Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Krůta

KRŮTÍ PRSA NA ŠALOTKÁCH  

recept na pokrm z krůty  

6 stroužků česneku, sůl, pepř, 5 lžic másla, 3 lžíce hladkolisté petrželky, 1 lžíce nasekané čerstvé šalvěje, 1 lžíce nasekaného čerstvého oregana, 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, 8 šalotek, 4 malé mrkve, 4 malé tuříny, 1 kg menších brambor, 1 krůtí prsa, 3 lžíce olivového oleje.

Česnek utřete se solí do pasty a v misce ho promíchejte s měkkým máslem, čerstvými bylinkami a s pepřem. Oloupané šalotky rozpulte, mrkev oloupejte, konce nati neodstraňujte a podélně rozpulte, tuříny oloupejte a nakrájejte na kostky. Brambory omyjte a veškerou zeleninu zakapte dvěma lžícemi oleje. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Krůtí maso na povrchu několikrát nařízněte a do škvír vmáčkněte česnekovou pastu. Takto připravené maso nechte zprudka a krátce ze všech stran opéct na jedné lžíci oleje. Dejte do pekáče vyloženého pečícím papírem, potřete zbylou pastou, polijte výpekem z pánve, obložte zeleninou a dejte péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Po půl hodině ztlumte teplotu na 180 stupňů, obraťte zeleninu a pečte přibližně 3/4 hodiny do úplného změknutí. Hotovou zeleninu položte na servírovací mísu a udržujte ji v teple. Krůtu naporcujte na plátky.