Úvod / Vaříme / Bramborové pokrmy

ŠKUBÁNKY S UZENÝM MASEM A CIBULÍ  

recept na pokrm z brambor  

Na škubánky s uzeným masem a cibulí potřebujete: 700g oloupaných brambor, 250g hrubé mouky, sůl, 100 až 200g vařeného uzeného masa, 120g sádla, 150g cibule.

Oloupané brambory opláchněte ve studené vodě, nakrájejte na stejně velké kousky, zalijte vařící vodou, osolte a uvařte téměř doměkka. Část vody z brambor slijte (vodu ponechejte jen do poloviny výšky brambor), obrácenou vařečkou udělejte do brambor několik otvorů, brambory zasypte hrubou moukou a pod pokličkou nechejte na malém plamínku propařit. Potom brambory rozšťouchejte a vymíchejte v hladké těsto. Na větší části sádla osmažte dozlatova drobně pokrájenou cibuli, přidejte pokrájené uzené maso a osmahněte. Lžící, namáčenou v rozehřátém sádle, vykrajujte škubánky, pokládejte je na talíře a přelijte uzeným masem s cibulí a sádlem. Podávejte se zeleninovým salátem.

Viz také: Krkonošský kucmoch, Škubánky, Škubánky s houbovou omáčkou a vejci.