A-I HRANICE NABÍZÍ SLEVU

tankování na cestě do Itálie

 /  / Cestovatelův blog / Rakousko / A-I hranice nabízí slevu

Napsal: Pavel Řehůřek
Zveřejněno: 12.1.2014, 12:55
Aktualizace: 10.11.2017, 16:49

Pro někoho může být pár stokorun ušetřených cestou na dovolenou zanedbatelná záležitost, pro jiného důležitý příspěvek do rozpočtu započaté dovolené. Pokud patříte k té druhé skupině a vaše cesta směřuje do Itálie přes Villach a Tarvisio, máte možnost právě v této části rakousko - italské hranice ušetřit. Bude vás to stát jen čtvrt nebo půl hodiny času - podle výše úspory. Podobně jsme Vás informovali o výrazné slevě na rakousko - italské hranici v článku A-SLO hranice nabízí slevu. Článek se stal jedním z nejčtenějších na našich stránkách a máme zprávy od našich čtenářů o výrazných úsporách.

Při současné ceně pohonných hmot v Evropě je nejvýhodnější cestou na dovolenou natankovat plnou nádrž ještě v České republice. Zvolte svoji oblíbenou čerpací stanici a pokud to máte k hranicím daleko, dotankujte spotřebované palivo ještě v blízkosti hranice. V Rakousku jsou ceny pohonných hmot podobné, v Itálii však rostou výrazně nahoru. Průměrné ceny pohonných hmot v zemích při cestě na dovolenou do Itálie jsou v následující tabulce. Informace jsou z listopadu 2017, zdroj Energy.

   Průměrné ceny pohonných hmot
Země Benzín Nafta
Česko € 1,175 € 1,066
Německo € 1,346 € 1,164
Rakousko € 1,168 € 1,068
Itálie € 1,568 € 1,429

Je všeobecně známo, že čerpací stanice na dálnicích mají vyšší ceny než mimo ně. V blízkosti rakousko - italské hranice se vyplatí sjet pro pohonné hmoty z dálnice A2 na exitu 366 směr Arnoldstein / Gailtal. Sjezd vede k silnici Kärntner Strasse B83. Po té se vydejte doprava. Po chvíli podjedete dálnici, přejedete říčku Gaililz a před kruhovým objezdem vjedete do Arnoldsteinu. Na kruhovém objezdu sjeďte na třetím výjezdu, po pravé ruce budete mít Lidl. Po necelých dvou kilometrech, téměř na konci Arnoldsteinu, stojí po pravé straně čerpací stanice Fun Wash Sprit (mapa). Mají zde nejnižší ceny v okolí.

Sjezd Arnoldstein / Gailtal
Sjezd Arnoldstein / Gailtal
Kärntner Strasse B83
Kärntner Strasse B83
Arnoldstein
Arnoldstein
Fun Wash Sprit
Fun Wash Sprit

Porovnávali jsme ceny pohonných hmot v Arnoldsteinu. Mimo dálnici u Fun Wash Sprit, na dálnici u Eso, nyní Eni. V létě 2013 byla úspora při tankování mimo dálnici na litru nafty € 0,182 a na litru benzínu € 0,073. Minimální úspora při spotřebě 5 l nafty nebo 7 l benzínu na 100 km je potom následující (stav v létě 2013):

  Úspora na naftě
Rozvadov € 3,64
Dolní Dvořiště € 4,10
Mikulov € 5,00
  Úspora na benzínu
Rozvadov € 2,04
Dolní Dvořiště € 2,30
Mikulov € 2,81

Pokud budete dotankovávat více paliva (máte vyšší spotřebu, ujedete větší vzdálenost atd.), úspora bude vyšší. Zpět na dálnici se dostanete stejnou cestou. Náklady na odchylku z trasy vás přijdou přibližně na € 0,38. A pokud budete mít více času, můžete si cestu prodloužit o dalších patnáct minut. Nevrátíte se na dálnici, ale budete pokračovat po Kärntner Strasse do Itálie. Cesta nádhernými scenériemi mezi Julskými Alpami a Dolomity je obrovský zážitek, navíc odměněný nižší spotřebou pohonných hmot a úsporou dalších € 6,00 na mýtném. Na dálnici se připojíte v městečku Gemona. Pokud budete při cestě zpět postupovat stejně, jedná se o nezanedbatelnou úsporu.

Veškeré ceny jsou platné ke dni zveřejnění tohoto článku. Čerpací stanice Fun Wash Sprit má otevřeno do 22:00. V noci doporučujeme sjet hned za Villachem a natankovat v nonstop čerpací stanici Shell ve Fürnitz. Ceny jsou podobné.