Úvod / Vaříme / Jehněčí a skopové maso

JEHNĚČÍ KÝTA S ROZMARÝNEM  

recept na pokrm z jehněčího masa  

1.5 kg jehněčí kýty, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1 lžička soli, pepř, 1 lžička hořčice, 4 lžíce oleje, 1/4 litru červeného vína, 250g rajčat, 100g cibule, 4 lžíce kysané smetany, 1 lžička solamylu.

Maso potřete kořením a hořčicí, vložte do pekáče, potřete olejem. Dejte do horké trouby na 200 stupňů a pečte, občas podlijte červeným vínem, aby se vypečená šťáva nepřipálila. Rajčata a oloupané cibule nakrájejte na kostičky a na posledních 30 minut přidejte k pečení. Upečenou kýtu (asi po 90 minutách) přendejte z pekáče na mísu, přikryjte a nechejte před nakrájením 10 minut odpočinout. Vypečenou šťávu a zeleninu proceďte na pánev. Rozmíchejte smetanu se solamylem a vmíchejte do šťávy, svařte. Šťávu dochuťte. Nakrájenou kýtu podávejte horkou, jinak je klihovatá. Vhodnou přílohou jsou zelené fazolky s petrželkou, pečená rajčata a vařené brambory.