Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

JARNÍ DORT 1  

recept na zákusek  

Těsto: 150g měkkého másla nebo margarínu, 220g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 5 vajec, 350g polohrubé mouky, nastrouhaná kůra z 1 malého omytého citrónu, 3 zarovnané kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva, 200ml mléka, 2 polévkové lžíce rumu. Náplň: 500g měkkého tvarohu, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 30g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 500ml smetany ke šlehání, 2 Smeta-fixy Dr.Oetker. Na potření: 4 5 polévkové lžíce marmelády. Na posypání boku: 40 až 50g sekaných pistácií, případně opražených mandlí. Na ozdobu: 1 kávová lžíce kakaa, 1-2 kávové lžíce moučkového cukru.

Na přípravu těsta ušlehejte šlehačem do pěny máslo nebo margarín, cukr a vanilínový cukr. Za stálého šlehání přidejte po jednom vejce. Každé zašlehávejte asi 30 vteřin. Mouku smíchejte s citrónovou kůrou a kypřícím práškem. Do mléka přidejte rum. Do našlehané hmoty střídavě, ve dvou fázích zapracujte připravenou mouku a mléko. Hladké těsto vylijte do dortové formy o průměru 26 cm, jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem. Uhlaďte a pečte v předehřáté troubě. Upečený korpus nechejte asi 10 minut zchladnout, pomocí nože odstraňte korpus od okraje a nechejte vychladnout. Na přípravu náplně vyšlehejte šlehačem tvaroh s citrónovou šťávou, cukrem a vanilínovým cukrem. Smetanu vyšlehejte šlehačem se Smeta-fixem a zlehka po částech zapracujte do tvarohové hmoty. Z korpusu stáhněte připečený pečící papír a korpus 2x prořízněte. Spodní část korpusu položte na podnos, natřete marmeládou a1/3 náplně. Přiložte druhý díl korpusu a postup opakujte. Zakryjte třetím dílem, horní část potřete zbytkem marmelády a náplně. Stejně tak potřete i boky dortu a posypte je pistáciemi. Kakao promíchejte s moučkovým cukrem. Z papíru vystříhejte stejné šablony a stejnoměrně umístěte na dort. Přes sítko posypte smíchaným kakaem a šablony opatrně odeberte. Dort uchovávejte v chladu.