Úvod / Vaříme / Bramborové pokrmy

KRKONOŠSKÝ KUCMOCH  

recept na pokrm z brambor  

Na krkonošský kucmoch potřebujete: 1 kg brambor, 200g hrubé mouky, 80g domácího sádla, 30g máku, 30g cukru moučka, sůl.

Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Vodu slijte do hrnku. Brambory zasypte moukou, udělejte několik děr až ke dnu, přilijte trochu slité vody do poloviny brambor a nechte pod pokličkou přibližně 10 minut. Přebytečnou vodu slijte a brambory s moukou důkladně rozmačkejte. Těsto musí být hladké a tuhé. Sádlo rozpusťte a namáčejte v něm lžíci. Tou potom vykrajujte škubánky a dávejte je na talíř. Omastěte je sádlem, posypte mákem a cukrem.

Viz také: Škubánky, Škubánky s houbovou omáčkou a vejci, Škubánky s uzeným masem a cibulí.