína do Monte Bondone v Itálii. Jedeme s rodinou v termínu od 11.2. do 18.2.2017. Různé mapy nám ukazují různé trasy. Nejoptimálnější se nám zdá cesta přes Vídeň, Linz, Salzburg a Innsbruck. Bojíme se však trochu kolon při průjezdu Brennerem a kontrol na německých hranicích. Předem Vám mnohokrát děkuji za případnou odpověď. S pozdravem Marek.

Váš termín není významným prázdninovým termínem. Prázdniny mají především v Rakousku - Burgerland, Korutany, Salcbursko, Tyrolsko a Vorarlbrsko, 1/6 České republiky, 1/4 Polska a z německých zemí jen Sasko. Díky tomu, že většina německých zemí bude mít už po prázdninách, předpokládáme jen víkendové nápory, posílené těmi posledními třemi rakouskými zeměmi. Co se kontrol za Salzburgem týče, týden před Vaším termínem bylo zdržení v sobotu dopoledne kolem 15. minut. Brennerská dálnice byla bez problému průjezdná. I kdyby byly nápory větší, vyplatí se Vám jet přes Brenner než přes objízdné trasy. To zdržení bude s největší pravděpodobností menší. Alternativou může být následující trasa: Zlín - Břeclav - Vídeň - Graz - Villach - Spittal - Lienz - Bruneck - Bressanone - Bolzano - Trento - sjezd Trento Sud - Monte Bondone. Výhodou této trasy je úspora na mýtném, která je celkem za oba směry € 23,40. Jinak ve Vašem termínu zřejmě časově delší. V ideálním případě je ten rozdíl přibližně 2 hodiny při stejné vzdálenosti.

# 28.01.2017, 15:00.
Chtěl bych se zeptat, zda můžete doporučit při cestě do lokality Canazei v Itálii vyhnout se dálnici přes Brenner, případně jaké problémy zde hrozí? Předem děkuji za odpověď. Radek.

Netušíme odkud vyjíždíte, v jakém termínu jedete, těžko tedy radit nějaké alternativní cesty. Vše je to samozřejmě o počasí. Pokud bude sněhová kalamita, jsou na tom jakékoliv objízdné trasy na tom hůř než Brennerská dálnice. I na té může být v tomto případě problém, z hlediska údržby je ale prioritou. Pokud bude počasí stejného charakteru jako dnes, jsou objízdné trasy naprosto bezproblémové. Objízdnými trasami myslíme silnici B182 při cestě z Čech, popř. silnici B100 a SS49 při cestě z Moravy. Podmínkou je samozřejmě zimní výbava, ve které by neměly chybět sněhové řetězy, které v Canazei zřejmě využijete - záleží také na tom, kde přesně budete bydlet.

# 25.01.2017, 23:30.
V sobotu ráno odjíždíme autem z Brna do Cavalese - Val di Fiemme. Rozhodujeme se, zda jet z Vídně západně na Salzburg - Rosenheim - Innsbruck - Brenner - Bolzano nebo z Vídně jihozápadně po S6 - Leoben - Villach - Cortina d' Ampezzo. Poraďte prosím, kterou trasu zvolit? Raději bychom jeli co nejvíce po dálnici, ale obáváme se kolon a tím velkého zdržení. Děkuji za Vaši ochotu a pomoc. Marie.

Co se týká dopravních zácp, neočekáváme prázdninové, spíše víkendové. Takže určitě nebudou v prázdninovém měřítku. V České republice v žádném kraji ještě prázdniny nebudou a v Německu se to týká Berlína, Braniborska, Brém a Dolního Saska, tzn. všechno severní části země. Pokud zvolíte jižní variantu, počítejte s větším časovým zdržením. Nevíme kam chcete směřovat z Leobenu. Pokud na Tamsweg a St. Michael im Lungau, počítejte s platbou mýtného za Katschberg Tunnel ve výši € 5,50. My bychom v tomto případě volili cestu po A2 na Graz a Klagenfurt. Spíše než přes Cortina d' Ampezzo bychom volili trasu Villach - Spittal - Lienz - Bruneck - Bressanone - Bolzano - Cavalese. Brennerské varianty bychom se neobávali. Nejhorší úsek bude asi Rosenheim - Schönberg, ale i tak s největší pravděpodobností ztratíte méně času než jižní cestou. Časové ztráty můžete minimalizovat tím, že vyjdete co nejdříve. Na hranicích s Německem stále probíhají namátkové kontroly, zdražení je však minimální. Aktuální stav můžete sledovat na Asfinag. K dispozici je i mobilní aplikace.

