PŘÍPRAVA ZABÍJAČKY

recept na pokrm z vepřového masa

 /  / Recepty / Vepřové maso / Příprava zabíjačky

Na přípravu zabíjačky potřebujete:  Maso z prasete domácího, žemle, špejle, obaly na tlačenku, pepř, nové koření, hřebíček, kmín, majoránka, cibule, česnek, kroupy, sůl.

K výrobě pokrmů z domácí zabíjačky se připravte již několik dnů dopředu. Upečte neslazený kynutý plát nebo veku (z hladké mouky, vody, soli a droždí) nebo kupte žemle, které rozložte, aby proschly do dne porážky, kupte špejle (na jedné straně je zařízněte do špiček a uložte na suchém místě), a obaly na tlačenku. Den před zabíjačkou umelte nebo v hmoždíři utlučte pepř, nové koření, hřebíček a kmín, promněte a prosijte majoránku, oloupejte a pokrájejte asi 1 kg cibule a usmažte ji na sádle do růžova, prolisujte nebo utřete stroužky asi ze 4 paliček česneku, uvařte přiměřené množství krup (přeberte je, vyperte v několika vodách, uvařte doměkka za častého míchání, aby se nepřipálily, uvařené propláchněte dvakrát ve studené vodě, aby se odplavil šlem) a připravte vhodně velké hrnce na zachycení krve, uvaření masa, na míchání náplně do tlačenek, jelítek a jitrnic.

V den zabíjačky zachyťte krev do větší ploché nádoby (pekáče), hned ji však přelijte do větší nádoby a dobře promíchejte. Na vařečce se budou usazovat vlákna fibrinu, která odstraňte. Hned po vyjmutí rozdělte střeva na tenká a tlustá, propláchněte je (čímž je zbavíte obsahu), obraťte, pečlivě vyperte ve studené vodě, promněte v soli, opět vyperte v čisté vodě, až nejsou cítit jejich pachem: povrch má být zdrsnělý. Vypraná střeva nakrájejte na přiměřeně dlouhé kousky, na jedné straně je uzavřete kousky špejlí a do doby plnění je uložte do studené vody. Obrácený žaludek promněte v soli a potom dobře vyperte. Část doma připraveného nebo koupeného pečiva namočte na přípravu jitrnic, část pak pokrájejte na kostičky pro přípravu jelítek. Střevní sádlo vyperte, pokrájejte na větší kousky a vyškvařte.

Zabíjačkové recepty: Domácí jitrnice, Jitrnicová polévka, Jitrnicový a jelítkový prejt, Kroupová jelítka, Ovarová polévka, Ovarový talíř, Škvaření vepřového sádla, Tlačenka světlá a tmavá, Uzené maso a klobásy, Zabíjačková pečeně, Zabíjačkový guláš, Žemlová jelítka.