Úvod / Vaříme / Bramborové pokrmy

ŠKUBÁNKY  

recept na pokrm z brambor  

Na škubánky potřebujete: 1 1/2 kg syrových brambor, 250g hladké mouky, sůl, olej, mák, cukr.

Brambory oloupejte a dejte vařit do vroucí mírně osolené vody. Až budou napůl uvařené, slijte polovinu vody a do brambor udělejte několik děr vařečkou až ke dnu. Zasypte moukou, zalijte částí scezené vody a na mírném ohni nechte ještě čtvrt hodiny propařit. Potom metličkou propracujte tak, aby hmota neobsahovala žmolky mouky a kousky brambor. Lžíci namáčejte do horkého omastku a tvořte škubánky. Klaďte je na mísu. Podávejte sypané mákem a cukrem.

Viz také: Krkonošský kucmoch, Škubánky s houbovou omáčkou a vejci, Škubánky s uzeným masem a cibulí.