ITALSKÉ ALPY 2013

Italské Alpy v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Italské Alpy 2013

Pokud jsou Italské Alpy cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2013. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Italských Alp a poplatcích na dálnicích, o ubytování, o lanovkách, o tipech na výlety, o pronájmu auta, o místní dopravě a najdete zde také mnoho dalších informací o Italských Alpách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 03.12.2013, 15:04.
Chystám se na cestu do Livigna a pojedu autem na LPG. Nádrž mi vystačí na přibližně 300 km (možná trochu méně), koncovku mám italskou. Pojedu z Prahy, plánoval jsem cestu přes Ga-Pa, ale nebráním se cestě přes Innsbruck, pokud byste myslel, že je lepší. Potřeboval bych vědět, jak je to po cestě s čerpacími stanicemi na LPG (případně potom i na místě v Livignu), které využít. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Adam.

Cesta přes Innsbruck znamená v zimě samozřejmě lepší podmínky co se počasí a stavu vozovky týče, na druhé straně je dražší z důvodu nutnosti rakouské dálniční známky. V závěru potom počítejte s platbou za tunel Munt la Schera. V Livigno s největší pravděpodobností LPG (GPL) nenatankujete. Ve Švýcarsku na Vaší trase také o ničem nevíme. V Rakousku je Esso Fernpass, alternativně při cestě přes Innsbruck na dálnici BP Ampass. V Německu je jich hodně. Podívejte se na mapu na mylpg.eu.

# 21.08.2013, 13:32.
Prosím o info, zda v Livignu funguje zdarma městská hromadná doprava, tak jak jsme na ni zvyklí během lyžařské sezóny? Děkuji. Jiřina.

I během letní sezóny je městská doprava v Livignu zdarma. Konkrétně linky provozované společností Autoservizi Silvestri - Linea Azzura, Linea Verde a Trepalle. Linka Zernez / Pontresina je placená. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 23.07.2013, 20:17.
Tento pátek (26.7.2013) chceme jet s kamarádkou k Lago di Garda. Po nalezení nejlepší cesty přes Mnichov a Innsbruck a následném srovnání s Vašimi doporučeními, bych se chtěla zeptat, zda na silnicích v Německu, Rakousku a Itálii jsou potřeba nějaké speciální věci. Například jsem se dočetla, že v Rakousku je potřeba tolik reflefních vest (oranžových!), kolik je lidí v autě. Takže bych byla ráda, kdybyste mě mohli upozornit v případě jiných podobných lahůdek. A také bych se chtěla zeptat, když se všude zmiňujete o výši poplatku v Rakousku a mýtného v Itálii, zda jsou místa poplatku dobře značená. Nerada bych dostala pokutu za to že něco nemám zaplaceno. Předpokládám, že dálniční známka v Rakousku (všude doporučujete tu desetidenní), bude k sehnání na benzinových pumpách, ale to mýtné v Itálii mě trochu děsí. A poslední věc: máme v plánu přespávat ve stanu, nevíte orientačně poplatek za stan a osobu v kempech kolem jezera? Hrozně moc Vám děkuji alespoň za nějaké odpovědi a také bych chtěla poděkovat za Váš web! Přesně takový jsem hledala pro informace ohledně cesty! Jiřina.

Reflexní vesty jak v Rakousku, tak i v Itálii musí být podle EN471, tj. oranžová, žlutá nebo červená se dvěma nebo více reflexními pruhy. Toto se netýká spolujezdců, řidičů mopedů a motocyklů. Pravděpodobně Vás nikdo nebude kontrolovat, zda vestu máte nebo nemáte. Dostanete však pokutu, když mimo obydlenou zónu vystoupíte na silnici bez této vesty. Nikdo nebude řešit, zda dotyčný je řidič nebo spolujezdec. My běžně vozíme tolik reflexních vest, kolik je cestujících. Další výbava by měla být rovněž stejná jako v ČR, stejně jako dezén pneumatik, tj. minimálně 1,6 mm. Dálniční rakouskou známku kupte ještě v ČR nebo v Německu. Doporučujeme desetidenní z toho důvodu, že pokud překročíte desetidenní období platnosti, vyplatí se druhá desetidenní než na celé období dvouměsíční, jinak řečeno dvě desetidenní jsou levnější než dvouměsíční. Platbu mýtného nepřehlédnete. Musíte projet mýtnou branou. Ceny kempů najdete na portálech camping.it. Najděte si kemp a jeho ceny podle toho, kde chcete přesně kempovat.

