Úvod / Vaříme / Hovězí maso

HOVĚZÍ S RAJSKOU OMÁČKOU 1  

recept na pokrm z hovězího masa  

500g předního hovězího masa, 2 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 1 ks bobkového listu, sůl, 2 lžíce másla, 1 menší cibule, 400g rajského protlaku, perníkové koření, sůl, cukr.

Maso omyjte, zalijte vodou, přidejte kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolte a vařte, dokud nebude měkké. Podle potřeby dolévejte vodou, aby vznikl přibližně 1 litr vývaru. V kastrolu rozpusťte máslo a usmažte na něm dorůžova cibuli nakrájenou na jemné kostičky. Zalijte vývarem z masa a vařte, dokud nebude cibule měkká. Přidejte rajský protlak a perníkové koření. Nakonec zahustěte moukou rozkvedlanou ve studené vodě a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte přibližně 10 minut, dochuťte cukrem a solí. Maso naporcujte na plátky a na talíři zalijte rajskou omáčkou. Vhodnou přílohou je houskový knedlík, rýže nebo těstoviny.