Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Kuře

KUŘECÍ STEHÝNKA S DUŠENOU ZELENINOU  

recept na pokrm z kuřete  

4 kuřecí stehna, 2 stroužky česneku, 12 lístků šalvěje, sůl, bílý pepř, 2 lžíce másla, 4 lžíce olivového oleje, 1 lilek, 1 cuketa, 1 cibule, 1/2 řapíkatého celeru, 1 žlutá paprika, 2 lžíce oleje, 4 rajčata, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžíce cukru, 50g kaparů, 100g oliv.

Kuřecí stehýnka ostrým nožem rozpulte v kloubu mezi horní a dolní částí. Česnek nakrájejte na plátky a společně s lístky šalvěje zasuňte pod kůži stehýnek. Osolte, opepřete a naskládejte do máslem vymazané zapékací misky. Pokapte je olivovým olejem a lehce podlijte vodou. Pečte při 180 stupních asi 30 až 40 minut dozlatova. Lilek a cuketu nakrájejte na kostky, cibuli na kolečka, řapíkatý celer a papriku na větší kousky. V hrnci rozehřejte olej a orestujte nakrájený lilek a pak zbylou zeleninu. Rajčata spařte, oloupejte a odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na kousky a přidejte do hrnce k zelenině. Vmíchejte ocet, cukr a podle potřeby osolte a opepřete. Krátce pod pokličkou poduste. Dávejte pozor, aby se zelenina nerozvařila. Ke konci dušení přidejte olivy a kapary.