Úvod / Vaříme

ŽAMPIÓNY  

 

recepty na pokrmy ze žampiónů  

Žampióny Žampión (pečárka) je výborná jedlá houba, v kuchyni všestranně použitelná. Svým složením je podobná masu a zelenině. Obsahuje vitamíny zejména skupiny B, je bohatá na bílkoviny a má zvýšený obsah draslíku a biologicky aktivních látek. Má vysokou schopnost čištění lidského organismu. Je vhodná především jako přísada při přípravě rybích, masových a drůbežích pokrmů, ale také na nákypy, pudinky, k přípravě různých náplní, do houbových salátů apod. Mladší plodnice lze dobře konzervovat všemi způsoby. Jsou chutné např. v octovém nálevu. Pro přípravu houbových jídel v zimě jsou zvláště vítané sterilované žampióny ve slabě slaném nálevu. Takto uchované plodnice se dají všestranně použít

  POKRMY ZE ŽAMPIÓNŮ  
Americký žampiónový páj
Candát se žampiónovou omáčkou
Český žampiónový páj
Gratinované šunkové steaky
Grilované mleté maso se žampióny
Houbové tousty
Houby dušené na víně
Jehněčí maso na houbách
Kančí hřbet na houbách
Kapří filátka se žampióny v obalu
Kuřecí polévka se žampióny
Makarony se zeleninou a žampióny
Mořská štika na žampiónech
Palačinky plněné kuřecím masem
Rizoto s houbami
Žampióny Salát se žampióny
Smažené houby
Studená žampiónová omáčka
Šunka se žampiónovou směsí
Vegi ražniči se žampióny
Vepřová kotleta na houbách
Vepřové plátky plněné ž. nádivkou
Žampiónová omáčka
Žampiónová polévka
Žampióny na paprice
Žampióny na slanině
Žampióny se slaninou
Žampióny se slanin. medailonky

... další pokrmy z hub