/ / Recepty / Mořské plody
Mořské plody, někdy nazývané také dary moře, jsou potraviny získávané z mořských živočichů. Paří k nim ryby, měkýši, korýši a ostrokožci. V Evropě se kromě ryb nejčastěji konzumují hlavonožci, mlži a korýši. Z hlavonožců jsou to kalamáry, které se smaží nebo dusí. Jsou tuhé, stejně jako chobotnice. Z mlžů se nejčastěji připravují za syrova ústřice a slávky, které se vaří a dusí. Jemné a delikátní maso mají korýši. Jedná se o krevety, kraby, humry, langusty, garnáty a další. Mlži a ostrokožci se připravují v přímořských oblastech. Mořské plody obsahují vitamíny A, B, D a E. Mají vysoký obsah jódu a selenu. Jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Mají pozitivní vliv na léčbu srdečně cévních onemocnění.
| ... a jejich vliv na zdraví |
| Obsahují dlouhořetězcové omega-3 nenasycené mastné kyseliny EPA a DHA. |
| Působí příznivě na oběhový systém. |
| Snižují hladinu cholesterolu. |
| Chrání před krevními sraženinami - infarktem, mrtvicí, trombózou. |
| Rybí maso zlepšuje schopnost se učit u dětí i dospělých. |
| Ryby obsahují fosfor, hořčík, selen a jód. |
| Pokud se ryby jedí celé, tak obsahují i velké množství vápníku. |
| ... další recepty z mořských plodů |
| ... další rybí kuchařky |