Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Kuře

KUŘE SE ZELENINOU 1  

recept na pokrm z kuřete  

6 sušených hub šítake, 2 kuřecí řízky, 5 listů pekingského zelí, 50g bambusových výhonků z konzervy, 250g mražených zelených fazolek, kousek čerstvého zázvoru, 1 stroužek česneku, 6 drobných rajčat, 2 lžíce bílého vína, pepř, 2 lžičky Solamylu, 200 ml kuřecího vývaru, 2 lžíce oleje, 3 lžíce sójové omáčky, špetka cukru. Marináda: 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce bílého vína.

Houby namočte. Kuřecí maso nakrájejte na kostičky o straně přibližně 1 cm, vložte do marinády ze sójové omáčky a vína a nechte přibližně dvě hodiny marinovat. Pekingské zelí nakrájejte na čtverečky, tužší žebra odstraňte. Zázvor nastrouhejte a česnek nasekejte nadrobno. Solamyl dobře rozmíchejte ve lžíci bílého vína. Ve větší pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte zázvor, česnek a zamíchejte. Potom přidejte pekingské zelí a okapané houby. Duste přibližně 2 minuty za stálého míchání. Zalijte 5 lžícemi vývaru a ještě krátce duste. Potom obsah pánve vyjměte a rozehřejte v ní zbylý olej. Do oleje vložte marinované kuřecí maso a smažte přibližně 1 minutu. Zakapte zbylým vínem. Přidejte bambusové výhonky, fazolky, rajčata a krátce smažte společně. Potom vmíchejte máčený Solamyl a postupně přiléváme zbylý vývar, až bude omáčka tekutá a průhledná. Nakonec dochuťte sójovou omáčkou, pepřem a cukrem. Podávejte s rýží.