# 11.01.2017, 16:00.
11.3. pojedeme z Prahy do Falcade, sjezd z dálnice v Bolzano. Vždy jezdíme trasu Rozvadov - Mnichov - Kufstein - Brenner. Předminulý rok jsme jeli 14 hodin. Můžete prosím poradit, zda přes Salzburg je dopravní situace lepší? Eventuálně v kolik hodin je nejlepší vyjet, abychom se vyhnuli největším kolonám okolo Mnichova a také okolo Kufsteinu? Děkuji. Marie.

Cesta přes Mnichov je teoreticky o hodinu rychlejší. Prakticky to může být samozřejmě i naopak. Obchvat kolem Mnichova na tom bývá nejhůře od pátečního odpoledne. V době dopravních špiček je na tom ještě špatně uzel v okolí Rosenheimu a před Brennerem začínají kolony už před Innsbruckem. Špička související s prázdninami v západní Evropě, především v Německu ve Vašem termínu nebude, protože tam bude už po prázdninách. Významné oblasti s prázdninami v České republice jsou Praha 1 až 5 a jih Moravy. Z lidí, kteří pojedou přes Brenner, se ta pražská část rozdělí mezi Linec a Mnichov, moravská část pojede přes Salzburg. V loňském roce se tvořily výrazné dopravní zácpy na rakousko - německých hranicích. Při cestě k Brenneru za Salzburgem, při cestě od Brenneru za Kufsteinem. V současné době jsou průjezdy plynulejší. Průjezd těchto hraničních přechodů můžete sledovat i na Asfinag. Nově je k dispozici i mobilní aplikace. Pokud bychom volili my, zvolili bychom cestu přes Mnichov. Vyjet doporučujeme samozřejmě co nejdříve.

# 05.01.2017, 21:11.
V září se chystáme s manželem poprvé vlastním autem. Jinak jsme cestovali vždy s cestovkou. Pojedeme do Torbole na Lago di Garda. Poradíte nám nejlepší trasu? Jsme z Trutnova. Dále bychom se chtěli zeptat, zda lanovka na Monte Baldo přepravuje cestující i se psy. Mnohokrát děkujeme za odpověď. Marta.

Vaše optimální trasa je následující: Trutnov - Hradec Králové - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - sjezd Rovereto Sud - Torbole. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 12,60. To samé při cestě zpět. Lanovka na Monte Baldo psy přepravuje za jednotný tarif € 5,00. Podmínkou je, aby měl náhubek a byl na vodítku. Jedna osoba může přepravovat jednoho psa.

# 05.01.2017, 11:08.
Mám dotaz, zda v polovině dubna bývá problém - počasí a sníh - na dálnici přes brennerský průsmyk? V České republice občas v tomto období sněží. Děkujeme předem za odpověď. Radek.

Pokud bude vývoj počasí takový, že bude mrznout a sněžit v České republice, je pravděpodobnost podobného nebo horšího počasí na brennerské dálnici vysoká. Jedná se o horskou dálnici stoupající do výšky téměř 1400 m. Doporučujeme před odjezdem sledovat předpovědi počasí. V loňském roce se na Brennerském průsmyku pohybovaly teploty v dubnu nad nulou. Pod nulu šly teploty v noci koncem měsíce. Srážky v polovině dubna byly ojedinělé a maximálně do 5 mm.

# 01.01.2017, 19:21.
Chystáme se na zimní dovolenou do Itálie na 5 dní, do Alta Valtellina, Bormio. Chtěl jsem se zeptat, kde a kolik se platí za silniční poplatky? Děkuji za odpověď. S pozdravem P.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90 a za průjezd tunelem Munt La Schera na švýcarsko - italské hranici zaplatíte € 42,00 v sobotu, € 35,00 v ostatní dny. V noci od 20:00 do 8:00 je cena vyšší o € 2,00. V ceně je zpáteční cesta.

# 01.01.2017, 13:49.
Chystáme se 7.1.2017 do Aprica. Jedeme z Mostu po trase: Karlovy Vary - Cheb - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Mezzolombardo - Cles - Passo del Tonale - Edolo - Aprica. Chci se zeptat, jak nejlépe projet Mnichov? K Mnichovu dorazíme někdy v sobotu dopoledne. Když jsem si zadal cestu na Mapy, tak mě to přivede do Mnichova po A9, potom mě to vede městem po Innsbrucker Ring a vyvede mě to na A8. Nepoužije se obchvat A99. Mám jet tudy nebo existuje nějaká finta na lepší průjezd? Minulý rok byl průjezd Mnichovem hodně špatný, ale nepamatuji si, kudy mě to přesně vedlo. Děkuji. Radek.

Ve Vašem termínu a čase bychom volili obchvat A99 se třemi pruhy. Ten na tom bývá nejhůř v pátek odpoledne.