Úvod / Vaříme / Hovězí maso

HOVĚZÍ S RAJSKOU OMÁČKOU 3  

recept na pokrm z hovězího masa  

800g předního hovězího masa, 200g slaniny, 6 lžic oleje, 250g cibule, 200g mrkve, 100g celeru, bobkový list, nové koření, svitek skořice, 3 hřebíčky, 450g rajčatového protlaku, 100g světlé jíšky, cukr, sůl, citrónová šťáva. Knedlíky: 750g hrubé mouky, 1 vejce, 350 ml mléka, 2 housky, 1 lžička soli, 42g droždí.

Hovězí maso omyjte a osušte. Slaninu nakrájejte na špalíčky a ostrým nožem jí maso prošpikujte. Ve velkém hrnci rozpalte olej a maso na něm ze všech stran zprudka opečte, aby se zatáhly póry a zůstalo krásně šťavnaté. Očištěnou zeleninu nakrájejte na kousky, cibuli nadrobno. V hrnci rozpalte olej, nakrájenou cibuli na něm osmahněte, přidejte mrkev, celer, koření a vše opečte. Do zeleninového základu vložte orestované maso, přidejte protlak, podlijte vodou a vařte doměkka více jak hodinu. Maso vyjměte z hrnce a omáčku zahustěte světlou jíškou. Přeceďte ji přes cedník, dochuťte cukrem, solí a citrónovou šťávou. Do mísy prolisujte mouku, přidejte vejce, vlažné mléko, kostičky housky, špetku soli a droždí rozpuštěné v hrnku vlažné vody. Utvořte těsto a dejte je kynout. Na pomoučeném válu vyválejte šišky a ve vařící vodě je vařte přibližně 20 minut. Po vyjmutí nití nakrájejte na plátky. Podávejte s masem a přelité omáčkou.