# 14.07.2013, 11:34.
Jedeme do zábavného parku Gardaland u jezera Lago di Garga. Můžete mi, prosím, poradit trasu z Brna a také napsat případné poplatky za dálnice a tunely? Děkuji za odpověď. Jaroslav.

Doporučujeme klasickou trasu, která je následující: Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Tarvisio - Udine - Mestre - Padova - Vicenza - Verona - sjezd Peschiera - Gardaland. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30, v Itálii zaplatíte na mýtném € 25,70. Je možná i trasa přes Salzburg a Brenner, vzdálenostně je naprosto stejná a poplatkově vyjde také nastejno. Nižší mýtné v Itálii € 17,50 dorovná mýtné za průjezd Brennerem € 8,50.

# 01.04.2013, 21:49.
Chystám se na cestu do Itálie. Pojedu vlastním autem a potřebovala bych poradit s cestou a výdaji s ní souvisejícími. Budu vyjíždět z Brna a chtěla bych jet přes Vídeň, Graz, Villach. Cílem mé cesty je Sirmione, provincie Brescia. Našla jsem Vaši stránku na internetu a jsem nadšená z toho, jak se o své vědomosti a zkušenosti dělíte s ostatními. Děkuji Vám. S pozdravem Jana.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Padova - Vicenza - Verona - sjezd Sirmione - Sirmione. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30, v Itálii potom zaplatíte na mýtném € 25,80. Pokud však pojedete přes Salzburg, Innsbruck a Brenner, je cesta přibližně stejně daleká a i náklady na mýtné jsou ve stejné výši - € 8,50 za průjezd Brennerem a € 17,90 na mýtném v Itálii.

# 28.03.2013, 11:51.
Řehůřkovi, slyšela jsem o možnosti nakupování v Itálii v tzv. Family supermercatech. Ceny potravin se prý pohybují v podobné cenové relaci jako u nás. Nevíte, prosím, zda jsou nějaké i v Sirmione? Moc děkuji. Renáta.

Nejbližší Famila Superstore řetězce Famila není přímo v Sirmione, ale v nedalekém Lonato del Garda na Via Cesare Battisti. Vzdálenost je přibližně 15 km. Na druhou stranu směrem k Veroně jsou další dva - na jižním okraji Peschiera del Garda u dálnice A4 na Via Case Sparse Pigna (15 km) a na jejím severním okraji v blízkosti jezera na Via Campanello (20 km).

# 03.03.2013, 19:16.
V červenci jedeme autem do Lago di Garda z Olomouce. Jaká by byla nejlepší cesta a kolik si musíme připravit € na cestu? Děkuji za odpověď. Hubert.

Vaše optimální trasa je následující: Olomouc - Brno - Mikulov - A5 - S1 - Tulln - B19 - A1 - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Lago di Garda. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném po Itálii € 28,80. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Mýtné v Itálii je po sjezd Rovereto sud, tj. sever jezera. Pokud pojedete po dálnici dále k jižním částem jezera, zaplatíte o něco více. Dále je třeba počítat s náklady na pohonné hmoty podle Vaší spotřeby a akuální ceny pohonných hmot v době odjezdu.

# 29.01.2013, 15:52.
V létě bych ráda jela s kamarády k jezeru Lago di Garda, oblast Limone a chtěla bych Vás poprosit, zda byste mi nenapsal cestu, kudy je nejlepší jet a kolik nás celkem vyjdou poplatky a dálniční známky? Jeli bychom z Plzně. Předem Vám moc děkuji. S pozdravem Lucie, Plzeň.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Castel Nuovo del Garda - Brescia Est - Limone. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku zaplatíte € 8,30 za desetidenní dálniční známku, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii € 19,50. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši.