/ / Recepty / Drůbež a králík / Kuře / Coq au vin
Na coq au vin potřebujete: 1 kuře, 1/4 l kuřecího vývaru, 3/4 l červeného vína, 1 velkou cibuli, 1 paličku česneku, 3 mrkve, 2 řapíky řapíkatého celeru, 1 svazek tymiánu, hrst sušených hub, 2 lžíce hladké mouky, 250 g žampiónů, 100 g slaniny, olivový olej, sůl, pepř.
Kuře naporcujte, osolte a opepřete. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte a česnek rozdrťte. Vše dejte do mísy, zalijte vínem a nechte den marinovat v ledničce. V hrnci rozehřejte olej, slaninu nakrájejte na plátky a smažte ji v hrnci do křupava přibližně 10 minut. Potom ji vyjměte a nechte okapat tuk. Kuře vyjměte z marinády a osušte ho. Marinádu odložte. V hrnci od slaniny rozpusťte oříšek másla a opečte na něm kuře do hněda ze všech stran. Mrkev a celer nakrájejte nadrobno a spolu se sušenými houbami a slaninou je vysypte do hrnce. Zalijte kuřecím vývarem a marinádou. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečte přikryté přibližně hodinu. Potom z hrnce vyndejte kousky kuřete. Žampióny nakrájejte a smažte je na másle v pánvi přibližně 1/4 hodiny. Osolte a opepřete. V hrnci nechte 1/4 hodiny vařit šťávu z kuřete, bokem osmažte na dvou lžících másla dvě lžíce hladké mouky, po minutě přidejte trochu šťávy z hrnce, promíchejte a celé přelijte zpět do hrnce. Promíchejte a povařte do zhoustnutí. Přimíchejte žampióny a kousky kuřete. Podávejte se šťouchanými brambory.