JARNÍ DORT 2

recept na dort

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty / Jarní dort 2

Na jarní dort potřebujete:  Korpus: 250g másla, 230g třtinového pískového cukru, 1 špetka soli, 1 sáček vanilkového cukru, 5 vajec, 100g zakysané smetany, 85g hladké mouky, 250g polohrubé mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 3 lžíce mléka, malinová marmeláda. Sirup: 30g třtinového pískového cukru, 1 sáček vanilkového cukru. Krém: 500g lučiny, 2 lžíce zakysané smetany, moučkový cukr, kůra z 1/2 citrónu. Zdobení: 500g bílé marcipánové hmoty, 50g žluté marcipánové hmoty, 50g zelené marcipánové hmoty, 50g růžové marcipánové hmoty, 50g modré marcipánové hmoty.

Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte pečícím papírem. Máslo, cukr, vanilku a špetku soli utřete do nadýchané žluté pěny. Po jednom přidávejte vejce a šlehejte, potom přidejte i smetanu. Obě mouky smíchejte s práškem do pečiva a zapracujte je do směsi. Nakonec do těsta zamíchejte mléko. Těsto nalijte do formy a pečte přibližně hodinu a půl v troubě předehřáté na 160 stupňů. Mezitím připravte sirup. V rendlíku ohřejte 50 ml vody a rozpusťte v ní cukr a vanilku. Upečený korpus nechte půl hodiny chladnout, popíchejte ho po celé šířce špejlí až do dna a postupně na něj nalévejte sirup, aby se do něj všechen vsákl. Nechte ho úplně vychladnout. Ze surovin na krém umíchejte hladkou náplň. Vychladlý dort dvakrát prokrojte. Na spodní část namažte marmeládu, na ni náplň a přiklopte prostřední částí. Tu potřete jen marmeládou, stejně tak vrchní díl korpusu. Z bílého marcipánu vyválejte plát přibližně o 10 cm širší než půdorys dortu. Přeneste ho na dort a po stranách ho domodelujte namočeným nožem. Z barevného marcipánu podle fantazie tvarujte ovečky, kvítečka, trávu, vajíčka a ozdobte jimi dort.

  Další varianty receptu