MOŘSKÉ PLODY

Vše o mořských plodech

 /  / Recepty / Mořské plody

Mořské plody, někdy nazývané také dary moře, jsou potraviny získávané z mořských živočichů. Paří k nim ryby, měkýši, korýši a ostrokožci. V Evropě se kromě ryb nejčastěji konzumují hlavonožci, mlži a korýši. Z hlavonožců jsou to kalamáry, které se smaží nebo dusí. Jsou tuhé, stejně jako chobotnice. Z mlžů se nejčastěji připravují za syrova ústřice a slávky, které se vaří a dusí. Jemné a delikátní maso mají korýši. Jedná se o krevety, kraby, humry, langusty, garnáty a další. Mlži a ostrokožci se připravují v přímořských oblastech. Mořské plody obsahují vitamíny A, B, D a E. Mají vysoký obsah jódu a selenu. Jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Mají pozitivní vliv na léčbu srdečně cévních onemocnění.

Mořské plody
Mořské plody
Mořské plody
Mořské plody
Mořské plody
Mořské plody
Mořské plody
Mořské plody

  Mořské plody
... a jejich vliv na zdraví
Obsahují dlouhořetězcové omega-3 nenasycené mastné kyseliny EPA a DHA.
Působí příznivě na oběhový systém.
Snižují hladinu cholesterolu.
Chrání před krevními sraženinami - infarktem, mrtvicí, trombózou.
Rybí maso zlepšuje schopnost se učit u dětí i dospělých.
Ryby obsahují fosfor, hořčík, selen a jód.
Pokud se ryby jedí celé, tak obsahují i velké množství vápníku.
 
 
 
... další recepty z mořských plodů
... další rybí kuchařky