Úvod / Vaříme / Houby

ČESKÝ ŽAMPIÓNOVÝ PÁJ  

recept na houbový pokrm  

Těsto: 400g hladké mouky, 1 nastrouhaná hera, 1 kypřící prášek do pečiva, špetka soli, 10 lžic mléka. Náplň: 250g čerstvých žampiónů, 50g másla nebo oleje, 3 vejce, 100g šunky nebo salámu, 2 lžíce mléka, sůl, pepř.

Páje jsou slané nebo sladké koláče, podávají se teplé nebo studené, v anglicky mluvících zemích. Náplň může být zcela zakrytá horním dílem těsta, nebo se zdobí vykrájenými tvary z těsta. Všechny suroviny na těsto rychle zpracujte. Toto těsto se nemusí odležet. Jestliže opravdu moc pospícháte, dá se na přípravu páje použít koupené listové těsto. Očištěné žampióny nakrájejte a poduste na másle nebo oleji, přidejte drobně nakrájenou šunku nebo salám a zalijte vejci, osolenými, opepřenými a rozmíchanými s mlékem. Nechte srazit a zchladnout.