/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Tarte Tatin
Na tarte Tatin potřebujete: 250g hladké mouky, 150g másla, 50g cukru krupice, 1 vejce, sůl, 10 jablek Golden, 2 lžíce másla, karamelovou omáčku
Z hladké mouky, změklého másla, cukru krupice, vejce a špetky soli vypracujte hladké těsto. Vytvořte z něj cihlu, kterou nechte minimálně 3 hodiny v lednici odpočinout. Jablka oloupejte, rozřízněte na čtvrtky a vypeckujte. V pánvi s rozehřátým máslem je krátce orestujte a poté duste 5 minut pod pokličkou. Nakonec nechte dobře okapat. Těsto vyndejte z lednice a nechte ho přibližně 20 minut změknout při pokojové teplotě. Potom ho vyválejte do kruhu velikosti pánve. Do pánve s karamelem vyskládejte jablka a následně přiklopte těstem. Okraje zatlačte ke dnu, plát propíchněte vidličkou a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližě 3/4 hodiny. Po upečení nechte koláč 20 minut vychladnout, vyklopte ho a podávejte nejlépe s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.