Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Krůta

ŘÍZKY S MERUŇKOVÝM PÓRKEM  

recept na pokrm z krůty  

4 krůtí řízky, 500g meruněk, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 1 lžička kari, 4 pórky, 1 lžíce medu, 1 lžíce sladké mleté papriky, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 100 ml smetany, 100 ml vývaru z kostky, 1 lžíce rajčatového protlaku.

Meruňky omyjte, rozpulte, vypeckujte a rozkrájejte na kostky o hraně cca 3 cm. Stroužky česneku oloupejte a posekejte. V pánvi rozehřejte máslo a česnek na něm opečte. Přidejte meruňky. Osolte, opepřete, poprašte kari a duste asi 5 minut. Pórek očistěte a omyjte, podélně rozčtvrťte a rozkrájejte na kousky dlouhé zhruba 5 cm. Přidejte k meruňkám i s medem a duste ještě dalších 5 minut. Krůtí řízky omyjte, osušte a mírně naklepte. Promíchejte sůl, pepř, mletou papriku a mouku a ve směsi obalte řízky. V pánvi rozehřejte olej a maso na něm po každé straně opékejte asi 5 minut. Pak řízky vyjměte z pánve a udržujte teplé. Na omáčku rozvařte výpeček se smetanou. Přilijte vývar a vmíchejte rajčatový protlak. Přisolte, opepřete a ochuťte mletou paprikou. Řízky upravte na talíře s omáčkou a meruňkovým pórkem.