Úvod / Vaříme

DOMÁCÍ ZABÍJAČKA  

 

příprava pravé domácí zabíjačky  

Zabíjačka O zabíjačce nemusí téct jen krev z prasete. O tom se přesvědčil náš soused, který se rozhodl uspořádat svoji první domácí zabijačku. Stalo se to v době, kdy jsem byla ještě malá holčička. Bydlela jsem v malém městečku, kde se zabíjačky konaly skoro v každé druhé rodině. Dříve se prase nestřílelo, jak je tomu nyní, ale přímo mu byla přeříznuta tepna pod krkem. "Když to zvládnou sousedi, zvládnu to i já!" prohlásil soused a rozhodl se podříznout prase sám. Sousedova početná rodina se začala sjíždět už den dopředu aby připravili vše, co předem připravit ... [celý článek]

PŘÍPRAVA ZABÍJAČKY   ZABÍJAČKOVÉ RECEPTY

K výrobě pokrmů z domácí zabíjačky se připravte již několik dnů dopředu. Upečte neslazený kynutý plát nebo veku (z hladké mouky, vody, soli a droždí) nebo kupte žemle, které rozložte, aby proschly do dne porážky, kupte špejle (na jedné straně je zařízněte do špiček a uložte na suchém místě), a obaly na tlačenku. Den před zabíjačkou umelte nebo v hmoždíři utlučte pepř, nové koření, hřebíček a kmín, promněte a ... [celý článek]
Zabíjačka
Domácí jitrnice
Jitrnicová polévka
Jitrnicový a jelítkový prejt
Kroupová jelítka
Ovarová polévka
Ovarový talíř
Škvaření vepřového sádla
Tlačenka světlá a tmavá
Uzené maso a klobásy
Zabíjačková pečeně
Zabíjačkový guláš
Žemlová jelítka

... další recepty.