Úvod / Vaříme / Guláše

MEXICKÝ GULÁŠ SE SÝREM  

recept na guláš  

600g předního hovězího masa, 80g sádla, 3 střední cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, sůl, 1/2 lžičky drceného kmínu, lžička majoránky, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1/4 l vývaru z kostky bujónu, 100g strouhaného sýra, 3 lžíce kečupu.

Nejdříve opláchněte a osušte maso a nakrájejte ho na kostky. Potom oloupejte cibuli a nakrájejte na kostičky. Připravte vývar, který bude sloužit na podlévání. V hrnci nechte rozpálit sádlo, na něm osmahněte dozlatova nakrájenou cibuli, přidejte nakrájené maso a po všech stranách ho orestujte. Potom ho poprášte hladkou moukou a nechte trochu opražit. Přidejte mletou sladkou papriku, sůl, drcený kmín, prolisovaný česnek, vše zamíchejte a opět trochu osmahněte. Potom za stálého míchání postupně podlévejte vývarem až bude maso zatopené. Přidejte majoránku a kečup, promíchejte a pod pokličkou nechte maso dusit do změknutí. Občas zkontrolujte, zamíchejte, případně přilijte vývar. Když bude maso měkké, guláš ochutnete a případně dochuťte. Můžete přidat i dvě lžíce sterilovaného hrášku, který nechte pouze prohřát. Na talíři guláš posypte nahrubo strouhaným sýrem a případně i na nudličky rozkrájenou šunkou.