Úvod / Vaříme / Bramborové pokrmy

ŠKUBÁNKY S HOUBOVOU OMÁČKOU A VEJCI  

recept na pokrm z brambor  

Na škubánky s houbovou omáčkou a vejci potřebujete: 700g oloupaných brambor, 250g hrubé mouky, sůl, 50g sádla, 4 zastřená vejce, smetanová houbová omáčka.

Oloupané brambory opláchněte ve studené vodě, nakrájejte na stejně velké kousky, zalijte vařící vodou, osolte a uvařte téměř doměkka. Část vody z brambor slijte (vodu ponechejte jen do poloviny výšky brambor), obrácenou vařečkou udělejte do brambor několik otvorů, brambory zasypte hrubou moukou a pod pokličkou nechejte na malém plamínku propařit. Potom brambory rozšťouchejte a vymíchejte v hladké těsto. Lžící, namáčenou v rozehřátém sádle, vykrajujte škubánky, pokládejte je na talíře. Škubánky podávejte s čerstvě připravenými vejci a se smetanovou omáčkou s houbami.

Viz také: Krkonošský kucmoch, Škubánky, Škubánky s uzeným masem a cibulí.