Úvod / Vaříme / Houby

HOUBY VE SMETANOVÉ OMÁČCE  

recept na houbový pokrm  

600g čerstvých hub, 50g slaniny, šálek mléka, šálek smetany, kousek mrkve, celeru, petržele a cibule, 30g másla, 50g hladké mouky, 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, kousek bobkového listu, citrón, sůl.

Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvařte, vmíchejte cibuli, po zpěnění přidejte kořenovou zeleninu pokrájenou na plátky, osmažte ji do růžova, zasypte moukou a osmahněte. Směs zalijte vodou, rozšlehejte, přidejte koření, sůl, kolečko oloupaného citrónu a za častého míchání povařte dvacet minut. Očištěné houby pokrájejte na větší kousky, osmažte na másle, osolte a s trochou vody duste doměkka. Z omáčky vyjměte koření a citrón, rozmixujte ji, přidejte houby s vývarem, mléko a smetanu a ještě chvilku povařte. Omáčku dochuťte citrónovou šťávou, podle chuti můžete i přisladit. Podávejte s houskovými knedlíky nebo s vařenými brambory nebo s pečivem.