VYSOKÉ TATRY

Pobyt na snižování nadváhy

 /  / Turistická kronika / 1986 / Vysoké Tatry

Hotel FIS, Štrbské Pleso, pobyt na snižování nadváhy, 10.6.-19.6.1986

Štrbské pleso, 10.6. - Ahoj všichni milí doma! Přijela jsem dobře, proto vám píši. S autobusem se dobře cestovalo. Měli jsme půl hodinové přestávky - celkem tři, tak jsem se vždy prošla, neboť mě všechno bolelo od toho sedění. Z autobusového parkoviště to bylo hodně daleko, musela jsem každou chvíli odpočívat, kufr byl těžký a bylo to do kopce. Ten hotel je ze všech hotelů nejdále. Jsme ubytovaní ve dvojlůžkových pokojích. Je nás tady asi padesát, z toho většina žen, muži jen dva. Hned po ubytování jsme se sešli v sedmnáct hodin v tělocvičně, dělali jsme testy, měřili nám na zádech a rukou špek. Kromě toho jsme měli běžet, co vydržíme - kolečka kolem tělocvičny. Vydržela jsem běžet 2 1/2 minuty. Pak jsme šli v devatenáct hodin na večeři. Prý měla být vydatná. Byla vepřová kotleta na šťávě a pět čtvrtek brambor. Jako předkrm byl strouhaný sýr. Na pití nic, v pokoji voda. Ve dvacet hodin jsme měli přednášku - hodinu. Pak jsem šla hned spát, protože jsem toho měla od rána dost. V sedm hodin vstáváme - ráno jsme se už vážili - navážili mi 76 1/2 kg. Snídaně byla v 8 hod. To jsme dostali šípkový čaj, bez cukru a tři kolečka salámu na talíři, plátek okurku - bez chleba. Po snídani jako po výprasku. Co tady jsou, tak někteří váží kolem 90 kg, někteří jsou tady tak hubení, že by potřebovali přibrat. V 9 hodin je cvičení při hudbě a v 11 hodin začíná turistika. Oběd máme až ve 13:30 hodin. Sauna je přes den. Masáže si musí platit každý sám. Prý maséra nepotřebujeme. Někteří jsou tady po několikáté, znají se. Většina je ze Slovenska, jsou tady dvě z Prahy. Já bydlím na pokoji s paní, je z Ostravy, asi v mých letech. Jinak počasí je dobré, od rána svítí slunko, je pěkně vidět na hory. Odpoledne jsem byla v sauně, bylo tam 110 stupňů tepla. Bylo to celkem dobré. Použila jsem i ledového bazénu na ochlazení. Na plavání jsme byli od 17 hod. - 18 hod. Celou hodinu jsem plavala, až jsem měla křeče v lýtkách. Jak jsem se nenapila doma obyčejné vody, tak tady piji pořád vodu, jakou mám po tom cvičení žízeň. Na večeři bylo 10 dkg hovězího masa, 1 pokrájené rajče a 1 menší pokrájený okurek a neslazený čaj - asi 2 dcl. Co jsem tady, tak jsem neměla černou kávu. Jak nám měřili špeky, tak mě naměřili 3,5 cm a má být od 2 - 2,5 cm. Tak vidíte jak na tom jsem. Po dnešní túře mě bolí lýtka, začínám špatně chodit a to je teprve druhý den. Navíc mě bolí hlava pořád, asi z toho horského vzduchu. Tak vidíte, jak mě tady je. Koupila jsem si zdravotní příručku, tak večer čtu. Jinak chodím spávat brzo, protože jsem unavená. To se asi časem všechno spraví. Napište mě taky, ať to ještě dostanu. Mějte se zatím hezky, všechny vás líbám a stále na vás, vy ovečky moje, vzpomínám. Vaše tlustá mamka.

Štrbské pleso, 11.6. - Pěkný pozdrav vám všem zasílá mamka. Dnes jsme dělali první túru, která trvala tři hodiny - okolí Štrbského plesa. Počasí máme pěkné, odpoledne se hnala bouře, ale přešla. Jinak je tu dobře.

Štrbské pleso, 15.6. - Ahoj všichni doma! Píši vám všem v neděli před večeří, kdy jsme se vrátili z plavání. Je neděle a my jsme ji měli jako každý jiný den. Ráno v tělocvičně, pak výšlap na Solisko a zpět. Nahoru jsem šla pomalu dvě hodiny, odpočívali jsme celkem dvakrát. Zpátky to bylo rychlejší. Nahoře jsme se opalovali. Večer v osm hodin máme ještě tělocvičnu. Nevím jak to zvládnu, nejhorší je, když bolí svaly a musí se jít cvičit. Včera od 20 hodin jsme byli běhat kolem Štrbského plesa. Dnes ráno, když nás doktor vážil, tak jsem ze dne na den ubyla 1,15 kg. To je tady zatím můj rekord. Dnes večer bych chtěla jít zase běžet, ale nevím, jak budu mít z tělocvičny zbité údy. Včera jsme byli na vodopádu, zítra půjdeme na Popradské pleso. Psala mě Raduška, měla jsem dopis tady od ní hned ve středu. Od vás jsem zatím nedostala. Vzpomínala jsem, co děláte celou sobotu a neděli. Tady ten pobyt končí obědem ve čtvrtek. Já ale půjdu bez oběda, protože ze Štrbského plesa mě odjíždí autobus v 10:15 hod. Někteří s ním také pojedou. Dívala jsem se a v Bučovicích bude asi v 17 hod. a něco. Tak mě můžete čekat, budu ráda. Hledala jsem vlak, ale musela bych několikrát přestupovat. Tím autobusem je ale dobré a rychlé spojení. Vzpomínám, jestli se učíte, jestli jste se nepohoršili v učení. A jestli Renatka hraje. Jakpak taťka vaří? Ještě vám napíši, co jsme měli dnes na jídlo. 1. snídaně: 3 plátky (velmi tenké) sýra, 2 dcl podmáslí. 2. přesnídávka: rajčatový džus (ten nemám ráda, tak jsem se napila vody). 3. oběd: pečené kuře - beze všeho (měla jsem akorát křídlo a u toho kousek masa), 2 dcl minerálky neslazené - na zapití. 4. svačina: 2 dcl ředěný pomerančový džus. 5. večeře: 1/2 nožičky párku, trochu křenu, 2 dcl hořkého čaje. To je všechno. Vidíte, že jídlo je skromné. Dnešním dnem už mám půlku za sebou. Zítra už začíná druhá polovina. Už se těším jak budu mezi vámi doma. Budu již končit a těším se, že v pondělí budu mít nějakou zprávu od vás. Líbá vás všechny vaše mamka. Čekejte mě.

Vycházky v Tatrách:

1. Okolí Štrbského plesa ... 1,5 hod.
2. Jámské plesa 2x ... 3,5 hod.
3. Vodopád Skok ... 3 hod.
4. Popradské pleso - letní cesta ... 2,5 hod.
5. Cintorín - zimní cesta ... 3 hod.
6. Solisko ... 4 hod.

Celkem 17,5 hod. (52,5 km)

Mamka dostala pobyt jako dárek k narozeninám. Zhubla o 5 kg, doma přidala další 2 kg. Přestala ji od té doby bolet záda. Cena pobytu byla 1880 Kčs + cesta 202 Kčs.

Článek Vysoké Tatry
Článek Vysoké Tatry
Část článku
Část článku
Část článku
Část článku
Část článku
Část článku