PĚŠKY Z TIŠNOVA DO NOVÉHO BORU

Pěší putování

 /  / Turistův záznamník / 2005 / Pěšky z Tišnova do Nového Boru

V roce 2005 dědeček Svaťa ukončil intenzivní práci spočívající v obnově značených cest na Tišnovsku a organizování skupiny značkařů. Našel za sebe adekvátní náhradu a začal se věnovat vlastním turistickým aktivitám. První z nich byl pěší pochod z Tišnova do Nového Boru jižní cestou. Celkem ušel 250 km. [Itinerář]

Kdy Odkud - kam
13. července 2005 Nedvědice - Stříbrná studánka, Fryšava
14. července 2005 Stříbrná studánka, Fryšava - Okrouhlický potok, Šiškovice
15. července 2005 Okrouhlický potok, Šiškovice - Přelouč
16. července 2005 Odpočinek
17. července 2005 Přelouč - Městec Králové
18. července 2005 Městec Králové - Sobotka
19. července 2005 Sobotka - Mnichovo Hradiště
20. července 2005 Mnichovo Hradiště - Sloup v Čechách
21. července 2005 Sloup v Čechách - Nový Bor, odjezd vlakem do Tišnova

Z pamětí: "Jedno léto jsem se vybral pěšky z Tišnova do Nového Boru. Koupil si nové boty, naplnil krosnu, vzal spací pytel a karimatku. Určil jsem si azimut a špacíroval. Trvalo mi deset dnů, než se přede mnou objevila známá místa. Každý třetí den s odpočinkem v nějaké ubytovně, jinak mne čekalo spaní po širákem, nebo nějakým přístřeškem. Některé své zážitky musím popsat."

Nový Bor
Nový Bor
Znak Nového Boru
Znak Nového Boru
Itinerář
Itinerář
Ilustrativní obrázek
Ilustrativní obrázek

"V Železnách horách mne ráno probudil zpěv. Na větvi, přímo nad mým ložem v lese, seděl ptáček a zpíval. Celý les byl potichu. Jeho zpěv byl tak krásný, trylek za trylkem střídal další trylek a každý jiný. Bál jsem se pohnout, abych ho nezaplašil. Prasklá větvička všechno zkazila. Zpěváček odletěl. A teď se ozval celý les a všechno kolem cvrlikalo a zpívalo, jako by všichni doposud poslouchali se mnou. Tehdy bylo naplno cítit, jak je svět krásný. Za Hožďálovicemi se mi postavila do cesty ohrada. K ohradě jsem se prodíral křovím. Podle azimutu to ani jinak nešlo. Naštěstí byl v tomto místě vybudovaný přelez a toho mi bylo dopřáno využít. Najednou vidím, jak za křovím na mě hledí dva páry očí. Byly to oči dvou daňků. V tu chvíli mi všechno došlo, vlezl jsem do obory. Nahoře obory vedla lesní cesta. Najednou z lesa a přede mnou, přeskakovalo přes cestu nekonečné stádo daňků a bílých jelenů. Ten, který přeskočil cestu se ohlédl, a když byla větší mezera mezi dalším skokanem, počkal na něj. Tak se to opakovalo, až celé stádo přeběhlo. Počítal jsem do sta a potom mne to počítání přešlo. Na konci cesty byl plot a po jeho překonání bylo možné pokračovat dál mimo tu krásu."

"Českým rájem a kolem hradu Kost vedla moje cesta přes Mnichovo Hradiště, Mimoň a Zákupy do Sloupu v Čechách. Tam jsem přespal. Ráno mne vlak vezl domů. Po cestě se mi udělaly obrovské puchýře na patách a ze spodu šlapek. Časem slezly i nehty na palcích nohou. Nijak moc jsem to po cestě nevnímal. Ty krásné vzpomínky na zpívajícího ptáčka a stádo daňků s jeleny, navštívení krásných míst, které byly nadlouho mým domovem, všechnu bolest přehlušilo. O to všechno bych přišel, kdybych běhal po Tišnově a Tišnovsku a kontroloval, jestli nějaký vandal neohnul turistickou směrovku na rozcestníku."