Řehůřkovi

VRCHLABÍ

Město v Krkonoších

 /  / Reporáže z cest / Krkonoše 2024 / Vrchlabí

Vrchlabí, malebné městečko ležící v údolí řeky Labe, je vstupní branou do Krkonoš – nejvyššího pohoří České republiky. Tyto hory, známé svou divokou krásou, byly vyhlášené národním parkem a zapsané na seznam biosférických rezervací UNESCO. Samotné Vrchlabí se nachází v nadmořské výšce 477 metrů a s rozlohou přibližně 28 čtverečních kilometrů poskytuje domov pro zhruba 13000 obyvatel. Město je ideálním východiskem pro dobrodružství v přírodě – ať už se jedná o vysokohorské túry nebo cyklovýlety. Kromě toho nabízí návštěvníkům i množství zajímavých památek, sportovní a kulturní vyžití, a širokou nabídku ubytování, restaurací, obchodů a dalších služeb. My jsme si toto místo zvolili především pro relax, proto jsme se ubytovali v Glamping Liška.

Vrchlabí, původně osada, vzniklo pravděpodobně před rokem 1300. První písemná zmínka pochází z roku 1359, kdy osadu spravoval Hašek z Vrchlabí. V roce 1533 koupil Vrchlabí Kryštof Gendorf, který jej povýšil na město a rozvinul zde hutnictví železa, což přilákalo nové obyvatelstvo. Po roce 1624 přešlo město do rukou Albrechta z Valdštejna, následně rodu Morzinů. Ti zahájili rekatolizaci. V 18. století město prosperovalo, zejména v textilní výrobě. V roce 1778 navštívil Vrchlabí Josef II. Po zrušení nevolnictví v roce 1781 se město zaměřilo na textilní výrobu, vznikaly přádelny a tkalcovny. V 19. století se zde začaly vyrábět i stavební materiály. Po první světové válce začal růst podíl českého obyvatelstva. Krize ve 30. letech zasáhla textilní průmysl. Po Mnichovské dohodě v roce 1938 se město stalo součástí Velkoněmecké říše. Po válce byli němečtí obyvatelé vysídlení. Oživení nastalo po roce 1989.

Zámek Vrchlabí
Zámek Vrchlabí
Kostel sv. Vavřince
Kostel sv. Vavřince
Historické domy v Krkonošské ulici
Historické domy v Krkonošské ulici
Historické domy v Zámecké ulici
Historické domy v Zámecké ulici

Vrchlabí je město plné historických a architektonických skvostů, které si zaslouží pozornost každého návštěvníka. Dominantou je renesanční zámek obklopený zámeckým parkem, z něhož vede dřevěný visutý most k Zámecké kapli Černínů-Morzínů s hrobkou. Mezi další významné památky patří Chrám svatého Vavřince s vysokou šedesátimetrovou věží a Mariánský morový sloup. Barokní krásu reprezentuje Klášter augustiánů, který v roce 1705 založil Maxmilián z Morzinů. Historické domy města, mezi něž patří čtyři nejstarší stojící západně od kostela, dodávají Vrchlabí jedinečný charakter. K významným stavbám se řadí také Stará radnice, dům se sedmi štíty na břehu Labe, jehož šest štítů se zachovalo, a další historické objekty jako Stará kovárna a První městská lékárna. Mezi technické památky města se pak řadí Starý most přes Labe.

Městskou dopravu ve Vrchlabí zajišťuje Krkonošská automobilová doprava, která provozuje jednu městskou linku spojující Podhůří a Herlíkovice. Linka zastavuje na klíčových místech města, jako jsou železniční stanice, autobusové nádraží, nemocnice, náměstí a hřbitov. Kromě městské dopravy nabízí KAD také příměstské a dálkové spoje, včetně turistické linky na trase Špindlerův Mlýn - Vrchlabí - Janské Lázně - Svoboda nad Úpou - Pec pod Sněžkou. Velmi oblíbený je cyklobus spojující Vrchlabí se Špindlerovým Mlýnem a Špindlerovkou. Ve městě se nachází železniční stanice s přímým spojením do Kunčic nad Labem a Trutnova, a pro cestující jsou k dispozici i taxi služby. Navíc, směrem na Lánov je letiště, odkud lze vyrazit na vyhlídkové lety do Krkonoš a okolí.

Náměstí T.G. Masaryka
Náměstí T.G. Masaryka
Socha Krakonoše
Socha Krakonoše
Podloubí v Krkonošské ulici
Podloubí v Krkonošské ulici
Labe
Labe

Krkonošsko bylo historicky jednou z chudších oblastí, což se odrazilo i v místní kuchyni. Při přípravě tradičních pokrmů se používaly hlavně plodiny, které dokázaly přežít v drsných horských podmínkách – brambory, řepa, zelí, cibule, česnek a plody krkonošských lesů, jako jsou houby, maliny, ostružiny, borůvky či brusinky. Nechyběly ani bylinky, jako libeček, pažitka, kerblík, meduňka, bazalka, šalvěj nebo saturejka. Základ stravy tvořil chléb, mléko a sýry. Mezi typické polévky patří Krkonošské kyselo a Krkonošský oukrop. Krkonošská kuchyně je známá také bramborovými pokrmy, jako jsou Krkonošské sejkorky, Brambory na loupačku, Bramborové placky a Krkonošský kucmoch. O Vánocích je oblíbený Houbový kuba a Makové peciválky. Větrné oblasti Krkonoš zase proslavilo pěstování špičatého červeného zelí, zatímco Kysané roprachtické zelí a Zelníky jsou skutečnou delikatesou.